Týždeň mám a spomienka na Karola Machatu

Týždeň mám a spomienka na Karola Machatu
Vysielame aj pre mamy a o mamách

Záver prvého májového týždňa bude patriť v mnohých krajinách našim mamám. My si ale mamky uctíme celým „Týždňom mám" v našom vysielaní. A začiatok týždňa bol pripomienkou aj jednej neveselej udalosti. Pred piatimi rokmi od nás navždy odišiel výnimočný herec s nádherným láskavým hlasom - Karol Machata. Aj jeho si u nás veľmi radi pripomenieme. Rozpovie vám povesť o zlatej Rune a ako rozprávač sa objaví aj v rozprávkovej hre Belasá obálka.

V baníckych oblastiach stredného Slovenska sa traduje Povesť o Rune. Runa bola bájna žena, ktorá mala zlaté ruky a všetko, čoho sa dotkla, premenila na zlato. Ľudí sa bála, a veru na to mala dobré dôvody. Chamtiví ľudia v nej nevideli matku, ktorá sa musí postarať o svoje deti. Pred očami mali len nástroj na zbohatnutie. A tak vydal ľupčiansky kastelán rozkaz, aby mu z lesa priniesli Runino dieťa. Takto ju chcel prilákať na zámok a zabezpečiť si bohatstvo. Čo na to zlatoruká Runa a nešťastný bača, ktorý túto patáliu spôsobil? Rozpovie vám to Karol Machata v príbehu, ktorý spracoval Ján Donoval - teda Ondrej Sliacky. Na Juniore si ho vypočujete po prvý raz.

machata.jpg

Dúfame, že aj vy ste už zvedaví, čo sa zas nového udeje v Rozprávkovom paneláku. Janko sa opäť vyberie objavovať Rozprávkový panelák a na jednom z poschodí nájde ozajstný rozprávkový les. Tretia časť zo seriálu Radka Bachratého sa volá O Jankovi a Červenej čiapočke. V našom „Týždni mám" vám zaručujeme, že sa (spolu s Jankom) určite stretnete s mamou aj starou mamou Červenej čiapočky. Či sa však ukáže aj hlavná hrdinka slávnej rozprávky, vám prezradí až Zuzana Kronerová v našom vysielaní pre najmenších.

vlk.jpg

Minimálne zo dve mamy sa mihnú aj v druhej časti čítania z knihy Ľudmily Podjavorinskej Čin-čin. Čimčarovci sa totiž vyberú na pytačky a ako iste dobre viete, tie sa napokon, naveľa-naveľa, skončia ozajstnou vrabčacou svadbou. Lenže spočiatku to vôbec nevyzeralo takto ružovo... Presvedčí vás o tom presvedčivý rozprávač Ivan Krajíček v dvojhodinovke pre predškolákov.

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Ľadové kráľovstvo. Vládol tam načisto podmrazený, ale predobrý kráľ Nanukodonozor III. Pretože kráľ bol predobrý, aj kráľovstvo bolo predobré. Kráľ vládol spravodlivo, kráľovná bola dobrotivá a zo všetkých najkrajšia bola ich dcéra princezná Ľadovláska. Tušíte správne, že sa jej niečo prihodí. Čo to bude, vám porozpráva medvedík, ktorý sám sebe musí rozprávať rozprávky a spievať uspávanky, keď nemôže zaspať. Druhá Brumlíčkova rozprávka bude O princeznej Ľadovláske. V osemdielnom seriáli Kristy Bendovej účinkuje Peter Rúfus.

lad.jpg

Pred týždňom nám Osmijanko porozprával svoju prvú porekadlovú rozprávku, z ktorej vyplynulo, že „Každý koštiaľ svojho psa nájde." Druhá porekadlová rozprávka sa volá Sýty a hladný. Možno už máte tušenie, ktoré porekadlo sa v nej ukrýva. O príbehu však tušenie určite nemáte, tak len zľahka načrtneme: V jednej chudobnej krajine, v chudobnej dedine, pred chudobnou chalúpkou lamentovali chudobní muž a žena: „Oj, ej, uj, zle je človeku hladnému, žalúdku prázdnemu! Keby aspoň chlebíková kôrka na záhone vyrástla!" Začula to škodoradostná striga a hneď si zmyslela, že vykoná vyživovaciu estrádu. Žene pričaruje do úst, na čo si zmyslí a muža nechá hladného! Čo všetko si autorka príbehu, Krista Bendová, na týchto dvoch neborákov navymýšľala, vám vyrozpráva Ctibor Filčík vo vysielaní pre najmenších.

bosorka.jpg

Nie všetky maminy v rozprávkach sú dobré. Potvrdí to aj príbeh o dvoch nevlastných sestrách. Svoju vlastnú a lenivú dcéru mama kŕmi a stará sa o ňu. K nevlastnej pastorkyni sa však vôbec nespráva pekne. Jedného dňa macocha nevlastnú dcéru vyženie do lesa. Dievčina ale, celkom náhodou, nájde čudesnú chalúpku a v nej sivovlasú starenku... Ako sa neskôr ukáže, aj to bude matka, dokonca matka Šťastena. Lotyšskú ľudovú rozprávku O matke Šťastene vám dvojhodinovke pre najmenších vyrozpráva Peter Rúfus. Ani túto rozprávku ste u nás ešte nikdy nepočuli.

mamka.jpg

Belasá obálka sa nesie v kapse poštára Adamka (Michal Gučík) Jurkovej mamičke (Anna Javorková). Adamko cestou stretne Perličku (Kveta Kmotorková), ktorej nechce a nemôže prezradiť listové tajomstvo. Zarmútená Perlička spôsobí, že v mestečku sa stane z komára somár. Teda, z maličkej príhody sa stane veľká klebeta o tom, že Adamko listové tajomstvo porušil... Rozprávkovú hru napísal Jozef Repko a Karol Machata sa v nej objavil ako rozprávač.

Minulý týždeň sme počúvali príbeh o srnčekovi Bambim. Ale rakúsky spisovateľ Felix Salten napísal ešte aj rozprávku o veveričke Perri (Henrieta Jančišinová). Možno aj preto, že sa mu s lesnými zvieratkami, ba dokonca ani s Bambim (Tomáš Maštalír), nechcelo rozlúčiť. Opäť sa ocitneme v húštinách, v ktorých sa malá hlavná hrdinka s veľkým chvostom učí poznávať svet. Jedného dňa sa jej stratí mamička a ona sa ju vyberie hľadať... Rozprávková hra Mladosť veveričky Perri patrí k našim tipom týždňa a pre rozhlas ju zdramatizovala Eva Križková.

veve.jpg

Elenka sa pri hraní na schovávačku ukryje do maminej skrine. Jej brat Jakub skrýšu neobjaví, a tak sa hlavná hrdinka stane svedkom rozhovoru maminých šiat. A tie veru majú čo rozprávať! Rozprávku Viery Remeňovej V maminej skrini vám vyrozpráva Helena Geregová. V Rádiu Junior tento príbeh odvysielame po prvýkrát.

Nie všetky mamy majú deti, ktoré vidno. Niektoré majú deti ešte len v brušku. Napríklad aj hlavná hrdinka (Helena Geregová) hry Taťjany Lehenovej - Haló, tu Myška. Aké ale bude prekvapenie tejto mamy, keď sa jej raz dieťa z bruška (Kristína Halasová) ozve a začne sa s ňou rozprávať! Ak je vám tento príbeh povedomý, môže to byť spôsobené tým, že autorka ho najskôr vydala ako knihu pod názvom „Je Miška myška? Príhody celkom skvelej rodiny". Rozhlasová verzia príbehu má aj scénickú hudbu a tú zložil Pavol Ruček.

mzska.jpg

Bola raz jedna mamina, ktorej v brušku žila Malá princezná. A práve takú princeznú (Tatiana Pauhofová) stretne rozprávač (Richard Stanke) vo výťahu. Vraj hľadá mamičku (Miroslava Drínová), ktorej sa predčasne stratila. Cestuje výťahom a snaží sa nájsť svoj domov, svoje miesto, svoju mamu. Na tejto púti natrafí na rôzne zvláštne ženy - pani Perfektnú, Dadu z Trinidadu, Trojmamu, pani Sklamanú... Rozprávkovú hru o krehkej dušičke, ktorá sa vznáša medzi bytím a nebytím, napísal Ján Uličiansky. Aj tento príbeh možno poznáte z rovnomennej knižky.

Boli raz otec a mama a mali troch synov. Tí sa jedného dňa vybrali do sveta. Presnejšie, vydali sa až na Sibír, kde chceli zasiať obilie a chovať dobytok. Rodičia síce za synmi smútili, ale napokon ich do sveta pustili a na pamiatku zasadili pod oknom vŕbu. Neskôr sa rodičom narodilo ešte dievčatko, ktoré sa rozhodlo bratov hľadať... Ako bude ich príbeh pokračovať a akú úlohu v ňom zohrá vŕba či Matkine slzy, sa dozviete v ruskej ľudovej rozprávke. Vyrozpráva vám ju Ladislav Chudík a v našom vysielaní sa tak stane celkom po prvý raz.

vrba.jpg

Príbeh, ktorý sa začína v parku starého detského domova, poznačí jedna náhoda. Malý Ondo (Igor Mišík) sa vybral k soche anjela na konci záhrady. Chcel na ňu vyliezť a vidieť doďaleka, za vysoký múr. A najmä, nájsť konečne nejakú svoju mamu. Lebo, ako hovorieva, „Mama je najlepšia vec na svete." Ondo sa nedostal príliš ďaleko, ale prepadol sa veľmi hlboko. Do úplne čarovného sveta, v ktorom najskôr stretol krásnu čarodejnicu (Emília Vášaryová), modrého potkana (Slavo Záhradník), šťastnú náhodu (Soňa Valentová), vládkyňu Cecíliu (Michaela Čobejová) a kopec ďalších zvláštnych bytostí. A nad tým všetkým panoval a strach rozsieval mocný Guro (Vladislav Müller). Len ľudské mláďa môže všetkých zachrániť... Rozprávková hra Eleny Antalovej Najväčšie šťastie vás určite chytí za srdce a prispeje k tomu aj hudba Milana Dubovského.

Ondo.jpg

Vo väčšine rozprávok, ešte predtým ako zazvoní zvonec, sa hlavní hrdinovia vezmú a nasleduje veľká nezabudnuteľná svadba. V rozprávkovej hre Zlatovlasé dvojčatá to však bude trochu inak. Svadba bude celkom na začiatku. Kráľovič Radovan (Miloslav Kráľ) sa vyberie hľadať nevestu. Nielen krásnu, ale takú, s ktorou by chcel ostať do konca života. Keď už ho nádej opúšťa, stretne pôvabnú zlatovlasú dievčinu Milicu (Táňa Pauhofová), odvedie si ju do hradu a ožení sa s ňou. Lenže na hrade žije aj jeho teta Zuza (Helena Geregová) so svojou dcérou Žofou (Zuzana Porubjaková) a tieto dve by sa rady videli na kráľovskom tróne. A tak, keď Milica porodí dve utešené zlatovlasé dvojčatá (Ondrej Kaprálik, Miroslava Drínová), neprajníčky ich hodia do vody a kráľovnej podstrčia šteniatka. Lenže dvojčatá sa, našťastie, nestratia navždy. Ako sa príbeh ešte zamotá a napokon aj rozmotá, koľko útrap si mama Milica bude musieť vytrpieť, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa príbehu zo zbierky Pavla Dobšinského napísala Zuzana Líšková.

Vdova Wang (Viera Strnisková) vyšívala krásne brokátové závesy. Keď ich predala na trhu, mohla nakúpiť jedlo a nakŕmiť svojich dvoch synov. Jedného dňa zarobila neobyčajne veľa - kupec jej dal celý zlatý peniaz. Wang však napokon domov nepriniesla ryžu a zeleninu, ale obraz. Keď ho u obchodníka uvidela, nemohla inak. Nemohla by viac žiť bez pohľadu na zázračnú krajinu, ktorú zobrazoval. Starší syn (Stano Dančiak) matku karhal, že nepriniesla poživeň. Mladší (Ľubo Roman) jej radosť doprial a vnukol jej myšlienku, aby podľa obrazu utkala Brokátový záves. Wang sa pustila do práce a krajinu z obrazu prenášala na brokát tri dlhé roky a vyšívala ho aj vlastnou krvou a slzami. Z takého úsilia mohlo vzniknúť len niečo výnimočné, však? A veru vzniklo. A až tu sa začne ozajstné dobrodružstvo, pri ktorom sa ukáže, ktorý syn má svoju mamu naozaj rád a v úcte, ktorý kvôli nej navštívi krajinu víl a dohodne sa s jej kráľovnou (Eva Rysová). Vietnamskú ľudovú rozprávku o zázračných krajinách a zázračných ľudských snoch zdramatizovala Elena Antalová.

Aj v programe Michaely Mrázovej Knižky mačky Abecedy sa objaví jedna zaujímavá mama. Najskôr nám ale Natália Juráková z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny prečíta z knihy Davida Walliamsa Tatko za mrežami. Bude to dobrodružné aj veselé čítanie o chlapcovi, ktorého otec sa zapletie do bankovej lúpeže. Druhé čítanie bude z knihy Jacqueline Wilson Tetovaná mama. V tomto príbehu má problémy pre zmenu dievča - Delfína. Žije na chudobnom predmestí Londýna, nemá kamarátov a spolužiaci sa jej posmievajú. Jej mama je od hlavy po päty potetovaná a jej nevlastná sestra je krajšia aj šikovnejšia ako Delfína. Tetovaná mama získala cenu za najlepšiu detskú knihu roka a jej televízne spracovanie zasa cenu za najlepší televízny film pre deti v roku 2003.

ma.jpg

Text: Rozália Vlasková Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, Nick Sharratt / vydavateľstvo Slovart

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame