Týždeň s Ondrejom Sliackym

Týždeň s Ondrejom Sliackym

Všetko najlepšie k 80. narodeninám, pán Sliacky!

Spisovateľ, literárny vedec, redaktor a obdivovateľ ľudových rozprávok a Pavla Dobšinského, Ondrej Sliacky, oslavuje 30. júla 80. narodeniny. Rádio Junior pánovi Sliackemu želá všetko najrozprávkovejšie, pol kráľovstva, aj bezodnú studňu živej vody. A okrem priania máme preňho aj zvukový darček - týždeň plný jeho rozprávok.

Sliacky-Ondrej.jpg

Vo vysielaní pre najmenších vám predstavíme rozprávkového mládenca, ktorý vyskočil zo slovenskej ľudovej rozprávky, prešiel rukami Ondreja Sliackeho a takýto upravený bol nahratý v roku 1981 v československom rozhlase v Bratislave. Karol Machata vám porozpráva, ako Janko Gondášik prišiel do kráľovstva, v ktorom vyrástol vysokánsky oceľový strom s konármi v oblakoch. Pán kráľ bol nesmierne zvedavý, ako to vyzerá na samom vrchole stromu, ale nevedel nájsť človeka, ktorý by sa naň vyšplhal. Až kým sa neobjavil chudobný pastier svíň, teda gondáš - Janko Gondášik. Rozprávka má dve časti, tento týždeň si vypočujete tú prvú a u nás sa tak stane po celkom prvý raz.

pastier svin mensi.jpg

Tento týždeň sa rozlúčime so seriálom Libuše Friedovej Každý lieta inakšie. Posledná, piata, časť bude o jednej veľmi milej, veselej a najmä zábudlivej starenke. Starenka žila v starom domčeku na okraji mesta a bola sama. Ale jedného dňa si ju našiel biely angorský kocúr s modrými očami a rozhodol sa, že u nej ostane. O tom, že to bol skvelý nápad a obojstranne užitočné rozhodnutie, vás presvedčí Božidara Turzonovová v rozprávke Kam a prečo letela zábudlivá babka.

Oly Cazac mensi .jpg

Tešiť sa môžete aj na svetoznámy príbeh od jednej z našich najprekladanejších autoriek - Kláry Jarunkovej. Dospievajúci chalanisko z Porúbky, Paľo (Emil Fillo), sa nemôže dočkať, kedy sa už konečne bude môcť vrátiť domov k svojim rodičom a trom súrodencom. K starej mame (Viera Bálinthová) do Karambuly sa musel presťahovať po tom, ako sa narodila jeho najmladšia sestra Barborka. Starý otec (Samuel Adamčík) je celkom fajn a Paľo má veľmi rád aj suseda uja Krížika (Július Paluš). Lenže stará mama sa na mnohých ľudí pozerá cez prsty a žije v pretvárke. Paľo si postupne uvedomí, že sa stáva zbabelcom a kvôli starej mame sa tiež pretvaruje. Rozhodne sa preto utiecť nazad do Porúbky. Prečo sa z Paľa stal Tulák, pred kým vlastne uteká, ako jeho útek dopadne a koho na svojej ceste stretne, sa dozviete z príbehu, ktorý podľa novely Kláry Jarunkovej zdramatizoval Ondrej Sliacky.

Edward Windsor Kemble vyrez.jpg

Na Šťastné mesto doľahla jeseň. Lastovičky sa zlietajú a chystajú sa na odlet do teplých krajín. Okrem jednej maličkej lastovičky (Anna Bučinská), ktorá najskôr stratila svoj kŕdeľ, aby vzápätí našla niečo iné. Vlastne, niekoho iného. Šťastného princa (Jozef Vajda). Teda, jeho sochu, ktorá vôbec nie je šťastná. V tom Šťastnom meste vlastne nikto nie je šťastný. Chudobný maliar (Ľubo Roman), choré dievčatko (Janette Žiaková), jeho nešťastná mama (Viera Strnisková), ani krutý a lakomý mešťanosta (Gustáv Valach). Maličká lastovička sa pri princovi učí priateľstvu, láske, nezištnej pomoci a obete. Smutnú, ale veľmi krásnu rozprávku napísal írsky spisovateľ Oscar Wilde a pre rozhlas ju pod názvom Princ a lastovička upravil Ondrej Sliacky.

Walter Crane Wilde.Happy-Prince.Crane_.MSL_.jpg

Ondrejovi Sliackemu ako držiteľovi Ceny Trojruža sa vo svojom programe Dobré stránky v roku 2020 venovala naša kolegyňa Beáta Panáková. V programe začujete aj samotného Ondreja Sliackeho a okrem toho aj povesť z Banskej Štiavnice o Samuelovi Mikovínim - významnom slovenskom kartografovi a zememeračovi. Rozprávať, okrem Ondreja Sliackeho, bude aj Peter Rúfus a Oľga Solárová.

Pozor, vyšiel nový album českej divadelnej skupiny Bombarďák! Hovoria, že hrajú baby punk a majú pravdu, ale nie tak úplne. Okrem veselých punkových pesničiek na piatom albume Pátek nájdete aj veselé reggae, veselé ska, veselý rock, swing aj pomalšie piesne. Bombarďák je kapela, ktorá tvorí pre deti, ale nadšení sú z nej aj rodičia. Vtipné a hravé texty píše aj spieva brniansky divadelný herec, režisér, scenárista, scénograf Jiří Jelínek, Rozhovor s Jiřím Jelínkom zo skupiny Bombarďák vám odhalí históriu kapely a predstaví nový album, ktorý už rotuje v našom playliste. Nahrávala Rozália Vlasková.

BOMBARDAK_PATEK_CD_FRONT_-600x600.jpg

Rozprávkový rok - Leto je rozprávková hra o najobľúbenejšom ročnom období detí (najmä u školákov). Cyklus „Rozprávkový rok" (Jar, Leto, Jeseň, Zima) pripravila Božena Čahojová-Bernátová a každú časť sprevádza husľový koncert Antonia Vivaldiho „Štyri ročné obdobia". V príbehu však nenatrafíte na žiadneho človeka. Príbeh leta vám rozpovie leto samo (Helena Geregová) a pomôžu mu rieka (Elena Petrovická), studnička (Nataša Kulíšková), potok (Miroslav Trnavský), Vánok (Danica Matulayová) a rozprávač (Karol Machata).

Na Kráľovej holi stojí strom zelený - tak sa volá známa ľudová pesnička. Spievajú si ju aj chlapci, ktorí majú na vojnu mašírovať. Najprv sa tešia na dobrodružstvo, ale potom zistia, že vedľa nich posedáva akási stará babka s kosou... A dokonca potom mašíruje spolu s nimi! Že to na tej vojne nie je vôbec veselé a kto je babka s kosou, sa dozviete v novučičkom spracovaní ľudovej povesti, ktorú pre rozhlas upravil Ondrej Sliacky. Rozprávať bude Ivan Romančík. Upozorňujeme, že povesť nemá šťastný koniec, ale napriek tomu sme sa rozhodli príbeh o vzniku slávnej pesničky zaradiť do dvojhodinovky pre najmenších poslucháčov a poslucháčky.

Francisco Goya 800px-Muchachos_jugando_a_soldados mensi.jpg

Boli raz traja kráľovskí bratia. Ich otec bol veľmi chorý, ale jedného dňa sa kráľovičom zjavil staručký žobrák a prezradil im, ako môžu kráľovi pomôcť. Musia nájsť vtáčika, ktorému kvapká zo zobáčika krv. Žobrák im však neprezradí, kde ho treba hľadať. Dvaja najstarší bratia sa vyberú na vandrovku ako prví a napokon, keď sa nevracajú, vyberie sa za nimi aj najmladší brat. Ako ich putovanie dopadne, vám v príbehu Ondreja Sliackeho, ktorý napísal podľa slovenskej ľudovej rozprávky, vyrozpráva Boris Farkaš. O vtáčikovi, čo uzdravoval spevom budeme vysielať v dvojhodinovke pre najmenších.

NicePng_parrot-clipart-png_3609053 mensi.jpg

Bol raz jeden otec s dcérkou Aničkou a synom Jankom a ten im domov priviedol macochu s dcérou Katou. Ako to už v rozprávkach býva, macocha sa k pastorkyni nesprávala pekne, hoci Anička bola dobrá, milá i múdra. Všetko sa ešte zhoršilo, keď okolo Aničky začali rásť prekrásne ruže a okolo Katy pichľavé tŕnie. Janko bol práve v službe na panskom dvore, a tak sa aj jeho pán dozvedel o Aničkinej kráse a ružiach.... Ružová Anička v podaní Petra Rúfusa zaznie v dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Slovenskú ľudovú rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského upravil Ondrej Sliacky.

Vintage-Girl4-768x962.jpg

O macoche bude aj posledná rozprávka v dvojhodinovke pre najmenších. Jeden kráľ mal troch synov – kráľovičov a jedného dňa si do paláca priviedol novú ženu. A tá chlapcov len zmárniť a zmárniť. Napokon sa jej to aj podarí. Ale pretože v rozprávkach niekedy aj tí, ktorí zomreli, znovu ožijú, ani tu to nebude inak. Kráľa totiž navštívi Zlatá páva aj s rastlinou, ktorá chlapcom dokáže vrátiť život... Kto je zlatá páva a či sa chlapci naozaj vrátia k otcovi, vám vyrozpráva Ladislav Chudík v príbehu, ktorý zo zbierok Pavla Dobšinského vybral a  upravil Ondrej Sliacky.

shutterstock_1873806565.jpg

Raz, keď Cigáni doputovali na Spiš, veštili a nádherne hrali na husliach. Nie len tak obyčajne, ale až iskry od ohňa odskakovali. Chceli v tom nádhernom kraji ostať, ale všetci na nich len psov štvali a vyháňali ich. Pri tanci sa však do jednej cigánskej dievčiny zaľúbil bohatý kupec, ktorého na Spiši nik nepoznal. Zariekol sa, že jej splní každé želanie. Dievčina sa zamyslela a želala si, aby mohli ona a jej ľud zostať na Spiši. Kupec spísal listinu, aby tak bolo a ostatní sa naňho hnevali, až kým nezistili, že ten kupec nie je zďaleka len takým obyčajným kupcom... Nové spracovanie príbehu Prečo sú cigáni Dómovia u nás doma pre rozhlas napísal Ondrej Sliacky a vyrozpráva vám ho Ivan Romančík. O pár dní, 2. augusta, si pripomenieme Pamätný deň rómskeho holokaustu.

SVK_SNG.O_3661.jpeg

Jedna ženička (Zita Furková) si na jarmoku kúpi kohútika Kokoška (Dušan Tarageľ).To však ešte nevie, že Kokoško vôbec nie je obyčajný kohút a že vie rozprávať. Často jej aj dobre poradí rôzne fígle, ako komoru dobre naplniť. Veselé dvojica je zárukou veselej príhody, ktorú vymyslel Vincent Šikula a pre rozhlas ju zdramatizoval Ondrej Sliacky. Rozprávková hra bude, ako inak, O múdrom kohútikovi.

shutterstock_1772040716.jpg

Princ Ardašír (Jozef Holec) sa zaľúbil do krásnej Hajátannufús (Zuzana Tlučková) a vyslal k nej svojich pytačov na vohľady. Princezná ale nenávidí všetkých mužov a princa odmietne. On sa za ňou vyberie sám, prezlečený za obyčajného kupca. Podarí sa mu zoznámiť sa s princezninou pestúnkou (Mária Prechovská), ktorá mu azda pomôže získať si srdce Hajátannufús... Príbeh zo zbierky Tisíc a jedna noc, v ktorom si Šahrazád zachraňuje život rozprávaním rozprávok, bude o tom, ako namiesto získavania víťazstva mečom môžeme získať lásku srdcom. Rozprávkovú hru O Ardašírovi a krásnej Hajátannufús pre rozhlas napísal Ondrej Sliacky.

Rene Bull.jpg

V našej dobrodružnej dvojhodinovke si vypočujete aj ďalšiu premiéru. Daniela Šencová vám vyrozpráva štvrtú, záverečnú časť zo seriálu Rozprávky z pralesa od uruguajského spisovateľa Horacia Quirogu. Čítanie na pokračovanie odporúčame poslucháčom od osem rokov.

Ak poznáte grécke mýty, určite vám je známy aj príbeh o dobrej a krásnej smrteľníčke Psyché (Helena Geregová) a Erosovi, bohovi lásky (Peter Bzdúch). Syn bohyne Afrodity (Ida Rapaičová) sa zaľúbi do pozemskej dievčiny. Vezme si ju za ženu, ale ona nikdy nesmie uzrieť jeho tvár. Psyché býva v krásnom paláci a tuší, že jej manželom je ktosi výnimočný. Tušia to aj jej závistlivé sestry, ktoré ju presvedčia, aby nazrela do tváre svojho milého v noci, keď bude spať... Čo všetko sa potom stane, sa dozviete v hre pre deti Afroditina pomsta. Pre rozhlas ju napísal, samozrejme, Ondrej Sliacky a pustíme vám ju v dobrodružnej dvojhodinovke.

shutterstock_295972646.jpg


Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Obrázky: archív Ondreja Sliackeho, English School, Oly Cazac (Shutterstock), Edward Windsor Kemble, Walter Crane, Indies Scope, Francisco Goya, nicepng.com, Shutterstock, webumenia.sk, René Bull

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame