Týždeň ďalekých ciest

Týždeň ďalekých ciest
Vydajte sa s nami na ďaleké nebezpečné cesty z bezpečia vášho domova

Až 16. 5. 1975 vystúpila na Mont Everest prvá žena. Bola to japonská horolezkyňa Junko Tabei. Ako jediná žena na svete sa vyšplhala na všetkých sedem najvyšších vrchov sveta. Aj my sa tento týždeň vyberieme na ďaleké cesty. Určite pri tom nebudeme potrebovať žiadnu výstroj, sprievodcov a ani nosičov. Stačí si umyť uši a poriadne počúvať. :)

Aj Osmijanko nás vezme na ďalekú cestu. Na cestu do podhorskej dedinky, v ktorej žije gazdiná s gazdom. Chovajú sliepočku a kohútika, čo nie je až taká nesmierne zaujímavá vec. Lenže tá sliepočka si jedného dňa povedala, že je nespravodlivé, keď jej kotkodákanie privolá len gazdinú, ktorá príde po vajíčko. Zato keď kohútik zakikiríka, celá dedina je zrazu na nohách a začína svoj deň. Rozhodla sa preto, že kohútik bude odteraz kotkodákať a ona kikiríkať. Čo táto zámena spôsobila, vám porozpráva Ctibor Filčík v Tretej porekadlovej rozprávke od Kristy Bendovej O kohútikovi a sliepočke. Osmijanko, ako obyčajne, otvára našu dvojhodinovku pre najmenších.

ko.jpg

Bol raz jeden kabát, ktorý mal jedenásť gombíkov. Ten jedenásty bol na golieri. Boli to gombičkoví bratia, čo sa nikdy neroztratia. Ale práve ten najstarší, vrchný gombík, jedného dňa odpadol a skončil na zemi. Lenže tento gombík sa len tak ľahko nevzdal a vybral sa na ďalekú cestu, aby svoj kabát opäť našiel. Rozprávku O gombíku, ktorý hľadal kabát napísal Daniel Hevier a vo vysielaní pre najmenších vám ho porozpráva Karol Machata.

Poriadne sa nacestuje aj králik so svojím kúzelníkom, pretože kúzlia veru kade-tade. No, a králik musí ešte na každom vystúpení absolvovať cestu z cylindra von a naspäť. Vôbec sa mu to ale nepáči, preto jedného dňa vylezie z klobúka sám a ukradne kúzelníkovi kúzelnícku paličku. Čo sa stane potom, sa dozviete v našom vysielaní pre najmenších. Buvirozprávku o králikovi, ktorý nechcel spať v cylindri napísal Daniel Hevier a vyrozpráva a zaspieva vám ju Marián Zednikovič.

hare-4103102_960_720.jpg

Keď medveď Brumlíček v zime nemohol spať, rozhodol sa sám sebe spievať uspávanky a rozprávať rozprávky. Tieto medvedie príbehy potom zapísala Krista Bendová a nazvala ich Brumlíčkove rozprávky. Potom prišiel do Československého rozhlasu v Bratislave Peter Rúfus a príbehom požičal svoj hlas a prednes. Tretia Brumlíčkova rozprávka bude O kolegovi Macíkovi. Kolega Macík bol nesmierne obľúbený plyšový medvedík. Patril Elenke Zelenkovej, ale len do chvíle, kým na lavičke, kde Macíka zabudla, našla hrôzostrašný odkaz. Na lístočku bolo napísané, že únoscovia, ktorí sa podpísali ako „tri čierne ruky", požadujú za Macíka výkupné, inak zakúsi strašné príkorie. Kto stojí za rukojemníckou drámou, čo požaduje a ako to všetko dopadne, sa dozviete vo vysielaní pre najmenších.

teddy-828506_960_720.jpg

Aj náš čerstvo ženatý vrabčiak Čimo Čimčara sa vydá na ďalekú cestu. Nebude to svadobná cesta, pretože ho vyženie hlad. Čimo aj so svojou mladou ženou Čin sa najskôr vyberú na obed k rodičom, lenže nepochodia ani v jednom z rodičovských príbytkov... Ďalšou rozprávkou v našom vysielaní pre predškolákov bude tretie pokračovanie čítania z knižky Ľudmily Podjavorinskej Čin-čin. Rozprávať bude Ivan Krajíček.

V Rádiu Junior síce máme „Týždeň ďalekých krajín" a rozprávkové krajiny sa zdajú byť veľmi ďaleko, ale jeden náš seriálový kamoš má takéto čarovné miesto hneď za rohom, na svojom sídlisku. Áno, máme na mysli o Janka a jeho Rozprávkový panelák, ktorý preňho vymyslel Radek Bachratý. Štvrtá časť zo seriálu sa volá O Jankovi a kozom orchestri. Rozpovie vám ho Zuzana Kronerová.

shutterstock_313512104.jpg

Viete si predstaviť, že sa pustíte dolu svahom na lyžiach v rýchlosti 120 km/h s privretými alebo úplne zatvorenými očami? Takto nejako vidí svet odvážny slabozraký lyžiar Jakub Krako, ktorý získal ako prvý Slovák v histórii zlatú medailu na paralympijských hrách. Jeho očami na lyžiarskom svahu je navádzač Branislav Brozman, ktorý ho znaviguje až do cieľa v bezpečí a častokrát aj víťazne. O dôležitosti takejto spolupráce porozprávali obaja lyžiari Tomášovi Bartoňkovi v našom novom programe Čo by bolo keby sme nemohli veriť vlastným očiam?

ly.jpg

Ďaleká Cesta k slnku čaká Popolvára (Leopold Haverl). Zaľúbi sa totiž do princeznej (Anna Bučinská) a princezná doňho, ibaže kráľ ich láske bráni. Pošle preto Popolvára splniť nesplniteľnú úlohu: musí sa pozhovárať so Slnkom (Karol Machata)... Rozprávkovú hru podľa slovenskej ľudovej rozprávky napísala Božena Čahojová-Bernátová. (Všetko najlepšie k narodeninám, pani spisovateľka!) Scénickú hudbu zložil Igor Bázlik.

Na ďalekú cestu sa vyberie aj Ďurko (Ivan Svetko). Cestuje na koníkovi menom Beleje, ktorého zachráni po páde do priekopy. Koník mu za to bude na dobrej pomoci. Jedného dňa totiž začne hlavného hrdinu volať tajuplná Biela prašná cesta a on cíti, že sa po nej musí vydať. Odoberie sa ešte za mamkou (Hana Kostolanská), aby mu prezradila tajomstvo súvisiace s jeho narodením... Hudbu k rozprávkovej hre zložil Milan Dubovský a príbeh napísal Dušan Kováč.

beleje.jpg

Gentleman Phileas Fogg (Ján Jamnický) sa staví s kolegami v klube, že podnikne cestu okolo sveta, ktorá nebude trvať viac ako 80 dní. Čože? Že vy by ste to preleteli rýchlejšie? Nuž, v časoch Julesa Verna, autora príbehu, sa ešte po oblohe nelietalo tak ako dnes, a tak si jeho hrdinovia museli vystačiť s vlakmi či loďami. Ako sa Foggovi a jeho priateľom bude dariť, sa dozviete v prvej časti rozhlasovej hry, ktorú podľa svetoznámeho románu napísal Ján Bajla. Hru Za 80 dní okolo sveta odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov a odvysielame ju v našej dobrodružnej dvojhodinovke.

'Around_the_World_in_Eighty_Days'_by_Neuville_and_Benett_25.jpg

V jednej z lesných osád žije Vojan (Přemysl Boublík), ktorý sa zamiluje do Izry (Monika Šagátová). Izra je veľmi vyhľadávaná a obdivovaná, lenže jedného dňa jej oči potemnejú a začne využívať svoju novú, temnú moc. Keď omámi dosť svojich obdivovateľov, vyberie sa na cestu, aby si podrobila všetky osady v okolí... Príbeh Mareka Kupča si pustíme v našej dobrodružnej dvojhodinovke. Jeho rozhlasová hra sa volá Izrino tajomstvo a tiež ho odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

vintage-1722826_960_720.jpg

Kedysi dávno sa v istej ďalekej krajine zišiel rok nebohatý s rokom prechudobným. Ten, čo prišiel, bol taký suchý, že od samej suchoty takmer všetko, čo bolo živé, hynulo. Trpeli kravky, lebo nemali dobrého sena. Trpeli deti, lebo kravky nedávali dosť mlieka. V dedine sa povrávalo, že za to azda môže Dažďová víla, ktorá zaspala. Maruške (Eva Večerá) jej bohatý skúpy otec povedal, že ak niekto prebudí Dažďovú vílu a v krajine začne pršať, môže si vziať za muža chudobného Ondreja (Dušan Tarageľ). Skupáň netušil, že Ondrej v ten deň na rozpálenej lúke uvidel záhadného, strašného mužíčka (Karol Skovay), ktorý vládne suchu. Škodoradostil sa, že len on sám, žiaru-zmaru pán, vie, kde je ukrytá Dažďová víla a ako ju možno prebudiť... Dažďovú vílu si v roku 1864 vymyslel slávny nemecký spisovateľ Theodor Storm a rozprávku nazval „Die Regentrude". Tento príbeh o 110 rokov neskôr zdramatizovala Elena Antalová a krásnu hudbu preň napísal Milan Dubovský.

Tento týždeň vám opäť predstavíme aj jednu veľkú špecialitu - rozprávkovú hru Ostrov belasých psov. Jej príbeh vychádza z knihy „Blue Peter", ktorú vytvorila zaujímavá trojica. Dvaja poľskí židovskí výtvarníci Jan Lewitt a Jerzy Him vystupujúci pod značkou Lewitt-Him a manželka Jana Lewitta, spisovateľka Alina Lewitt. Pred hrôzami druhej svetovej vojny ušli všetci traja do Anglicka. Tam vytvorili príbeh o belasom psíkovi Petrovi, ktorého nikde nemajú radi a ktorý musí pred krutým zaobchádzaním utekať len preto, lebo je iný. Belasého Petra (Mája Velšicová) teda čaká dlhá, ďaleká a nebezpečná cesta, na ktorej stretne napríklad zákerného čierneho kocúra (Helga Vrbková), ale aj jedného ozajstného priateľa - láskavého námorníka Jeffa (Ján Klimo). A tak, ako po vojne vznikol štát Izrael, v tejto rozprávke Belasý Peter nachádza Ostrov belasých psov. Rozhlasovú hru podľa knihy vytvoril maďarský autor Gyula Urbán a do slovenčiny ju preložil Ľudovít Ozábal. Speváčka, herečka a moderátorka Mája Velšicová oslávila 11. mája 85. narodeniny. Želáme jej všetko najlepšie, veľa zdravia a veríme, že rozprávková hra, v ktorej stvárnila hlavnú úlohu, ju poteší. A dúfame, že príbeh, ktorý si u nás vypočujete po prvý raz, poteší aj vás.

Napospol zvieracia bude ďalšia časť programu pre deti Knižky mačky Abecedy. Hneď na začiatku nás mačka Abeceda (Soňa Ulická) vezme do králičej kolónie v okolí panstva Berkshire. Ďaleká cesta za domovom je veľmi špeciálna dobrodružná kniha anglického spisovateľa Richarda Adamsa. Strhujúcim spôsobom rozpráva o skupinke králikov, ktorá opustí svoju kolóniu, pretože jej hrozí zničenie ľuďmi. Králiky v knihe neprekračujú svoje telesné možnosti, no príbeh je napriek tomu nesmierne napínavý a dobrodružný. Richard Adams dokonca vymyslel špeciálne králičie slová. Okrem toho si v programe predstavíme aj knihu Anča z Pomaranča od Kataríny Škorupovej a knihu Kúzelníkov slon od americkej spisovateľky Kate DiCamillo. Program pripravila Michaela Mrázová.

Program rádií

Text: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: shutterstock.com, wikipedia.org, Alphonse de Neuville a Léon Benett 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame