Týždeň bez chrbtovej kosti a spomínanie na Štefana Mandžára a Jozefa Kronera

Týždeň bez chrbtovej kosti a spomínanie na Štefana Mandžára a Jozefa Kronera

Najbližšie dni sa v našom vysielaní vyskytne zvýšené množstvo rôznych potvoriek bez kostry - teda bezstavovcov. Nazrieme do sveta mravcov, pavúkov, motýľov, stonožiek, bĺch, lienok, chrústov, cvrčkov a dokonca aj pásomníc. Ale minulý týždeň nás zaskočila smrť režiséra a herca Štefana Mandžára a pripomenuli sme si tiež výročie narodenia Jozefa Kronera, a tak u nás dostanú priestor aj títo dvaja dôležití umelci.

Prvé bezstavovce, ktoré sa už nemôžu dočkať toho, ako nám vyrozprávajú svoje dobrodružstvá, budú dvaja mravčí bratia Pob a Haj. Keďže sú nerozlučnou dvojicou a neustále vymýšľajú nejaké nezbedy, všetci ich volajú mravci Pobehajci. Tentokrát sa rozhodnú lietať na padáčikoch z púpavy. Ako môže takýto nápad dopadnúť, si vymyslel spisovateľ Rudo Moric. A keďže na príbehy o nezbedníkoch bol najlepším hlasom Jozef Kroner, on vám rozprávku O dvoch mravcoch vyrozpráva v našom vysielaní pre najmenších.

antss.jpg

Tento týždeň si u nás vypočujete aj dva príbehy, ktoré ste určite ešte nikdy nepočuli. Vznikli totiž veľmi dávno a v rozhlasovom archíve zapadli poriadne hrubou vrstvou prachu. Prvým z týchto príbehov bude Mášenkina ihlička. Kde bolo, tam bolo, žilo raz jedno dievčatko Mášenka (Mária Minichová). A to dievčatko malo zázračnú ihlu. Ušila Mášenka šatočky bábike a tie sa v tej chvíli samé vyprali a vyhladili. Vyšila ihlou ozdoby na obrus a len čo ho položila na stôl, v tej chvíli sa narozličnejšími sladkosťami naplnil. Nečudo, že po takej ihle zatúžila hrozná baba Jaga - Kostená Noha (Magda Paveleková) a zázračnú ihlu Mášenke ukradla. Vtedy sa začalo veľké pátranie po milovanej ihličke. Mášenke chce pomôcť celý les - borovica (Júlia Čunderlíková), ježko (Jozef Cút), straka (Terézia Kronerová) aj malý pavúčik (Vladimír Minarovič). Tento najmenší kamarát jej napokon najviac pomôže. Ale čo všetko Mášenku u baby Jagy čaká, sa dozviete až v našom vysielaní pre najmenších. Päťdesiatpäťročnú hru pre predškolákov napísala ruská autorka Valentina Osejeva.

Bol raz jeden pavúk, ktorý sa však ako pavúk vôbec nesprával. Najprv si postavil sieť na čudnom mieste. A aby toho nebolo málo, jednej mušej návšteve prezradil, že sa neživí muchami. Dokonca sa v našom príbehu vyberie na výpravu, aby zachránil malú lienku. Seriál Pavúk Gedeon napísal Pavol Gajdošík. Možno ho poznáte aj ako knihu Pavúčikove dobrodružstvá. V našej dvojhodinke pre najmenších vám o hrdinskom pavúkovi - vegetariánovi bude rozprávať Michaela Čobejová. Tento týždeň si vypočujete prvú časť seriálu.

pavuk.jpg

Bol raz jeden Maťo, ktorý hral v kapele s ďalšími muzikantmi. Do jeho basy však jedného večera vletel chrúst Elemír. Keď Maťo začal na base hrať, chrúst začal tiež krídlami mávať. Čo sa z takejto muzikantskej dvojice vykľuje, sa dozviete v rozprávke Huncút chrúst, ktorú vám v našej dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Július Pántik. Príbeh napísal Ján Štiavnický.

Lienka Levanduľka sa len narodí a už chce vedieť všetko o svete. Naučí sa farby i všeličo o kvetoch, ale písmenko „r" nie a nie správne vysloviť. Ako sa lienka naučila hovoriť "r" bude preto jej prvým rozhlasovým príbehom. Rozprávkový seriál Lienka Levanduľka tiež nájdete v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Napísala ho Božena Trilecová. V úlohe lienky Levanduľky začujete Emíliu Tomanovú, ale v seriáli sa mihnú aj ďalšie hlasy - napríklad Viera Bálinthová, Hana Kostolanská alebo Ján Klimo.

lienka.jpg

V ďalšej časti zo seriálu Websterovci pôjde malá pavúčica Lili do školy. Po ceste nájde blchu, ktorú jej ukáže kamarátka Ema. Blchu pomenuje Ňuňulka a rozhodne sa, že sa o ňu postará. Aj Lili by si najradšej zaobstarala nejaké domáce zvieratko. Napínavé pokračovanie rozhlasového (pôvodne animovaného) seriálu napísali Katarína Kerekešová a Vanda Rozenbergová. Pavúčiu hudbu utkala Lucia Chuťková a príbehy vám neopakovateľne rozpráva Richard Stanke.

srkg.websterovci_jpg.jpg

Tento týždeň odvysielame aj ďalšiu rozprávku z cyklu Panpulóni - teda program, ktorý pripravili členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. V prvej rozprávke si skúsime vymyslieť príbeh o tom, Prečo majú ďatle na hlave červené perie. No a hneď potom sa prenesieme k tým, o ktorých je celý náš týždeň, teda ku všelijakým chrobáčikom, motýľom, včelám či lienkam. Václav Šuplata napísal totiž aj príbehy o tom, Prečo majú lienky na chrbte bodky a Prečo majú stonožky sto nôh.

Lesné zvieratká sa dopočujú, že Zlatý had prináša šťastie i bohatstvo. Ešte predtým, ako sa do rozprávky zamotá táto čarovná bytosť, stratia sa myške (Beta Poničanová) jej deti, malé myšky. Hľadá ich aj kamarát ježko (Jozef Cút). Myškine deti medzitým odviažu ježkov čln a vyberú sa na jazero. Narazia na plytčinu a stretnú chamtivého žabiaka (Ivan Krivosudský). Či sa hrdinom podarí nájsť zlatého hada a ako sa do toho všetkého zamotá pavúk (Pavol Feigler), sa dozviete vo veršovanom príbehu z roku 1958. Rozprávku českého bábkového divadelníka Jiřího Filipa preložila a upravila Jarmila Štítnická a v našom vysielaní ju budete počuť po prvýkrát.

mys.jpg

Bol raz jeden obuvník. Jedného dňa mu ktosi zaklopal na dvere, obuvník dvere otvoril, ale nikoho nevidel, Až keď sklopil zrak, zazrel malú stonožku, ktorá vraj potrebovala päťdesiat párov topánok. A dokonca na každý pár nôh iné! Nie a nie sa s obuvníkom dohodnúť, až napokon... Viac vám už neprezradíme my na tomto mieste, ale Boris Farkaš v rozprávke českého spisovateľa Václava Čtvrtka Tvrdohlavá stonožka. Príbeh režíroval Štefan Mandžár, na ktorého v týchto dňoch spomíname.

stonozka.jpg

Dievčatko Leni (Maja Habovštiaková) má kamaráta papagája, ktorý sa volá Roni (Ľubo Roman). Ich rozhlasový príbeh sa začína vo chvíli, keď sa Leni rozhodne vziať Roniho po prvýkrát do parku. V tom parku stretne Roni motýľa (Viera Topinková). Papagáj si najprv myslí, že motýľ je lietajúci kvet... Rozprávkovú hru o zvláštnych priateľstvách Papagáj a motýlik napísal bulharský autor Boris Aprilov a hudbu k rozhlasovej hre skomponoval Milan Dubovský.

  ara.jpg

Kde už by sme boli viac vystavení všelijakým termitom, pavúkom a podobným stvoreniam ako v rovníkovej Afrike? Práve tam omylom pripláva plachetnica, na ktorej je kapitánom len pätnásťročný Dick Sand (Ivan Šándor). Kuchár Negoro (Peter Bzdúch) totiž naschvál pokazí kompas a nasmeruje loď do istej záhuby. Alebo si to aspoň myslí. Že ste podobný príbeh už čítali? Nuž, je to veľmi pravdepodobné, ak poznáte dobrodružné romány Julesa Verna. Rozhlasovú hru Pätnásťročný kapitán na motívy slávnej verneovky napísal Peter Gregor, scénickú dobrodružnú hudbu zložil Milan Dubovský a tento príbeh patrí k našim tipom týždňa.

kapitan.jpg

Hneď po napínavom príbehu o Pätnásťočnom kapitánovi bude na Juniore poriadne veselo. Priletí totiž Barón z Hopsapichu. Ten sa chce oženiť s princeznou Chcevedieť (Alena Pajtinková). To by nebolo až také zvláštne, ale Barón z Hopsapichu vôbec nie je človekom, ale, prosím pekne, poriadne otravným hmyzom. Barón je jednoducho blcha. O zvláštne postavy naozaj nebude núdza, pretože sa objaví aj Týždeň (Soňa Norisová) so svojimi siedmimi deťmi, ktoré v rozprávke poriadne zamiešajú karty. V príbehu začujete pesničky a hudbu Sisy Michalidesovej a v hlavnej úlohe bude vynikajúco bzučať herec Daniel Fischer. Klasickú rozprávku nemeckého spisovateľa Clemensa Brentana preložila Berta Bartschová a pre rozhlas ju zdramatizoval aj režíroval Svetozár Sprušanský.

Tichúčko, deti, ani muk. Poviem vám príbeh z lesných lúk. Bude to príbeh rozprávkový o mravčekoch a o svrčkovi..." Tieto slová sú určite známe všetkým, ktorí v rukách držali vyrezávané leporelo s rozprávkou Svrček a mravce. Napísal ju český spisovateľ Jiří Zdeněk Novák a do slovenčiny ju prebásnila Maša Haľamová. Určite si nenechajte ujsť citlivý zimný príbeh o ľahkovážnom svrčkovi a jeho usilovných a spoľahlivých priateľoch mravcoch. Aj vám túto rozprávku čítali rodičia? Z Rádia Junior vám ju vyrozpráva Ladislav Chudík.

svrcek.jpg

Starý Lotrando (Jozef Kroner) bol obávaný lúpežník. Mal jedného syna - mladého Lotranda (Michal Dočolomanský). Než sa Lotrando starší pobral na onen svet, poslal svojho syna do kláštornej školy, aby získal vzdelanie a vyberané spôsoby. Aby sa naučil po nemecky a po francúzsky, jesť z taniera a smrkať do vreckovky. Predstavený kláštora, láskavý prior (Karol Machata) svoju úlohu splní stopercentne. Z Lotranda vyrastie spôsobný a vzdelaný gavalier. Lenže ako mu po takejto výchove pôjde zbíjanie? Jeho zbojnícky kolega Vinco (Marián Labuda) s ním bude mať starostí vyše hlavy... Veselý príbeh O slávnom lúpežníkovi Lotrandovi pochádza z knihy Karla Čapka Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek. Pre rozhlas ju upravila Tatiana Farárová-Pedanová. A prečo sme tento veselý a obľúbený príbeh zaradili do vysielania práve teraz? Pretože v ňom budete počuť nielen Jozefa Kronera, ale aj Štefana Mandžára, Ten stvárnil jedného zo zbojníkov Lotrandovej zbojníckej družiny.

kniha.jpg

So Štefanom Mandžárom sa vydáme aj na rozprávkovú výpravu na Kaukaz, presnejšie do Abcházska. Tam žije knieža Achmet (Július Pántik), jeho syn Salbi (Štefan Mandžár) a synova Múdra nevesta, ktorú vôbec nebolo jednoduché nájsť. Salbi sa najskôr zasnúbil s dievčinou (Zuzana Cigánová), ktorú knieža Achmet nakoniec poslal späť k rodičom. Ako-tak sa zmieril s tým, že jeho syn nie je najbystrejší. O to viac si zaumienil, že rozum do rodiny a najmä do neskoršieho vládnutia musí priniesť Salbiho múdra manželka. A tak sa ju otec vybral hľadať. Na potulkách stretol Rasidac (Viera Topinková), ktorá ihneď rozumela jeho inotajom a vtipom a v ktorej našiel vyrovnanú súperku pre svoje dôvtipné otázky a úlohy. Lenže tu sa príbeh nekončí. Čo ešte čaká Salbiho, Rasidac aj staré knieža, sa dozviete v rozprávkovej hre Tatiany Farárovej-Pedanovej, ktorú napísala podľa abcházskej ľudovej rozprávky.

Žubrienky sú budúce žabky a odborne sa označujú ako larvy žiab, teda nám nie je úplne jasné, či nejaké kosti majú alebo nie. Každopádne, už od minulého týždňa u nás pracujú Žubrienky inštalatérky. Vyliahli sa v zámočníckej dielni a vďaka svojmu telíčku sa dostanú do každej rúry, potrubia či kanálu. A ráno ich budí ozajstný bezstavovec - cvrček. Ako zvedavé žubrienky sledovali inštalatéra Františka Štolverku pri zváraní sa dozvieme v druhej časti čítania na pokračovanie. Z knihy Braňa Jobusa číta Braňo Jobus a k tomu spieva Braňo Jobus.

zubrienky.jpg

Už sme odvysielali 19 častí zo seriálu Pančatantra a ešte stále máme dosť starovekých indických príbehov, ktoré ste ešte nepočuli. V 20. časti seriálu Anny Gruskovej stretneme nešťastného mladého princa, ktorému v bruchu žije pásomnica. A tá je veru poriadne bez chrbtovej kosti, veď je to obyčajný červovitý parazit. Kto princa pred jeho pásomnicou zachráni, vám porozpráva Anna Šišková s Tomášom Lukáčom.

A samozrejme príde aj Pinky Bum. Hoci má riadnu chrbtovú kosť a aj zvyšok jeho kostry je v poriadku. Veď rád chodieva plávať. Lenže práve teraz je zima a kúpalisko je zatvorené. Ako vyzerá bazén v zime? Je plný snehu alebo ľadu? Alebo je, naopak, celkom prázdny? Čo sa v zime deje na mieste, ktoré v lete praská vo švíkoch zaplnené ľuďmi? Dozviete sa to v 21. časti zo seriálu Daniela Heviera - Pinky Bum a bazén v zime. Rozprávať a dokonca aj veršovať bude opäť Daniel Hevier.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com, RTVS/Boris Šima, wikipedia/Henri Meyer, vydavateľstvo Albatros/ Vojtěch Kubašta, vydavateľstvo Albatros/Josef Čapek, vydavateľstvo Slovart/Emília Jesenská


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame