Zakliaty týždeň

Zakliaty týždeň

Tento týždeň na Juniore ovládnu ježibaby, čarodejníci a zaklínadlá všetkého druhu, ktoré málokto dokáže odkliať. Ale v niektorých prípadoch sa to našim hrdinom podarí. Občas sa totiž na akési čáry-máry len vyhovárame, keď sa necítime vo svojej koži a máme pocit, akoby nás ovládala iná moc. A v niektorých prípadoch to zas budú pravé ľudské city, ktoré, ako to už v rozprávkach býva, dokážu poraziť aj tú najukrutnejšiu kliatbu.

Aj ľudia či zvieratá s nádchou sú ako zakliate. Komu nádcha vlezie do nosa, ten si nemôže pomôcť a kýcha, až kým kliatba prechladnutia nepominie. Bola raz jedna takáto nádcha, ktorá čakala, kým sa trošku ochladí, aby si našla nejaký vhodný nos, do ktorého by sa mohla nasťahovať. Noštek prváčika kráčajúceho do školy bol príliš malý. A keď chlapček kýchol, bolo to také smiešne, ako keď si kýchne mačiatko. Tak sa nádcha presunula do nosa speváčky. Potom do orlieho nosa akéhosi chlapíka, ale stále to nebolo ono. Kde sa jej zapáčilo najviac a aké následky to malo, sa dozviete v Osmijankovej štvrtej zvieracej rozprávke O rozkýchanom slonovi. Rozprávka Kristy Bendovej bude s hlasom Ctibora Filčíka otvárať našu dvojhodinovku pre predškolákov.

V rozprávke japonskej autorky Miyoko Matsutani sa bude mládenec Kuro ponáhľať na saniach, aby do dediny doviezol sušené ryby. Zrazu ho však v lese z ničoho nič dobehne striga Jamamba. Pýta si od povozníka jednu rybu za druhou. Keď jej ich Kuro odmietne dávať, vyhráža sa, že zje jeho zapriahnuté býky a potom aj jeho. On ju však nebojácne vyšibe prútom a Jamamba utečie. Ale striga to nenechá len tak a povozníka zakľaje. Mládenec sa ocitne na úplne neznámej ceste. A nájde aj čudesný domček... Ako to dopadne, sa dozviete v rozprávke pre najmenších, ktorú vám vyrozpráva Karol Machata, Rozprávka sa volá Povozník a striga Jamamba.

macka.jpg

Čarodejník Mandula bol čarodejníkom, ktorého mali ľudia radi. Vídali ho, v noci či cez deň, ako zbiera na lúkach bylinky. Všelikomu dokázal pomôcť. Aj mraky zaklínal, aby ľuďom nezničili úrodu krupobitím. Keď sa raz vracal domov, chcel sa kúsok zviezť na voze jedného gazdu. Ale bohatý gazda nechal Mandulu na ceste. Čarodejník však dokázal aj koňom rozkázať... Moravskú ľudovú rozprávku Čarodejník Mandula vám vyrozpráva jeden z našich najrozprávkovejších rozprávačov - Jozef Kroner. Do knižnej zbierky moravských rozprávok a povestí ju pridala a upravila česká autorka Helena Lisická.

strigon.jpg

Bol raz jeden naslovovzatý rozprávač rozprávok a všelijakých veselých príhod, ktorý sa volal Július Satinský. (20. augusta si pripomenieme 80. výročie jeho narodenia.) A bolo raz Päť rozprávok o koňoch, ktoré vymyslel lekár a spisovateľ Pavel Bělín. No, a keď sa toto všetko spojilo, vznikol z toho nezabudnuteľný príbeh. V prvej časti seriálu nám Július Satinský ako rozprávajúci kôň rozpovie, ako ho chceli čarodejnícki učni priviesť k svojmu čarodejníkovi. Spočiatku sa im nedarilo, ale tento koník zatúžil prísť veciam na kĺb, na koreň, alebo - ako vravia kone - na kopýtko. Počúvajte dvojhodinovku pre škôlkarov a škôlkarky a dozviete sa viac.

belejee.jpg

Emčo má jedno veľmi obľúbené autíčko. Červené autíčko. Neustálo ho nosí pri sebe a keď sa naň nemôže dívať, aspoň ho stíska vo vrecku a škrabká. Z toho má autíčko malú odreninu na pravom blatníku. Autíčko je ako naozajstné - má volant, stierače a dajú sa na ňom otvoriť dvere. Keby bol Emčo trochu menší alebo autíčko trochu väčšie, mohol by sa v ňom povoziť. Čo ak je ten prútik pod lavičkou čarovný? Emčo ho hneď ide vyskúšať. Či sa mu autíčko podarí začarovať a odviezť sa v ňom, vám tretej časti seriálu Márie Ďuríčkovej prezradí Dušan Jamrich v našom vysielaní pre najmenších.

Aj ľudia, ktorých veľmi štípu komáre, sa môžu cítiť ako zakliati. Najmä, keď tých ostatných okolo nich takmer neštípu. Prečo to tie komáre vôbec robia? Nemôžu sa živiť nejakým neškodným spôsobom ako iné druhy hmyzu? Ako vyzerá životný cyklus komára, čo sa dá s komármi robiť, aby nás neobťažovali a čo radšej nie, tajný aj verejný život komárov - to všetko vám odhalíme v programe Čo by bolo, keby... sme nerobili z komára somára? Rozália Vlasková navštívila na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského katedru ekológie, ktorú vedie hydrobiológ a ekológ Tomáš Derka. On bude hosťom nášho nového programu. A okrem neho začujete aj rozprávku o komárici Alici a päť a pol mimoriadne veselých pesničiek. Bzzzzzzzz!

komare.jpg

Písal sa rok 1521, keď do Banskej Bystrice zavítal vtedy už slávny doktor Paracelsus. Len jediný človek sa netešil jeho návšteve. Bol to ránhojič, ktorému vraj ľudia nikdy nepoďakovali za to, že ich toľké roky liečil. Dokonca si o Paracelsovi myslí, že je to len nejaký šarlatán či čarodejník. Učenec však zachráni ťažko chorého pacienta, ktorý by bez jeho pomoci neprežil. Povesť o návšteve Paracelsa v Banskej Bystrici počúvajte v novučičkom spracovaní Ondreja Sliackeho. Rozprávať bude Ivan Romančík. Príbeh sa volá priam zázračne: Paracelsova modrá ruža. Rozprávka mala premiéru v roku 2021 a v Rádiu Junior ju tento týždeň vysielame po prvýkrát.

para.jpg

Aj tento týždeň pribudne do vysielania jedna premiéra. Pustíme vám už tretiu časť čítania na pokračovanie o štyroch sestrách a jednej Dore z mora. Táto pätica sa pravidelne vydáva na pirátske plavby a plaví sa na Orlici, alebo, ak chcete, vo vlastnom dome! Ako je to možné? Počúvajte pokračovanie dobrodružstiev z knihy Veroniky Dianiškovej, ktoré vám vyrozpráva Daniela Šencová. Pirátske rozprávky pokračujú!

  jarmila.jpg

Bol raz jeden otec (Samuel Adamčík), ktorý mal tri dcéry (Júlia Čunderlíková, Darina Vašíčková a Erika Bauerová). Všetko by bolo bývalo v poriadku, keby otec jedného dňa neochorel. Dcéry sa ho snažia zachrániť, ale nič nepomáha. Napokon najmladšia dcéra Veronka (Erika Bauerová) naberie vodu zo zakliatej studne a otcovi zachráni život. Zato však musí sľúbiť káčerovi, ktorý sa jej pri studni ukáže, že sa stane jeho ženou. Vôbec netuší, že ten káčer je zakliaty... Rozprávku o zakliatom káčerovi podľa príbehu poľskej spisovateľky Marie Kann pre rozhlas zdramatizovala Helena Križanová-Brindzová. Hudbu z nôt naozaj majstrovsky vyčaroval Bartolomej Urbanec. Hra vznikla už v roku 1962, takže si ňou tak trochu pripomenieme aj 95. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku.

kacer.jpg

Nezabudnite si zapnúť aj našu dobrodružnú dvojhodinovku, ktorá sa začína už vo štvrtok! Pustíme vám druhé pokračovanie trojdielnej dobrodružnej hry podľa románu slávneho francúzskeho spisovateľa Julesa Verna Päť týždňov v balóne - z roku 1971. Hneď potom bude nasledovať druhá - záverečná časť dobrodružnej hry Tajomstvo Zoborského kláštora, ktorú podľa románu Františka Rábeka napísal Štefan Timko. Tento príbeh odporúčame počúvať poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov. Rozhlasová hra vznikla v roku 2021 a aj v Rádiu Junior si ju tento týždeň budete môcť vypočuť po prvýkrát.

svatopluk.jpg

Chamtivosť, ktorá môže blízkeho človeka doviesť až do hrobu. O tom bude baladická rozprávková hra Husličky z javora. Pretože richtárka (Eva Krížiková) nedovolí svojej dcére Aničke (Ľubica Trégerová) vziať si za muža Mateja (Roman Matisko). Matej a Anička sa veľmi ľúbia. On je chýrny, no chudobný huslista, ona richtárova dcéra. Richtárka však v rodine nestrpí chudobného ženícha, preto Matej odchádza do sveta, aby zbohatol. Jeho husle však hrajú samé clivé melódie, akoby boli zakliate. Lenže ozajstná kliatba ešte len príde, keď sa richtárka rozhnevá a prekľaje Aničku... Ako si Matej poradí, ako sa mu vo svete povodí a čo sa stane s Aničkou, sa dozviete v rozprávkovej hre Zuzany Zemaníkovej. Napísala ju na motívy ľudovej balady. Matejove husličky budú vyhrávať hudbu Rudolfa Pepuchu. A hoci príbeh vychádza z balady, u nás bude mať napokon šťastný koniec.

Jednej noci počas poľovačky zlákala princa temná dubina. Našiel jazero s kŕdľom labutí. Takmer si domov priniesol trofej, ale v poslednej chvíli zasiahol šíp jeho. Bol to Amorov šíp. Zaľúbil sa do labute so zlatou korunkou. A ako o chvíľu zistil, nebola to celkom labuť... Láska je nesmrteľná a len ona prekoná všetko, vrátane tých najmocnejších kúziel a prekliatí. Dokazuje to aj príbeh, ktorý celý svet pozná najmä ako baletné predstavenie. Rozhlasový archív však ukrýva aj dramatizovanú podobu slávneho príbehu. Labutie jazero podľa baletného libreta Vladimira Petroviča Begičeva a Vasilija Fiodoroviča Geľcera (na motívy ruskej ľudovej rozprávky) pre rozhlas upravil Ján Číž. Princovi svoj hlas požičal Pavol Mikulík. Odettu a Odíliu si zahrala Anna Bučinská. V rozprávkovej hre samozrejme zaznie aj pôvodná hudba Piotra Iľjiča Čajkovského.

swan.jpg

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com, wikipedia.org., Jarmila Džuppová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame