Týždeň vĺn

Týždeň vĺn

Bez vody by nebol život. Ani prázdniny. Veď čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie leto? Perfektnú kúpaciu zábavu v neďalekom jazere, plavbu po riečke, či ešte lepšie slnenie pri mori! Možno aj preto ľudia vymysleli Svetový deň oceánov, aby sme si všetci uvedomili, aké by to bolo bez nich. Veď ani my by sme neboli, keďže podstatnú časť nášho tela tvorí vlastne voda. Ale to isto dobre viete. Tak nasadnime spolu na loďku a nechajme sa kolísať vlnami rozprávok nášho nového týždňa.

Bolo raz jedno dievčatko, Vlnolapka, a hoci bolo dcérou vodníka a vodníčky, chodilo do školy s ľudskými deťmi. Vlnolapka vyzerala rovnako ako ostatné deti, akurát jej vlasy mali zelenkastý lesk a v topánkach jej vždy ločkalo trošku vody. Vlnolapka si vo svojej triede našla aj kamarátku - Magdalénku. Aké dobrodružstvo čaká Magdalénku na návšteve u Vlnolapky, vám v rozprávke Márie Ďuríčkovej rozpovie Karol Machata. Príbeh nájdete v našom vysielaní pre najmenších.

vlnolapka.png

Za babkin dom sa chodievajú sušiť vodníci. Z topánok im kvapká toľko vody, až vytvoria veľké jazero. Alebo skôr malé more. A ako sa tie topánky sušia a kvapkajú, začnú sa hádať, ktorá z nich bude morskou kráľovnou... Čo sa stane potom, sa dozviete v rozprávke pre najmenších More za babkiným domom. Príbeh napísala Marta Hlušíková a rozprávať bude Zdena Gruberová.

more.png

Pozor, pozor, z vĺn sa vynára aj rozprávkový seriál Hlbokomorské rozprávky! V prvej časti sa dozviete, kto je to Rak Rado a Ryba Biba. Žijú hlboko, prehlboko na morskom dne, kde nájdete priekopy, vrchy, morské sopky, skrátka taký istý svet, ako je ten náš, pozemský. Ibaže - na dne mora. No, a práve na dne najstudenšej a najhlbšej priekopy žijú Biba a Rado... Ako sa začnú ich dobrodružstvá, vám rozpovie Róbert Šudík v seriáli Moniky Kompaníkovej v našom vysielaní pre najmenších. Ak sa na morskom dne bojíte, zoberte si so sebou aj baterku. Svoju baterku má aj Ryba Biba, aby si v tej tme tmúcej dovidela aspoň na koniec nosa.

hlboko.jpg

Vlna, ktorá sa zdvihne v Siedmej Brumlíčkovej rozprávke, nebude morská ani riečna. Bude to vlna smútku a neskôr aj hanby. Principál cirkusu Bertus Hubertus totiž stratil svoju najväčšiu atrakciu - medveďa Krepdešína. Ako ho stratil? Tento talentovaný maco mal skrátka vlastnú hlavu, a tak jedného dňa z cirkusu odišiel a začať hrať na harmonike vo filharmónii. Potom sa Krepdešín prišiel pozrieť do svojho cirkusu na predstavenie a... čo bolo ďalej, vám porozpráva Peter Rúfus v rozprávke Cirkus v cirkuse. Brumlíčkove rozprávky do knižky aj pre rozhlas napísala Krista Bendová.

Aj naše najnovšie Čo by bolo, keby... bude súvisieť s oceánom a jeho vlnami. Viete, čo je gravitácia? Poviete si: Samozrejme, je to príťažlivá sila, ktorá spôsobuje, že veci padajú rovno nadol. Veď sme sa to učili na fyzike. Pravda je však taká, že ani najmúdrejší fyzici tejto planéty nevedia, čo to gravitácia vlastne je. Napriek tomu ale vieme, že práve pôsobením gravitácie máme na Zemi morské prílivy a odlivy, pohoria majú presne taký tvar, ako majú a naše svaly, kosti a vnútorné orgány sú práve také veľké a výkonné, ako to určuje gravitácia. A napokon, gravitácia „drží pokope" aj celý vesmír. Od najmenších kostičiek až po najväčšie galaxie rozoberú gravitáciu redaktor Tomáš Bartoněk a teoretický fyzik Samuel Kováčik. A prezradia vám aj to, Čo by bolo, keby sme... „vypli" gravitáciu?

zena.jpg

Na jednom z ďalekých polynézskych ostrovov žije udatný náčelník Longorik (Vladimír Durdík). Trápi ho jeho myseľ (Vladimír Durdík), ktorá sa s ním rozpráva. Práve v tomto rozhovore sa náčelník dozvie, prečo sa bohovia hnevajú na jeho národ a nie na jeho krutého a zlého brata. Longorik sa vyberie za veštkyňou Lizor (Jela Lukešová), aby získal odpoveď na svoje trápenie. Lizor ho pošle hľadať Ostrov Šťastia. Z tejto púte po rozbúrených moriach sa však ešte nik živý nevrátil. Každého zahubil boh mora a búrok (Július Paluš)... Polynézsku legendu pre rozhlas zdramatizoval Jozef Bratina a nazval ju O statočnom námorníkovi Longorikovi.

Noemi (Monika Potokárová) vyprevádza na more svojho milého. Potom ho chodieva čakať na miesto, kam zablúdi aj jedna pyšná, ale zhovorčivá a zvedavá vlna (Jana Hubinská). Noemi a vlna sú veľmi rozdielne - vlna, na rozdiel od Noemi, nevie, čo je to priateľstvo alebo čo znamená mať niekoho rád. A mladé dievča sa bojí oceánskych diaľok a rozbúreného mora... Napriek tomu medzi nimi vznikne priateľstvo. Rozprávkovú hru o hodnote lásky a smútku napísala Dominika Petríková a nazvala ju O pyšnej vlne.

vlna.png

Morské vlny začujete, aj keď si zapnete našu dobrodružnú dvojhodinovku a vypočujete si druhú časť štvordielnej dobrodružnej hry Dva roky prázdnin. Budeme v nej sprevádzať chlapcov - stroskotancov na ostrove, ktorý sa stal ich domovom, ale ktorý vie byť aj poriadne nebezpečným miestom... Dobrodružný román napísal Jules Verne a pre rozhlas ho zdramatizoval Emil Fillo. Hra mala premiéru už v roku 1958, preto bude znieť trochu inak než ostatné diela z nášho vysielania. Príbeh odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

Biely delfín je ďalšia rozprávková hra z našej dobrodružnej dvojhodinovky. V tomto príbehu sa ocitneme na Veľkonočnom ostrovea potom uprostred oceánu. Dvaja mládenci z kmeňa Taha Uku sa pohádajú na posvätnom mieste. Waiki (Dušan Jamrich) je zaľúbený do krásnej Moany (Eva Kvietiková) a aj ona jeho ľúbi. Za ženu si ju však chce zobrať aj Bango (Juraj Slezáček). Pretože sa ich spor odohrá na mieste, kde sú spory zakázané, musia sa obaja vydať na more a nájsť bieleho delfína (Ľudovít Ozábal)... Rozprávkovú hru, opäť podľa polynézskej ľudovej legendy, napísala Miroslava Mesiarová a morské vlny do nôt zapísal Miroslav Brož.

delfin.jpg

Terezka (Zuzana Marošová) žije v rybárskej dedine na brehu mora a zvykne sa zhovárať s morskými vlnami. Býva len s mamou (Eva Matejková) v skromnej chalúpke. Mohla sa vydať za ovdoveného rybára (Peter Sklár), ale nepozdávala sa jej práca v mlyne a starostlivosť o jeho synčeka. A tak sa pyšne vybrala do sveta hľadať si službu v bohatom dome. Po niekoľkých dňoch neúspešného hľadania ju zúboženú našiel ležať na kraji lesa bohatý mladý pán (Ján Gallovič). Uprosila ho, aby ju vzal do služby. Zdráhal sa, aj ju upozorňoval, že uňho ju šťastie nečaká. Ale že ocitne V ríši víl, by jej nebolo napadlo. Aký život Terezku čaká, sa dozviete v rozprávkovej hre Jany Kákošovej. Napísala ju podľa francúzskej ľudovej rozprávky.

Dvaja kamoši - Peter (Daniel Matuška) a Berco (Michal Michna) - si radi zájdu k Váhu. Najmä, keď je poriadne rozvodnený a voda prináša napríklad drevo z neďalekej píly. Títo malí lotri žijú len svojimi dobrodružstvami a nenechajú sa vyrušovať napríklad opatrnosťou. A tak sa Peter takmer utopil, keď sa snažili zachytiť plávajúce drevo. Rozhodli sa totiž, že si postavia plť a s ňou doplávajú k priehrade a potom do Dunaja a z neho až do Čierneho mora. Petra vytiahol z vody pán Revúcky (Andy Hryc), ktorý tiež pri Váhu zbiera drevo. Chlapci chodievajú k Revúckym s konvičkou po mlieko a pán je drsný chlapík. Obdivujú jeho nôž z Austrálie, ktorý vyzerá ako pirátska dýka. Tento ich vzťah sa však poriadne zamotá... Rozhlasovú hru pre deti Jazva napísal Peter Holka a scénickú hudbu skomponoval Rudolf Geri. Na počúvanie ju odporúčame dobrodruhom od deväť rokov. A pozor, na Juniore si ju vypočujete po prvý raz.

cajka.jpg

Veľmi, veľmi ďaleko od nás leží krajina Japonsko a vôkol nej sa rozprestiera množstvo ostrovov. Ľudia volajú Japonsko aj krajinou vychádzajúceho Slnka. Každé ráno vstáva slnko spoza mora a svojimi lúčmi prebúdza ľud do nového dňa ako prvých na svete. Dáva im svoju lásku, úsmev i múdrosť. Preto sa mu ľudia každé ráno uklonia a takto každý svoj deň začína aj vládca ostrova Minigi (Vladimír Jedľovský). Vládca cíti, že mu ubúda síl, že si musí vybrať svojho nástupcu. Boha Slnka prosí o radu či znamenie a vtedy začuje podmanivú flautovú melódiu. Ešte netuší, že takto hrá na flaute len Sukunaha (Matúš Krátky) - Človiečik z mora, jeden zo synov boha lásky a porozumenia. Ako sa Minigimu podarí tajomného človiečika nájsť a kto sa stane vládcom ostrova, sa dozviete v rozprávkovej hre Ľuboša Jariabku. Napísal ju podľa japonskej ľudovej rozprávky.

japan.jpg

O lodiach z Toive Oli, ktoré sa hojdajú na vlnách Baltského mora, nám porozpráva Ľubo Roman. Zavedie nás do Fínska k svetoznámym lodiarom a morským vlkom. Porozpráva nám o zvláštnych pretekoch lodí z fínskeho pobrežia na ostrov Hailuoto, ale najmä o námorníckom zápolení vikinga Bjorga so svojráznym Vappom Kukaanom. Fínsky príbeh pre rozhlas spracovala česká autorka Hana Doskočilová.

sailor.jpg

V 315. časti programu Bola raz jedna povesť budeme počuť nanajvýš vlny rieky Hron. Ale väčšina najnovšej povesti sa aj tak odohrá pod zemou, pretože tam žije vládca všetkých pokladov Kovlad (Martin Kaprálik) a jeho permoníci - banskí škriatkovia. Najstarší permoník (Alfréd Swan) ich má na starosti a vždy stojí pri Kovladovom boku. Povestí o Kovladovi je niekoľko, aj povestí o Rune (Zuzana Jurigová-Kapráliková), ale v tomto príbehu vystupujú spolu, dokonca ako manželia. Aké strasti im prichystal červený zloduch (Laco Kerata), sa dozviete v slovenskej ľudovej povesti, ktorú zdramatizovala Rozália Vlasková.

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame