Maľovaný týždeň (a letný slnovrat) na Juniore

Maľovaný týždeň (a letný slnovrat) na Juniore
Radi kreslíte? Tak tento týždeň bude ako stvorený pre vás. Bude totiž plný umelcov, maliarov a rozprávkových chvíľ nielen maľovaných, ale aj skutočných, dobrodružných a plných fantázie. Určite už dobre viete, že letný slnovrat nám  slávnostne otvoril brány do prázdninových radovánok, ktoré sú čo nevidieť tu. Čo keby ste nám svoju predstavu leta namaľovali? Kreslite, maľujte, nalepujte, strihajte, vymýšľajte a posielajte a nezabudnite nás pri tom počúvať :-)

„Adam v škole nesedel, abecedu nevedel. Prišli k nemu líšky, čítajú mu z knižky..."
Alebo: „Ahoj, Adam, ako sa máš? Zasa dáky zámok staviaš? Ahoj, Anka, ako badáš, staviam mame práve garáž. Na garáž dám spraviť plagát Autogaráž - Adam Špagát..." Dva veršíky o dvoch Adamoch pochádzajú z dvoch kníh, ktoré pomáhajú deťom učiť sa abecedu pomocou riekaniek a obrázkov. Prvý Adam žije v knihe Jána Smreka, druhý u Jarmily Štítnickej. Z oboch kníh vám v našom vysielaní pre predškolákov prečítajú Panpulóni - teda členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Ich program sa volá Básničky Jána Smreka "Maľovaná abeceda" a Jarmily Štítnickej "Riekanky z čítanky".

abeceda.jpg

21. jún sa považuje za prvý letný deň, hoci tento rok by sme mohli leto vyhlásiť aj o niečo skôr. No, a prvý letný deň bude mať aj Duško v našej rozprávke. Rumunského chlapca Duška si možno pamätáte z nášho vysielania, ale tento príbeh ste určite ešte nepočuli. Volá sa Ako sa Duško chcel hádať. Rozprávku o päťročnom huncútovi a jeho huncútskych rodičoch vymyslel rumunský spisovateľ Octav Pancu-Iași a v našom vysielaní pre najmenších vám ju porozpráva Karol Machata.

shutterstock_1777133051.jpg

Bol raz jeden maliar s rozprávkovým menom Svetozár Mydlo. Jedného dňa maľoval obrázok do rozprávkovej knižky. Bola na ňom krásna záhrada. Napokon domaľoval kľučku na bráne do záhrady, ba dokonca aj kľúčovú dierku. Ale nedomaľoval tam kľúč. Namiesto kľúča vložil do kľúčovej dierky ukazovák. Brána sa pred ním otvorila a on vstúpil do vlastného obrazu... Krátku, ale nádhernú Rozprávku o maliarovi Mydlovi vymyslel rozprávkar a básnik Daniel Hevier a v našej dvojhodinovke pre najmenších vám ju vyrozpráva Zuzana Tlučková.

Mládenec Čžu-czi (Peter Mikulík) žije aj so svojou mamou veľmi skromne. Jedného dňa sa vyberie na trh kúpiť trochu jedla, narazí však na kupca (Vladimír Minarovič), ktorý predáva zvláštny obraz. Mládenec mu nedokáže odolať, pretože je na ňom namaľovaná dievčina, ktorá vyzerá ako živá. Neskôr zistí, že mal veru pravdu, dievča (Eva Kvietiková) naozaj dokáže vystúpiť z obrazu... Rozprávkovú hru Čarodejný obraz podľa čínskeho príbehu napísala Helena Križanová-Brindzová už v roku 1965 a zaznie v nej aj hudba Tibora Andrašovana.

china.jpg

Bola raz jedna Lalenka (Zuzana Jurigová-Kapráliková). Vlastne, bola to Alenka. Ibaže si stále spievala, tak ju Lalenkou prezývali. Raz ju navštívil ujo maliar (Ľubo Roman), ktorý práve namaľoval svoj prvý spievajúci obraz. A na ňom bola práve Lalenka, ako skáče cez švihadlo a spieva. Alebo teda, tak to vidia tí, ktorí sa na obraz zahľadia. Keď potom Lalenke a jej kamarátovi Igorovi (Ivan Šándor) odletí do kríkov lopta, objaví sa striga Omelkyňa (Magda Paveleková) so spievajúcim kocúrom Cyklámenom (Alfréd Swan) a kamarátom počaruje. Na pomoc Lalenke príde opäť kamarát maliar. No, a tam sa to všetko začne... Rozprávkovú hru s pesničkami Lalalila napísala Bibiana Wallnerová a hudbu zložil Braňo Hronec.

Nezabudnite, že aj tento týždeň sme pre vás pripravili dobrodružnú dvojhodinovku. Okrem seriálu Rozprávky z poľovníckej kapsy Ruda Morica a cestopise Po arabsky od Emire Khidayer, si budete môcť vypočuť aj poslednú časť dobrodružstva chlapcov na ostrove Chairman. Štvrtá časť dobrodružnej hry Dva roky prázdnin podľa románu Julesa Verna bude ešte napínavejšia, ako tie predošlé!

Najdlhší deň v roku je dňom letného slnovratu. Slnovrat naši predkovia oslavovali počas svätojánskej noci. Počas takýchto výnimočných dní ľudia verili, že bylinky a svätojánska rosa majú zázračnú moc, že na lesných čistinkách tancujú víly, alebo že v túto noc možno nájsť ukrytý poklad. V poľskej ľudovej rozprávke ľudia verili, že v čiernej dúbrave presne o polnoci v najkratšiu noc v roku rozkvitá Kvet papradia. Na papraďovom kríku zažiari päť zlatých lístkov a uprostred nich sa otvorí svetielkujúce belasé očko. Takáto noc je len jedna v roku a takáto papraď len jedna v celej hore. Kto takýto kvietok nájde, odtrhne a k srdcu priloží, bude bohatý a šťastný ako nikto na svete. Jeho šťastie sa však stratí, ak čo i len kúsok zo svojho bohatstva podaruje svojim najbližším. Takto príbeh rozprávala stará priadka (Beta Poničanová) a chudobný Jašek (Michal Dočolomanský) nemohol čarovný kvietok spustiť z mysle. Čo bolo ďalej, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa poľskej ľudovej rozprávky napísal Ján Číž. Krásnu hudbu a piesne zložil Milan Dubovský.

vily.jpg

V našom Maľovanom týždni stretnete niekoľko ozajstných maliarov a potom aj jedného Nevedka, ktorý sa rozhodne stať maliarom len tak, z ničoho nič. A tak Nevedko zájde k Tubôčkovi, ktorý už maliarom je, a vypýta si od neho všetko potrebné. Známy kratuľko začne maľovať rovno portréty svojich kamarátov. Ako portréty budú vyzerať, a čo na ne povedia portrétovaní kratuľkovia, vám v rozprávke Ako bol Nevedko maliarom rozpovie Jozef Kroner. Nevedka, aj všetkých ostatných kratuľkov, si vymyslel ruský spisovateľ Nikolaj Nikolajevič Nosov a tento príbeh pre rozhlas upravila Mária Ďuríčková.

Na rozprávkovú lúku sa vyberieme v rozprávkovej hre poľskej autorky Ireny Jurgielewicz Šťastný motýľ. Ten motýľ (Nataša Kulíšková) vlastne vôbec nie je šťastný. A tá lúka kvitne a žije len na papieri. Dnes má totiž malá susedka Haňa (Helena Mruškovičová) meniny. Od uja maliara (Karol Machata) si zaželala obrázok. Obrázok šťastného motýľa. Ak ste zvedaví, ako možno urobiť motýľa šťastným, vypočujte si našu rozprávkovú hru.

motyl.jpg

V našom archíve máme aj taký príbeh, v ktorom vystupuje Hans Christian Andersen (Dušan Jamrich) ako rozprávač alebo dokonca hrdina príbehu, ktorého je zároveň autorom. Pretože v tomto prípade sa dánsky rozprávkar ocitne na výstave obrazov, a keď sa pristaví pri portréte krásnej dámy s bodliakom v ruke, ten Bodliak (Vladimír Kostovič) sa mu prihovorí. A postupne mu rozpovie, ako sa dostal na obraz. Ako raz žil mladý maliar Jens (Pavol Mikulík), ktorému sa páčila slečna Mária (Magda Vášáryová) a na panstve žil aj starý skúsený záhradník Larsen (Alojz Kramár), ktorý svojou múdrosťou a šikovnosťou mladého šľachtica Jensa neraz znemožnil. Viac už sa dozviete len rozprávkovej hry, ktorú podľa príbehu Hansa Christiana Andersena napísal Dušan Brindza.

bodliak.jpg

Tento týždeň si na Juniore pustíme aj novú časť z pravidelného detského cyklu, tentoraz na tému Čo by bolo, keby... nám žilách neprúdila krv? Aj vy sa zľaknete, keď sa pri krájaní porežete a z prsta vám vytrysknú sýtočervené kvapky? Netreba sa báť, poďme sa radšej o našej krvi dozvedieť niečo viac. O tom, prečo je krv červená, že biele krvinky nemusia byť biele, aj o tom, čo robiť, keď sa zraníme, nám porozpráva pani doktorka Monika
Drakulová (na obrázku), ktorá je hematologička. A prezradí nám tiež, či je gróf Drakula jej pokrvný príbuzný, alebo je to len náhoda, že sa obaja zaujímajú o krv. Ozaj a viete o tom, že
niektoré živočíchy majú krv modrú či žltú? Nech je jej farba akákoľvek, isté je, že bez krvi sa žiť nedá a preto je strašne dôležité, aby mali nemocnice odloženú nejakú krv v chladničke. Zašli sme teda aj za ľuďmi, ktorí krv darujú pravidelne. K počúvaniu vás pozýva redaktorka Lucia Šaráková.

drak.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, pixabay.com, archív M.D.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame