Týždeň mláďat

Týždeň mláďat

Všetci dobre vieme, že prvé slnečné lúče a jarný voňavý vzduch so sebou prinášajú nový život. Príroda sa zobúdza zo zimného spánku a dáva o sebe vedieť viacerými zvieracími hláskami. Gagoce, kváka, piští, mečí. My sme pre vás všetky novonarodené mláďatká zhromaždili v našom novom týždni, kde sa to bude len tak hemžiť kačiatkami, kozliatkami či mačiatkami. Prijmite naše pozvanie do záhrad, na farmy či do lesa, kde na našich potulkách stretneme aj Zimu, ktorej sa akosi nechce odísť. Či sa tak stane, nám možno prezradí psík-námorník či traja zhavranení bratia.

Dva malé nezbedné mravce, bratia Pob a Haj, známi aj ako mravci Pobehajci, budú už po tretí raz hosťami nášho vysielania pre najmenších. Zo všetkého najradšej robia neplechy, ale tentokrát sa im podarí spraviť aj niečo dobré. Vyberú sa k potôčiku a namiesto vymýšľania sa stanú hrdinami príbehu O mravcoch záchrancoch. Začujú totiž zúfalé volanie lienky Magdalienky... Rozprávku Ruda Morica vám porozpráva Jozef Kroner.

Aj rodina Slimkovcov má doma mláďatko. Slimák Oliver je malý veselý slimáčik, ktorý, najrýchlejšie ako len dokáže, objavuje svet. Najväčšia zvedavosť ho premkne, keď sa u nich objaví poštár Luky s kapustným listom od maminej sestry. Čo tam po liste, ale ten svet, čo taký poštár môže vidieť! A tak Oliver učiní veľké rozhodnutie. Slimačí seriál napísal Ľuboš Bohunický (možno poznáte jeho knihu „Poštár slimák Oliver") a rozprávať vám ho bude Lukáš Latinák.

slimco.jpg

Týždeň mláďat bez dôverčivých kozliatok, to by asi nebolo ono. Preto do našej dvojhodinovky pre najmenších priskáče aj Koza rohatá a jej tri kozliatka. V slovenskej ľudovej rozprávke vystupuje tých kozliatok sedem. Túto rozprávkovú hru však Viera Janusová napísala na motívy ruskej ľudovej rozprávky. A tak sa okrem mamy kozy (Zuzana Šimečková), jej kozliatok (Klára Šimončičová, Katka Minichová, Mária Minichová) a vlka (Andrej Nemčok) v príbehu objaví aj pes (Štefan Dobrovodský) a lišiak (Vladimír Minarovič).

Veľa mláďat sa bude ozývať aj v jednom rozprávkovom lese. Macko (Ondrej Kaprálik) rád naháňa vtáčatká. Nie žeby ich chcel zjesť, iba sa rád zabáva a rád si meria sily so slabšími. Vtáčatká sa ho trochu boja, ale jeho brat Packo (Martin Kaprálik) sa ich vždy zastane. Uprostred jednej takejto naháňačky Macko začne kýchať a nevie prestať. Čo sa mu prihodilo a či mu bude pomoci, sa dozviete v programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny Panpulóni. Rozprávkovú hru Duša lesa (Michaela Kapráliková) napísala Veronika Martinková a začujete v nej aj veľa našich detských hercov.

maco.jpg

Bol raz pán Srdiečko (Marián Slovák), ktorý každému rád pomohol. Jedného dňa k nemu preto zavítala malá Ajka (Adela Ostrovská) s prosbou o pomoc pre jedno nešťastné mláďatko. Biela srnka (Martina Berešíková) sa zrazu ocitla na svete celkom sama. Zatúlala sa? Alebo sa niečo prihodilo jej mamičke? Nik nevie, čo sa stalo, ale Ajka s pánom Srdiečkom sa to pokúsia vypátrať a zvieratku pomôcť. Veď pán Srdiečko je našim poslucháčom už dávno známy ako milovník zvierat. A známe je aj to, že pozná zaklínadlo, ktoré splní túžbu každého zvieratka. Rozprávkovú hru o smutnom vzácnom mláďatku napísal Jozef Repko.

srna.clanok.jpg

Poznáte rozprávku Škaredé káčatko? Takéto mláďa sa ocitlo na jednom gazdovskom dvore. Bolo celkom iné ako jeho súrodenci a na dvore sa mu preto každý vysmieval. Nešťastné káčatko napokon ujde do lesa, a keď príde čas... Že už viete, ako táto známa rozprávka od Hansa Christiana Andersena dopadne? Aby ste si tým šťastným koncom boli istí, vypočujte si slávny príbeh, ktorý zdramatizovala Anna Floriánová. Táto rozprávková hra patrí k našim tipom týždňa, preto by ste si ju nemali nechať ujsť.

kacky.clanok.jpg

Tichým oceánom sa raz plavila plachetnica. Jej posádka musela mať veľmi dobré pozorovacie schopnosti, keď v jeho vlnách uvidela plávať psíka. Presnejšie - malého ryšavého teriéra Jerryho. Kapitán Harley Kennan (Marián Gallo) ho zachránil a jeho žena Villa (Júlia Čunderlíková) si ho ihneď obľúbila a zatúžila odhaliť tajomstvo jeho minulosti. Tá však nie je ani trochu veselá... V našej dobrodružnej dvojhodinovke si tento týždeň vypočujete prvú časť dvojdielnej dobrodružnej hry Veľké dobrodružstvá malého teriéra. Podľa románov Jacka Londona („Jerry z ostrovov") a Hermana Melvilla ju pre rozhlas napísal Vladimír Bágeľ.

dog.clanok.jpg

Zvedavé húsatko sa túži dostať za bránu svojej záhrady. Tá je však neustále zamknutá, a tak sa naučí vychádzať von cez dieru v plote. Túto fintu mu ukáže kocúr, a húsatko šup - neváha, a už je tam! Aké dobrodružstvá ho postretnú, vám v rozprávke Jána Milčáka vyrozpráva Zdena Gruberová. Príbeh sa volá O zvedavosti a tento týždeň si ho u nás vypočujete po prvýkrát.

kacka.promo.jpg

Bolo raz také Mača z Kocúrkova, ktoré poznalo len Slnko a Mesiac. Chvíľu sa gúľalo z kopca, chvíľu šlo po rovine, až prišlo k chalupe pána Motyčku. Ten hneď pochopil, že mačiatko potrebuje ešte poriadne zmúdrieť, a tak si ho vzal do domu. Pán Motyčka mal kedysi kocúra, ktorý ale nevedel poriadne chytať myši, a preto zahanbene odišiel. Myš mu v dome zostala. A ešte mal homôľku tvarohu, ktorú bolo treba pred myšou strážiť. Ako si mačiatko s úlohou poradí, vám v rozprávke českého spisovateľa Václava Čtvrtka porozpráva Gustáv Valach.

O zime, čo chcela trvať večne ste už počuli? V posledných dňoch to skutočne vyzerá tak, že sa zime u nás akosi zapáčilo. A o jednej takejto babke zime (Zdena Gruberová) máme aj rozprávkovú hru v našom archíve. Táto zima sa naozaj rozhodla, že zostane naveky. Bez ohľadu na to, či sa to ľuďom a prírode páči alebo nie. Jedného dňa ju však navštívi mládenec (Róbert Roth) a jar (Zuzana Tlučková) sa pokúsi vyslobodiť. Na prírodné rozprávky sa u nás špecializuje Božena Čahojová-Bernátová, takže aj túto napísala práve ona.

shutterstock_1818726716.jpg

Aj ľudské mláďatá tento týždeň prídu do nášho vysielania. Vlastne, títo traja bratia (Róbert Roth, Ivan Šándor, Martin Benovič) boli ľuďmi len spočiatku. Svoju chudobnú mať (Viera Topinková) deň čo deň pokúšali neposlušnosťou, maškrtnosťou a napokon aj bezcitnosťou. Tak jedného dňa vytiahli havranovi (Július Vašek) z hniezda mláďatá. V ten deň mama niesla na krst ich malú sestričku (Hana Gajdošová) a na odchode z domu im riadne pohrozila. Po návrate z kostola uvidela, že traja lotri vykonali všetko, pred čím ich varovala, ba ešte aj čosi viac. A tak ich prekliala, na havranov premenila. Túto slovenskú ľudovú rozprávku určite poznáte. Ale Traja zhavranelí bratia v rozhlasovej úprave Júliusa Farkaša sú tak pekne spracovaní, že by ste si ich rozhodne nemali nechať ujsť.

havrany.jpg

Na Púpavovej ulici žijú na jednom dvore husi, sliepky, kôň, prasiatko, kocúr aj psia rodina - mama (Oľga Šalagová), otec (Vladimír Minarovič) a šteniatko Gigo (Marta Žuchová). Žijú tam, pravdaže, aj ľudia, ale tí v tomto príbehu takmer vôbec nevystupujú. Zo všetkých najdôležitejšia je ale malá líška Magduška (Zora Kolínska), ktorá uteká pred poľovníkmi. Na úteku sa ocitne práve na tomto dvore a skamaráti sa s malým Gigom. Lenže takéto kamarátstvo môže byť pre ňu veľmi nebezpečné... Hru pre deti Dobrodružstvo líšky Magdušky napísal chorvátsky spisovateľ Zlatko Šešelj a do slovenčiny ju preložil Milan Materák. Hudbu a pesničky vykúzlil Igor Bázlik.

shutterstock_1825260392.jpg

A čo Pinky Bum a mláďatká? Tento týždeň čaká Pinkyho ďalšia zaujímavá misia. Starý priateľ ho požiada o radu, ako docieliť, aby jeho malá dcéra doma opäť cvičila hru na klavíri. Neprestala preto, že by nemala hudobný sluch, ale preto, že v klavíri niečo šramotí a na takom klavíri ona hrať nemôže. Má predsa dokonalý hudobný sluch. Pinky Bum a pavúk za klavírom je príbeh, ktorý napísal aj vám ho porozpráva Daniel Hevier a bude to už 22. časť v poradí.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame