Týždeň štyroch labiek a spomienka na Ľudmilu Podjavorinskú

Týždeň štyroch labiek a spomienka na Ľudmilu Podjavorinskú

  Štyri labky, zverolekári a Ľudmila Podjavorinská

Zvieratká sú tvory ktoré nám robia spoločnosť v dobrom i zlom, o čom sme sa dobre presvedčili aj teraz keď sme museli byť zatvorení doma. Nebolo by to ono, keby nám ochoreli a nemal by sa o ne kto postarať a preto si spolu s vami pripomíname tento týždeň nielen štvorlabkových hrdinov, ale aj ľudí, ktorí ich liečia. Koncom apríla majú svoj deň všetci veterinári a navyše je tu ešte jedna pani spisovateľka, na ktorú netreba zabudnúť. Volá sa Ľudmila Podjavorinská a jej neposedný vrabčiak Čin-Čin síce štyri labky nemá, ale neplechy robí aj za dvoch vrabčiakov.

„Bol raz jeden vrabčiak malý, Čimčarom ho iba zvali. Večne kríkal „Čimčara!" a žil iba od jara. V malom domku krytom slamou, býval s tatom, býval s mamou. Bez starosti, veselo, ako sa im zachcelo..." Veselá veršovaná kniha o lenivom vrabčiakovi - Čin-čin - je tu s nami už 78 rokov. Zato jej autorka, Ľudmila Podjavorinská, už medzi nami nie je rovných 70 rokov. Ale pripomeňme si radšej jej 149. narodeniny z pondelka 26. apríla. Ľudmila Podjavorinská sa preslávila aj knihami Zajko Bojko, Žabiatko či Už ho vezú. Množstvo diel však napísala aj pre dospelých. Vo vysielaní pre najmenších vám z knihy Čin-čin bude počas piatich týždňov čítať Ivan Krajíček.

Ludmila Podjavorinska.jpg

Hromada štvorlabkových hrdinov sa ukáže v rozprávke Koštiaľ a pes. Bolo raz jedno smetisko a na ňom rôzne haraburdy. Uprostred toho všetkého, na samom smetiskovom vrchu, ležala veľká kosť. Bol to koštiaľ hovädzieho pôvodu a z toho dôvodu varili ho kedysi v polievke. Keď sa mu jedného dňa zunovalo na smetisku ležať a varené sny snívať, vybral sa do sveta hľadať vhodného psa, ktorý by si na ňom mohol pochutiť. Prvá Osmijankova porekadlová rozprávka bude presne takáto. Otvoríme ňou naše vysielanie pre najmenších a nezaobíde sa bez dvoch mien - bez autorky Kristy Bendovej a bez rozprávača Ctibora Filčíka.

Ale to nebude jediná rozprávka, ktorú pre nás vymyslela Krista Bendová. Veď štyri labky ako lusk má aj medveď Brumlíček (ktorý rád sníva rozprávkový sníček) a všetci jeho medvedí kamaráti z rozprávkového lesa - pralesa. Tam, v zlatom brlohu, vládne kráľ Medveďoteles II. V tmavom lese - pralese žijú aj Huniačikovci, Funiačikovci, Mrmlošovci, Chlpáčikovci, mýval či kamarát Macík. Keď Brumlíček nemôže privolať zimný spánok, spieva si uspávanky a rozpráva rozprávky. Prvá Brumlíčkova rozprávka z kráľovstva, kde sa maliny liali a med sa sypal, zaznie tiež v našej dvojhodinovke pre predškolákov. Všetkých osem príbehov vám počas ôsmich týždňov rozpovie Peter Rúfus.

animal-tower-4785014_960_720.png

Ste zvedaví, čo čaká Janka v druhej časti seriálu Rozprávkový panelák? V tej predchádzajúcej sľúbil štvornohému miláčikovi, miestnemu trojhlavému drakovi, princeznú. Nie na jedenie, samozrejme. Ale na popíjanie čaju a kus reči. Či Janko princeznú nájde a či vôbec bude ochotná navštíviť draka, vám druhej časti seriálu Radka Bachratého - O Jankovi a princeznej - porozpráva Zuzana Kronerová.

Slávny český spisovateľ Karel Čapek mal veľmi rád štvornohých kamarátov. Presnejšie tých, ktorí majú štyri labky. Jedného dňa, keď sa vrátil z popoludňajšej prechádzky, vzal si na kolená svojho psíka - Dášenku - a rozhodol sa, že o nej napíše rozprávky. Prvú časť rozprávkového seriálu Dášenka alebo život šteniatka vám vyrozpráva samotná Dášenka, teda Oľga Belešová a pomôže jej aj Karel Čapek, teda Vladimír Durdík. Dozviete sa, ako sa šteniatko narodí, ako sa naučí chodiť i spoznávať svet. Príbehy upravila Mária Števková a nájdete ich v našom vysielaní pre najmenších. Na fotografii vidíte ozajstnú Dášenku aj so svojím pánom a jeho bratom.

Brothers_Čapek.jpg

Malá veverička sa po prvýkrát vyberie na cestu, aby si vytvorila zásoby na zimu. Potrebuje si nazbierať šišky a iné lesné plody. Aby splnila svoju úlohu, musí nájsť starú jedľu. Zajko ju však upozorní, aby ostala radšej v korunách stromov, pretože po lese chodí aj líška, ktorá je pre veveričky nebezpečná... Ukrajinská spisovateľka Oksana Ivanenková napísala rozprávku O veveričke cestovateľke, ktorú vám vyrozpráva Mária Bancíková v našej dvojhodinovke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

Český spisovateľ Karel Čapek napísal rozprávky o psíkovi Dášenke a jeho brat Josef Čapek, ktorý bol tiež priateľom štyroch labiek, zas vymyslel slávny príbeh O psíčkovi a mačičke. Rozprávkovú hru s pesničkami o dvoch zvieracích kamarátoch, ktorí sa nasťahujú do susedstva k Veronike (Kristína Kočanová) a Petríkovi (Zoro Laurinc ml.) napísala Magdaléna Glasnerová. A možno si aj zaspievate, pretože v tomto príbehu zaznejú pesničky, ku ktorým zložil hudbu Janko Lehotský a texty napísal Zoro Laurinc. Packu na to! (A možno sa naučíte aj to, ako sa správne umýva dlážka alebo pečie torta.)

Josef Capek.jpeg

Bol raz jeden srnček, ktorého vymyslel rakúsky spisovateľ Felix Salten. Ten srnček sa narodil v húštine a jeho mamička ho postupne zoznamuje s tajomstvami lesa. Bambi stretne veľa zvieratiek, ktoré majú štyri labky, a s každým je kamarát. Jedného dňa ale mamička (Emília Vášáryová) zmizne a Bambi (Juraj Draxler, Boris Farkaš) sa musí naučiť byť sám a dospelý. Krásnu rozprávkovú hru pre rozhlas napísal Peter Gregor a scénickú hudbu zložil Juraj Beneš.

srnka.jpg

Vo zvieracom kráľovstve vladár lev Nobel (Andrej Nemčok) vyhlási, že odteraz musia všetci dodržiavať mier. Problémy však spôsobuje Šelma Lišiak, ktorý si, ako vždy, robí čo chce. Ostatné zvieratá preto chcú, aby bol lišiak (Eduard Bindas) potrestaný. Po chvíli prichádza na zasadnutie zajko (Slavo Drozd) a tiež má žalobu práve na hlavného hrdinu. Kráľ dá po lišiaka poslať medveďa Bura (Ivan Krivosudský). Lenže aj tomu prejde lišiak cez rozum. A aké spory má s vlkom Isegrinom (Július Vašek)? Dozviete sa to v našom vysielaní. Tento príbeh má veľmi starobylý pôvod. Pochádza z francúzskej stredovekej literatúry a je známy ako Román o lišiakovi. Starofrancúzsky hrdinský epos zosmiešňuje vtedajšiu spoločnosť, preto majú všetky zvieratá ľudské vlastnosti, schopnosti či hodnosti. A lišiak je zároveň typickým stredovekým hrdinom - lúpežník aj heroj v jednom. Rozprávkovú hru pre rozhlas napísal Stanislav Valentín.

Fedor Flinzer mensi.jpg

Štyri labky má aj sivý vlk (František Dibarbora), ktorý pomáha mladému cárovičovi Ivanovi (Ľubo Roman). Toto slávne priateľstvo vznikne zázračne. Cár Berendej (Alojz Kramár) má v záhrade čarovnú jabloň, ktorá rodí zlaté jablká. Ivan cárovič zistí, kto tie jablká v noci oberá a vyberie sa záhadu vypátrať. No, ale bez svojho priateľa, sivého vlka, by ďaleko nezašiel. Svetoznámy príbeh Ivan cárovič a sivý vlk na motívy ruskej ľudovej byliny o vtákovi Ohnivákovi napísal Alexej Nikolajevič Tolstoj a pre rozhlas ho zdramatizoval Ján Číž. Príbehom vás svojimi veršami bude sprevádzať guslar (František Zvarík), teda tradičný potulný spevák, a na gusliach bude vyhrávať hudbu Igora Bázlika.

Najčastejším reprezentantom štvornohých kamošov je určite pes. Ktorí z vás ho majú doma? A ktorí z vás by chceli? A prečo, keď je pes najlepším priateľom človeka, je ich stále tak veľa opustených na ulici? Aj preto nás v novej časti detského programu zaujímalo Čo by bolo, keby... bol človek najlepším priateľom psa? O tom, ako sa ním stať sa budeme rozprávať s Dankou Tóthovou, šikovnou psou trénerkou a niekoľkonásobnou Majsterkou Slovenska vo výkone psov. Povieme si o tom, ako si vybrať a vycvičiť psíka tak, aby sa stal spoľahlivým členom našej rodiny. Budeme sa rozprávať so štvrtákom Kubkom, ktorý si svojho psíka Čiksyho zobral z útulku (na obrázku). A zoznámime sa tiež s ľuďmi, pre ktorých je pes očami, rukami i nohami.

ku.jpg

Končí nám mesiac apríl a prichádza máj. Čo sa vždy robievalo v prvý májový deň? No predsa, stavali sa máje. A stavajú sa dodnes. Ale nie pod oblôčkom milej frajerôčky, ale uprostred námestí miest, mestečiek, dedín a dediniek. Kto, prečo, ako, kedy, začo, načo - to všetko sa dozviete v ďalšej časti seriálu o slovenských zvykoch Nezvyčajné zvyky - Máje. Podľa námetu Veroniky Lesany Renčkovej hru pre deti napísal Ľuboš Machaj. V hlavných úlohách začujete Terezku (Ema Mercová), Samka (Richard Labuda), starú mamu (Ľudmila Mandžárová) a starého otca (Martin Kaprálik).

„Pinky Bum raz stretol psíka, ktorý mal na šnúrke dievčatko. Pretože Pinky Bum sa kamarátil so psíkmi, zastal, natiahol ruku a predstavil sa: „Ahoj, ja som Pinky Bum. A ty sa ako voláš?" Dievčatko odmerane potiahlo remienok. „Au!" Povedal psík. Pretože to nebolo nijaké meno, Pinky Bum sa obrátil na malú slečnu: „Ako sa volá ten pes?" Dievčatko myklo plecami a pobralo sa preč." Ale takto sa predsa nekončia príhody Pinky Buma! Veď tomuto chlapíkovi sa stávajú len samé zaujímavé veci s pozoruhodnými ľuďmi. Tak teda, čo bolo ďalej? Dozviete sa to v 24. časti seriálu Daniela Heviera Pinky Bum. Príbeh Pinky Bum a dievčatko, ktoré nevedelo povedať „r" vám rozpovie jeho autor Daniel Hevier.

 Čučko je doberman, miláčik rodiny. Najviac ho má rada veľká milovníčka zvierat - malá Ilonka (Nina Valášeková). Ale von s ním chodieva aj ocko (Karol Machata). Na jednej takej prechádzke, pri ktorej ho Čučko poriadne povláči kade-tade, stretnú premúdreného pána s jazvečíkom (Alojz Kramár). A ten ockovi nasadí poriadneho chrobáka do hlavy. Čučkovi treba upraviť uši, aby vyzeral ako ozajstný doberman! Treba s ním navštíviť nemocnicu pre zvieratá, teda veterinárnu ambulanciu. Ako dopadne táto misia, sa dozviete rozhlasovej hre pre celú rodinu Čučko a jeho kamarátka (alebo ako plynú všedné dni jednej vydarenej rodinky). Napísala ju slávna maďarská autorka Ágnes Bálintová (vymyslela napríklad aj rozprávkových pavúčikov z animovaného seriálu „Vodný pavúk - zázračný pavúk") a do slovenskej rozhlasovej podoby ju dostali Anna Rossová a Jolana Kolníková.

Úplne po prvý raz si u nás vypočujete rozprávkovú hru Posledný drak. Vznikla v roku 1963 a odvtedy ju možno nikto nepočul. Ale viete, čo je ešte zaujímavejšie? Tento príbeh vyšiel knižne vo Veľkej Británii v roku 1947. Na obálke svieti meno A. de Quincey. Táto osoba napísala ešte dve ďalšie rozprávkové knihy, ale to je všetko, čo o nej vieme. Nevieme ani to, či bola mužom alebo ženou, kedy zomrela, alebo či náhodou ešte nežije. A tento autor (alebo autorka) si vymyslel(a) vegetariánskeho draka Ajaxa, ktorý ja na svete už celkom sám. Ajax (Jozef Kroner) si hľadá uplatnenie, túla sa po krajine a natrafí na posledného princa (Anton Mrvečka). Pekná náhoda, veď princ potrebuje získať dračiu kožu, aby dostal princeznú za ženu. Lenže princ je milý človek a Ajax mierumilovné a inteligentné zviera na štyroch labkách. Ako sa to celé skončí a čo s tým má spoločné Ježibaba Chmurica (Beta Poničanová) a jej mačka Murica (Zuzana Šimečková), či dokonca zlý barón Hrôzimil (Juraj Paška), sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Číža. Hudbu k príbehu zložil František Prášil.

fairy-tale-1653150_960_720.jpg

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie a fotografie: Archív obce Bzince pod Javorinou, Josef Čapek, Fedor Flinzer, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame