Týždeň s Júliusom Satinským (a spomienka na Jána Turana)

Týždeň s Júliusom Satinským (a spomienka na Jána Turana)

80. výročie narodenia Uja Klobásu, herca, komika a vymýšľača, ktorý sa nezabudol hrať

Tento týždeň bude plný rozprávok, v ktorých účinkuje, ale aj ktoré vymyslel herec, spisovateľ, spevák, komik aj dramatik Július Satinský. 20. augusta sme si totiž pripomenuli 80. výročie jeho narodenia. Tento mesiac však zároveň zomrel Ján Turan - básnik, autor literatúry pre deti, textár, prekladateľ a redaktor časopisu Slniečko či vydavateľstva Mladé letá. Na toho si zaspomíname v rozprávkovej hre Mačkin dom. Mačkin dom je vlastne kniha ruského spisovateľa Samuila Maršaka. Napísal ju tak trochu ako divadelnú hru a dokonca celú veršovanú. Kniha vyšla po slovensky v preklade Jána Turana a v tejto podobe si ju môžete vypočuť aj v našom vysielaní pre najmenších. V úlohe pyšnej mačky budete počuť Júliu Čunderlíkovú, jej verného vrátnika - kocúrika Vasilija si zahral Vladimír Štróbl. Na návštevu k nej príde Sliepka (Hana Slivková), koza (Beta Poničanová), svinka (Oľga Borodáčová) a mnoho iných vážených hostí. Najdôležitejšie však budú dve malé opustené mačiatka, ktoré prídu prosiť o pomoc (Eva Kvietiková, Eva Dulková). Veršovaná hra vznikla v roku 1962 a na Juniore si ju vypočujete po prvý raz.

macka.jpg

Piata Osmijankova zvieracia rozprávka bude tiež plná chlpatých rozprávkových tvorov. V hlavnej úlohe sa ale predstaví len jeden chlpáč - medveď Brumlíček, ktorého poznáte aj z jeho vlastných rozprávok. O strašne smutnom medveďovi vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Ctibor Filčík. A prečo bol maco taký smutný? Bol smutný, pretože bol smutný. A tak sa zišli lesné zvieratká a snažili sa ho rozveseliť. Či sa im to podarilo, sa dozviete v rozprávke Kristy Bendovej.

maco.jpg

Veselo bude aj pri počúvaní prvej časti rozprávkového seriálu Príbehy záhradného trpaslíka. V jednej uličke bývajú samí umelci. Pán primáš Kalafún, pán vynálezca Ajeto, ale aj sochár Kandeláber. Susedia v tejto uličke si nažívali v pokoji až do chvíle, kým do jedného z domov nepribudli bračekovci Adamko a Branko. Práve oni objavia sochu záhradného trpaslíka a vtedy začnú sa diať veci... Seriál rozprávok napísala Marianna Grznárová a vyrozpráva vám ich hlavný hrdina nášho týždňa - Július Satinský.

Poznáte koňa, ktorý dokáže nielen erdžať, ale aj brechať, mňaukať a rozprávať ľudskou rečou? Minulý týždeň vám porozprával prvú časť zo seriálu Pavla Bělína Päť rozprávok o koňoch. To znamená, že tento týždeň vám rozpovie druhý konský príbeh. Zavedie vás do hračkárstva na pešej zóne, v ktorom sa nechtiac ocitol, keď policajt na ulici dospel k presvedčeniu, že náš rozprávač je vypchatý. Aj tento príbeh z dvojhodinovky pre najmenších vám porozpráva Július Satinský.

  kon.jpg

„Za siedmimi panelmi, za smolou a kameňmi, bola krásna jarná sobota a každého čakala dnes robota. V paneláku sa chystalo veľké pranie a upratovanie. Dom bol zrazu plný bosoriek s metlami. Na dverách povievali cedule: „Vtedy a vtedy to prepukne! Nenechajte si ujsť príležitosť! Berte metly, motyky, hrable, vedrá, vozíky! Dáme všetko do poriadku, pripravíme kvetom hriadku!" Čo za brigádu sa chystá, na sídlisku, ktoré si vymyslel Štefan Moravčík? Dozviete sa to v rozprávke pre najmenších z cyklu Stanica Ententýn O domofóne. A Michal Dočolomanský vám prezradí aj to, čo to vlastne ten domofón je. Ani túto rozprávku ste u nás ešte nepočuli.

Klokan nebol vždy taký, ako ho poznáme dnes. Bol sivý, celý ako z vlny a strašne namyslený. Pobiehal po pláňach strednej Austrálie, až narazil na austrálskeho boha menom Nkva. A čo od neho chcel? Povie vám to Július Satinský vo veselom príbehu britského spisovateľa Rudyarda Kiplinga, ktorého možno poznáte ako autora známej Knihy džunglí. Táto rozprávka sa však volá Pesnička o starom klokanovi.

klokan.jpg

Keď mladá nádejná (alebo beznádejná?) ježibaba (alebo ježidievča?) v ježibabej škole prepadáva z protivnosti, neostáva jej nič iné, len sa vybrať do sveta a nájsť si svoj rozprávkový les. Veľmi sa jej nedarí, ale natrafí aspoň na smetisko a v ňom na strážcu (Július Satinský), ktorý má niečo, čo by sa jej mohlo hodiť. Stačí, ak ježibaba (Eva Večerová) nájde stredne veľkú lúku, a tú gumovú veľkú vec na nej rozprestrie. Čo to bude? Dozviete sa v rozprávkovej hre Nafukovacia rozprávka. A hneď potom sa v príbehu objaví aj hodinár (Marián Zednikovič) a jedny mimoriadne nafúkané hodiny (Viera Topinková). Toto všetko pre vás vymyslel spisovateľ Václav Šuplata.

Bola raz jedna chudobná čižmárska rodina. Čižmár (Marián Zednikovič), čižmárka (Zuzana Tlučková) aj malé čižmárčatá (Kristína Bartošková, Martin Mikulášek) si už od hladu pesničky spievali. V tom istom čase, aké prekvapenie, sa zas vlk (Marián Geišberg) umáral túžbou po poriadnych čižmách. Netrvalo dlho a vĺčik zabúchal na čižmársku chalupu so svojou žiadosťou. O vlkovi, čo si dal šiť čižmy ste už mohli čítať v slovenských ľudových rozprávkach zo zbierky Pavla Dobšinského. Presne túto ľudovú rozprávku pre rozhlas zdramatizovala Oľga Feldeková. A tie pesničky, čo si budú všetci v príbehu pospevovať, napísal Vašo Patejdl. Július Satinský sa v rozprávke objaví v úlohe richtára.

Bolo raz jedno dievčatko a chodilo na klavír. Niežeby si vykračovalo po klávesoch alebo po strunách klavíra, to v žiadnom prípade. Chodilo na klavír k jednej starej múdrej učiteľke a chodilo k nej po strmých schodoch, na ktorých raz dievčatko uvidelo mačiatko. To mačiatko sa ťažko púšťalo z hlavy, dievčatko naň myslelo počas celej hudobnej lekcie a predstavovalo si, ako mačiatko cupká po schodoch. Alebo aj po klávesoch. A potom pricupkalo k rozprávačovi rozprávok a... čo bolo ďalej, vám rozpovie Július Satinský v prvej časti seriálu Andreja Ferka Hudobné rozprávky - Ako sa tóny stratili a znovu našli.

piano.jpg

Jeden z našich príbehov Týždňa s Júliusom Satinským si vypočujete v záhoráčtine. Ako inak, napísal ho Štefan Moravčík. Prenesieme na hrad Pajštún do doby, keď ešte nebol zrúcaninou, ale hrdým palácom, v ktorom žila krásna Graciela (Zuzana Tlučková) so svojím otcom - hradným pánom (Karol Machata), okolo hradu vyčíňali zbojníci, ktorých viedol Hrajnoha (Július Satinský) a motali sa tam aj dva bratia, ktorí si chceli vziať Gracielu za ženu. Ona sa zaľúbila do hvezdára Serváca (Marián Geišberg) a sľúbila mu vernosť. Lenže Servác sa už päť rokov neukázal. Zato jeho brat, rytier Pankrác (Štefan Skrúcaný), skúša na pytačkách šťastie rok čo rok. A tak hradný pán prisľúbi jej ruku jemu. Aká mela sa potom strhne a ako to všetko dopadne, sa dozviete vo veselej rozprávkovej hre Pajštúnska Mona Lisa. Svojou hudbou ju okorenil náš rozhlasový kolega a tiež Záhorák - Pavol Zelenay.

pajstun.jpg

Keď príde víkend a s ním mizerné počasie, náladu vám môže zachrániť deduško (Kto iný než Július Satinský?) a možno aj kúzelný zmrzlinár Halimovič (Karol Čálik) s uhorkovou a tekvicovou zmrzlinou. Barborka (Terézia Šándorová) má totiž narodeniny, takže to musí byť víkend na kúzla ako stvorený. Aj keby čo bolo! V rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša - Víkendová rozprávka - sa to bude kúzlami naozaj len tak hemžiť. A k tomu vám bude vyhrávať hudba Petra Breinera.

Keď Július Satinský napísal v roku 1996 Rozprávky uja Klobásu, pre denník SME odpovedal na otázku, prečo sa rozhodol až po niekoľkých knihách pre dospelých napísať prvú knihu pre deti: "Lebo som hlúpy, márnomyseľný dospelák. Myslel som si, že deti majú knižiek dosť od pánov Grimmovcov, Andersena, Zlatka Klátika a Marka Twaina. Myslel som si, že knižky potrebujú dospelí. Ale dospelí potrebujú dostať päťadvadsať na zadok. Svet by mohol byť rozprávkovo krásny, keby si dospelí z rozprávkových knižiek vzali poučenie. Ale oni si berú poučenie vždy z nejakého krízového vývoja. Ja im kašlem na vývoj a vraciam sa s deťmi do rozprávok. Rozprávka je žitia väčší zdroj!" A takto kniha vznikala: "Moje dve deti - Lucka a Janko - chcú každý večer od tatu rozprávku. Cez rok som večer v divadle (niekto musí živiť rodinu), a tak im rozprávky pred spaním rozprávam cez prázdniny na chalupe. Vymyslím rozprávku, drobizg zaspí a ja si napíšem heslo „Bolo Bobolo", „Cibikovia", „Klobása"... Keď už bolo napísaných veľa nadpisov, išiel som sa udať Danielovi Hevierovi. To je náš spoľahlivý kapitán na rozprávkovom mostíku parníka HEVI." Nuž, a táto kniha sa dočkala aj zvukovej podoby a tú nájdete od soboty v našom vysielaní. Prvá časť zo seriálu sa volá Z čoho mám trenírky a zaznie v nej aj pieseň Ujo Klobása. Tú napísal Gabo Dušík, text pesničky je dielom Daniela Heviera.

klobasa.jpg

V nedeľu 29. augusta si pripomenieme 77. výročie Slovenského národného povstania a to je niečo, o čom by sa aj nejedna rozprávka dala napísať. A možno sa raz aj napíše. Ale zatiaľ sme pre vás pripravili aspoň reláciu Čo by bolo, keby... nebolo Slovenské národné povstanie? V programe Rozálie Vlaskovej vás čaká hodinka rozhlasového dejepisu, v ktorej bude učiteľom Juraj Lepiš z Múzea SNP v Banskej Bystrici (na obrázku). Ale prihovoria sa vám aj dvaja hrdinovia povstania - Dalma Špitzerová, ktorej životný príbeh je sám učebnicou dejín 20. storočia a Vladimír Strmeň, ktorý sa v partizánskych bojoch ocitol ako 16-ročný chlapec, ako študent z armádnej kapely.

lepis.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: TASR, pixabay.com, shutterstock.com, wikipedia.org, vydavateľstvo Hevi






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame