Neobyčajný týždeň a spomienka na Juraja Hatríka

Neobyčajný týždeň a spomienka na Juraja Hatríka

Čudesné bytosti, nezvyčajné krajiny, zamotané príbehy a nepredvídateľné konce na vás čakajú v našom Neobyčajnom týždni. Veď kto to kedy videl, aby chlapec slúžil u bosorky celých sedem rokov a ako výslužku si odtiaľ odniesol - škaredý nos! A takýchto prazvláštnych rozprávok máme  pre vás prichystaných hneď niekoľko.

Krátko po svojich 80. narodeninách odletel do hudobného neba slovenský skladateľ Juraj Hatrík. Veľkú časť svojej tvorby venoval deťom. Z nášho vysielania si určite pamätáte seriál o krajine Trpaslúšikov. Ten napísal - hudobne aj slovne - práve Juraj Hatrík. Tento týždeň si vypočujeme program z cyklu Rampa (Rádio mladých poslucháčov) - Ako išlo vajce a prišla sliepka. Program vznikol v roku 1982 a okrem Juraja Hatríka v ňom vystupujú aj deti zo základnej umeleckej školy. Hravé rozprávanie s hudobnými ukážkami nás naučí, ako vzniká skladba, teda - ako sa z malého vajíčka, ktoré sa na svoju mamu nijako nepodobá, stane kuriatko a neskôr sliepka.

Bola raz jedna záhrada, v ktorej býval kocúr Muro. A ten nemal rád vrabce. Lastovičky ani pinky mu nevadili, ale vrabce rád ponaháňal. Hlavne preto, že sa často nasťahovali do poštovej schránky, či lastovičích hniezd. Jedného dňa však bude treba pomôcť malým vrabčatám, ktoré sa dostali na naozaj neobyčajné miesto... Či sa rozprávačovi a poštárovi Mrveničkovi podarí obísť fígle kocúra Mura a pomôcť vrabčatám, sa dozviete v rozprávke pre najmenších O neobyčajných vrabcoch. Napísal ju Vlado Bednár a vyrozpráva vám ju jeden z našich najrozprávkovejších rozprávačov - Ctibor Filčík.

shutterstock_1423778747.jpg

Piata Osmijankova porekadlová rozprávka bude o neobyčajnom vtáčikovi. Nezvyčajný bol v tom, ako prenádherne spieval. Až tak majstrovsky, že po ňom zatúžil sám pán kráľ a prikázal svojim sluhom, aby ho lapili a priniesli mu ho do paláca. Aby ho mohol celé dni obšťastňovať svojim spevom. Ale chytiť tohto vtáčika - speváčika nie je vôbec jednoduché. A ktovie, ako bude vtáčik spievať, keď ho uväznia do klietky... To už vám prezradí Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej O nachytanom vtáčikovi. Týmto príbehom otvoríme naše vysielanie pre najmenších.

Ak ste s vrabcom Čimom Čimčarom a jeho ženou Čin, prešli všetky štyri príbehy, v ktorých sa Čimo narodil, vyrástol, oženil a staval si hniezdo, určite si radi vypočujete aj poslednú, piatu časť čítania z knihy Ľudmily Podjavorinskej Čin-Čin. Ako si Čimo a Čin založia rodinu, vám zarecituje Ivan Krajíček.

Neobyčajné veci sa každý deň dejú aj na mieste, ktoré spisovateľ Radek Bachratý nazval Rozprávkový panelák. Naším sprievodcom po činžiaku, v ktorom bývajú len rozprávkové bytosti, je chlapec zo susedstva - Janko. Tentoraz sa spievajúcim výťahom nechá odviezť na najvyššie poschodie. Teda, rád by sa nechal odviezť, ale na trinástom poschodí sa výťah zastavil a vyššie sa už pohnúť nevedel. A tak šiel Janko zistiť, čo je vo veci. Rozprávku O Jankovi a poriadnej kaši vám vo vysielaní pre najmenších rozpovie Zuzana Kronerová.

Za tromi medvedími kožuchmi a ešte aj za medveďou labkou bol velikánsky starý les. Žila si tu v pokoji nejedna medvedia rodinka. Medzi inými aj Huniačikovci. Manželia Huniačikovci mali dve malé huňaté deti - Macušku a Huniačika. Jedného dňa zatúžil medvedí synáčik po mede. Napriek nevôli rodičov vystrelil z brlôžka a utekal k bútľavému stromu. Hoci nevedel, čo sú to včely, žihadlo, či bútľavina. Ako toto zakázané dobrodružstvo dopadne, vám porozpráva medveď Brumlíček (Peter Rúfus) vo svojej piatej rozprávke - O neskúsenom Huniačikovi. Aj tento seriál napísala Krista Bendová.

shutterstock_1858054648.jpg

Starý otec (Dušan Kaprálik) rozpráva svojej vnučke Nikolke (Alžbeta Hrnčiariková) rozprávku na dobrú noc. Ale akosi sa mu to nedarí. Pretože si starý otec rozprávku vymýšľa, bude taká ako žiadna iná. Bude, predstavte si, o princeznej, ktorá chce zjesť draka! Jednoducho, všetko bude naopak, čiže rozprávka bude napokon dosť neobyčajná. A trochu aj nepodarená. Veď tak ju aj Václav Šuplata nazval - Nepodarená rozprávka. Pripravili ju pre vás malí herci a herečky z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej, ktorým pomáhajú ich veľkí hereckí kolegovia a kolegyne.

fantasy-2635797_960_720.jpg

O dedkovi a vnučke bude aj jedna z najkrajších rozprávkových hier z nášho rozhlasového archívu. Akurát, že tu sa dedko volá Felo a hrá ho Marián Slovák a vnučka je Izabelka - Martina Šimková. Izabelka pricestuje za dedkom na prázdniny. Bude lietať na koňovi Pegasovi a azda si na hlavu nasadí aj niektorú z Felových čarovných farebných čiapok, stretne čarodejníka menom Kakafu (Maroš Kramár), jeho hovoriacu lampu (Helena Geregová) aj bájnu starú mamu všetkých vtákov Cirilinu (Žofia Martišová)... Príbeh o neobyčajných prázdninách napísala kubánska spisovateľka Dora Alonso a pre rozhlas ho zdramatizoval Svetozár Sprušanský. Rozprávková hra sa volá Údolie farebného vtáčka a hudbu pre ňu vyčaroval Igor Bázlik.

Na neobyčajnú cestu sa môžete vydať tiež v našej dvojhodinovke pre poslucháčov a poslucháčky od osem rokov, napríklad aj s arabistkou Emire Khidayer. Práve ona napísala cestopisný príbeh o arabských krajinách, v ktorom sa budete cítiť ako v rozprávkach zo zbierky Tisíc a jedna noc. V prvej časti, ktorá bude o Ománe, sa dozviete aj to, či ešte aj dnes môžeme stretnúť sultána. A viete, čo nosí taký sultán oblečené? Veď počúvajte. Rozpovie vám to Zuzana Kronerová v prvej časti čítania na pokračovanie Po arabsky.

vintage-1723773_960_720.jpg

V dvojhodinovke pre poslucháčov a poslucháčky od osem rokov vám pustíme aj druhú časť hry pre celú rodinu - Hlavička, ktorá patrí k našim tipom týždňa. Traja chlapci pátrajú po tajomstvách strašidelného domu. Aspoň im sa zdá strašidelný. V skutočnosti v ňom býva Alica (Alžbeta Hrnčiariková) s rodičmi a neobyčajným bratom, ktorý stále nosí na hlave prilbu. Výnimočné spracovanie rodinného príbehu, ktorého hlavnou témou je život s dieťaťom s poruchou autistického spektra, napísal Juraj Raýman.

Neobyčajný osud čaká chlapca Hansa (Peter Mikulík). Tak ako obyčajne, aj vtedy pomáhal mame (Oľga Adamčíková) na trhu predávať zeleninu, keď sa pri pulte objavila škaredá stará žena (Beta Poničanová). Starena ofrflala všetku zeleninu, byliny, korienky a Hansa to poriadne napálilo. Nič jej nedaroval a ešte si robil posmech z jej tenkého krku, krivých prstov a dlhého nosa. Starena nakoniec kúpila šesť kapustných hláv a vypýtala si chlapca od mamy, aby jej pomohol odniesť ťažký košík. Keď uvidel, že čudná starena býva v prepychu a šesť kapustných hláv sa zmenilo na ľudské hlavy, pochopil, že sa dostal do rúk čarodejnice. Sedem rokov musel strige slúžiť, a keď sa dostal von, nebol už krásnym Hansom, ale ostal z neho len Trpaslík - Nosáčik. V novej podobe ho čakajú ďalšie veľké dobrodružstvá. Budete si ich môcť vypočuť v rozprávkovej hre z roku 1958, ktorú podľa rozprávky nemeckého spisovateľa Wilhelma Hauffa napísal Stanislav Mičinec.

nos.jpg

Za starých dávnych čias žil jeden ukrutný pán. Svojim sluhom nedožičil odpočinku v nedeľu, ba ani v noci a s palicou v ruke strážil, či nezaháľajú. K práci im nechcel poskytnúť ani len koňa, lebo ten si vraj musí oddýchnuť. Keď pán s krikom odišiel zo stodoly, kde sluhovia mlátili raž, medzi dvermi sa o chvíľu zjavil akýsi starček s koňom a odovzdal ho sluhom, aby ho zapriahli do mláťačky... Lotyšskú ľudovú rozprávku Ako bol pán koňom upravila Mária Ďuríčková a rozpovie vám ju Viera Bálinthová.

Neobyčajné príbehy neobyčajných hrdinov vám predstavíme aj v programe Knižky mačky Abecedy. Prvým z nich bude kniha írskeho spisovateľa Johna Boyna Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta. Brocketovci sú celkom obyčajní, ba možno až nudní ľudia. Ale ich syn je celkom iný. Vznáša sa! Obyčajní rodičia nikdy netúžili po neobyčajnom dieťati, a tak si syna jedného dňa nechali odletieť. Čo bolo ďalej, vám načrtneme v našom vysielaní, ale zvyšok príbehu si už budete musieť prečítať sami. Ešte vám predstavíme knihu americkej spisovateľky Laury Marxovej Fitzgeraldovej Pod vajíčkom. Aj jej hlavnú hrdinku čaká neobyčajné dobrodružstvo, keď pod portrétom svojho starého otca objaví oveľa staršiu maľbu. No a knižka ďalšej americkej spisovateľky Raquel Jaramillo Palaciovej Obyčajná tvár je o chlapcovi, ktorý by veľmi chcel byť obyčajným, ale už pohľad na jeho tvár prezrádza, že sa mu to tak ľahko nepodarí. Napriek predpovediam lekárov sa mu podarilo prežiť, ale aj po mnohých operáciách zostal znetvorený. A teraz, po rokoch domáceho učenia, má nastúpiť do školy... Program Knižky mačky Abecedy pripravila Michaela Mrázová a okrem Sone Ulickej v ňom začujete aj hercov z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny - Viktora Vrbiara, Ninu Máčajovú a Lukáša Herca.

vajko.jpg

Ešte nikdy ste u nás nepočuli rozprávkovú hru Zuzanka a papierové čudo. Napísal ju poľský spisovateľ Jerzy Niemczuk a preložila ju Emília Drugová. Príbeh sa začne v obyčajnej detskej izbe, u Zuzanky (Kveta Kmotorková). Zuzanka sa dosť nudí, doma je sama, pretože mama šla do obchodu a to bola kedysi časovo náročná aktivita. Pred viac ako tridsiatimi rokmi museli ľudia veľmi dlho čakať v rade pred obchodom, kým sa im podarilo niečo kúpiť, ba priam zohnať. Ale najhoršie pre Zuzanku je to, že v knihách pre dievčatá nie sú žiadne zaujímavé obludy. A tak si na papier načmára akési čudo (Karol Machata). A načmára ho tak strašne, že sa sama zľakne. A čudo sa zľakne jej, lebo je živé a ona je taká ukričaná. Čo teraz? Môžeme vám ešte prezradiť, že Zuzanka sa s čudom nakoniec skamaráti a prežijú spolu ohromné dobrodružstvá. Vypočuť si ich môžete v Rádiu Junior. Oplatí sa vám zapnúť ho aj preto, že v rozprávke účinkuje aj Oldo Hlaváček, Leopold Havel, Martin Huba, či Ivan Krivosudský.

woman-6032149_960_720.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, Wilhelm Hauff/ wikipedia.org, vydavateľstvo Fortuna Libri

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame