Lúčime sa s našimi spolupracovníkmi... cez rozprávky

Lúčime sa s našimi spolupracovníkmi... cez rozprávky

Posledný týždeň nám odniesol do umeleckého neba až troch tvorcov rozhlasových príbehov pre deti. V nedeľu našu režisérku a textárku Violu Muránsku, v pondelok spisovateľa, scenáristu a režiséra Juraja Bindzára a v stredu spisovateľa a scenáristu Petra Glocka.

Pani Muránsku a pána Glocka si pripomenieme už tento víkend. V sobotu o 16:00 uvedieme rozprávkovú hru Petra Glocka "O smelom Plavčíkovi a krásnej Julienke". O 18:25 si budete môcť vypočuť hru "Múdry Petro", ktorú režírovala Viola Muránska. Tieto príbehy budeme, samozrejme, vysielať celý týždeň. Od budúcej soboty budeme počúvať hru Juraja Bindzára "Stretnutie s Andersenom".

Ako píše portál Piešťanské informačné centrum v rozhlasovej databáze má Viola Muránska, rodáčka z Piešťan, okolo sedemsto položiek. Venovala sa najmä réžiám hier debutujúcich autorov. Okrem početných réžií rozhlasových hier, krátkych dramatických útvarov, napríklad desiatok rozhlasových večerníčkov, sa venovala aj réžii verejných nahrávok, najmä zábavných programov. Písala aj javiskové kabaretné pásma a niekoľko hier pre deti. Samostatnou kapitolou jej práce boli piesňové texty spolupracovala najmä so skladateľom Igorom Bázlikom.

Juraj Bindzár režíroval divadelné inscenácie aj filmy, písal scenáre, rozhlasové aj divadelné hry. Okrem toho bol publicistom, pesničkárom a básnikom. Svoju básnickú a prozaickú tvorbu naplno rozvinul až v zrelom veku. Knižne debutoval básnickou zbierkou Krajina nespavosti. Potom sa trikrát stal finalistom ceny Anasoft litera. S poslednou knihou Zvon bol i v aktuálnej desiatke. Okrem písania sa Juraj Bindzár venoval aj tvorbe rozhlasových hier ako napríklad Môj prvý striptíz, Medveď, labuť a smrť, Hodina psa, alebo Alfinko, najšťastnejší pes.

Spisovateľ Peter Glocko bol známy najmä tvorbou pre deti a mládež, ale písal aj pre dospelých. Pôsobil ako redaktor, scenárista a autor rozhlasových hier. Knižný debut Šťastenko mu vyšiel v roku 1970. Často využíval folklórne a ľudové zdroje, ktoré upravoval, no zároveň zachovával ich hodnoty. Glocko bol autorom vyše dvadsiatich kníh pre deti a mládež, ako scenárista sa podpísal napríklad pod filmové rozprávky Martina Ťapáka Putovanie do San Jaga, Plavčík a Vratko či Popolvár najväčší na svete, podľa jeho predlohy vznikol animovaný seriál Vodník Rybka a figliar Šupka. Z románov pre mládež to boli Ruža pre Jula Verna, Tomáš a lúpežní rytieri, Ja sa prázdnin nebojím či Robinson a dedo Milionár. Z tvorby pre dospelých napríklad Šťastný pán Cyprián,Hĺbka ostrosti alebo Srdcový kráľ.

mu.jpg

Foto/text: TASR, Literárne centrum, redakcia










Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame