Premenlivý týždeň a Veľká noc s Rádiom Junior

Premenlivý týždeň a Veľká noc s Rádiom Junior

Keď prichádza apríl, ťahá za sebou vozík plný poveternostných prekvapení. Usmiate slnko, ktoré drží za ruku búrku, teplý jarný deň, ktorý sa skončí krupobitím aj dúhový dážď. Na Veľkú noc nás čaká premenlivé počasie, ale aj pekné premenlivé príbehy, v ktorých nebude ťažké postrehnúť symboliku veľkonočnej nádeje.

Kúsok veľkonočnej symboliky a tiež premenlivosti by sme pri troške predstavivosti mali objaviť aj v riekach. Iná je rieka pri svojom prameni a iná stovky kilometrov ďalej po pohltení množstva prítokov. Každý prítok prináša do rieky niečo iné. Nové organizmy, inú teplotu, iné znečistenie. Iná je rieka, keď sa horách topí sneh a iná, keď v lete nechce ani za svet zapršať. Ale rieky netvaruje len prírodné prostredie a podnebie, ale aj ľudia. Z kľukatej bystrej riečky plnej rýb, rakov a živín dokážeme urobiť napriamený kanál obložený betónom. Ten vedie k priehrade, ktorá zadrží v krajine vodu a všetko, čo voda so sebou unáša. Priehrada bráni rybám v ďalšej ceste, neraz v ceste za rozmnožovaním, a tak sa život z riek postupne vytráca. Čo by bolo, keby... v Dunaji plávali šesťmetrové ryby? Zdá sa vám, že táto otázka patrí do fantasy literatúry? Možno ste ešte nepočuli o vyzách. V tom prípade si určite vypočujte najnovšiu reláciu Rozálie Vlaskovej a jej vzácneho hosťa - profesora Vladimíra Kováča z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Výskumu rýb a Dunaju sa venuje v podstate celý svoj život a je členom Medzinárodnej asociácie pre výskum Dunaja. Táto organizácia nedávno vydala náučnú rozprávkovú knihu Statočný jeseter Hviezdik a jeho dobrodružstvá, ktorú si spolu s maľovankou môžete zadarmo stiahnuť tu: https://www.danube-iad.eu/index.php?item=educational_issues Ale ukážku z nej začujete aj v našom „prírodoobjavnom" programe.

jeseter.jpg

Premenlivé nebýva len počasie či vrtochy, ale poriadne premenlivý je aj zlodej Pepito Jelito, ktorý ukradol Osmijankovi rozprávkovú kapsičku na príkaz ježibaby Rotaprinty. Už sedemkrát zmenil svoju podobu, aby Osmijankovi utiekol. Keďže Osmijanko zvykne rozprávať svoje príbehy rozdelené do ôsmich príbehov, tento týždeň by sa jeho utrpenie malo už konečne skončiť. Na pomoc mu príde psík Osmidunčo, prasiatko Osmičunčo aj drak Osmichrumčo. Ôsmu pepitojelitovskú rozprávku Kristy Bendovej O šťastnom konci vám porozpráva Osmijanko, ktorému svoj hlas požičal Ctibor Filčík. Osmijanka hľadajte, ako obyčajne, v našom vysielaní pre najmenších.

Mravcov Pobehajcov, teda mravčích bratov Poba a Haja už poznáte. To sú tí dvaja nezbedníci z rozprávky Ruda Morica, ktorí minulý týždeň lietali na padáčikoch z púpavy. Aj tento týždeň sa vo vysielaní pre najmenších vyberieme do ich mraveniska a budeme sledovať, kam sa vyberú a čo zase majú v úmysle vyparatiť. Ako mravec tesárikovi na fúzoch uzlík spravil vám (na Juniore po prvý raz) vyrozpráva Jozef Kroner.

mravcee.jpg

V našom Premenlivom týždni sa samozrejme vyberieme aj na oblohu, kde na nás čaká "Obláčik Modráčik, ktorý je všetkých detí miláčik." Ako to medzi obláčikmi chodí, o čom sa mráčiky rozprávajú a ako sa organizuje napríklad búrka či krupobitie, sa dozviete v rozprávke Ako bolo striedavo oblačno. Rozprávku Daniela Heviera z cyklu Stanica Ententýn vám vo vysielaní pre predškolákov porozpráva Karol Machata

O zlomyseľnom vetre bude ďalšia Ententýnova rozprávka. Bola raz jedna ulica, do ktorej sa nasťahoval vietor. Tá ulica nemala meno. Jedného dňa sa tam vybrali členovia mestskej rady, aby ju nejako pomenovali. Každý z nich mal na hlave klobúk. No, a hádajte, čo s nimi spravil zlomyseľný vietor? V rozprávke Jána Uličianskeho budete môcť spolu s hlavnými hrdinami vymyslieť tejto premenlivej ulici názov. Jej príbeh vám rozpovie Michal Dočolomanský.

panko.jpg

Ententýnom bude aj Zdena Gruberová. Tá nám porozpráva rozprávku o kráľovstve (napodiv opäť) bez mena. Bude o hlúpom kráľovi Múdroslavovi a múdrej princeznej Hlúposlave, aj o blížiacich sa veľkonočných sviatkoch, o maľovaní vajíčok, o ich zázračných premenách, a tak ďalej, a tak podobne. Rozprávku O vajci prekvapku vymyslel Tomáš Janovic a pustíme vám ju v našom vysielaní pre najmenších.

Premenlivo bude aj v Buvirozprávke pre slniečko. Pretože slniečko sa kotúľa kade-tade po svete a všetko vidí. Ale nesvieti neustále na celý svet. Keď je na jednej polovici sveta deň, na druhej je noc. Po niektorých krajinách ho zas nosí obláčik. Nuž, počasie je jednoducho premenlivé. Čo všetko slniečko na svojich cestách uvidí, vám v rozprávke Daniela Heviera vyrozpráva Marián Geišberg a vyspieva Soňa Horňáková. Rozprávku si pustíme v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

shutterstock_1772565650.jpg

Čo sa stane, ak sa na jednom dvore stretnú dva kohúty? Nuž, nálada bude premenlivá. Starší kohút na mladšieho zaútočí a ten mu neostane nič dlžný... Rozprávkovú hru o pletkách z gazdovského dvora napísala Elena Štefanovičová a nazvala ju O usilovnom kohútikovi. Príbeh vznikol už v roku 1954 a v našom vysielaní si ho vypočujete po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ho vylovili z rozhlasového archívu.

Veľmi premenlivé počasie bude aj v jednom z najkrajších príbehov nášho rozhlasového archívu. Ján Uličiansky napísal rozprávkovú hru Štyria škriatkovia a víla. Stretneme sa v nej s prastarým dubom (Ľubo Roman), pod ktorým si štyria škriatkovia podávajú zázračnú skrinku. Práve od toho, ktorý škriatok skrinku drží v rukách, závisia ročné obdobia. Lenže jedného dňa si zimný škriatok (Richard Stanke) povie, že si skrinku jednoducho nechá. Zabrániť mu v tom bude chcieť jarný škriatok Picollo (Daniel Fischer) a jeho milá - lesná víla Viva (Tatiana Pauhofová).

vila.jpg

Chlapci Leo (Emil Fillo) a Steven (Pavol Povoda) objavia Mendipské jaskyne. Vyberú sa na výlet do hôr, aby sa presvedčili, že tam, kde majú jaskyne koniec, je vlastne ich začiatok. Nájdu tajné pokračovanie jaskýň, zahatajú rieke cestu a spôsobia galibu vo svojom mestečku. Príbeh o chlapčenských dobrodružstvách v horách (Our Exploits at West Poley) napísal slávny anglický spisovateľ Thomas Hardy a pre rozhlas ho zdramatizovala Viera Protušová. Tento týždeň si v našej dobrodružnej dvojhodinke vypočujete prvú časť rozhlasovej hry Tajomstvo Mendipských jaskýň z roku 1965.

Rytier Hulbrant (Ján Gallovič) sa na žiadosť kňažnej Bertaldy (Helena Geregová) vyberie do tajomného lesa. Zablúdi až do domčeka starčeka a starenky (Ivan Krivosudský, Viera Topinková) a za oknom zazrie zvláštnu bytosť. I všeličo iné a zvláštne sa v tomto lese ešte šuchne. V rybárskom domčeku rytier stretne aj krásnu Undinu (Zuzana Rogelová), ktorá má jedno tajomstvo... Rozprávkovú hru o premenlivosti prírody, ale aj ľudských citov podľa knižnej predlohy nemeckého romantického spisovateľa Friedricha de la Motte Fouqué napísal Ľudovít Petraško. Hudbu pre príbeh Sen o Undine a pre všetky vodné bytosti v nej vyčaroval Mirko Krajči.

undine.jpg

Na ozajstnú šibačku a oblievačku sa vyberieme v seriáli Nezvyčajné zvyky - Šibačka. Dvojčatá Terezka a Samko u babky spoznávajú zabudnuté tradície, no a teraz prišli na rad veľkonočné zvyky. Program pripravili Ľuboš Machaj, Veronika Lesana Renčková a Zuzana Jurigová Kapráliková. Okrem známych hlasov Ľudmily Mandžárovej, Martina Kaprálika a ďalších veľkých hercov v seriáli účinkujú aj deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

Úplne po prvýkrát si u nás budete môcť vypočuť rozprávku Ondreja Sliackeho Kristus Pán a dvaja bratia. Náš príbeh nebude o veľkonočnom zmŕtvychvstaní, ale Kristus Pán sa v ňom bude premieňať na niekoho iného a pritom ani nezíde z kríža. Pretože boli raz dvaja bratia - jeden chudobný, prostáčik a druhý boháč a veľký lakomec. Keď sa ten bohatý ženil, prišiel mu na svadbu aj jeho chudobný brat. Boháč si od neho vzal dar a potom ho vyhnal, aby mu otrhaný príbuzný svadbu nešpatil. Vtedy sa nešťastný chudáčisko pristavil pri kríži a začal sa zhovárať s Ježišom. Ten mu naozaj odpovedal. Prostáčik pozval Krista Pána k sebe na hostinu, ktorú chcel vystrojiť z poslednej sliepky, ktorá mu ostala. Muž z kríža pozvanie prijal. Či prišiel, či nie a čo sa dialo potom, vám prezradí Karol Machata v peknom symbolickom príbehu.

brat.jpg

Za ďalším nebeským príbehom s premenami sa vyberieme najskôr na pašu a potom poriadne ďaleko, až na samotnú oblohu. Ako pastierik barančeky na oblohe pásol, sa dozviete z krásnej rozprávkovej hry Boženy Čahojovej-Bernátovej. Pastierik Ondrík (Róbert Roth) je síce malý chlapec, ale už teraz je veľmi odvážny a zodpovedný. Keď sa mu stratí baranček Belko, nasleduje ho až za samotným Tajomným pastierom (Karol Machata). Tajomný pastier si berie najkrajšie barančeky zo zeme na oblohu. Ale tentokrát si vezme aj Ondríka... Ako sa nebeská rozprávka skončí, vám však neprezradíme. Už povieme len to, že oblačné barančeky sa budú popásať v sprievode hudby Jaromíra Dlouhého.

No, a poriadne premenlivý bude aj Guľový blesk, ktorý sa z ničoho nič objaví v deduškovej spálni v Kozolupoch. Svetielkuje, hrá všetkými farbami a na prvý pohľad vyzerá veľmi nebezpečne. Vnúčik Jaruško je na smrť vystrašený. Ale skúsený deduško spozoruje, že ten blesk akosi príliš dobrotivo syčí a že chce niečo dôležité povedať. A veru mal pravdu. Lenže čo malo toto elektrické klbko na srdci, vám prezradí až Boris Farkaš v rozprávke českého spisovateľa Ludvíka Aškenazyho. Tento príbeh vyšiel v knihe „Praštěné pohádky", takže sa máte na čo tešiť.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame