Týždeň s Ľubomírom Feldekom

Týždeň s Ľubomírom Feldekom

Musíme uznať, že sme pre vás pripravili celkom výnimočný týždeň. V prvom rade budeme oslavovať 85. narodeniny všestranného umelca - básnika, prozaika, dramatika a prekladateľa - Ľubomíra Feldeka. A veru vám aj prinesieme ukážky z každého zákutia jeho tvorby a dokonca aj z každého desaťročia jeho pôsobenia. Ale spomenieme si aj na milovníka Tatier a tatranského spisovateľa Antona Mareca, ktorý nás nedávno opustil. A napokon, 2.10.1926 - teda pred 95 rokmi - sa zo skúšobného občasného rozhlasového vysielania, stalo vysielanie každodenné - a to si tiež zaslúži pozornosť.

Bol raz jeden kúzelník Bacardi, ktorému vietor odniesol kúzelnícky cylinder. Keď po dlhých dňoch vietor ustal, cylinder dopadol do kvetinárstva kvetinárky Ramony. Keď Ramona zistila, že z jedného kvetináča jej vyrástol čudný kvet, na ktorom rástli čudné plody, premenovala svoje kvetinárstvo na klobučníctvo. Ako to bolo ďalej, vám v rozprávke Ľubomíra Feldeka Kúzelník a kvetinárka porozpráva Pavol Mikulík vo vysielaní pre predškolákov.

ODPORÚČANÝ VEK: 5 +

klobuk.jpg

Rozprávka o veľkom hlade je rozprávkou pre najmenších, ktorú si tento týždeň budete môcť v našom vysielaní vypočuť po prvýkrát. Bude o malom chlapcovi, ktorý si pod stolom spraví bunker. Neustále vykrikuje na babku, že má hlad. A babka mu veru prinesie všetko, čo doma nájde... Jeden z najkrajších, najveselších a najdômyselnejších básnických textov pre deti v našej literatúre vôbec napísal práve Ľubomír Feldek. Rozprávať bude Zdena Gruberová.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

Bol raz jeden krajčírsky majster, ktorý pred učňami ukrýval klbko nití. Pretože to nebolo obyčajné klbko, ale zázračné. Krajčírsky učeň Benjamín sa napriek zákazu toho klbka dotkol. A nielenže sa ho dotkol, on si vykračoval na tej niti šarkana púšťať. Šarkan mu uletí a uletí mu aj Rozprávková niť, takže sa musí vybrať ju hľadať... Poetický príbeh, ktorý pred sebou uvidíte, akoby ho nenapísal spisovateľ, ale namaľoval maliar, napísal Ľubomír Feldek a najrozprávkovejšie vám ho vyrozpráva Jozef Kroner. Rozprávku vám pustíme v dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky. Aj tento príbeh si budete môcť v Rádiu Junior vypočuť po prvýkrát, pretože až tento týždeň sa nám ho podarilo vyloviť z rozhlasového archívu. Príbeh patrí k našim tipom týždňa.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

chlapwc.jpg

Prvenstvo v našom vysielaní má aj jedna časť z cyklu Detská abeceda. Zoznámime sa s básničkami Ľubomíra Feldeka a predovšetkým s hlavným hrdinom jeho bábkových hier - s figliarom Botafogom. Tento cyklus je určený predovšetkým tým z vás, ktorí chodia do základných umeleckých škôl na literárno-dramatický odbor. Ale ak sa chcú čosi o bábkovom divadle a Ľubomírovi Feldekovi dozvedieť aj tí z vás, ktorým divadlo až tak nevonia, môžu k nemu, spolu s Botafogom, pričuchnúť. Program pripravila Helena Himičová a je vhodný pre celú rodinu.

ODPORÚČANÝ VEK: 8 +

Detská abeceda nás na Botafoga pripraví, ale ten naplno vtrhne do vysielania až potom. Teda, nevtrhne, lebo sa bude skrývať. Nikto nevie, kto to vlastne ten Botafogo (Miroslav Noga) je. A preto sa spustí veľké detektívne pátranie... Rozprávkovú hru Prípad Botafogo napísal Pavel Uher a pri písaní, samozrejme, použil texty Ľubomíra Feldeka. Scénickú hudbu zložil Matej Háasz.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

Epos je dlhočizný príbeh, ktorý si ľudia rozprávali kedysi dávno. Museli ho vedieť celý naspamäť! Takýmto eposom je aj čínsky príbeh o dievčine menom Ašma (Erika Bauerová), ktorú unesie zlý Rabubalor (Marián Gallo). Chce si ju totiž vziať za ženu. Ašma ženícha odmietne a on ju zato uvrhne do väzenia. Vytrvá hrdinka, kým sa jej podarí utiecť domov aj so svojím bratom? Príbeh odvysielame v našej dobrodružnej dvojhodinovke po prvýkrát. V rozhlase mal premiéru už v roku 1969, preto bude znieť trochu inak než väčšina hier v našom vysielaní. Upozorňujeme tiež, že veršovaný príbeh nemá rozprávkovo šťastný koniec. Hoci treba dodať, že nie je ani nešťastný. Epos prebásnil hlavný hrdina nášho týždňa - Ľubomír Feldek.

ODPORÚČANÝ VEK: 8 +

chinese girl.jpg

Štvrté pokračovanie zo seriálu Rok európskych rozprávok bude belgická Somárova rozprávka. Ľubomír Feldek ju napísal čiastočne veršovanú a príbeh je to celkom známy. Spomínate si na to, ako si krajinou vykračoval muž so synčekom a somárom? Táto trojica každú chvíľu stretla novú skupinku ľudí a každá skupinka im niečo vyčítala. Jedni sa pohoršovali, že otec sa vezie a synček kráča. Ďalší sa vysmievali, že sa syn vezie a kráča otec. Potom sa ozvali tí, ktorým sa nepáčilo, že sa vezú obaja na úbohom somárikovi... Potom stretli ďalších a ďalších, a ako to bolo ďalej, vám vo svojom seriáli porozpráva sám autor, náš oslávenec, Ľubomír Feldek.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

somar- chlapec-muz.jpg

Hú, dnes v noci, v čiernom vreci... Takto sa začína prvá básnická zbierka Ľubomíra Feldeka „Hra pre tvoje modré oči". Keďže pán Feldek 9. októbra oslávi 85. narodeniny, tento týždeň budeme počúvať aj jedno celkom výnimočné pásmo. Zaznie v ňom už spomínaná báseň, ale aj úryvok z pôvodne bábkovej hry „Botafogo" a veľa iných ukážok z jeho skoršej tvorby. Pásmo totiž vzniklo v roku 1969 a okrem hercov v ňom účinkuje aj sám Ľubomír Feldek a jeho vtedy päťročný syn Martin. Ráčkujúci Martinko a jeho „tatíčko" sa nielen zhovárajú, ale aj rozprávajú rozprávky, básničky a tiež spievajú. Ľubomír Feldek dokonca prečíta báseň, ktorú vytvoril jeho syn, keď mal len 4 roky.

ODPORÚČANÝ VEK: 5 +

Keď si náš kolega, škriatok Breptík, vypočul rozprávku Stanica Zlatúšik I. veľmi sa preľakol. Vraj riaditeľ rozhlasu (Ivan Krivosudský) kúpil dom pre vysielanie pre deti, no nezohnal hlásateľa, a tak musí dom predať. V tom sa v riaditeľni objavil akýsi Zlatúšik (Emil Fillo) a tvrdil, že je vyučený detský hlásateľ, až napokon riaditeľa presvedčil, aby ho zamestnal. Čo teraz bude s Breptíkom, keď rozhlas najal akéhosi Zlatúšika? Nič. Všetko je v úplnom poriadku. Stanica Zlatúšik tu bola pred päťdesiatimi piatimi rokmi a my si jej prvý príbeh vypočujeme pri dvoch príležitostiach. Keďže si Zlatúšika vymyslel Ľubomír Feldek, prvý dôvod je jasný. Druhým dôvodom je oslava 95. výročia rozhlasového vysielania - týmto príbehom nazrieme aj do jeho minulosti.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

radio.jpg

Kriváň - zhrbený, ohnutý, skalný štít. A predsa akosi nástojčivo priťahuje pohľady. Akoby sa z jeho podoby dala vytušiť zabudnutá hrdosť i niekdajšia výnimočná krása. Veruže kedysi býval najdriečnejší spomedzi skalných obrov. Vysoký, rovný, urastený vypínal sa k oblohe, akoby ju podopieral svojou silou a nezlomnou vôľou. Aj sa volal inak ako dnes - Driečny. To však bolo naozaj veľmi dávno. Pred tisícročiami, keď boli tatranské štíty podobné ľuďom a aj srdcia kamenných obrov a obrýň bili azda rovnako ako srdcia ľudské. Nebola im cudzia nenávisť, ale ani láska..." Takto sa začína monumentálny príbeh Srdcia tatranských obrov, v ktorom Anton Marec a Rudolf Dobiáš ukryli povesť o tom, ako sa z tatranských obrov stali nehybné skaly. Jeden z najkrajších povesťových príbehov z nášho rozhlasového archívu vysielame tento týždeň ako spomienku na Antona Mareca, ktorý nedávno odletel do spisovateľského a horolezeckého neba. Anton Marec miloval Vysoké Tatry, preto ich prešiel krížom-krážom ako horolezec, turista, horský záchranár, nosič aj chatár. A samozrejme, neúnavne o nich písal pre dospelých aj pre deti.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

tatry.jpg

Po dlhšom čase sa z nášho vysielania ozve aj Pinky Bum. Toho si nevymyslel Ľubomír Feldek, ale Daniel Hevier. A vedeli ste, že títo dvaja páni majú niečo spoločné? Daniel Hevier nám to prezradil v jednom „Čo by bolo, keby". Keď bol ešte malý chlapec, ktorý práve začal písať, poslal svoje prvé práce práve Ľubomírovi Feldekovi. Potom ho začal aj navštevovať na svojich dobrodružných spisovateľských potulkách z Prievidze do Bratislavy. Ľubomír Feldek jeho práce čítal, hodnotil a zoznamoval ho s ďalšími spisovateľmi. Daniel Hevier teraz tento „dlh" spláca dnešným nádejným mladým spisovateľom. A čo bude témou 38. časti zo seriálu Pinky Bum? Téma, ktorá bola aktuálna v roku 1996, ale horúca je aj po dvadsiatich piatich rokoch: Pinky Bum a odtučňovacia kúra.

A viete, čo majú spoločné Daniel Hevier, Ľubomír Feldek a Július Satinský? Určite by sme toho našli veľa, ale ja mám teraz na mysli jeden drobný detail, ktorý sa týka aj nášho vysielania. Všetci traja pre rozhlas napísali rozprávky, v ktorých sú zároveň aj rozprávačmi. Tento týždeň sa teda môžete tešiť aj na ďalšiu (tretiu) časť zo seriálu Rozprávky uja Klobásu. Július Satinský vám porozpráva príbeh Lietajúci koberec. A aby tých náhod nebolo málo, Ľubomír Feldek sa priznal, že bol pri zrode známej humoristickej dvojice Milan Lasica & Július Satinský. Stalo sa to v roku 1955, keď sa všetci traja zúčastnili Hviezdoslavovho Kubína. Ľubomír Feldek ako vysokoškolák, Július Satinský a Milan Lasica ako stredoškoláci. Tam sa všetci traja zoznámili a tam sa začali odohrávať prvé vtipné dialógy (budúcej slávnej dvojice) pre pobavenie ostatných.

Ujo Klobasa_R-15944891-1600678872-9794.jpeg-1.jpg

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: TASR, shutterstock.com, vydavateľstvo HEVI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame