Týždeň za maskou

Týždeň za maskou

Tento týždeň bude na Juniore riadne zamotaný. Vôbec totiž nebude jasné, kto je kto. Mnoho našich hrdinov bude predstierať, že je voľakým iným. Poznáte to, ako keď sa vlk preobliekol za ovcu, aby sa mohol nebadane vkradnúť do ovčieho stáda. Je to občas zábavné, napríklad keď sa hráme, alebo na karnevale, dať si masku a tváriť sa na chvíľu, že sme niekým iným. Podaktorí ľudia však takéto masky vedia nosiť aj celý život. A rozhodne za tým nie sú dobré umysly. Môžete sa o tom presvedčiť aj v našich nových rozprávkových príbehoch.

Na koniec sveta sa vybrať, na vysokú horu vyškriabať a premôcť obra, ktorého každý pozná pod menom Strašný Angulimála sa rozhodne rómsky chlapec Nalu. Na strastiplnej ceste mu pomáhajú rozprávkové tvory, pričom každý sa mu inak odvďačí za dobrý skutok. Napríklad úhor mládencovi venuje svoju vrtkosť a ohybnosť. A veruže nášmu hrdinovi padnú pri rozhodujúcom súboji vhod. No a kto sa bude skrývať za maskou? Čo by to bol za príbeh bez princeznej. Tá naša sa volá Lakšmi, je prezlečená za muža a dokonca stojí na čele vojska. My si touto rómskou ľudovou rozprávkou pripomenieme smutnú udalosť, ktorou bol počas vojny rómsky holokaust. 2. august je odvtedy pamätný deň venovaný všetkým prenasledovaným Rómom. Rozprávkovú hru pre rozhlas zdramatizovala Elena Slobodová.

obor.jpg

Neďaleko Dunaja a neďaleko hradu býva chlapček. Má hnedé oči a hnedé vlasy, ktoré neposlúchajú nijaký hrebeň. V lete mu naskočia na tvári pehy a usadia sa okolo nosa..." Vo vysielaní pre najmenších tento týždeň začína rozprávkový seriál, ktorý vymyslela obľúbená detská spisovateľka Mária Ďuríčková. Teda seriál je podľa jej knihy Emčo - tak sa volá náš malý hlavný hrdina. Emčo každý deň zažíva veľké príbehy. Napríklad v prvej časti nájde taký gombík, že sa z neho razom stane Generál. Teda bude sa tváriť, že ním je. Alebo ním bude naozaj? To vám už rozpovie Dušan Jamrich.

Minulý týždeň sme vám predstavili mládenca, ktorý vyskočil zo slovenskej ľudovej rozprávky, prešiel rukami Ondreja Sliackeho a takýto upravený bol nahratý v roku 1981 v československom rozhlase v Bratislave. V prvej časti čert ukrytý v sude predstieral, že je neviniatko a Janko ho napokon vypustil. Nastala galiba, čierny muž mu uniesol zlatú pannu aj s dieťatkom. Karol Machata vám v pokračovaní porozpráva, ako sa Janko Gondášik vybral do sveta zlatú pannu hľadať. Na svojej ceste spozná nielen starca, ktorý mu múdru radu i zázračnú píšťalu daruje. Stretne i prašivého koníka, ktorý sa skrýva za maskou tajomstva a kto ho skrotí, ten zlomí moc zlého čierneho muža na večné veky.

janko.jpg

Aj vlky sa ukrývajú, keď chcú uloviť ovečky. Veď sa tak aj vraví „vlk v ovčom rúchu". Vlci z rozprávky Veroniky Martinkovej sa však nebudú schovávať priamo za maskou, ale sa budú maskovať trochu inak. Budú sa tváriť, že sú priatelia oviec. A tie zas budú natoľko zvedavé, priam všetečné, že sa rozhodnú s jedným vlkom ujsť. Ujdú z košiara a... No, veď počúvajte. Program Panpulóni pripravujú členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej a my vám tento príbeh pustíme v dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky. Rozprávka sa volá Veľké tajomstvo malých ovečiek.

Medveď Krepdešín vystupuje v cirkuse. Ovláda všetky cirkusové fígle - hrá na harmonike, alebo sa aj zamaskuje za cyklistu a bicykluje ako pravý pretekár. Neskôr si zas oblečie bielu sukňu a blúzku a tvári sa ako krasokorčuliarka. Jedného dňa však medveďa v cirkuse niet... Rozprávku Cirkus v cirkuse napísala Krista Bendová a rozprávať bude Gustáv Valach v našej dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

shutterstock_1260838507.jpg

Kto je majster maskovania? Kto je veľkokniežaťom prestrojení a fígľov? Nuž, jeden kocúr, ktorého z otcovského dedičstva dostane najmladší syn. Pretože nie je kocúr ako kocúr. Tento napríklad nosí čižmy a je poriadne prešibaný. Že už viete o kom je reč? Počúvajte jeden z našich tipov týždňa - rozprávkovú hru napísanú podľa príbehu francúzskeho rozprávkara Charlesa Perraulta Kocúr v čižmách. Hru o tom, ako sa hlavnému hrdinovi - kocúrovi (Vladimír Obšil) podarí priniesť šťastie, lásku a bohatstvo svojmu pánovi Martinovi (Róbert Roth) pre rozhlas napísala Václava Ledvinková a preložila ju Alica Bortlíková. V tomto vydarenom a veselom príbehu vystupujú samé herecké esá. Okrem dvoch hlavných hrdinov aj Marián Zednikovič, Karol Machata, Zuzana Kronerová, Richard Stanke, Ľubica Trégerová, Roman Pomajbo a Peter Bzdúch.

Zamaskovať sa musí aj kráľ Miloslav (Dušan Jamrich), keď sa rozhodne, že jeho vyvolenou bude Pyšná princezná Krasomila (Magda Vášáryová). Kráľovských pytačov totiž vysmiala, kráľov portrét hodila o zem a poslala mu aj nepekný odkaz. A tak sa Miloslav na zámku objavil prezlečený za záhradníka a hudobníka, aby sa presvedčil, či pyšná Krasomila naozaj nie je schopná hlbšieho citu... Rozprávkovú hru na motívy príbehu Boženy Němcovej pre rozhlas napísala Elena Antalová.

pyšna.jpg

Bol raz jeden tovariš, ktorý sa chcel naučiť vyrábať tu zlato, tam elixír života. Zašiel preto za trnavským mudrcom, ktorý mu sľúbil, že ho to naučí. Ale ešte predtým sa musel vybrať na smolenické stráne bylinky zbierať. Z tých bylín mal vzniknúť odvar a ten by mal tovariš za jeden deň na trhu popredať. Zrazu sa pred ním zjaví čierny pán, ktorý si chce vziať jeho dušu a zato mu ponúka recept na elixír života... Nuž, a kto sa bude v tejto povesti ukrývať za masku? Počúvajte a dozviete sa, aby sme vám neprezradili záver príbehu. Ondrej Sliacky pre rozhlas napísal povesť Trnavský čierny kocúr a v Rádiu Junior si ju vypočujete po prvýkrát, v podaní Ivana Romančíka.

Aj tento týždeň máme pre vás novučičkú premiéru! Naša kolegyňa Veronika Dianišková napísala knihu Pirátske rozprávky a tieto čarovné príbehy už dostali aj svoju zvukovú podobu. Ale pozor, nestretnete tu pirátov s drevenou nohou a papagájom na pleci, ale štyri naslovovzaté pirátky. Dokonca sú to, tak trochu, aj obyčajné dievčatá, aké žijú možno aj medzi vami. Počúvajte, čo vám o tom porozpráva Daniela Šencová.

veronika.jpg

Zamaskovaný za obyčajného človeka sa pravidelne vydáva na potulky po krajine aj kráľ (Ivan „Tuli" Vojtek) v rozprávkovej hre Martina Kákoša. Ibaže - jeho poddaní už o tom dávno vedia, a preto vždy všetko pripravia tak, ako chcú, aby to kráľ videl. Výdatne s týmto divadlom pomáhajú jeho najbližší spolupracovníci - minister (Ivan Romančík) a komorník (Matej Landl). Ale jedného dňa sa to akosi popletie... Príbeh pre dospelých aj deti Nech žije kráľ! patrí tiež k našim tipom týždňa.

Kde bolo tam bolo, v africkej krajine, ktorá sa volá Etiópia, predstavte si, kradli ľudí a predávali ich ako otrokov. Jeden z nich sa volal Ezop. Mal však dobrého pána, u ktorého sa dokonca naučil čítať a písať. Mal mnoho myšlienok a na písanie napokon využíval každú voľnú chvíľu, čo mal. Stal sa z neho naznámejší bájkar na svete. Jeho bájka, ktorú si vypočujete, bude o korytnačke a zajacovi, zvieratkách ktoré si zmerali sily v behu. Hádajte kto vyhral? Okabátiť zajaca sa podarí len vďaka maskovaniu pomalšieho hrdinu. Rozprávka o Ezopovi je z pera Ľubomíra Feldeka, ktorý vám príbeh aj sám porozpráva. A ako dobre vieme, práve v bájkach je na konci skryté veľké ponaučenie. Najmä pre ľudí, ktorí za zvieracími maskami spoznajú samých seba.

shutterstock_1619972242.jpg

Štvrtáčka Johanka je trochu smutná. Prišla o všetkých kamarátov, malý brat jej zničil najmilšiu knihu a veľmi jej chýba starká. Práve sa s mamou a bratom Samkom presťahovala do Zapadáčika, kde je okrem malej školy iba malý kostol a obchod. Namiesto pošty tam majú oranžovú poštovú schránku. A práve do nej Johanka hodí list, o ktorom mama nič netuší. Potom sa čuduje, ako málo stačí, aby sa udalosti dali do pohybu. Možno aj preto, že Johanka nenosí masku. Je dobrá, milá a úprimná a darí sa jej snímať masky iných ľudí, s ktorými sa spriatelí. Presvedčte sa o tom v prvej časti rozprávkového seriálu podĺa knihy Tone Revajovej Johanka v Zapadáčiku.

Aladín a čarodejná lampa je isto príbeh ktorý dobre poznáte. Tento bude z dielne Františka Hrubína. Už v úvode rozprávky stretávame zlomyseľného a sebeckého čarodejníka, ktorý posiela chlapca Aladína do neprístunej jaskyne po čarodejnú lampu. Tvári sa pri tom, že je len neškodný strýčko, ktorý chce chapcovi pomôcť, opak je však pravdou. Komu bude mocný džin zo zaprášanej lampy napokon slúžiť? V rozprávke, ktorú režírovala Milena Lukáčová, vám o tom porozprávajú Daniel Fischer, Anna Javorková, Leopold Haverl a ďalší.

aladin.jpg

Vedeli ste, že najväčšia sopka na svete má rozlohu ako jeden a pol Slovenska a neustále soptí, no nikdy nevybuchne? A chcete sa dozvedieť, či sa na Slovensku v budúcnosti „zrodí" nová sopka? Tušíte, aká horúca je láva a čo ďalšie môže sopka vychrliť? O tom všetkom porozpráva Tomášovi Bartoňkovi vulkanológ Ladislav Šimon, ktorý videl na vlastné oči niekoľko sopečných erupcií, v láve mu horeli topánky a pri výstupe na Etnu takmer prišiel o život. Novučičká relácia Čo by bolo, keby sa sopky rozsoptili? bude prudko výbušná, ale nebojte, vy ste v bezpečí, tak neváhajte a počúvajte.

sopka.jpg

Aj uhorský kráľ Matej Korvín (Alfréd Swan) bol majstrom prestrojení. Aspoň podľa ľudových povestí, v ktorých vystupuje hádam najčastejšie spomedzi všetkých panovníkov. Tento obľúbený hrdina sa opäť objaví aj v programe Bola raz jedna povesť. Opäť sa prezlečie do obyčajných šiat a opäť bude naprávať krivdy. Hoci boj za spravodlivosť tentokrát nebol hlavným dôvodom, prečo sa kráľ Matej prezliekol za kolárskeho tovariša (Laco Kerata). Kráľ jednoducho túžil ujsť pred svojimi náročnými kráľovskými povinnosťami, túžil sa stratiť vo víre jarmoku a užívať si obyčajný život. Ale problémy si ho ihneď našli. Akú krivdu bude musieť napraviť, sa dozviete v našom vysielaní, v povesti, ktorú zdramatizovala Rozália Vlasková.

800px-Matthias_Corvinus_from_a_Corvina_Codex.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, wikipedia.com, Soňa Uriková/lit.centrum

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame