Indiánsky týždeň

Indiánsky týždeň

Vitajte v našom Indiánskom týždni, kde sa ctí tradícia, rodina a prírodné zákony. Naučíme vás strieľať tromi bielymi šípmi, tajuplnou cestou nás povedie orlie pero, budeme piť rosu a rozprávať sa zvieracou rečou. Vitajte vo svete, kde sú si všetci bratmi a sestrami, kde česť bojovníka je niekedy viac, ako život. Vo svete, kde sa koná viac, ako rozpráva. Howgh.

Prvou indiánskou rozprávkou v našej dvojhodinovke pre predškolákov bude príbeh Ako zvieratá premohli zlé počasie. To zlé počasie sa prihodilo tak, že jedného dňa na oblohu nevyšlo slnko. Ľudia len ležali a spali, lebo nevedeli, že už je deň. Ale zvieratká to nemohli nechať len tak. Ak zlé počasie zvíťazilo nad dobrým, to predsa znamená, že tomu dobrému treba nejako pomôcť. Ako mu pomohli, sa dozviete od Jozefa Kronera v indiánskej rozprávke z knihy Miry Holzbachovej. A vedeli ste, že táto autorka bola predovšetkým česká herečka, tanečníčka a choreografka? Keď tancovala v USA, navštívila aj Indiánov a napísala o nich niekoľko kníh.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

Bol raz jeden bojovník, ktorého spolu s jeho synmi kmeň vyhnal preč, a tak žili osamote. Kraj, ktorý obývali, bol chudobný na zverinu, preto Indiáni často hladovali. Jedného dňa, keď boli chlapci hladní, vybral sa bojovník na lov a stretol podivného škriatka s červeným perom na hlave. Ten vyzval Indiána na súboj a povedal, že ak bojovník vyhrá... No, a viac vám už neprezradíme. Rozprávku Ako Indiáni spoznali kukuricu napísal Otakar Kořínek a vyrozpráva vám ju Július Pántik.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

kukurica.jpg

Onata, Dcéra zeme, si zvykla hasiť smäd kvapkami rosy. Jedného dňa dlho kráčala a veľmi vysmädla. Prosila rosu, aby sa jej dala napiť, rosa ju však nepočula. Zato ju začul zlý duch a uväznil Onatu vo svojom čiernom stane. Matka zem svoju dcéru vyslobodí, zlý duch však za to niečo požaduje... Indiánsku ľudovú rozprávku vám v našej dvojhodinovke pre najmenších vyrozpráva Emília Vášáryová.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

  tomahaww.jpg

Biely obláčik väznil Plamenný obor vo svojom úkryte spolu s ich dcérou, Snehovou vločkou. Jedného dňa zabudol Plamenný obor zavrieť svoju jaskyňu a žena i dcéra mu utiekli. V tom sa však spustil ohromný víchor, ktorý strhol Snehovú vločku nazad do jaskyne, a tak matku a dcéru oddelil. Čo sa stalo potom, sa dozviete v poslednej rozprávke z našej dvojhodinovky pre škôlkarov a škôlkarky. Indiánsky ľudový príbeh Biely obláčik a Snehová vločka vám vyrozpráva Karol Machata.

ODPORÚČANÝ VEK: 3 +

Škriatok Breptík vám minulý týždeň sľúbil novú osmičku Osmijankových rozprávok, pretože tie zvieracie sa už skončili. Celý Osmijankov archív nám obrátil naruby, ale nakoniec z neho predsa len niečo vylovil. Čujte, čujte, čaká vás osem týždňov detektívnych príbehov! Prvá rozprávka sa volá, jednoducho, O prvom detektívovi. Osmijankovi sa totiž stratil Osmidunčo. Stratil, alebo mu ho niekto ukradol, to zatiaľ nevieme. Preto Osmijanko navštívi detektíva Rafaela Ňufáčika, majstra preoblečení. Ako pátranie dopadne, vám v rozprávke Kristy Bendovej porozpráva Ctibor Filčík.

dete.jpg

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

Bol raz jeden chlapec a volal sa Marek. Ak by ste ho niekde stretli, spoznáte ho podľa toho, že má dve nohy, dve ruky, uprostred tváre jeden nos... Zatiaľ je to len malý chlapec a kým sa stane veľkým, čaká, až narastie. S Marekom prichádzajú Rozprávky z červenej ponožky, seriál spisovateľky Jaroslavy Blažkovej. Vo vysielaní pre najmenších vám jeho príbehy porozpráva Marián Zednikovič.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

Bol raz indiánsky mládenec Togoa (Boris Farkaš), ktorý sa zo všetkého najradšej v noci pozeral na hviezdy. Do jednej z nich sa napokon zaľúbil. Aj na hviezdnej oblohe sa však udeje to isté. Hviezda Biely kvet (Ľudmila Mandžárová) zatúži po svete ľudí a vypraví sa na nebezpečnú cestu... Rozprávkovú hru podľa indiánskeho príbehu pre rozhlas napísal Mikuláš Fehér a nazval ju podľa hlavnej hrdinky - Biely kvet.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

kvet.promo.jpg

Bol raz jeden chlapec (Martin Dánai), ktorý nechcel vyrásť. A bola raz jedna Wendy (Zuzana Jurigová-Kapráliková), ktorá mala dvoch bratov a pestúnku - psíka. Tento večne malý chlapec jedného dňa vletel k Wendy do izby, aby ju naučil lietať a zaviedol ju do Krajiny - Nekrajiny. V tej krajine piráti zažívajú veľké dobrodružstvá a žije v nej tikajúci krokodíl... Prečo sme tento príbeh zaradili do Indiánskeho týždňa? Nuž preto, lebo v rozprávkovej hre Peter Pan podľa svetoznámej knihy Jamesa Mathewa Barrieho sa objavuje aj jedna Indiánka. Volá sa Tigria Ľalia (Nataša Kulíšková) a uvidíte, alebo skôr začujete, akú má v Krajine - Nekrajine úlohu. Rozprávkovú hru napísal Ján Uličiansky a patrí k našim tipom týždňa.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

peter.jpg

Aký by to už bol indiánsky týždeň bez Hobble Franka (Karol Machata), Sidling Boba (Slávo Záhradník), no a predovšetkým bez Winnetoua (Dušan Jamrich) a Old Shatterhanda (Michal Dočolomanský)? Slávny náčelník Apačov a zálesáci sa vyberú po stopách zlých trampov, ktorí lúpia a vraždia uprostred nehostinnej púšte Llano Estacado. V pätách im je aj tajomný pomstiteľ - bojovník. Alebo duch. Nik nevie, kto sa skrýva pod maskou... Prvú časť svetoznámeho príbehu, ktorý Karl May nazval Duch Llana Estacada a ktorý pre rozhlas zdramatizoval Ladislav Hyža, si vypočujete v našej dobrodružnej dvojhodinovke.

ODPORÚČANÝ VEK: 8 +

duch.jpg

V indiánskom kmeni Papagos neďaleko Modrých hôr vládne sucho. Všetku vodu totiž vypili obri. Mladý Biely sokol (Slavo Drozd) ich vystriehne, ale jeho šípy na nich nestačia. Ako premôcť obludy? Hlavný hrdina dostane biely roh, ktorým privolá múdreho čarodejníka Šedivého jazveca (Ján Kramár). Ten im prezradí, že jediná zbraň, ktorou sa obri dajú poraziť, je biely luk s bielymi šípmi. Tento luk a šípy má sova Hinakaga (Oľga Vronská), ktorá je však prefíkaná a zlá... Dobrodružnú hru Tri biele šípy podľa diela českého dramatika a prekladateľa Jana Makariusa pre rozhlas napísala Elena Antalová. Hra vznikla už v roku 1964, preto bude znieť trochu inak, než ste zvyknutí. Vypočujete si ju v našej dobrodružnej dvojhodinovke.

ODPORÚČANÝ VEK: 8 +

sipy.jpg

Čo by bolo, keby... som bol Indiánom? To vám prezradia hostia Veroniky Dianiškovej: Jakub Špoták, Nikol Kwardová a Milan Kováč. Poznajú totiž mayské písmo, mayské pyramídy a dokonca aj súčasných Mayov osobne. Stroj času nás tentokrát prevezie priamo do guatemalského pralesa, kde sa kedysi rozprestierali mayské mestá. Ocitneme sa aj u Mayov - Lakandóncov, ktorí dnes žijú v Mexiku. Dado Nagy bude čítať Lakandónske rozprávky.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

indianom.jpg

V osade pri Mesačných vrchoch žil siuxský chlapec Hakela (Daniel Fischer) so svojou starou mamou (Zuzana Kronerová). Keď stará Indiánka odišla do hory po drevo, ich típí navštívil Havraní starec (Ivan Romančík). Rozpovedal Hakelovi legendu o Siouxoch a obrovskom orlovi, ktorý zachránil chlapca a dievča pred potopou. Odvtedy nosia Indiáni orlie perá. Ale mládenec si orlie pero zaslúži len vtedy, keď vykoná hrdinský skutok, ktorým pomôže svojmu kmeňu. A presne toto starec predpovedal Hakelovi. O chvíľu sa vrátila stará mama a po hádke kvôli poslednému jedlu v stane vyhnala chlapca po prvýkrát samého do prérie, aby zaobstaral zásoby na zimu. Bude toto ten hrdinský skutok, vďaka ktorému sa z chlapca stane Hakela s orlím perom alebo ho v šírom svete čakajú aj omnoho vážnejšie úlohy? Rozprávkovú hru podľa siouxských rozprávok a povestí napísala Júlia Pavlová.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

V našom Indiánskom týždni navštívime aj dávnu ríšu Inkov, ba priam jej centrum centrovaté - bájne peruánske mesto Cusco. Vypočuť si budete môcť výnimočné dielo Ollantay (alebo Prísnosť otcovská a veľkomyseľnosť kráľovská). Na motívy apokryfov drámy z písomníctva Inkov v jazyku Quechua hru pre deti a mládež napísala Viki Janoušková. Hrdinovia príbehu rozprávajú poetickou rečou. Aby ste ju lepšie pochopili, prečítajte si, pre istotu, niečo o histórii ríše Inkov. Aj o tom, že Inka, vládca ríše, je považovaný takmer za boha. V tomto prípade to bude Inka Pachacutec (Ivan Romančík), ktorý má dcéru Cusi-Coyllur (Barbara Mišíková). Do nej sa zaľúbi náčelník z Ánd Ollantay (Dušan Cinkota) a napriek varovaniu veľkňaza menom Willac Uma (Emil Horváth ml.), sa Ollantay postaví pred panovníka a požiada o ruku jeho dcéry... Čo vládca Pachacutec vo veľkom hneve vykoná a ako sa celý tento príbeh z ríše najslávnejších juhoamerických Indiánov skončí, sa dozviete v našom vysielaní. Hudbu, ktorú v tejto výnimočnej hre začujete, zložil Rufolf Pepucha a Róbert Puškár.

ODPORÚČANÝ VEK: 10 +

incas.jpg

V druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Vojtěcha Matochu Prašina ste sa zoznámili s Jirkovými priateľmi. Tým, že ich Jirko cestou z Prašiny navštívil, ich zatiahol do problému, ktorý doteraz sužoval len jeho. Okrem toho sa Prašina rozšírila už aj do ich klubovne, teda do bytového domu, v ktorom žije En so starou mamou. O nebezpečnom chlapovi, ktorý počúval za dverami klubovne, nehovoriac... Ale najlepší priatelia nie sú na to, aby sa vykrúcali, ale aby pomáhali, keď treba. Nenechajte si ujsť tretie pokračovanie nášho čítania, v ktorom sa traja dospievajúci hrdinovia vyberú spoločne odhaliť tajomstvo záhadnej pražskej štvrte.

ODPORÚČANÝ VEK: 9 +

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock, wikipedia



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame