Týždeň škriatkov

Týždeň škriatkov

Každý dobrý poslucháč či poslucháčka Rádia Junior dobre vie, čím to tu u nás žije posledné dni. Najmä smiešnymi breptami a nešikovnou neplechou nášho nového kolegu a "pomocníka", škriatka Breptíka. Oslávil s nami naše narodeniny, a tak sa mu u nás zapáčilo, že sa rozhodol zostať. A navyše si do nášho vysielania popozýval kopec svojich kamošov, známych aj rodinných príslušníkov. Uprosil nás, či by nemohli zostať aspoň týždeň. Tak, tu ich máte. A aby málo nebolo, stále čakáme na vaše škriatkovské obrázky, nakreslite nám Breptíka, nech vám môžeme poslať pekné ceny!

Keďže „Týždeň škriatkov" si vymyslel náš nový kolega, rozhlasový škriatok Breptík, dalo sa čakať, že nás presvedčí aj na ďalšiu rozprávku o sebe. Stretnutie na dlhej chodbe napísala Toňa Revajová. Tá dlhá chodba sa nachádza priamo v našej rozhlasovej pyramíde, v átriu, z ktorého sa vchádza do všetkých tých krásnych koncertných štúdií, ktoré u nás máme. V tomto našom bludisku sa Breptík stretol s Andrejom, chlapčekom, ktorý sa rád strácal. Ako toto stretnutie dopadlo, vám porozpráva Róbert Roth vo vysielaní pre predškolákov.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

image-001.jpg

Dedko Edko opravuje hodiny. Škriatok Vlások ich, naopak, kazí. Jedného pekného dňa ich pokazil celej dedine. Ľudia nariekali a bedákali, pretože zrazu nevedeli, čo kedy majú robiť. Pokazené hodiny preto (aj so škriatkom Vláskom) naložili na voz a odviezli do mesta. A viete prečo má ten škriatok také zvláštne meno? Lebo je taký tenký. To nakoniec ľuďom pomôže, aby sa škriatka, hoc nevedome, zbavili. Ako sa to stane, vám v rozprávke Boženy Trilecovej Dedko Edko a škriatok Vlások porozpráva Jozef Kroner v našom vysielaní pre najmenších.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

Posledná, teda Ȏsma Osmijankova zvieracia rozprávka bude dosť zaujímavá. O sedemhlavej žirafe ste istotne ešte nepočuli. Tá žirafa bola pôvodne len jednohlavá, ale keď v africkom rádiu začula správu o slávnom lekárovi, doktorovi montovacích vied menom Tenaten, ako primontoval psovi ešte jednu psiu hlavu, bolo rozhodnuté. Žirafa doktora požiadala o tigriu hlavu. Potom o sloniu. Potom papagájsku, baraniu, krokodíliu aj somársku. Viete si predstaviť, čo to muselo napokon znamenať. Alebo neviete? Každopádne sa to dozviete v rozprávke Kristy Bendovej, vo vysielaní pre najmenších. Rozprávať bude Ctibor Filčík.

ODPORÚČANÝ VEK: 5 +

zirafa.jpg

V rodine Kandelábrovcov je znovu veselo. Na večeru starká pečie zemiakové placky, z ktorých starkému takmer nič neostane, lebo milí vnúčikovia všetko zhltnú. Po večeri sa kocúr Muro vyberie do záhrady, kde stretne hlavného hrdinu rozprávkového seriálu Marianny Grznárovej - záhradného trpaslíka. No, a trpaslík mu začne radiť, ako by mohol očariť jednu krásnu mačku, ktorá sa potuluje po záhrade. Muro sa rozhodne priniesť jej myš, ktorá už nejaký ten deň otravuje život sochárovi, starkému Kandelábrovi. Vypraví sa do ateliéru a... Viac sa už dozviete vo štvrtej časti rozprávkového seriálu Príbehy záhradného trpaslíka, ktorú vám vyrozpráva Július Satinský v našej dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

zahrada.jpg

Deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pripravujú každý mesiac svoj vlastný program. Volá sa Panpulóni a väčšinou je to jedna kratšia rozprávková hra pre našich najmenších poslucháčov a poslucháčky. Spolu s malými hercami a herečkami príbeh v štúdiu nahrávajú aj ich starší hereckí kolegovia a to všetko pod taktovkou Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej. Do nášho škriatkovského týždňa sme vybrali príbeh Škriatok Zavriočko a princezná Nespalka. Princezná Nespalka (Gréta Luprichová) je dievčatko, ktoré býva v jednom kráľovstve. Vlastne, jej kráľovstvom je obyčajný byt. Ale to vôbec nevadí. Malá Nespalka - Natálka býva v tomto kráľovstve na siedmom poschodí aj so svojimi rodičmi (Michaela Kapráliková, Martin Kaprálik) a staršou sestrou (Michaela Hanudelová). Jedného dňa sa rodičia rozhodnú, že nechajú dievčatá samé celý deň a celú noc. V noci sa v byte - kráľovstve objaví škriatok Zavriočko (Dušan Kaprálik), ktorý prináša spánok... Rozprávkovú hru napísala Veronika Martinková a pustíme vám ju v dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

shutterstock_128932787.jpg

Ruský spisovateľ Leonid Leonov napísal poviedku o lesných strašidlách, alebo - ako sa v tomto príbehu nazývajú - o „ďasíkoch". Ako sme tento čarovný príbeh v redakcii počúvali, zdalo sa nám, že rohaté potvorky z tejto rozprávky môžeme pokojne zaradiť aj medzi škriatkov či trpaslíkov, a tak tento týždeň o čarovný príbeh z lesného šera neprídete. Tak teda: Kde bolo tam bolo, uprostred jedného lesa žilo vedno a pekne pospolu niekoľko lesných škriatkov. Každý z nich je iný a najzvláštnejší je Buryga (Viera Topinková), ktorý svojimi zvedavými očami spozoruje aj to, čo si ostatní nevšimnú. Jedného dňa stretne v lese ľudí, ktorí pília stromy a pripravujú tak strašidielka o domov. Rozprávková hra Buryga je o tom, či sa lesné bytosti a ľudia môžu priateliť alebo nie. Pre rozhlas ju zdramatizoval Ján Berger. Na začiatku príbehu vás chytí za ruku a lesom vás prevedie naslovovzatý rozprávač rozprávok Karol Machata.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

buryga.jpg

V lese ešte ostaneme aj po príbehu o Burygovi. V tejto hore (aj v rozprávke) však žijú trochu iní škriatkovia. Jedným z nich je Poko (Roman Ferienčík), ktorý sa od nich odlišuje výzorom, aj vystupovaním. Jedného dňa zistí, že jeho škriatkovskí rodičia nie sú jeho skutočnými rodičmi. Teda sú, pretože sa im narodil „zo srdca". Našli ho totiž jedného dňa kdesi v lese a postarali sa oňho. Pokov pôvod je veľkou záhadou, ktorú sa rozhodne vypátrať. Je Poko vôbec škriatkom? Napínavý príbeh o hľadaní seba samého podľa knihy Janky Granecovej-Dóorovej pre rozhlas zdramatizovala Eva Križková. Rozprávková hra sa volá Priatelia lesa.

ODPORÚANÝ VEK: 5 +

trp.jpg

Bola raz jedna Mášenka, ktorá mala budík. A z toho budíka jedného dňa vykukol maličký človiečik, teda škriatok. Volal sa Tiktak a vedel všeličo múdre. Napríklad to, čo znamená čas a prečo je dôležitý. Má tri milióny rokov a celý čas dáva v plechovom budíku pozor na to, aby sa nepomotal deň s nocou, ráno s obedom a podobne. Cez školský rok sa snaží tikať rýchlo, aby jej škola rýchlo ubehla a cez prázdniny zas tiká pomaličky, aby Mášenke čas bežal čo najpomalšie. Rozprávkový seriál Mášenka a škriatkovia vám bude rozprávať Karol Machata a tento týždeň na vás čaká jeho prvá časť - Budík.

ODPORÚČANÝ VEK: 4 +

  budik.jpg

V anglických legendách sa tradovalo, že víly žijú na poliach a čistinách, kde tancujú. V rozprávkovej hre Pomsta kráľovnej víl práve svojím tancom ničia lúku sedliakovi (Ivo Gogál), ktorý, hoci neverí na existenciu víl, sa snaží škodcu vystriehnuť. O polnoci na lúku dorazí škriatok (Marián Miezga) a víly. Škriatok zahrá sedliakovi i jeho synovi Thomasovi (Marek Fašiang) uspávanku, ktorá im na viečka priveje tvrdý spánok a krásne sny. A tanec víl pokračuje... Rozprávkovú hru napísala Soňa Čermáková-Uličná a my vám ju pustíme v našej dobrodružnej dvojhodinovke.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

kralovna.jpg

Bol raz jeden lenivý Ondro. Rodičom s ťažkou prácou nepomáhal, chcel len jesť a piť. Jedného dňa ho rodičia vyhrešili, on sa urazil a poďho ukryť sa do hory. Tam žijú Piadimužíci, ktorí ho naučia, že i obyčajný chlieb je vzácnosťou, a ukážu mu, čo všetko sa v horách ukrýva. Príbeh s ponaučením podľa slovenskej ľudovej rozprávky napísal Konštantín Palkovič a rozprávať bude Jozef Kroner.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

piadi.jpg

Ak sa chceme priblížiť skrytému a neviditeľnému svetu škriatkov, musíme sa naučiť načúvať. A na to potrebujeme ticho. Keď v tom tichu dobre nastražíte uši, zistíte, že je v ňom počuť naozaj kadečo. Možno aj takú škriatkovskú veselicu, kde sa divoko spieva a tancuje. O tom, Čo by bolo, keby... sme v tichu počuli hudbu, bude aj nová relácia Lucie Šarákovej, v ktorej budeme spoločne muzicírovať. Ale nie hocijako. Budeme objavovať hudbu tam, kde by ste ju čakali najmenej. Veď hrať sa dá aj na takých kaktusoch. Neveríte? Uveríte. Na kaktuse a všeličom inom hráva aj náš hosť Fero Király, hudobný učiteľ a zvedavý experimentátor. Poďte sa s nami započúvať do ticha, ktoré cibrí sluch a nazrieť do tajuplnej "Botanickej záhrady", ktorá neskrýva zbierku rastlín, ale hudbu, čo si dokážete zahrať aj bez toho, aby ste vedeli hrať na hudobný nástroj.

ODPORÚČANÝ VEK: 6 +

girl.jpg

 

Starenku Serafínku (Viera Topinková) raz navštívi starček Benjamín (Karol Čálik) aj so svojím vrecúškom plným zvedavosti. Keď ho otvorí, musí sa vypytovať. Napríklad na to, čo má Serafínka v starej skrini. Starenka si myslí, že tam nemá nič, ale Zabudnutá skriňa je v skutočnosti už po stáročia príbytkom škriatkov. Takých maličkých, že ich pri zbežnom pohľade do starej zaprášenej skrine ani nevidno. Ale Simbo (Richard Stanke), Zuzo (Marián Labuda mladší) a Petela (Lucia Vráblicová) sa prebudia a začnú sa rozprávať a to už trošičku počuť je. Ako keď pištia myšky. V starom dome býva aj pavúk doktor Papalo (Dušan Tarageľ) - filozof, mudrc a slávny pradiar. A zo zámoria priletí papagáj Jagapap (Vladimír Jedľovský). Prečo? Dozviete sa to v rozprávkovej hre Jána Milčáka s hudbou Ivana Fialu.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

Škriatok Breptík si v našom rozhlasovom archíve našiel kamoša trpaslíka, ktorý kýcha, keď sa kochá a ktorý mal zo strapatých vlasov v škole vždy jednotku. Tento trpaslík Džidži žije v záhrade domu, v ktorom zas žije prvák Mišo, jeho kamarát. Jedného dňa Džidži rozpovie Miškovi svoj smutný príbeh. Jeho autor, známy historik Dušan Kováč, ho nazval Trpaslík sa hanbí, keď je holohlavý. Rozprávať bude Róbert Šudík a u nás si túto rozprávku vypočujete po prvý raz.

ODPORÚČANÝ VEK: 5 +

Hlavní hrdinovia knihy Prašina - Jirko, En a ich kamarát Tony - sú poriadne odvážni. Hoci sú len deťmi, rozhodnú sa podujať na nebezpečnú výpravu do tajomnej pražskej štvrte Prašina. Je to záhadné miesto, v ktorom sa na konci 19. storočia zastavil čas. Na Prašine nie je elektrický prúd a nepomôžu vám ani baterky. Ani tie tam nefungujú. V starých domoch tam žijú zvláštni ľudia, ktorých až doteraz vonkajší svet príliš nevyrušoval. Lenže jedného dňa sa Prašina začne rozširovať. Čoraz viac domov a ulíc nekontrolovane prichádza o elektrinu a schopnosť používať tento vynález. Viete si predstaviť, čo to znamená? Na cestách sa hromadia nabúrané autá, ľudia nemôžu kúriť, variť, telefonovať, zdravotná pomoc sa nemôže dostať k pacientom... Jirko tuší, že táto katastrofa nejako súvisí s jeho dedkom a En s Tonym sú jediní, kto mu teraz môže pomôcť... O „Rýchlych šípoch" 21. storočia vám bude v Rádiu Junior čítať Richard Stanke. Od soboty vysielame druhú časť čítania na pokračovanie z knihy Vojtěcha Matochu.

ODPORÚČANÝ VEK: 10 +

Prasina.jpg

Malý Adalbert (Michal Michna) stále niečo nestíha. Už je zo všetkého úplne v koncoch a myslí si, že mu pomôže len zázrak. A toto volanie o pomoc, poplachový signál, zachytia v centrále rýchlozázrakov, v ktorej pracuje napríklad anjelik (Anna Okapcová), rýchloškriatkovia (Alfréd Swan, Dušan Tarageľ, Ľubo Roman), roboti, či domová víla teta Rózka (Elena Petrovická). Urýchlene treba vyslať zásahovú jednotku do vežiaku číslo 7/13 a zistiť, prečo domová víla nereaguje na volanie o pomoc. Z vysielacej kancelárie pošlú k chlapcovi troch čerstvo vyštudovaných rýchloškriatkov. Rozprávkovú hru Adalbert a škriatkovia napísal maďarský spisovateľ Péter Berkes a pre československý rozhlas ju v roku 1989 preložila Kveta Slobodníková. Aj túto hru si u nás vypočujete po prvýkrát.

ODPORÚČANÝ VEK: 7 +

Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, Igor Derevenec, Karel Osoha

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame