Týždeň zvierat zďaleka

Týždeň zvierat zďaleka

Tento týždeň nás ovanie rozprávková exotika ďalekých krajín. Vôbec nemusíte cestovať na ďaleké safari, zvierací kamaráti prídu priamo k vám. A čo je ešte lepšie, o podaktorých budete počuť úplne po prvýkrát. Zozbierali sme totiž pre vás príbehy, z ktorých väčšinu ste ešte v Rádiu Junior nepočuli. A máme pre vás aj jednu úplnú premiéru, ktorá ešte nikdy nikde nezaznela!

Pozor, tento týždeň vás v dobrodružnej dvojhodinovke čaká aj napínavá premiéra! Pripravili sme pre vás Rozprávky z pralesa, ktoré napísal Horacio Quiroga – uruguajský spisovateľ, ktorý prežil v pralese takmer celý život. Príbehy o divokých zvieratách špeciálne pre vás preložili študenti, začínajúci prekladatelia zo španielčiny, pod vedením Evy Palkovičovej. Rozprávať bude Daniela Šencová. Čítanie na pokračovanie odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov a určite patrí k našim tipom týždňa. Prvú časť nájdete v našom vysielaní už vo štvrtok.

Tiger bol taký strašný klamár, až sa ho ostatné zvieratá z džungle rozhodli potrestať. Zavolali čarodejníka a ten začal jeho klamstvá meniť na skutočnosť. Myslíte si, že napríklad také lietanie či plávanie v mori bude tigrovi príjemné? V našej dvojhodinovke pre najmenších sú všetky príbehy veselé, a ani tento nebude iný. Veď rozprávku Morský tiger napísal Terry Jones - člen komediálnej skupiny Monty Python. Rozprávať bude Gustáv Valach.

tiger.clanok.jpg

V rozprávkovom seriáli Libuše Friedovej Každý lieta inakšie nebudú zďaleka naši hlavní hrdinovia, ale zato doďaleka poletia. Príbeh sa začne v reštaurácii, keď chlapec dostane horúcu hrachovú polievku v tanieri, na ktorého dne je namaľovaný baran. Aj chlapcovi aj baranovi je polievka príliš horúca, a tak na (lietajúcom) tanieri odletia niekam veľmi ďaleko, kde je práve poriadna zima a kde na nich čaká aj jedno veľké zviera. S kým a kam letel jeden chlapec vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Božidara Turzonovová.

Niektorí dospelí sú takí, že si ich deti okamžite obľúbia. Sú priateľskí, veľmi smiešni, zhovorčiví, radi spievajú a rozprávajú veselé príhody a najmä - s veľkou dôverou zapoja do svojich aktivít aj deti. Taký je aj Ujo Kosťa, ktorého stretne náš malý kamarát Duško vo svojom poslednom príbehu. Duška si vymyslel rumunský spisovateľ Octav Pancu-Iași a o jeho dobrodružstve pri maľovaní bytu vám porozpráva Karol Machata.

matildo.jpg

Bol raz jeden chlapec, volal sa Roy. Bol veľmi statočný. Preplával rieku, nebál sa hada ani tigra, ale... bol najmenší v dedine. Všetci sa ho stále vypytovali, prečo len taký malý narástol. Aby sa vyhol týmto otázkam, nasťahoval sa na ostrov uprostred rieky. No a práve tam stretol svojho najlepšieho priateľa – veľkého slona. Čo sa stalo potom, vám v rozprávke nemeckého spisovateľa Hansa Baumanna Veľký slon a malý slon vyrozpráva Gustáv Valach. Príbeh vám pustíme v našej dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky.

Po prvýkrát tento týždeň odvysielame rozprávku Pán levov, pretože až teraz sme ju vytiahli z rozhlasového archívu. Príbeh bude o levovi, ktorý sa háda s myšou. Lev tvrdí, že je najsilnejší, ale myš s tým nesúhlasí. Pošle leva za človekom, aby pri zápase zistili, či je silnejší lev alebo človek. Myslíte si, že lev vyhrá? A môže byť myš silnejšia ako lev? To vám vyrozpráva Michal Dočolomanský v príbehu českého autora Jiřího Tomeka, ktorý sa venuje arabským mýtom a  rozprávkam. Aj Pána levov nájdete v dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

V repríze programu Čo by bolo, keby... sa vyberieme do záhrady, v ktorej sa nepestuje zelenina ani kvety, ale v ktorej sa chovajú zvieratá. Zvieratá od výmyslu sveta, zvieratá mnohých kontinentov. Čo by bolo, keby... sme žili v zoologickej záhrade? To vám povie (dnes už bývalá) riaditeľka bratislavskej zoo Miloslava Šavelová. Minulý rok ju navštívila naša redaktorka Rozália Vlasková, aby zistila nielen to, na čo sú dobré zoologické záhrady, ale aj to, ako napríklad cestuje taká žirafa, čo chutí nosorožcom a ako sa vracajú takmer vyhynuté druhy zvierat späť do prírody.

shutterstock_106538699.jpg

Chlapec Míťa (Milan Ftáčnik) sa ocitol na holičkách so svojím zverincom - dva angorské králiky, hovoriaci škorec, korytnačka a krokodíl nílsky. Králiky, škorec a korytnačka sú majetkom školy, Míťa sa o ne mal počas prázdnin postarať. Krokodíl sa k Míťovi dostal ako vajce, priniesol mu ho otec. Lenže keď krokodíl začal doma robiť galibu, mame došla trpezlivosť a malý chovateľ musel všetky zvieratá odniesť z domu. Vtedy stretol Kaťu (Lýdia Rišková) a tá ho silou mocou presviedčala, že sa o zvieratá postará a že si ich celkom iste môže nechať doma. Skôr než rodičia však všetky zvieratká objavila Katina malá sestrička Milka (Katarína Habovštiaková) a to sa veru nemalo stať... Veselú knihu pre deti Kaťa a krokodíl napísali dvaja ruskí autori Nina Vladimirovna Gernet a Grigorij Borisovič Jagdfeld. Rovnomennú rozhlasovú hru v roku 1966 napísala Emília Drugová a v našom rádiu si ju vypočujete po prvý raz.

shutterstock_107716799.jpg

Na západnom úpätí Hory piatich živlov sa objavil záblesk a hneď po ňom sa zjavil aj jeden zvláštny tvor. Stalo sa to vtedy, keď z hory vypadlo vajce, do vajca udrel blesk, vajce prasklo a vyskočil z neho opičiak. Bol to opičí Kráľ Sun (Vladimír Hajdu), ktorý ovládol Krajinu kvetov a ovocia. Nefritový cisár (Ivan Romančík) z toho vôbec nebol nadšený. Aj jelene, cibetky a zajace sa triasli od strachu a vlky, tigre a leopardy sa mu vyhýbali. Zato všetky opice, teda - gibony, gorily, paviány, makaky aj šimpanzy (Peter Sklár, Ondrej Kaprálik, Laco Kerata, Richard Stanke) - sa tešili, že konečne prišiel ich kráľ. Nefritový cisár cíti, že musí niečo spraviť a jeho verní zvedovia Oko (Miroslav Noga) a Ucho (Peter Šimun) mu budú určite na pomoci... Rozprávkovú hru na motívy čínskych legiend napísala Nora Weberová a aj tento príbeh si u nás vypočujete po prvý raz.

opiciak.jpg

Kedysi dávno a veľmi ďaleko, až v samotnej Indii, žil dobrý a skromný princ (Anton Mrvečka). Nakŕmil poddaných kráľa mravcov (Karol Skovaj), aj tigrovi (František Zvarík) tŕň z laby vytiahol a ranu ošetril. Bol bohatý a nemal žiadne starosti, no túžil spoznať krásu, ktorá nikdy neomrzí, túžil po šťastí. A tak sa na svojich potulkách dozvedel o princeznej Labam (Eva Krížiková), ktorá je milá ako jarné ráno a krásna ako slnko. Cesta k nej je dlhá a náročná, ale princ je odhodlaný ju nájsť... Rozprávkovú hru Žiariaca princezná naši kolegovia vyrobili už v roku 1956, teda je to jedna z najstarších rozprávok, aké u nás môžete počuť. Tento týždeň vám ju pustíme úplne po prvýkrát. V roku, v ktorom oslavujeme 95. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku, vám ponúkneme ešte niekoľko takýchto pokladov z rozhlasového archívu. Príbeh podľa indickej ľudovej rozprávky napísal František Pavlíček.

india.promo.jpg

Jeleň a jaguár sa nezávisle od seba rozhodli, že si postavia dom. Dokonca si vybrali to isté miesto, na ktorom mal nový domček stáť. Keď jeleň vyčistil zem od kríkov, odišiel do lesa. Vtedy sa vrátil jaguár a potešil sa, že mu pomáha čarodejník Bububu a pokračoval v práci. Potom odbehol do lesa a prišiel jeleň. Aj on sa potešil, že mu pomáha čarodejník Bububu a postavil steny. Takto to išlo, až kým dom nepostavili. Kedy sa v ňom stretli a ako dopadlo toto stretnutie? V brazílskej ľudovej rozprávke vám to prezradí Július Pántik.

jaguar.jpg

Čo by bolo, keby... sme stretli žraloka? sa spýta redaktorka Veronika Dianišková jedného potápača. Tomáš Schurger na vlastné oči videl žraloky a delfíny a vie toho dosť aj o veľrybách modrých, kosatkách, či vráskavcoch ozrutných. A tak nás vezme na výlet ku koralovým útesom, do Tichého oceánu či do Atlantiku, jednoducho všade tam, kde môžeme tieto nádherné a bystré živočíchy stretnúť. Vedeli ste, že kosatky občas vytvárajú skupiny, ktoré sa špecializujú na lov žralokov? A viete, prečo delfín spí len na jedno oko? A či môžu morské živočíchy stáť chvostom ku dnu? Nasaďte si potápačské okuliare, obujte si plutvy a vyberte sa s nami na výlet do morských hlbín!

Dva šakaly, Kalíla (Pavel Plevčík) a Dimna (Daniel Heriban), žijú na kráľovskom dvore. Dimna zatúži po lepšom postavení, a tak sa vyberie priamo ku kráľovi (Vladimír Jedľovský). Zistí, že panovník, lev, sa bojí akéhosi hlasu, ktorý sa občas rozlieha po krajine... Šakal sa vyberie hľadať toho, kto tajomný hlas vydáva a lev zatiaľ čelí falošnosti svojich radcov. Kalíla a Dimna sa čoraz viac snažia dostať do kráľovej priazne a dostať ho tam, kde ho potrebujú mať. Príbeh sa odohráva na africkej savane, napísala ho Júlia Pavlová a vypočujete si ho v našej dobrodružnej dvojhodinke. Bájka pochádza zo staroindickej zbierky Pančatantra.


Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame