Týždeň malých nezbedníkov a spomienka na Darinu Vašíčkovú

Týždeň malých nezbedníkov a spomienka na Darinu Vašíčkovú

Všetko najlepšie milí naši poslucháči a poslucháčky! Veľmi vás pozdravujeme a ďakujeme, že ste, lebo bez vás by sme neboli ani my, tu v Rádiu Junior! Svoj deň síce oslavujete prvého júna, ale u nás sa oslavy rozšíria minimálne na celý prvý júnový týždeň, ktorý sme venovali malým nezbedníkom. Lebo veríme, že veľa nezbedníkov je aj medzi vami. A viete čo? Nenechajte si svoje nezbedy vziať! Veľa krát sú pre nás všetkých nielen zdrojom zábavy a radosti ale i poznania a objavovania a to nikdy nie je na škodu. A treba pri nich používať fantáziu a to tiež nikdy nie je na škodu. Veď pokiaľ nezbedy nemajú zlý úmysel, vedia veľa krát priniesť i osoh. Tak poďte s nami na výlet do príbehov plných malých hrdinov, ktorí neobsedia a musia stále niečo vymýšľať.

Koho si predstavíte, keď sa povie „malý nezbedník“? Mnohí si určite predstavia deti. A tí ostatní si určite spomenú aj na škriatkov, trpaslíkov, raráškov, piadimužíkov, pikulíkov či permoníkov. Týchto drobných zázračných ľudkov je veľa a sú ich plné nielen rozprávky, ale aj svetové mýty. V súčasnej literatúre pre deti sú to prevažne rozkošné bytosti, s ktorými sa chceme kamarátiť, ktoré nám pomáhajú a obdarúvajú nás. Ale akí boli tí pôvodní škriatkovia? A najmä, Čo by bolo, keby... sme stretli škriatka? Takto bude špekulovať naša redaktorka Rozália Vlasková vo svojej relácii, do ktorej si, okrem rôznych škriatkov, pozvala aj riaditeľku Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied - Tatianu Zachar Podolinskú a Helenu Tužinskú z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. A napokon náš rozhlasový kolega Marcel Páleš má doma malého odborníka Sebastiána, ktorý mu ochotne poskytol rozhovor práve počas toho, ako jedného škriatka tvoril.

troll-4456250_960_720.jpg

Medzi vílami žil úplne najmenší trpaslík – Lapajko. Bol ich obľúbencom, rád sa hrával na skrývačku a vystrájal nezbedníctva. Napríklad sa vílam pri schovávačke tak skryl, že ho nevedeli nájsť. A tam sa začalo jeho dobrodružstvo. Do lesa totiž prišiel niekto cudzí... Rozprávku zo Stanice Ententýn si pustíme v našej dvojhodinovke pre najmenších. Rozprávať bude Michal Dočolomanský. Príbeh sa volá O nezbednom trpaslíkovi a napísal ho Štefan Moravčík.

Malí nezbedníci z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny si pre vás pripravili básničky. Napísala ich Gabriela Dittelová a budú o tom, ako sa menia ročné obdobia. Veršovaný príbeh Rozprávkový rok nahrali malí herci v roku 2021, čiže je to čerstvá novinka!

Po tom, ako sa Janko ocitol v poriadnej kaši, zatúžil opäť navštíviť Rozprávkový panelák. Práve tá kaša a divotvorný hrnček mu nedali spať a rozhodol sa vypátrať okolnosti prípadu. Janko je totiž celkom slušný nezbedník a plno nezbedníkov žije aj v jeho obľúbenom Rozprávkovom paneláku. Siedma rozprávková potulka zo seriálu Rada Bachratého sa volá O Jankovi a zaneprázdnenej Marienke. Rozpovie vám ju Zuzana Kronerová.

Žili raz dedko s babkou a boli takí chudobní, že nemali ani deti. Aj preto do nich suseda, strašná rapotačka, neustále zapárala a pokoja im nedala. Jedného dňa sa namrzený dedko radšej vybral do lesa na huby. Práve keď sa priblížil k obrovskej prášivke, zrazu buch a kúdol prachu a na hríbiku sedí akýsi chlapček s nezbedníckymi očami. Zaradoval sa dedko, zaradovala sa doma aj babka a dieťatko dostalo meno Paľko Šibalko. Že si svoje meno naozaj zaslúži, vám porozpráva v rozprávke Zuzany Zemaníkovej Viera Strnisková.

palko.jpg

Chcete vedieť, ako sa zo starého, dôstojného medvedieho kráľa Medveďotelesa II. stal malý nezbedník, iba také medvedie mláďatko? V tom prípade počúvajte naše vysielanie pre najmenších. Prezradí vám to Šiesta Brumlíčkova rozprávka, ktorá bude O medveďovom kráľovstve. Brumlíčkove rozprávky pre rozhlas aj do knižky napísala Krista Bendová a prečítať ich prišiel Peter Rúfus.

Rozhlasová herečka Darina Vašíčková požičala svoj hlas tisíckam postáv a niekoľko stoviek z nich bolo rozprávkových. Pred pár dňami odletela aj ona do hereckého neba, a tak si ju tento týždeň pripomenieme a vypočujeme v dvoch príbehoch.

V estónskej ľudovej rozprávke O zlatej Fazuľke stvárnila postavu matky, ba priam strigy, ktorá vychovala tri zlaté priadky. Najmladšiu priadku volajú Fazuľka (Ľudmila Mandžárová). Fazuľka je najodvážnejšia aj najnešťastnejšia zo všetkých troch uväznených sestier. Často sa nad ňou vznášajú dvaja malí pomocníci - havran (Vladimír Minarovič) a pinka (Mária Schlosserová). Dievčina jedného dňa poruší všetky zákazy, keď sa zoznámi s kráľovičom (Ján Gallovič) a dokonca prisľúbi, že si ho vezme za muža. Toto veru starena (Darina Vašíčková) len tak nenechá... Čo sa bude diať, sa dozviete na Juniore v rozprávkovej hre Eleny Antalovej.

Druhý príbeh, v ktorom si pripomenieme Darinu Vašíčkovú, bude mimoriadne vzdušným a rozospievaným príbehom. Poletovať v ňom budú bublinky, vánky, obláčiky, víchrice, hromy, guľové blesky aj dáždiky. Bola raz jedna bublinka je rozprávka o bublinke Boženke (Zdena Studenková), ktorá je veľmi smutná. A to aj napriek tomu, že sa neustále chichoce. Možno je to tým, že táto bublinka okrem seba nikoho nemala. Až kým nestretla vánok (Marián Labuda) menom Jaroslav a dáždik (Ivan Krajíček) menom Jozef. Darina Vašíčková si v príbehu zahrala veľkolepú pramatku víchricu. Rozprávkový muzikál napísali Elena Antalová a Kamil Peteraj. Nebeskú hudbu zložil Petr Šibilev.

bubble.jpg

Bol raz jeden malý Adam (Jakub Kroner), ktorý mal pratetu Lízu (Eva Krížiková) a tá mala kanárika Elvíru, ktorá zrazu zniesla čierne vajce. Teta si najskôr myslela, že ho len pomaľoval nezbedník Jakub. Ale z toho vajíčka sa napokon vyliahol čudný Šišibus (Ján Kroner). Teta ho Adamovi darovala, veď ju o oňho prosil ešte pred vyliahnutím. Podivný kanárik začne hneď po vyliahnutí rozprávať. A nielen to... O tom, čo budú vystrájať títo dvaja malí nezbedníci, bude rozprávková hra Adam a Šišibus, ktorú napísal Peter Ševčovič.

vtak.jpg

Dvaja lumpi - Sam (Marián Labuda) a Bill (Milan Kňažko) - unesú ryšavého chlapca Johnyho (Michal Michna), za ktorého chcú žiadať výkupné. To ale ešte nevedia nič o tom, akého nezbedníka si uviazali na krk! Poviedka slávneho amerického spisovateľa O´Henryho, v ktorej bol po prvýkrát použitý motív únoscov, ktorí sa uneseného snažia vrátiť, sa volá Výkupné za červeného náčelníka. Zdramatizovala ju Vanda Vizárová.

V púšti sa objaví Malý princ a zobudí letca, ktorý tam uviazol s pokazeným lietadlom. Poznáte ho? Tento nezbedník je trochu iný ako ostatné rozprávkové postavy z nášho Týždňa malých nezbedníkov. Nie je až taký veselý, je veľmi múdry a jeho duša akoby už bola dospelá. Napriek tomu je jeho prvá otázka uprostred púšte zvláštna a nezbednícka. Spýta sa letca, či mu nakreslí ovečku a potom sa mu žiadna nepáči. Až na tú poslednú... Rozprávku napísal slávny francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry. S Malým princom sa u nás budete stretávať dlhšie, lebo toto spracovanie má podobu seriálu, ktorú vám vyrozpráva Peter Mikulík. Tento týždeň vám prinášame jeho prvú časť.

shutterstock_1869540214(1).jpg

V našej dobrodružnej dvojhodinovke bude malých nezbedníkov hneď niekoľko. Chlapci z penzionátu Chairman sa chcú vyplaviť na výlet loďou. Jeden z nich v noci zo zábavy prereže lodné lano a loď sa tak ocitne uprostred oceánu. Neskôr skupina stroskotá na ostrove a všetci spoločne hľadajú spôsob, ako prežiť... Dobrodružnú hru podľa románu Julesa Verna – Dva roky prázdnin - napísal Peter Ždán. Príbeh mal v rozhlase premiéru už v roku 1958, preto bude možno znieť trochu inak, než ako ste v našom vysielaní zvyknutí. Hru odporúčame poslucháčom od osem rokov a tento týždeň vám ponúkame prvú časť príbehu.

'Two_Years'_Vacation'_by_Léon_Benett_77(1).jpg

Malá Barborka (Andrea Žitná) jedného dňa pribehne za svojím veselým deduškom (Stano Dančiak) s veľkým krikom. Niekoho, alebo niečo, nechtiac prešla na bicykli. Myslela si, že je to len nejaká stará pokrčená handra, ale ono sa to ozvalo a začalo vzdychať! Deduško hneď vedel, čo je to – Mechúrik Koščúrik (Vladimír Obšil). Veď už sa raz stretli, hádam pred štyridsiatimi rokmi. Dedko ho musel vyhnať z dvora, lebo mu plašil sliepky, keď sa nadúval. Lenže tentoraz ho nevyženie. Dedko s Barborkou sa vyberú s týmto čudom na potulky a spolu s nimi aj Mechúrikove tradičné zvieratká – vlk (Peter Marcin), medveď (Marián Geišberg), zajac (Alfréd Swan), had (Milan Bartošek), líška (Elena Petrovická), myška (Eva Večerová) a žabka (Kveta Kmotorková). Mechúrik, najväčší na svete je rozprávková hra, ktorú napísal Rudolf Dobiáš a pre ktorú zložil hudbu Radoslav Marko, lebo táto hra bude tak trochu aj muzikálom.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, wikipedia.org/Léon Benett

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame