Popletený týždeň

Popletený týždeň

Tento týždeň budeme na Juniore pliesť... teda nie pliesť, ale vypletať... ale joj, už sme úúúúúúplne popletení z toho nášho Breptíka! Ako už isto viete, to je náš redakčný škriatok, ktorému sa ústa nezavrú a popletie všetko čo vie. Brepce v jednom kuse a my už po ňom. Tak ešte raz. Toto je náš POPLETENÝ týždeň, kde budú niektoré veci celkom naopak.

Slovenský rozhlas, Mýtna 1, Bratislava. Je 23:45, obrátená pyramída sa ukladá k spánku. O chvíľu zaznie posledný dnešný (alebo prvý zajtrajší?) Rádiožurnál. Takmer všetky poschodia už prikryla tma. Len na deviatom sa ešte ozýva smiech športových redaktorov a na ôsmom zhasla posledná rozsvietená kancelária. Vonku prší a dnu tiež. Vonku kvapky čľupkajú do kaluží, vo vnútri do vedierok všetkých tvarov a veľkostí. Kráčam k výťahu a počujem zvláštne zvuky. Úplne neznáme zvláštne zvuky, priam strašidelné. Nakuknem do uličky, na ktorej konci žije automat na kávu. Čo sa tak pozeráte? U vás automaty na kávu nežijú? Tento žije. Alebo to tak aspoň vyzerá..." Nebude to žiadna Záhada živého automatu, Kávový horor ani nič podobné. Takto sa len začína ďalšia z rozprávok, v ktorých je hlavným hrdinom náš nový popletený kolega škriatok Breptík. Príbeh Každé remeslo má svojho škriatka napísala naša kolegyňa Rozália Vlasková a vyrozpráva vám ho Róbert Roth.

Jednu popletenú rozprávku na tento týždeň napísal aj slávny americký autor s poľsko-židovskými koreňmi Isaac Bashevis Singer. Príbeh z prostredia židovskej rodiny, v ktorej otec so synom hrávajú zaujímavú hru - Dreidel, zamotá papagáj, ktorý sa zjaví na okne. Ostane bývať s Davidom a jeho rodičmi a naučí sa dokonca aj rozprávať v rôznych jazykoch. Ale o niekoľko rokov David zistí, ako si Dreidel poplietol domček a kto boli jeho pôvodní majitelia. Milý a originálny príbeh Papagáj menom Dreidel bude o strate a opätovnom nájdení zvieracieho priateľa. Vyrozpráva vám ho František Kovár.

ara.jpg

Popletené svety sú blízke aj nášmu kamošovi Osmijankovi. Jeho Siedma zvieracia rozprávka preto bude O básniacom koníkovi. Ak si myslíte, že koník, ktorý píše básne, bude jedinou zvláštnosťou príbehu, tak sa mýlite. Veď tie jeho veršíky typu: „Ja som konská osoba, konských svetov ozdoba, míha, míha, míhahahá..." si recitujú úplne všetky zvieratká na gazdovskom dvore a v okolí. Aj koza je konská osoba, aj kačka, pes, mačka aj slávik. Ako z tohto von, vám prezradí Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej v našom vysielaní pre najmenších.

Minulý týždeň sme sa v seriáli Emčo dozvedeli, ako bol ocko malý. Tento týždeň nás čaká posledná príhoda nášho kamaráta a tá sa volá Ako bol Emčo veľký. Stalo sa to tak, že zrazu len uvidel veľké nohy, na ktorých stál a obzeral si svoje veľké ruky. Keď vyšiel pred dvere uvidel na nich nápis „Emil Čorba, zverolekár". Tak sa to predsa len podarilo? Či nie? Dozviete sa to v záverečnej časti seriálu Márie Ďuríčkovej od rozprávača Dušana Jamricha. Aj Emča hľadajte v našom vysielaní pre najmenších.

Bolo raz jedno autíčko, ktorému sa nechcelo chodiť do autoškoly. Keď v septembri deti vyrazili do školy, autíčko, ktoré všetci nazývali chrobáčikom, sa do autoškoly vôbec netešilo. A veru z nej aj ušlo. Keďže však nevedelo dodržiavať dopravné predpisy, jazdilo veľmi popletene. Nevedelo predbiehať, na všetkých trúbilo, a vôbec, spôsobilo poriadnu galibu. Tomuto autíčku sa síce podarí utiecť aj s pánom Tomášom - jeho majiteľom - za hory a doly, ale potom sa stane nehoda... Ako to už v rozprávkach v našej dvojhodinovke pre najmenších býva, aj túto nehodu sa podarí vyriešiť a vyliečiť. Rozprávku O autách, ktoré chodili do školy napísal Ján Uličiansky. V Rádiu Junior si ju vypočujete po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ju vylovili z nášho rozhlasového archívu. Príbeh vám vyrozpráva jeden z našich najrozprávkovejších rozprávačov - Ctibor Filčík.

liena.jpg

Sluhovi Semjonovi (Alojz Kramár) sa jedného dňa splašia kone a zadlávia jeho pánovi kura. Pán (Juraj Paška) sa nahnevá a chce za to kura polovicu barana. Múdry Petro (Karol Machata), podľa ktorého sa volá aj táto ukrajinská ľudová rozprávka, mu poradí, aby pánovi priniesol vlnu z barana - to bude polovica jeho hmotnosti. Pán už kypí zlosťou a Petrova žena Chveska (Terézia Kronerová) zatiaľ všetkým vytára, že to jej muž Semjona nahovoril na taký fígeľ. Pán si dá Petra zavolať za to, že rozdáva rozumy. Petro povie, že jeho žena si to vymyslela, lebo sa pomiatla a je celá popletená... Všeličo sa ešte od tejto chvíle pomotá, zamotá, popletie a rozpletie. Táto rozprávková hra, ktorú pre rozhlas napísala Kveta Slobodníková, je totiž celá poriadne zapletená a popletená. Neveríte? Tak počúvajte!

pedro.jpg

Agátka (Johana Miklošíková) žije v smutnej krajine. Vlastne, tá krajina by ani nebola až taká smutná, keby nebola nudná. Všetci sú v nej nudní a všetko je v nej nezaujímavé. Keď ju jedného dňa pani učiteľka vyhodí na chvíľu zo školy, Agátka stretne čudesných a vôbec nie nudných kupcov, ktorí predávajú kráľovské slzy. Porozprávajú Agátke o akejsi Rázprovke, ktorá navštevuje ľudí pred spaním, upokojuje ich a rozdáva im sny. Ale kde ju nájsť? A nie je Rázprovka náhodou len popletenina nejakého iného slova? To sa dozviete v rozprávkovej hre Dominiky Petríkovej Agátka a jej dobrodružstvo. Už len dodáme, že táto hra získala v roku 2017 v súťaži Literárneho fondu 2. miesto v kategórii rozhlasová hra, tak si ju nenechajte ujsť. Okrem popleteného slova je tento príbeh aj o priateľstve na celý život.

agata.jpg

Jules Verne napísal aj príbehy o otrokárstve a podľa nich vznikla dobrodružná hra Delfín, ktorú napísal Miroslav Slach. Prvá časť bude o predaji a kúpe bavlny. Odporcovia otrokárov sa potajomky nalodia na loď Delfín. Hlavná hrdinka Jenny Halliburtová (Eva Kvietiková) chce popliesť posádku a dostať sa za otcom, preto sa prezlečie za plavčíka, a tak ju prijmú na loď. Jennin otec (Rudolf Velický) je uväznený tými, ktorí podporujú otroctvo a jeho dcéra ho chce vyslobodiť. Hra mala premiéru už v roku 1962 a otvára náročnejšiu tému, preto ju odporúčame počúvať poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov. Príbeh je výnimočný aj ženskou hrdinkou, ktorá sa ocitne vo, v tom období, mužskom oblečení i úlohách. U Julesa Verna je takáto aktívna hrdinka veľmi výnimočná záležitosť. Príbeh nájdete v našej dobrodružnej dvojhodinovke.

otroci.jpg

V dobrodružnej dvojhodinovke si pustíme aj rozprávkovú hru o Pocahontas (Slávka Košecká, Henrieta Kolláriková). Tento príbeh sa však nie veľmi podobá Disneyho spracovaniu. V hre Naďe Jurkemik je Pocahontas slobodná dievčina, ktorá sa neustále háda so svojím zbabelým a chamtivým bratom Yumom (Matúš Kvietik). Priatelí sa s vlkmi, ktorých sa zas boja Európania, teda bledé tváre, ktoré zavítajú do Nového sveta - novoobjavenej Ameriky. Popletie sa v tomto príbehu naozaj všeličo. Európania si najprv myslia, že Indiáni majú všetko popletené - pokojne by im totiž darovali zlato, ale namiesto mäsa im dajú jesť kukuričné placky. Pocahontas je podľa ich názoru popletená tiež - ochraňuje zvieratá namiesto toho, aby ich lovila len tak pre zábavu. Kto je tu naozaj popletený, kto je chamtivec a kto má v skutočnosti dobré srdce, sa dozviete v našom tipe týždňa - v hre s názvom Indiánska princezná.

indianka.jpg

Úplne popletený bol aj krutý pán Malatinského hradu (Laco Kerata). Poddaným nedožičil ani len trochu odpočinku či kúsok jedla. Myslel si, že žijú len preto, aby sa on mal dobre. Ani jeho dcéra (Zuzana Jurigová-Kapráliková) sa bedárov nesmela zastať bez toho, aby ju otec potrestal. Preto sa veľmi nahneval, keď do hradu jedného dňa prekĺzol starý žobrák (Alfréd Swan) a dožadoval sa almužny. Hradný pán vyriekol kliatbu, ktorá celú pevnosť pochovala pod zem a jeho v podzemí pripútala ku skale. Odvtedy sa spod zeme ozýval pánov krik a spev jeho dcér. A najmä, medzi ľuďmi zostalo povedomie o poklade, ktorý sa vyberie hľadať mladý valach (Martin Kaprálik) v 319. časti seriálu Bola raz jedna povesť. Povesť z Liptova spracovala Rozália Vlasková.

Prašina je vzrušujúce miesto, tajuplná pražská štvrť, v ktorej sa čas zastavil na konci 19. storočia. Nefunguje tam elektrina, ale ani baterky, žijú tam veľmi zvláštni ľudia a z každého kúta na vás dýcha duch minulosti a akési ťaživé tajomstvo. Jedného dňa sa stane niečo, čo spôsobí, že Prašina sa začne rozširovať. Odhaliť príčinu a veľké tajomstvo, zachrániť svet a bojovať proti zloduchom sa rozhodnú tri decká - Jirko, Tony a En. Neskutočne napínavé dobrodružstvo vymyslel český spisovateľ Vojtěch Matocha, knihu do slovenčiny preložila Marta Blašková Maňáková a čítať vám z nej bude skvelý Richard Stanke. Tento týždeň začíname, úplne nepopletene, prvou kapitolou Nešťastie na šibeničnom vrchu.

Uhnd.prasina_jpg.jpg

Popletený Polepetko (Michal Dočolomanský) popletie skoro všetko. Vlastné meno aj čokoľvek iné. Dokonca je taký popletený, že sa zabudne zľaknúť obávaného zbojníka Zubadla (Ivan Krivosudský). A to nie je len taký hocijaký bandita. Zubadlo dokáže zjesť len to, čo je kovové. Polepetko, ktorý sa na vandrovke pokúša dostať aj na kráľovský dvor, ale popletie aj to... Čo sa stane, keď zbojník Zubadlo prehltne namiesto kráľovskej koruny ozajstnú tortu a ako to vlastne s popleteným hrdinom nášho príbehu dopadne, sa dozviete v rozprávkovej hre s pesničkami. Text príbehu napísal Peter Stoličný, texty piesní Ján Štrasser a hudbu zložil Ladislav Gerhardt.

Poľský spisovateľ Jan Brzechwa napísal fantasy trilógiu o pánovi Machuľovi a tieto knihy vyšli aj v slovenskom preklade (Akadémia pána Machuľu, Cesty pána Machuľu a Triumf pána Machuľu). Ale už osem rokov predtým, v roku 1970, vznikla rozprávková hra Akadémia pána Machuľku. Tú napísal Alexander Reis. Hlavným hrdinom je, okrem pána Machuľku, žiak Adam (František Bača). Počas vyučovania si číta rozprávkové knihy a do zošita robí machule. Aby sa naučil pekne písať, musí zostať po škole. Lenže do zošita spraví takú machuľu, že je to vlastne hotový machuľový kráľ, hotový pán Machuľka (Jozef Kroner). Atramentová škvrna ožije, prihovorí sa mu, zhmotní sa a vykľuje sa z nej veľavážený riaditeľ rozprávkovej akadémie. V jeho akadémii sa domáce úlohy píšu samy, žiaci si ukladajú škaredé sny do snových zrkadielok, aby nimi potom pán Machuľka nakŕmil draky v susedných krajinách a učebňou je park plný dvier do rozprávok. V akadémii pracuje aj rozprávajúci škorec Matúš (Oldo Hlaváček), ktorý nevie vysloviť žiadne začiatočné písmená, takže jeho reč znie veľmi smiešne a popletene. Snáď sa aj vám bude výlet do tejto krajiny páčiť. Podiel na tom bude mať aj scénická hudba Aliho Brezovského. S Rádiom Junior sa do nej tento týždeň vyberieme úplne po prvý raz.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková aa Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstoc.com, Karel Osoha vydavateľstvo Artforum

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame