Týždeň stratený v čase a spomienka na Milana Lasicu

Týždeň stratený v čase a spomienka na Milana Lasicu

Tento týždeň sme chceli len cestovať v čase a trochu sa v ňom strácať. Raz v minulosti, potom v budúcnosti. Ale potom sme sa dozvedeli smutnú správu o poslednom koncerte Milana Lasicu. Nevieme, ako veľmi naši malí poslucháči tohto pána poznali, ale v týchto dňoch ho budú môcť spoznať aj prostredníctvom nášho vysielania.

Milan Lasica sa preslávil svojím humorom, do ktorého dokázal obliecť všetko. Smútok, hnev, hanbu, radosť aj láskavosť. Inteligentný humor posielal k divákom a poslucháčom cez texty piesní, zábavné relácie, filmové aj divadelné scenáre. Nebol len výrazným tvorcom, ale aj interpretom - spevákom, hercom, moderátorom, komikom. Nepreslávil sa tvorbou pre deti, ale aj pre ne tu niečo zanechal. Mnohé z jeho zábavných scénok s Júliusom Satinským dokážu oceniť aj deti. A hudba, pod ktorú sa podpísali títo dvaja páni spolu s Jarom Filipom, tiež zabáva a súčasne dojíma všetky generácie. Od piatku budete môcť v Rádiu Junior počúvať jednu z najslávnejších zábavných scénok dvojice Milan Lasica - Július Satinský - Telefón. Pustíme vám aj niektoré zo slávnych piesní Milana Lasicu a jeho priateľov a napokon príde na rad Veľká rozprávka doktorská. Tú nenapísal Milan Lasica, ale významný český spisovateľ Karel Čapek a ten veru dvojici Lasica - Satinský tiež veľmi pristane. Milan Lasica si v tomto príbehu zahrá doktora z Lehôtky. Július Satinský jeho kolegu - doktora z Hornej Lehoty. Koho budú liečiť, ako a prečo, sa dozviete z rozprávkovej hry, ktorú podľa literárnej predlohy Karla Čapka napísala Kveta Škvarková.

lasica.jpg

Osmijanko nebol stratený v čase, ale stratený bol veru poriadne a vrátil sa nám celkom začarovaný. Na svojej dlhej ceste okolo sveta musel v jednej nešťastnej chvíli núdzovo pristáť v zvláštnom kráľovstve, v ktorom bolo všetko z čísiel. To kráľovstvo sa volalo Triliónia a vládol mu prísny kráľ Milión Stopätnásty. To on začaroval Osmijanka. Ako ho zaklial a prečo, vám v rozprávke Kristy Bendovej Osmijanko sa vracia porozpráva Ctibor Filčík. Tento príbeh je úvodom do novej rozprávkovej osmičky. Od budúceho týždňa sa môžete tešiť na Osmijankove rozprávky o zvieratkách. Osmijanko aj tento týždeň otvára naše vysielanie pre najmenších.

V jednom veľkom meste žil kedysi dávno starý hodinár. Jedného dňa našiel v lese pod dubom jedny veľké zvláštne hodiny so zlatými ručičkami a číslicami z drahokamov. Rozhodol sa, že ich odnesie do svojej dielne, opraví a vypátra ich majiteľa. V tom čase hodiny fungovali tak, že v ich útrobách žil a pracoval maličký piadimužík. Jedného takého piadimužíka mal hodinársky majster v zásuvke. Rozprávku Hodiny, ktoré mali srdce napísal slávny rumunský spisovateľ Vladimir Colin. Ako piadimužíček v hodinách úradoval a kto sa potom strácal v čase, vám prezradí Gustáv Valach.

hodinar.jpg

Poriadne stratený, dokonca stratený v čase, bude aj parašutista Tonko. Jeho láska, Marienka, mu ušila krásne strakatý padák aj uniformu, aby ho medzi ostatnými výsadkármi hneď rozpoznala, lenže Tonko z lietadla vyskočil príliš neskoro. Tonko vôbec netrafil na Zem! Ako a kam letel Tonko vám v seriáli Libuše Friedovej Každý lieta inakšie porozpráva Božidara Turzonovová v našej dvojhodinovke pre najmenších.

Na výlet do času, v ktorom bude všetko trvať večne, sa vyberú v našej dvojhodinovke pre najmenších siedmi indiánski bratia. Sú takí chudobní, že sa cez deň ostatným neodvážia ani na oči ukázať. Ale v noci sa chodievajú hrať do prérie a vymýšľajú, ako by sa dostali do sveta, v ktorom panuje iný čas, ktorý nie je krutý k chudobným... Krehkú indiánsku rozprávku Stratené deti vám vyrozpráva Pavol Mikulík.

indiani.jpg

Boli raz dvaja bratia, jeden bohatý a druhý chudobný. Pretože ten bohatý tomu chudobnému pomôcť nechcel, vybral sa chudobný brat do hory, ktorá sa volá Sklený vrch. Tam vraj neustále oheň blčí, a tak si hlavný hrdina pomyslí, že by sa tam aspoň zohriať mohol. To ešte nevie, že tam stretne zvláštnu bytosť, ktorá vládne celému času, a dvanásť mužov, ktorí si pri ohni neustále miesta vymieňajú... Slovenská ľudová rozprávka Kráľ času pochádza zo zbierky Pavla Dobšinského. Pre rozhlas ju upravila Mária Ďuríčková. Rozprávať bude Gustáv Valach v našej dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

Ďalšiu rozprávku, ktorú si pustíme v našej dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky, určite poznáte. Bude o kráľovi a kráľovnej, ktorým sa narodí dcérenka. Dvanásť sudičiek jej prisúdi šťastie, zdravie, bohatstvo a krásu, ale tá trinásta sa nahnevá, že ju na oslavu nepozvali a princeznú odsúdi, aby v deň svojich pätnástych narodenín zomrela. Ďalšia sudička síce nesmie kliatbu zrušiť, ale sa ju pokúsi aspoň zmierniť. Ruženka nezomrie, ale na sto rokov zaspí spolu s celým kráľovstvom. Kto ju napokon z kliatby vyslobodí, vám vyrozpráva nenapodobiteľná Katarína Kolníková spolu s Martinou Götzovou. Európska ľudová rozprávka zo zbierky bratov Grimmovcov sa volá, ako inak, O šípkovej Ruženke.

shutterstock_1507731866.jpg

Tento týždeň sa nestratíme v čase len smerom do minulosti, ale aj do budúcnosti, v ktorej sa roboti stretávajú s ľuďmi. Tak je to aj s robotom Kazisvetom, ktorý je však veľmi hlúpy. A ako to už býva, hlupáci všeličo vyvedú. Robotovi Kazisvetovi sa podarí zničiť les. Malá Zuzka to všetko vidí a veru nevie, čo má robiť. V tom sa však pri nej objaví lietajúca polievková misa, z ktorej vystúpia dvaja zelení kozmonauti... Prvú časť rozprávkového seriálu Zuzany Zemaníkovej Kozmické rozprávky (Na Nezábudkovej planéte) vám v dvojhodinovke pre najmenších vyrozpráva Eva Večerová.

Čo by bolo, keby... sme stretli dinosaura? To sa spýta redaktorka Veronika Dianišková paleontológa Martina Vlačikyho. Viete, že paleontológovia sa tak trochu kamarátia s dinosaurami, či inými prehistorickými zvieratami? Poďte sa stratiť v čase spolu s naším hosťom, ale i s príbehom Julesa Verna - Cesta do stredu Zeme.

dino.jpg

V čase i v priestore sa stratia aj hrdinovia príbehu Čudná rozprávka. Vystupujú v nej totiž herci, ktorí hrajú samých seba. Herec Jožko Kroner chytá ryby, ale nedarí sa mu. A tak namiesto ryby chytí lúčneho koníka (Emil Horváth). Ten mu povie, že je princom všetkých lúčnych koníkov a splní mu tri želania. Jožko si najprv zaželá, aby sa pri ňom objavil Karol Machata, ktorého dobre poznáte predovšetkým z rozhlasových večerníčkov, a aby mal v ruke udicu. Karol Machata sa práve nachádza celkom inde, ale akési kúzlo ho premiestni až k Jožkovi! Potom sa obaja spolu vyberú do celkom iného, rozprávkového, zakliateho času, aby získali späť... Nuž, viac vám už neprezradíme. Iba to, že rozprávkovú hru napísal Emil Fillo a scénickú hudbu pre ňu zložil Viliam Peško.

Nezabudnite, že aj tento týždeň máme pre vás v dobrodružnej dvojhodinovke jednu premiéru. Tretiu časť čítania na pokračovanie Rozprávky z pralesa vám vyrozpráva Daniela Šencová. Príbehy uruguajského autora Horacia Quirogu sú výnimočné aj tým, že si ich vypočujete v novučičkých prekladoch študentov hispanistiky, ktorí ich preložili ako svoj študentský projekt pod vedením pani prekladateľky Evy Palkovičovej. Príbehy odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

tiger.jpg

Mark Twain napísal (okrem svojich najznámejších dobrodružstiev) aj príbeh o tom, ako jeden vedec (Martin Huba) na celkom obyčajnej ceste vlakom stroskotá. Ale nie len tak obyčajne. Ocitne sa v šiestom storočí, v ďalekej minulosti. Ako si poradí medzi rytiermi a či sa mu podarí dostať sa do prítomnosti, sa dozviete v našej dobrodružnej dvojhodinovke v hre, ktorú pre rozhlas zdramatizovali Jiří Hapala a Mária Weissová. Nazvali ju Stroskotanec v šiestom storočí a pre našich poslucháčov od osem rokov ju tento týždeň odvysielame po prvý raz.

Žil raz veľmi bohatý bej Muslim (Martin Gregor). Jeho syn, princ Agim (Ľubo Roman), dospel v muža. Otec spolu so svojím radcom (František Zvarík) by mu preto mali „otvoriť bránu do sveta". Čo otca teší, radcu zarmucuje, pretože Agim je „lenivý ako korytnačka na pravé poludnie" a zdá sa, že ani múdrosti zatiaľ priveľa nepobral. Zmení na tom niečo krásna a múdra Ejzira (Božidara Turzonovová)? Ako veľmi sa Agim stratí v čase? Pochopí vôbec, že čas plynúť musí? Dozviete sa to v nesmierne zaujímavom príbehu o putovaní Agima Mladosť bez staroby a život bez konca, ktorý podľa rozprávky Vladimira Colina napísala Hana Zelinová. Možno ste si všimli, že tohto autora spomíname už druhý raz. Nie je to náhoda, keďže Vladimir Colin patrí medzi najdôležitejších autorov sci-fi a fantasy literatúry v Rumunsku a my práve cestujeme v čase.

pilgrim.jpg

Poriadne hlboko do minulosti nás zavedie priamo náš slávny spisovateľ Ľubomír Feldek. Pre rozhlas pripravil seriál Rok európskych rozprávok a nielenže ho napísal, ale vám všetky tieto starodávne príbehy aj sám vyrozpráva. Tento týždeň začneme antickým mýtom, ktorý Ľubomír Feldek nazval Rozprávka o Európe. To je ten príbeh, v ktorom sa najvyšší boh Zeus premenil na krásneho bieleho býčka, aby sa zapáčil dcére sidonského kráľa - Európe. Tento rok pán Feldek oslávi svoje 85. narodeniny. Kým sa tak stane, a potom ešte dlho potom, nás bude zabávať a poučovať práve tento jeho seriál.

S časom sa poriadne zahrajú, či potrápia, aj hlavní hrdinovia kníh z programu Knižky mačky Abecedy. V tomto vydaní nášho obľúbeného programu o knihách, si prečítame ukážky z krásnej knihy nemeckého spisovateľa Michaela Endeho Dievčatko Momo a stratený čas. Možno ste už o tomto dievčatku počuli. Žije samo v starom amfiteátri a nikto nevie, odkiaľ prišlo, ale každý ho má rád a každý s Momo veľmi rád trávi svoj čas. Lebo nikto nevie tak počúvať a pomáhať, ako Momo a nikto nevymýšľa také skvelé hry a zábavky. V meste sa však objavia siví páni, ktorí ľudí presviedčajú, že svoj čas musia šetriť, najlepšie v ich banke, a nie ho míňať na takéto neužitočnosti... Michael Ende sa vo svojich knihách hral s časom veľmi často. Napríklad aj v Nekonečnom príbehu, či v silvestrovskom rozprávkovom horore Čárymaryfučpunč. Druhým pozoruhodným príbehom bude kniha od anglickej spisovateľky Maz Evans Bohovia vôbec nie sú zlí. Bude sa v nej prelínať 21. storočie so starovekom. Dvanásťročný Elliot žije na farme so svojou mamou a jedného dňa mu rovno z neba spadne akési čudné dievča. Tvrdí, že je Panna, znamenie zo zverokruhu...

momo.jpg

Máte súrodencov? A často sa spolu hádate, naháňate a klbčíte? Mali by ste si dávať pozor, aby ste neskončili ako Uľka (Anna Bučinská), mladšia sestra Maťa (Róbert Roth). Stalo sa to vtedy, keď obe deti strážil ich veselý dedo (Július Pántik). Uľka Maťovi ušla, aby ju nevykvákal za vlasy, a keď sa vrátila domov, bola celkom vymenená. Strachopudka, čudnorečka. Akoby vyskočila z 1500 rokov starej minulosti. Na hodinách dejepisu to s ňou bolo celkom fajn, ale rodina si žiada svoju pôvodnú Uľku zo súčasnosti. Hru pre deti Záhada s Uľkou napísal Jozef Repko. Počúvajte, bude to veselé aj napínavé, veď v príbehu sa objaví aj vedec Čaramara Darababra (Karol Machata), ktorý skúma priamo cestovanie v čase!

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie a foto: shutterstock.com, Nikola Aronová/vydavateľstvo Verbarium, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame