Týždeň chalúpok a domčekov a spomienka na Milana Ftáčnika

Týždeň chalúpok a domčekov a spomienka na Milana Ftáčnika

Príbehy o rozprávkových domčekoch a ich obyvateľoch

Studené a daždivé počasie nás mnohých zatlačilo do našich domčekov, chalúpok, bytíkov či paneláčikov. V takýchto príbytkoch sa môže udiať všeličo zaujímavé. Niektoré chalúpky majú, dokonca, svoju vlastnú vôľu a nápady. Domčeky prívetivé i strašidelné, bohaté paláce aj chudobné chatrčky, všetky ich navštívime v našom tematickom týždni. A spomenieme si aj na Milana Ftáčnika, ktorý už nie je medzi nami.

Pred pár dňami Slovensko zaskočila smutná správa o Milanovi Ftáčnikovi. Mnohí si ho pamätajú ako ministra školstva, komunálneho politika, učiteľa na fakulte matematiky, fyziky a informatiky, no málokto si spomenie, že bol aj členom Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Ako detský a mladý herec si zahral v desiatkach rozhlasových hier určených prevažne deťom a mládeži. Ako dvanásťročný dostal významnú úlohu v rozhlasovej hre pre deti Slepý Matej. Zahral si Samka Čajku, ktorý sprevádzal nevidiaceho Mateja Hrebendu Hačavského (Jozef Kroner) na jeho cestách. Tento rok si zároveň pripomíname 225. výročie narodenia Mateja Hrebendu. Keď sa ako chudobný nevidiaci kupec, zberateľ príbehov, chodiaca knižnica a šíriteľ knižnej kultúry pretĺkal po dedinkách a mestečkách, v ktorých väčšina ľudí čítať ešte nevedela, istotne netušil, že aj 141 rokov po svojej smrti bude takou známou a uctievanou postavou našej minulosti. Historický román o jeho živote „V službách Mateja Hrebendu" napísal Ľudo Zúbek. Podľa tejto knihy vznikla v roku 1968 rozhlasová hra. Napísal ju Ján Číž a hudbu pre ňu zložil Igor Bázlik. Celý príbeh si u nás budete môcť tento týždeň vypočuť v dvoch častiach za sebou.

Milan Ftacnik mensi.jpg

Bol raz jeden domčúrik menom Dominik. Veľmi sa bál, že ho zbúrajú, pretože bol najmenší v celej ulici. A tak jednej noci rozprestrel krídla, vyletel a zosadol na celkom iné miesto. Čo na toto sťahovanie povedali jeho traja obyvatelia, vám v prvej časti rozprávkového seriálu Domčúrik Dominik a traja v ňom vyrozpráva Ján Kroner. Príbeh napísal Jozef Repko a pustíme vám ho v našej dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  domyy.jpg

Bol raz jeden Janko, ktorého mamka poslala do hory nazbierať drevo na žŕdky, aby mohla plátno vybieliť. Janko si po lese vykračuje, ale ako sa snaží, tak sa snaží, vždy len na rovnaké miesto príde. Bol by sa v hore celkom stratil, keď tu zrazu zazrie svetlo, ktoré ho privedie do čudesnej chalúpky... Čo zázračného sa v chalúpke udeje, vám v slovenskej ľudovej rozprávke rozpovie Karol Machata. Rozprávku Zlaté vajíčko upravil Anton Habovštiak a my vám ju pustíme v dvojhodinovke pre škôlkarov a škôlkarky.

Bola raz jedna ježibaba, ktorá si povedala, že načim si kúpiť novú chalúpku. Vytiahla teda katalógy s ježibabovskými domčekmi, ale nie a nie si vybrať. Až napokon jednu chalúpku predsa len našla. Ale nebola to len taká hocijaká chalúpka. Bola to, ako inak, chalúpka na stračej nôžke. A dokonca rozprávala! Prikazovala ježibabe, čo má robiť a tej sa to vôbec, ale vôbec nepáčilo... Rozprávkovú hru Protivná chalúpka podľa príbehu Václava Šuplatu pre vás pripravili Panpulóni - teda herci a herečky, ktorí spolupracujú s Detskou rozhlasovou dramatickou družinou pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej.

chalupka.jpg

V jednom obyčajnom domčeku sa dvom obyčajným rodičom narodil neobyčajne náročný syn, jedináčik. Keď dorástol do veku, v ktorom by mal pomýšľať na ženbu, vyhlásil, že sa ožení len s dievčinou, ktorej výnimočný zjav bude priťahovať pozornosť všetkých naokolo. Žiadna krásavica sa mu však nezdala dosť výnimočná. Dievčatá zblízka ani zďaleka, a dokonca ani princezná, mu neboli dosť dobré. Koho si napokon vybral za nevestu, sa dozviete vo štvrtej porekadlovej rozprávke O nespokojnom ženíchovi. Hlasom Ctibora Filčíka vám ju rozpovie Osmijanko a ten ju získal od spisovateľky Kristy Bendovej. Osmijankove porekadlové rozprávky hľadajte v našom vysielaní pre najmenších.

nevesta.jpg

V našom "Týždni chalúpok a domčekov" navštívime, samozrejme, aj Rozprávkový panelák. Náš kamoš Janko sa opäť vyberie k zázračnému činžiaku, pred ktorým stojí usmiaty vrátnik v kvietkovanej uniforme a opäť sa zoznámi s novými rozprávkovými hrdinami. A ešte bude aj užitočný, pretože na schodisku sa práve zasekol rytier Boleslav, keď si šiel do pivnice po zemiaky a po olej na brnenie. Piata časť zo seriálu Radka Bachratého sa volá O Jankovi a udatnom rytierovi Boleslavovi. Rozprávať bude Zuzana Kronerová.

Starosti s domčekom majú aj čerství mladomanželia Čimo a jeho žena Čin. „Slniečko sa níži, k večeru sa blíži. Kde aj budem nocovať? Mamička sa hnevá, nocľahu mi nedá, kde ja budem nocovať? Takto Čin-Čin, žienka malá, podvečer si zaspievala zarmútená docela, za mamičkou želela..." Kam napokon zloží mladomanželský vrabčací párik svoje smutné hlávky, vám vo štvrtej časti čítania z knihy Ľudmily Podjavorinskej Čin-Čin porozpráva Ivan Krajíček. Samozrejme, že v našom vysielaní pre predškolákov.

vtak.jpg

Tam, kdesi ďaleko, na morskom brehu, v chatrči chudobnej a celej poštopkanej, bývala chudobná človečica - práčka Jozef-Mária. A hoci bolo v mori vody dosť, aj dostatok morskej peny, ba neraz aj morské špongie až na breh príliv vyhodil, predsa len žilo sa tej človečici ťažko. Lebo okrem vody, peny a špongie, potrebné sú k praniu aj ruky. Najmä keď vtedy ešte nebola elektrická doba. Keby mala Jozef-Mária zo dvadsať párov rúk, bola by si slušne zarobila, ale s jedným zodratým párom a domčekom plným hladných krkov, bol jej život veru neveselý. Až kým jedno z jej detí neprinieslo domov zatúlané zvieratko... Aj takúto rozprávku si medveď Brumlíček vymyslel a vyrozprával, keď v zime nemohol zaspať. O usilovnom mývalovi vám porozpráva Peter Rúfus v seriáli Kristy Bendovej Brumlíčkove rozprávky, v dvojhodinovke pre našich najmenších poslucháčov.

Rezbár Geppetto (Boris Farkaš) už dlhé roky stružliká bábky pre divadlo pána Batistu. Raz mu však jedna bábka v rukách z ničoho nič ožije. Tesár sa poteší a z bábky si spraví synčeka Pinocchia (Daniel Fischer). Že vám je tento príbeh akýsi povedomý? Nuž, známu rozprávku o bábkovom chlapčekovi napísal v 19. storočí taliansky spisovateľ Carlo Collodi. Vy sa tento týždeň môžete vybrať spolu s malým dreveným výmyselníkom na ďalekú cestu a potom hľadať Geppettov domček, pretože len pri tatkovi sa Pinocchio cíti naozaj dobre a bezpečne. Rozprávkovú hru podľa známeho námetu napísala Dana Garguláková a scénickú hudbu zložil Matej Haász.

shutterstock_1694457172.jpg

Boli raz traja pátrači, ale nie tí, ktorých poznáte zo známej série kníh. V rozhlasovej hre pre deti s názvom Hlavička budú pátrať traja chlapci (Alex Koníček, Erik Koníček, Lukáš Krčmár), ktorých zaujíma, kto sa nasťahoval do osamelého domu. My sa (skôr ako oni) dozvieme, že tam žije Alica (Alžbeta Hrnčiariková) s rodičmi (Jana Lieskovská, Ivan Martinka) a s neobyčajným bratom. Výnimočný príbeh o výnimočnej rodine a výnimočnom chlapcovi s poruchou autistického spektra napísal Juraj Raýman. Tento týždeň si vypočujete prvú časť príbehu o priateľstve a inakosti. Hra je určená tak detským, ako aj dospelým poslucháčom a poslucháčkam a my sa potešíme, ak si tento rodinný príbeh spolu vypočujú celé vaše rodiny.

chlap.jpg

Vysoko v horách stála jedna chalupa. Dívala sa z úbočia na dedinku v údolí, na jej malé domčeky a premýšľala o tom, prečo ju postavili tak ďaleko od ľudí. Ľudia volali chalupu samotou. A ona sa teraz naozaj cítila osamotená. Voľakedy v nej bývalo živo po celý rok, ale odkedy si ju kúpil človek z mesta, musela na neho čakať celé mesiace. Aj teraz. Bola zima, domy v dedine dymili a pochvaľovali si, ako je im dobre a teplo. Chalúpke na kopci však bola zima a triasla sa. A vtedy si spomenula, ako v nej kedysi bývalo príjemne... O chalupe, v ktorej bývalo teplo vymyslel rozprávku Ján Uličiansky a po príbehu Mateja Hrebendu vám ju u nás porozpráva Leopold Haverl.

Bola raz jedna krásna, no namyslená princezná (Oľga Solárová). A bol aj kráľ (Eduard Vítek), ktorý prišiel za princeznou na pytačky, no odišiel s dlhým nosom. Vlastne, odišiel s drozďou bradou. Kráľ Drozdia brada - tak ho princezná pomenovala a vysmiala ho. A nebol prvý, ktorý takto skončil. Preto sa kráľovský otec (Ivan Krivosudský) nahneval a vyriekol, že ju vydá za prvého muža, ktorý príde do kráľovstva. Nuž, a prvý prišiel špinavý žobrák s husličkami a princeznú si, voľky-nevoľky, odviedol do svojej chatrče. Pokračovanie rozprávky bratov Grimmovcov dobre poznáme, ale aj tak si ju radi vypočujeme. Jej rozhlasovú verziu napísal Stanislav Valentín.

Koenig_Drosselbart_Thekla_Brauer mensi.jpg

Ngi Sho, dcéra bohatého otca Si Tang-a (Zuzana Tlučková) žije za vysokým múrom, oddelená od chudobného sveta. Túži po láske, po zlatom rytierovi, ktorý ju odnesie a ona uvidí viac, ako len vlastný palác a záhradu. Spoločnosť jej robí len pestúnka (Viera Strnisková). Ngi Sho sa jedného dňa zaľúbi do toho, koho pieseň k nej dolieha. Dá ho teda vyhľadať. Keď však zistí, že spevák je len chudobný rybár Son Chua (Michal Gučík), urazí sa a vyženie ho. Nešťastne zaľúbený mládenec sa stratí a na krajinu doľahne sucho a hlad. Pán Si Tang (Július Pántik) preto násilím odoberá ľuďom majetok, aby pre palác nakúpil jedlo v susedných krajinách. Keď sa zdá, že Si Tang už ľudí o všetko obral, jeho sluha v jednom dome nájde Krištáľové srdce. Komu patrí a akú má moc, sa dozviete v Rádiu Junior. Vietnamskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Július Farkaš a zhudobnil Igor Bázlik.

258072-660x440.jpg

Čo by to bol za „Týždeň chalúpok a domčekov" bez rozprávky o tej najsladšej a najslávnejšej chalúpke na svete? Samozrejme, že vám tento týždeň pustíme aj rozprávku O medovníkovom domčeku. Kde bolo tam bolo, boli raz dve deti - Janko a Marienka. Bývali na kraji hory u svojej dobrej mamky. Jedného dňa braček a sestrička mamku uprosili, aby ich pustila do lesa na jahody. Sľúbili, že sa budú držať kraja lesa, ale sladké jahody ich zlákali hlboko do hory a svoj domček už nedokázali nájsť... Aké dobrodružstvo na nich v lese čakalo, vám porozpráva Katarína Kolníková a Martina Götzová v slovenskej (aj európskej) ľudovej rozprávke v úprave Márie Rázusovej-Martákovej.

HanselandGrethel_Rackham_4.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie, foto: ftacnik.sk, Thekla Brauer, Arthur Rackham, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame