Týždeň kráľovstiev a 60. výročie prvého letu do vesmíru

Týždeň kráľovstiev a 60. výročie prvého letu do vesmíru

Tento týždeň sa budeme túlať kráľovstvami všetkého druhu. Od cencúľového po také, ktorému vládne kráľ Straka. A keďže pohľady kráľov sa odjakživa upierali ku hviezdam, v túžbe aspoň trochu sa priblížiť ich vznešenému jasu, vyletíme aj do vesmíru. Spolu s prvým kozmonautom Jurijom Gagarinom ale i nešťastným mimozemšťanom, ktorý zablúdil na Zem.

12. apríla ubehlo 60 rokov od okamihu, kedy sa do vesmíru ako prvý človek pozrel ruský mladík Jurij Gagarin. Odvtedy až dodnes ho nasledovalo ďalších 567 kozmonautov, astronautov či taikonautov. Niektorí sa dostali na obežnú dráhu Zeme, dvanásti z nich kráčali dokonca po povrchu Mesiaca. Okrem nich skúmajú vesmír aj tisíce sond či družíc, vrátane dvoch slovenských. Tomáš Bartoněk si na rozhovor o šesťdesiatich rokoch letov ľudí do vesmíru prizval Jakuba Kapuša, predsedu Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a spoločne vytvorili program Čo by bolo, keby Gagarin neletel do vesmíru?

gagarin.jpg

Na rozprávkové kráľovstvo či rozprávkového kráľa sa môže premeniť čokoľvek a ktokoľvek, ak to veľmi chceme. V tejto schopnosti vynikajú predovšetkým deti. Ale aj spisovatelia zvyknú mať celkom slušnú obrazotvornosť. Jeden z nich, Ján Uličiansky, nám otvorí svoju skriňu, pretože sa práve chystá odcestovať a potrebuje si zbaliť kufor. Čo si vezme so sebou, čo nechá doma a čo na to vecičky povedia, vám v rozprávke Kráľovský plášť porozpráva Gustáv Valach v našom vysielaní pre najmenších.

Napriek tomu, že je už polovica apríla, ešte stále máme počasie vhodné aj na zimné rozprávky. O cencúľovom kráľovstve ste už počuli? Nejedno ste už určite videli, ale ani vám na um nezišlo, že je to kráľovstvo. Že tie cencúle sú rodina, majú svojho prísneho kráľa a že cencúľové princezné majú svoje sny. Tie sa môžu splniť aj tak, že sa cencúľ začne roztápať a postupne „odchádza" zo strechy. Aký kolobeh majú kvapôčky vody a čo si pri tom myslia a rozprávajú, vám prezradí Zdena Gruberová v rozprávke Daniela Heviera. Príbeh odvysielame vo vysielaní pre najmenších.

dievca.jpg

Aj do kráľovstva zvierat sa vyberieme v dvojhodinovke pre predškolákov. Navštívime ho v čase jednej veľmi dôležitej udalosti - počas volieb. Možno viete, kto je kráľom zvierat. Ale viete aj to, ako tento vladár titul získal a kto mu ho takmer vyfúkol? Ako si zvieratá zvolili kráľa, vám porozpráva Július Pántik v príbehu, ktorý napísal Ján Donoval. Takýto pseudonym používa známy spisovateľ Ondrej Sliacky.

zvierata.jpg

V rozprávkovej hre Škrupinový zámok sa stretnú zástupcovia niekoľkých kráľovstiev. Jedno kráľovstvo ľudské a dve vtáčie. Zo škrupiniek bude nielen postavený zámok, ale do škrupinky si pávie krásavice (Michaela Čobejová, Helena Geregová, Mária Schlosserová) odkladajú svoje šaty, keď sa idú okúpať do rybníka. Tam ich nesmie nik zazrieť. Kráľovi (Marián Slovák) sa to však podarí. A vtedy sa začne veľký príbeh zo zbierky slovenských ľudových rozprávok, ktorý zdramatizoval Pavol Janík. Príbeh veľkej lásky a ešte väčšej kliatby a zloby. V poriadnej rozprávke však všetko zakliate ožije a pomôže tomu aj ďalší škrupinový hrdina - vraní kráľ (Leopold Haverl). Škrupinovú hudbu vyčaroval Víťazoslav Kubička.

skrip.jpg

Pri príležitosti 60. výročia prvého letu človeka do kozmu si u nás vypočujete aj jeden vesmírny príbeh. Bude o výskumníkovi, ktorý odletí na cudziu planétu. Prichádza v mieri a túži spoznávať... ľudí. Áno, náš hlavný hrdina Atar (Vladimír Obšil) je predstaviteľom aldebaranskej výskumnej skupiny. Je teda mimozemšťan, ktorý sa snaží nadviazať spojenie s naším svetom. Po celý čas komunikuje aj s kapitánom lode (Marián Zednikovič). Keďže sa mu podarí pristáť uprostred zoo, jeho prvou vážnou úlohou bude zistiť, ktorí z tých všetkých zvláštnych tvorov sú vlastne ľudia. Napokon sa skamaráti s jedným chlapcom (Róbert Roth). Ako však dopadne jeho misia? Ako Atara prijmú dospelí? Pochopí snaženie maličkého Aldebarančana aspoň chlapcov otec (František Kovár)? Alebo jeho učiteľka (Kamila Magálová)? Hru pre deti Nikto ťa nepočuje zdramatizoval srbský autor Vlada Stojiljković podľa knižnej predlohy (Invázia z Aldebaranu) svetoznámeho poľského spisovateľa, lekára, filozofa a futurológa Stanisława Lema.

alien.jpg

Bol raz kráľ zvaný Straka, u ktorého slúžila matka so synom. Jedného rána sa syn zobudí a rečie: „Prisnil sa mi sen, že mi patrí kráľovstvo kráľa Straku. Neprezraď to však nikomu. Ak sa to kráľ dozvie, prísne ma potrestá." Matka synovi nechcela zle, ale tajomstvo neudržala a Kráľ Straka mládenca vyhnal. Takto sa chlapec ocitol na brehu jazera, z ktorého sa postupne vynárajú rôzne zvláštne bytosti a najmä tajomní nágovia. Nágovia žijú v jazernom kráľovstve a majú hadie aj ľudské vlastnosti. Čo mládenca čaká v tomto svete čaká, vám porozpráva Mária Prechovská v indickej rozprávke, ktorú pripravila Marta Kiripolská.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame