Sladký týždeň

Sladký týždeň

Kto má rád sladké, ruka hore! Teda, mali by sme sa skôr opýtať, kto sladké rád nemá, lebo azda neexistuje dieťa, ktoré by nepodľahlo tomuto neodolateľnému pokušeniu. Keď na svete je toľko dobrôt! Od čokoládových bonbónov cez med, cukrovú vatu až po zmrzlinu... A to sú vám potom sladké bozky! Niečo o tom vedia aj Dorotka a Ondro z nášho príbehu. Ručíme vám za to, že počas vysielania Rádia Junior vám budú po tieto dni tiecť slinky. A čo tak si popri počúvaní voľačo dobré s rodičmi ukuchtiť? Hoci aj sladké medovníčky. Recept vám dá medovnikár z našej rozprávky. :-)

Český spisovateľ Václav Čtvrtek napísal Rozprávku o malinovej zmrzline, aby nám rozpovedal, ako vznikla prvá zmrzlina. Bolo to vtedy, keď princezná Lízinka (Eva Kvietiková) oslavovala narodeniny. Jej kráľovský otec (Ivan Krivosudský) rozkázal všetkým kuchárom, aby pripravili jedlá od výmyslu sveta a najmä jedlá neobyčajné. Lenže princeznej sa zdali obyčajné aj slivkové knedle s údeným mäsom, aj polievka z ríbezlí, oškvarkov a škorice. Na scénu prichádza kúzelník Cukrárik (Oldo Hlaváček) a dostáva ťažkú úlohu - do večera vyčarovať niečo naozaj neobyčajné. Ako sa kúzelníkovi bude dariť, sa dozviete z krátkej rozprávkovej hry vo vysielaní pre najmenších.

shutterstock_1724285881.jpg

Aj vy ste už zvedaví, kam sa Osmijankovi podel Osmidunčo? Už traja detektívi sa ponúkli, že psíka nájdu, ale zatiaľ sa to ani jednému nepodarilo. V Osmijankovej štvrtej detektívnej rozprávke O štvrtom detektívovi príde v pátracej pomoci na rad aj penzionovaný detektív Franco Sorento zo slovenského Ríma, teda z Trnavy. Nešťastnému Osmijankovi poradí, aby napísal do novín inzerát. Či to bol užitočný nápad, vám porozpráva Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej hneď v úvode nášho vysielania pre najmenších.

pes - detektív.jpg

Bol raz jeden Medovnikár Medveď. Nebol to skutočný medveď, len sa tak volal. A piekol tie najlepšie medovníčky v celom kráľovstve. Ba aj srdce mal ako medovník. Jedného dňa princezná Medunka vyhlásila, že sa chce vydať len za takého pytača, ktorý jej donesie ten najonakvejší medovník... Ako to celé dopadlo, sa dozviete v našej dvojhodinovke pre najmenších. Rozprávku napísala Katarína Habovštiaková a vyrozpráva vám ju Miroslav Trnavský.

shutterstock_1544679446.jpg

Bol raz jeden medvedík, ktorý mal tak rád med, až mu to uškodilo. Niežeby ho z toho bolelo bruško, to nie, ale vždy si zašpinil labky. A keď si zašpinil labky, všetko vo svojom brlôžku pochytal, nechcelo sa mu to čistiť a galiba bola svete. Tak sa Medový medvedík neustále sťahoval z lepkavého brlôžka do čistého. Ale bolo v lese dosť domčekov pre lenivého a maškrtného medvedíka? Rozprávku Jany Juráňovej vám vyrozpráva Zdena Gruberová v našom vysielaní pre najmenších.
medved - med.jpg

Víla Marmelína žije rozprávkovom zámku spolu s vílou Celestínou (Mária Prechovská) a vílou Rozalínou (Viera Topinková). Celestína je tak trošku bezcitná víla, ktorá do zámku privábi ľudské dieťa - Adelku (Anna Bučinská). Lenže aj Rozalíne a Marmelíne je už v zámku trošku pridlho, preto nečudo, že sa Adelka aj im zapáči. A tak jej víla Marmelína naservíruje sladkú zaváraninu zabudnutia... Či sa Adelke ešte niekedy podarí vrátiť do sveta ľudí alebo už navždy zostane medzi starými vílami a kvetinovými škriatkami, sa dozviete v našom vysielaní. Rozprávkovú hru Moje tety sú víly napísali českí tvorcovia Anna Jurásková a Jiří Bednář, pre Slovenský rozhlas ju upravila jej režisérka Viera Weidlerová a rozprávkovú hudbu napísal Igor Bázlik.

domček - víly.jpg

Nevieme, čím to je, že rozprávkové draky našich spisovateľov tak veľmi lákajú k písaniu úplne opačných príbehov, než by sme očakávali. Český spisovateľ a autor rozhlasových hier, Ota Ksandr, si vymyslel veselý príbeh o tom, Ako princezná zjedla sedemhlavého šarkana. V tej rozprávke pritom vôbec nejde o klasický problém princezná - drak. To len kráľovský otec (Jozef Kroner) potrebuje súrne vydať princeznú Culifínku (Eva Kvietiková). Žiadni princovia sa však do kráľovstva nehrnú, a tak najväčší (Gustáv Valach) a najmenší kráľovský radca (Jozef Cút) skúsia problém so svadbou vyriešiť okľukou. Kráľovstvo potrebuje šarkana, aby princovia mohli prísť zachrániť princeznú a získať tak jej ruku a pol kráľovstva. A prečo príbeh vysielame v našom „Sladkom týždni“? To vám nemôžeme povedať, lebo by sme prezradili príliš veľa. V tejto rozprávkovej hre začujete aj veľa ďalších legendárnych hlasov. Napríklad Ivana Krajíčka, Mariána Labudu a dokonca aj Stana Dančiaka.

Veselý výmyselník a rozprávkar, ujo Klobása, nám pred týždňom porozprával o jednom zo svojich rozprávkových zázračných predmetov, ktoré doma uchováva. Bol to lietajúci koberec, na ktorom ako prvý poletel jeho malý kamarát Melo. Aj tento týždeň sa objaví chlapec Melo, ujo Klobása a jeden rozprávkový predmet - Stolček, prestri sa! Náš „Sladký týždeň“ vám môže zaručiť, že stolček sa prestrie aj poriadnym množstvom sladkých dobrôt. Seriál Rozprávky uja Klobásu je vlastne audio kniha, ktorú napísal Július Satinský, a keďže bol nielen šikovným spisovateľom, ale aj hercom, príbehy vám aj sám vyrozpráva. V sobotu vás u nás čaká už štvrté pokračovanie z tejto slávnej knihy.

Ujo Klobasa.jpg

Uuuuf, Jirka a jeho kamošku En nečaká v našom týždni nič sladké ani príjemné. Šiesta kapitola z knihy Prašina sa volá Zelené žiarovky. Tie však nebudú jediným napínavým zvratom v dobrodružnom deji. Túlanie sa po tajomnej štvrti počas chladných októbrových dní a nocí prinesie ďalšiu nebezpečnú situáciu pre malých dobrodruhov, ktorí sa snažia zachrániť Prahu. A možno aj celý svet. Veď ktovie, pokiaľ by bola Prašina schopná sa rozšíriť? Zatiaľ si ukrajuje len z hlavného mesta našich západných susedov, ale ak niečo neurobia, zasiahnuť môže oveľa ďalej... Knihu napísal český spisovateľ Vojtěch Matocha, preložila ju Marta Blašková-Maňáková a napínavo vás ňou sprevádza vynikajúci Richard Stanke.

  Prasina.jpg

Kuchár Polienko (Ivan Krajíček)je trochu namyslený, nevrlý a lakomý kuchár. Nespráva sa príliš pekne ani k babke Barborke (Mária Prechovská), hoci ju napokon pohostí, keď je hladná. Neobyčajná starenka mu za odmenu dá kuchársku čiapku a Polienko trvá na tom, že babku už nikdy nebude potrebovať... Ale ako to už v rozprávkach býva, čiapka babky Barborky všetko zmení. Rozprávkovú hru napísal Rudolf Dobiáš.

kuchar - polievka.jpg

Richtárska dcéra Dorotka (Zuzana Skopálová) a pastier svíň Ondro (Michal Gučík) sa do seba zaľúbia. Hrávajú sa tak, že Ondro dá Dorotke hádanku, a ak ju ona neuhádne, pobozká ho. Dorotkinej mame, pani richtárke (Libuša Trutzová) sa takýto nápadník vôbec nepáči, a preto Ondra zo svojho statku vyhodí. Pošle ho do kráľovského paláca v druhom meste, kde býva princezná Rozmária (Deana Horváthová). Tá si zas postavila hlavu, že sa vydá len za takého mládenca, ktorý uhádne jej hádanky. Ondro však nechce žiadnu princeznú, chce len Dorotku. Richtárka mu teda dá jednu podmienku – aby po Dorotku prišiel na zlatom hintove... Rozprávkovú hru Tisíckrát sladší bozk podľa príbehu Jana Drdu (O princeznej, ktorá hádala až prehádala) a prekladu Maši Haľamovej pre rozhlas napísala Dagmar Kovářová.

párik - bozk.jpg

Bol raz jeden pán, ktorého volali Kockacukor. Volali ho tak preto, že po vreckách nosil kocky cukru. A neprestajne si tie kocky obzeral. Jedného dňa si pán Kockacukor posedáva na lavičke a stretne najväčšieho miestneho uličníka - Karola. Ten od neho vydranká rozprávku a pomocou nej mu Kockacukor vysvetlí, prečo nosieva ten cukor so sebou... Rozprávka pána Kockcacukru sa tento týždeň v našom vysielaní objaví po prvýkrát. A bude stáť za to. Napísal ju pre vás Mikuláš Kováč a vyrozpráva vám ju Elo Romančík.

cukor - kocky.jpg

Ernesto (Dušan Kaprálik) má vnučku Marcelku (Alžbeta Hrnčiariková), ktorá k nemu veľmi rada chodieva na návštevu. Jedného dňa nájde v deduškovom starožitníctve novú, teda vlastne starú, skriňu. Podaroval mu ju priateľ Albert (Alfréd Swan), ktorý má obchod so starými knihami. Táto stará almara je naozaj výnimočná skriňa, dokonca so zvláštnym nápisom... Ďalej sa už budete musieť vybrať po detektívnych cestách s Ernestom a Marcelkou sami. Seriál Príbehy starožitníka Ernesta pre vás pripravili Panpulóni – členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny a ich starší hereckí kolegovia pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej. Príbeh napísala Beatrica Čulmanová a prvá časť má naozaj detektívny názov: Záhada starej skrine.

Vo Feďovej (Peter Jamrich) a Majkinej (Lýdia Ostertágová) izbe sa v noci deje to, o čom snívajú azda všetky deti. Hračky ožijú a zažívajú svoje vlastné dobrodružstvá, kamarátstva a lásky. Súrodenci majú to šťastie, že sa im podarí do tohto fantastického hračkárskeho sveta prekĺznuť. Ocenenú rozprávkovú hru o tom, že Medvedíky nemajú rady krupicu a ešte aj o priateľstve a o láske, napísala Anna Nemogová Kollárová. Scénickú hudbu vyčaroval Rudolf Pepucha.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, vydavateľstvo HEVI, Karel Osoha vydavateľstvo Artforum

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame