Narodeninový týždeň

Narodeninový týždeň
Jedenáste narodeniny Rádia Junior oslávime naozaj výnimočne. Naša redakcia dostala ako darček novú posilu. A tá k nám neprišla z úradu práce, ale priamo z rozprávkovej ríše. Každé remeslo má svojho škriatka, akurát, že my sa za toho nášho nehanbíme a hlásime sa k nemu! Vitaj, kamarát (a kolega) Breptík!

Škriatok Braňo Breptík Jr., teda junior, bol potomkom slávneho škriatkovského jazykovedca Dr. Branislava Breptíka staršieho. Ten vyštudoval jazykovedu na svetoznámej univerzite v Breptforde. V škriatkovskom svete bola vtedy jazykoveda dôležitým povolaním. Branislavovi sa po skončení štúdia darilo a keďže bol do všetkého hrrr... hneď sa aj oženil. Keď jeho syn Braňo vyrástol, otec chcel, aby kráčal v rovnakých šľapajach. Lenže Braňo ani za svet. On sa vraj bude venovať jedine jazykonevede. A keďže jazykoneveda sa v Breptforde v tom čase študovať nedala, vydal sa Breptík do sveta... Rozprávka o škriatkovi Breptíkovi prvýkrát zaznie v našom vysielaní 2. septembra, v deň našich narodenín. Napísal ju odborník na škriatkov, náš obľúbený spisovateľ Ján Uličiansky a vyrozpráva vám ju Róbert Roth.

brept.jpg

Tento mesiac zaznie na Juniore viacero rozprávok, ktoré napísali naši obľúbení autori iba pre nás. Či už pre Breptíka alebo pre Rádio Junior k narodeninám. Jednou z nich bude Rozprávka pre Juniora od Daniela Heviera. Nebude to tak celkom rozprávka, ale bude to pekné a v tomto dielku zaznie aj báseň „Ako sa trhá kytica", ktorú Daniel Hevier napísal, keď mal len desať rokov. Dokonca si ju aj sám vydal vo vydavateľstve so záhadným názvom V P U S N, čiže Vydavateľstvo pre uskutočňovanie smelých nápadov. Z Rozprávky pre Juniora k vám opäť prehovorí Róbert Roth.

Pán Sova je jedným z najkrajších večerníčkov z rozhlasového archívu, preto sme ho zaradili do nášho narodeninového týždňa. Ak poznáte smiešne príbehy Kvaka a Čľupa, Pán Sova vám isto-iste tiež učarí. Býva sám a všeličo sa mu deje. Napríklad ho navštívi pani Zima, alebo chce zahnať samotu slzičkovým čajom, alebo ho domov sprevádza Mesiac... Jednoducho, pán Sova sa doma nenudí, ani keď je celkom sám. Rozprávky slávneho britského spisovateľa Arnolda Lobela vám vyrozpráva František Kovár v dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky.

  sovv.jpg

Na Siduškine narodeniny rodičia upiekli tortu a urobili chlebíčky. Deti sa spolu zabávali a oslavovali, ale zrazu si jedna stolička povedala, že sa vyberie na výlet. Poprosila bratranca Róberta, aby ju obul a vybrala sa von. Tam ju stretol zvláštny rozprávač, o ktorom až do konca príbehu netušíme, kto to vlastne je. Ak budete počúvať našu dvojhodinovku pre najmenších, dozviete sa všetko potrebné. A možno tento rozprávač ostane tajomstvom, pretože aj to sa občas stáva. Príbeh napísal Ján Uličiansky a vyrozpráva vám ho Zdena Gruberová.

sidi.jpg

Osmijankove zvieracie rozprávky priniesli tento týždeň do vysielania pre najmenších rozprávku O pažravej ťave. Natrafil na ňu slávny cestovateľ Celestín Filiškus, keď sa vybral objavovať Saharu. Nebol slávny preto, že by veľa cestoval. Veď ani necestoval, iba ak po meste električkou alebo do rodnej dediny na hody. Ale aj tak bol slávny cestovateľ, lebo sa celý život chystal, že raz podnikne veľkú a slávnu cestu na saharskú púšť a preslávi sa na večné časy. Keby len tušil, na akú ťavu tam natrafí, určite by svoje úspory minul na úplne inú výpravu. Viac vám vo veselej rozprávke Kristy Bendovej porozpráva Ctibor Filčík.

Aj tretia časť zo seriálu českej spisovateľky Hany Doskočilovej Rozprávky pre uspávaciu ovečku bude úplne zvieracia. Opäť si vypočujete tri krátke rozprávky v jednej. Prvá bude O ľadovom medveďovi, druhá O ovečke a tretia uspávacia rozprávka bude O bizónoch. Rozprávať bude, ako obyčajne, Karol Machata.

bear.jpg

Náš malý kamarát Emčo z vysielania pre najmenších zatúži vo svojom štvrtom príbehu po skvelej veci. Môcť tak stretnúť svojho otca, keď bol ešte taký malý ako on! Výborný nápad, nie? Pohrať sa s otcom, akoby to bol váš malý kamarát... Emčo vytiahol ďalekohľad a pozrel sa na svojho veľkého otca z opačnej strany prístroja. Ocko sa naozaj zmenšil! Ako bol ocko malý a čo s Emčom v takej podobe zažil, vám v rozprávke Márie Ďuríčkovej porozpráva Dušan Jamrich.

V Rádiu Junior narodeniny oslavujeme najradšej počúvaním a vysielaním krásnych príbehov. Jeden z našich najobľúbenejších a najkrajších je rozprávková hra O spievajúcej Demänovke. Všetko sa to začalo vtedy, keď Zelený kráľ (Štefan Kvietik) - kráľ vôd a vodníkov - vyhnal zo svojho tatranského kráľovstva vodné víly s ich kráľovnou (Ida Rapaičová). Kráľovná víl si, totiž, pyšného Zeleného kráľa odmietla vziať za muža. Lenže keď víly opustili kráľovstvo, všetky vody zmĺkli a zosmutneli. Najstarší vodník v kráľovstve (Jozef Kroner) má pravdu, víly treba priviesť späť do vodnej ríše. Starý vodník obmäkčí srdce Demänovky (Mária Dacejová) a Iľanovky (Oľga Solárová), lenže Zelený kráľ sa zatiaľ ani trochu nezmenil... Čo bolo ďalej, sa dozviete z nádherne napísanej, prekrásne zahranej, úchvatne zhudobnenej a rozospievanej rozprávkovej hry, ktorú podľa predlohy Eleonóry Gašparovej napísal Peter Gregor. Vody a víly budú hrať a spievať z nôt Ivana Dubeckého.

demenovka.jpg

Narodenie a neskôr aj narodeniny budeme oslavovať v rozprávkovej hre Šípková Ruženka. Každý, kto pozná svetoznámy príbeh zo zbierky bratov Grimmovcov, vie, že oslava pätnástych narodenín krásnej princeznej nebude radostná. Ale na druhej strane, Ruženka (Henrieta Mičkovicová) si predĺži svoju mladosť o sto rokov... V rozprávkovej hre Jany Kákošovej sa sudičky objavujú počas celého príbehu ako víly, ktoré berú na seba podobu dobrej a láskavej hrdličky (Anna Šišková) a zloprajnej a mrzutej sovy (Mária Kráľovičová). Preto sa kráľovský otec (Vladimír Bartoň) rozhodne pod vplyvom svojho ministra (Ľubo Roman) nepozvať vílu, ktorá prináša zlé proroctvá, na hostinu po narodení jeho vytúženej Ruženky. Že takto princeznej osud nezlepšil, ale práve naopak, sa dozvedel neskoro... Hudba, ktorú v príbehu Jany Kákošovej začujete, je dielom Romana Žiarana.

sipka.jpg

V istom meste už dávno odkvitli čerešne, keď som tam prikvitol ja - Felix Ferdinand Figúrka - vedúci rozdajne hračiek a vychýrený konštruktér..." Rozdajňa pána Figúrku (Ctibor Filčík) stála na rohu Arašidovej a Cukrovatovej ulice. Túto hračkovú rozdajňu jedného dňa navštívia manželia Gypsovci (Karol Machata, Viera Topinková), Tónovi rodičia. Tóno (Róbert Roth) totiž oslavuje ôsme narodeniny. Pán Figúrka však v ten deň rozdal všetky vlastnoručne zostrojené hračky. Až na jednu jedinú a veľmi špeciálnu. Neplechka. Ak netušíte, čo si pod Neplechkom máte predstaviť, stačí si zapnúť Rádio Junior. Neplechko - Darček k narodeninám je rozhlasová hra pre deti od Jozefa Repka. Neplechko (Mária Dacejová) nie je z plechu a Tóno s ním bude vyvádzať rôzne neplechy, pretože táto zvláštna hračka plní detské želania.

Malá morská víla (Anna Bučinská) sníva o dni, v ktorom konečne bude mať narodeniny. Nie preto, že by túžila po oslave, ale preto, že tak veľmi chce byť dospelá. Iba dospelé víly totiž môžu vykuknúť nad morskú hladinu a zazrieť slnko i ľudí. Hlavná hrdinka sa zamiluje do princa (Ľubo Roman) a za jeho lásku bude musieť priniesť veľkú obetu... Známy príbeh z dielne Hansa Christiana Andersena pre rozhlas spracovala Hana Vernerová.

morska.jpg

Bol raz jeden kominárik (Tomáš Sloboda), ktorý sa vždy na jar vydal na kominársku vandrovku. Doma naňho zakaždým čakala jeho milá kvetinárka (Zuzana Kapráliková), ktorú si chcel vziať za ženu. Ale dovtedy ešte stretne otravného a smiešneho kocúra Sadzu (Róbert Roth) a bude musieť zachrániť veľa bratislavských komínov, kým sa mu podarí vrátiť k Barborke a získať jej ruku. Jeden z najkrajších veselých príbehov z rozhlasového archívu sa volá Kto nosí kominárom šťastie a napísal ho Peter Glocko. Kominársku scénickú hudbu zložil Víťazoslav Kubička.

komi.jpg

Bol raz jeden biedny kováč, ktorý nemal čím ženu a deti nakŕmiť. Nuž sa vybral do hory, že sa zmárni, ale zrazu stretol podivnú čiernu pani (Viera Bálinthová). Tá mu dala dosť peňazí, ale musel jej sľúbiť, že jej o sedem rokov dá to, o čom doma dosiaľ nevie... Je vám takýto začiatok rozprávky známy? Kováč netušil, že sa mu narodí dievčatko so zlatými vlasmi a so zlatou hviezdou na čele. Preto ju aj Zlatovláskou nazvali. Zlatovláska (Dušana Fašungová, Erika Markovičová) teda smutne čaká na svoje siedme narodeniny a veruže si tá čierna pani po ňu napokon príde. Ako bude jej príbeh pokračovať, sa dozviete v staršom spracovaní slovenskej ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského. Rozprávkovú hru napísal Július Farkaš a v našom vysielaní si ju tento týždeň budete môcť vypočuť po prvýkrát. Hra vznikla už v roku 1957, preto bude znieť azda trochu inak, než ste v našom vysielaní zvyknutí.

zlato.jpg

Pamätáte si, ako sa končí rozprávka Princezná na hrášku, ktorú vymyslel Hans Christian Andersen? Nuž tak, že hrášok, na ktorom spala princezná, ostal v múzeu, kde je až dodnes - ak ho, pravda, nik neukradol. Rozprávková hra Jána Uličianskeho sa začína práve vo chvíli, keď tento hrášok ktosi ukradne. Spustí sa dobrodružné pátranie a pátrať po hrášku budú aj komisár (Richard Müller) či správca múzea (Emil Horváth ml.). Jedna z najoriginálnejších rozprávkových hier z rozhlasového archívu sa volá Prípad hrášok a je naším tipom týždňa. Richard Müller sa v príbehu, samozrejme, neobjavil len ako herec, ale zložil aj scénickú hudbu a pesničky, ktoré v ňom zaznejú.

vankus.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, wikipedia.org., pixabay.com, Arnold Lobel Občianske združenie Slniečkovo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame