Pravdovravný týždeň

Pravdovravný týždeň

Bez pravdy sa žiť nedá. Ani v rozprávke.

Tento týždeň si budeme hovoriť pravdu. A bude to ozaj ťažká práca, lebo odlíšiť pravdu od klamstva, to je vám občas nad ľudské sily. Často s ňou majú čo robiť dospeláci, nieto deti, najmä tie s bohatou fantáziou. Pre také žiaden výmysel nie je nemožný. Ale určite sa zhodneme na tom, že klamať, či dokonca podvádzať, by sa nemalo. Koledujeme si totiž o peknú šlamastiku. Veď sa predvedčte spolu s našimi hrdinami, ktorí si napokon uvedomia, že pravda nás všetkých skôr či neskôr dobehne.

Vastuno (Martin Mňahončák) je rómsky mládenec, huslista so zázračnými husličkami. Zázračné sú v tom, že hrajú podľa toho, či ten, kto na nich hrá, hovorí pravdu. Nezáleží na tom, či hráč vie alebo nevie hrať. Ak hovorí pravdu, husličky hrajú krásne. Ak klame, nástroj vydáva nepekné zvuky. Vastuno je zaľúbený do vajdovej dcéry Ibojky (Lucia Lapišáková) a už dokonca požiadal o jej ruku. Keďže Ibojka ľúbi Vastuna rovnako ako on ju a vajda (Vladimír Bartoň) je dobrý a rozumný chlapík, uloží Vastunovi len jednu podmienku. Mládenec musí odísť do sveta a naučiť sa to, čo vie v osade len vajda. Viac vám neprezradíme. Len to, že je to vec veľmi vzácna. Knižnú predlohu rómskeho spisovateľa Jána Berkyho-Ľuboreckého (autor sa inšpiroval rómskymi ľudovými rozprávkami) zdramatizovala Kveta Slobodníková. Čarovné husličky rozozvučí hudba Petra Uličného.

rom.jpg

Po pravdovravných husličkách už vás možno neprekvapí ani pravdovravný mimozemšťan. Alebo áno? Nechajte sa veru prekvapiť. Úplne po prvý raz u nás odvysielame rozhlasovú hru A pozdravuje vás Félix. Podľa knihy ruského spisovateľa Jurija Gennaďjeviča Tomina (v slovenčine vyšla ako „Kolotoče nad mestom") ju zdramatizoval Ondrej Sliacky (pod menom Ján Donoval). V tomto príbehu nebudú ľudia objavovať vesmír, ale vyslanec z vesmíru príde na Zem pozorovať ľudí. Zrazu sa len objaví v pracovni učiteľa Alexeja Paliča (Ladislav Chudík), ktorý práve robí nejaký elektrický pokus so svojím študentom Borisom (Martin Dánai). Na stole sa objaví bábätko, ktoré sa rýchlo učí a ešte rýchlejšie rastie. O niekoľko dní už je Félix (Radko Tomek) taký veľký ako Boris a môže s ním ísť do pionierskeho tábora. Veď čo iné s ním môžu cez prázdniny urobiť? Domov si ho vziať nemôžu, ani ho nechať v kabinete. A Félix má úlohu, ktorú na Zemi musí splniť. V tábore vyniká športovým nadaním, zvláštnym správaním a najmä pravdovravnosťou, akú si nevie predstaviť ani ten najpoctivejší pozemšťan. Tento sci-fi príbeh si určite nenechajte ujsť.

vesmir.jpg

Do vysielania pre najmenších príde ovečka, ktorá nie je celkom zo salaša. Je to uspávacia ovečka. Uspávacie ovečky kráčajú jedna za druhou cez lávku nad priezračným potôčikom. Nevieme, koľko presne ich je, pretože každý pri ich počítaní zaspí. Naša uspávacia ovečka je z dreva a kožúšok má z vlny. Ale najmä - je sama, a preto jej Karol Machata rozpráva rozprávky, aby jej nebolo smutno. V prvej časti seriálu Hany Doskočilovej Rozprávky pre uspávaciu ovečku si ovečka spolu s vami vypočuje tri príbehy: Ako šiel medveď na pytačky, O tom, koľko stojí líščí kožuch a O veľkom čakaní.

ovecka.jpg

Bol raz jeden drak. A mal aj svoju princeznú Sedmokrásku (Michaela Kapráliková). Lenže túto princeznú nie a nie prísť zachrániť žiaden bohatier. Ten drak Pršimrak (Martin Kaprálik) bol v skutočnosti dobrák, ktorý ľudí neje. Lenže aby už princeznej doprial záchrancu, musí prestať hovoriť pravdu. Radšej o sebe začne rozširovať, že je poriadne zlý drak, ako sa na draka patrí. Aby sa pytači po princeznú poponáhľali... Či sa mu takéto klamstvo vyplatí, sa dozviete v programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny Panpulóni. Rozprávku O nešťastnom drakovi napísala Veronika Martinková a pustíme vám  ju v našej dvojhodinovke pre najmenších.

drakk.jpg

O líške Fifilíške bude ďalšia rozprávka zo stanice Ententýn. Najprv si v nej vymýšľa líška, že má poklad a potom zbojník, že aj on je taký šťastlivec. Líška mu ho ukradne, ale zistí sa, že... No, veď počúvajte. Rozprávku pre najmenších napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ju Zdena Gruberová.

liska.jpg

Jozef Repko napísal niekoľko hier o dvoch výmyselníkoch, u ktorých sa nikdy nedá celkom spoľahnúť na to, či hovoria pravdu, alebo si tak trochu vymýšľajú. Volajú sa Miro (Anna Bučinská) a Cyro (Viera Topinková) Gombuľkovci. A títo dvaja majú ešte aj svojho uja Elektróna (Karol Machata), slávneho miestneho vynálezcu. Tentokrát si vymyslia zoo, ktorá nie je len taká obyčajná... Všetko sa dozviete v rozhlasovej hre pre deti Vyhrali sme slona.

XXdA.vymysly_pana_elektrona_jpeg.jpg

Pravdovravný je aj Fedor (Ľuboš Kostelný), ktorý chodí do čarodejníckej školy. Ibaže jeho pravdovravnosť sa mu vôbec nevypláca. Všetkým totiž vraví, že na čarovanie nemá bunky a ani ho veľmi nebaví, lenže ho nik nepočúva. Až kým nespôsobí poriadnu galibu svojej učiteľke... Rozprávkovú hru Koruna času a modrá koza napísal naslovovzatý rozprávkar Peter Karpinský.

chlapec.jpg

Bol raz jeden hrnčiar a ten mal jediného syna. Hrnčiar ho jedného dňa poprosil, aby šiel hrnce popredať, kým on vyrobí nové. Ivan chodí a chodí po dedinách, ale predať sa mu nič nedarí. Do cesty sa mu však pripletie tajomný poradca - mládenec, ktorý Ivanovi prezradí, čo treba robiť. Až nakoniec sa dozvie, kto vlastne je jeho pomocník... Bulharskú ľudovú rozprávku Bedárska pravda vám vyrozpráva Ctibor Filčík a v našom vysielaní si ju tento týždeň budete môcť vypočuť po prvýkrát.

hrnce.jpg

Päť týždňov v balóne chcú stráviť členovia posádky doktora Fergussona (Elo Romančík), aby dosiahli pramene Nílu. Novinári však vôbec neveria, že hlavný hrdina si všetko dobre vyrátal, a tak naozaj neklame, že jeho cesta je možná. Či sa mu jeho sľub napokon podarí splniť, sa dozviete v dobrodružnej hre, ktorú podľa románu Julesa Verna pre rozhlas napísal Vladimír Štróbl. Prvú časť hry si pustíme tento týždeň v našej dobrodružnej dvojhodinovke a najlepšie sa bude počúvať poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

balon.jpg

Ktosi, kto nehovorí pravdu, sa príde ukryť do ticha zoborského kláštora. Keď sa so zvláštnym neznámym mužom stretne mních Gorazd (Štefan Bučko) spozná v návštevníkovi samotného vládcu Svätopluka (Peter Kočiš). Dávni priatelia, ktorých cesty sa už pred dlhým časom rozišli, začnú spomínať na staré časy a na dôležité udalosti vo svojich životoch. Dobrodružnú hru, v ktorej ožívajú postavy z prostredia Veľkej Moravy, podľa románu Františka Rábeka v roku 2021 zdramatizoval Štefan Timko. Prvú časť príbehu Tajomstvo zoborského kláštora si vypočujete v našej dobrodružnej dvojhodinovke. Odporúčame ju počúvať poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov. Hra je úplne nová a tento týždeň ju v Rádiu Junior odvysielame po prvýkrát.

svatopluk.jpg

Piatak Maťo (Michal Pecha) je celkom dobrý chalan. Rád navštevuje svojho srandovného dedka (Viliam Hriadel), pridal sa k červeným nosom, ktoré chodia zabávať vážne choré deti do nemocníc, hrá futbal a má starosti, či je s otcom (Radoslav Kuric) a mamou (Ivana Kivaderová) všetko v poriadku. Otec je totiž v poslednej dobe akýsi čudný... Maťa trochu trápi aj to, že on sám občas zaklame. Napríklad keď ide radšej k dedkovi než do hudobnej školy alebo keď stojí pred, na prvý pohľad, náročnou úlohou. Ako sa Maťo vysporiada so svojimi slabosťami, ako prekročí svoj tieň a ako sa vyrieši situácia v rodine, sa dozviete v príjemnej rozhlasovej hre pre deti a mládež Budem sa dívať všetkým do očí. V roku 2016 ju napísala Marta Hlušíková a u nás si ju vypočujete po prvý raz.

Aj Johanka je úprimná a pravdovravná dievčinka. Niektorým by sa mohlo zdať, že je úprimná až príliš, ale ono sa to napokon vždy ukáže ako dobré rozhodnutie. Ďalšie príhody štvrtáčky Johanky, jej smutnej mamy, malého bračeka a nových kamarátov v novom domove, nájdete v druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Tone Revajovej Johanka v Zapadáčiku. Čítať vám bude Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Pravdu o láske sa dozvie orol, ktorý krúži po oblohe práve vtedy, keď sa tam vznáša aj jedná malá víchrica. Vlastne, iba taká víchrička. Poprosila orla o útočisko na svojich krídlach, pretože už bola nesmierne unavená. Orol ju odniesol výmenou za to, že mu rozpovie nejakú rozprávku. Lenže víchrička nepoznala rozprávku, ale poznala jednú ľúbostnú pieseň o láske, ktorú napísal holanský stredoveký básnik Hendrik Van Veldeke. Tretia časť zo seriálu Rok európskych rozprávok sa volá Rozprávka o orlovi a víchričke. Napísal ju pre vás a tiež vám ju rozpovie Ľubomír Feldek. Mimochodom, všetko najlepšie k meninám, pán spisovateľ!



Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, wikipedia.org, Édouard Riou

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame