Žabací týždeň a spomienka na Gustáva Valacha a Pavla Dobšinského

Žabací týždeň a spomienka na Gustáva Valacha a Pavla Dobšinského

V tomto týždni sa stretli tri pekné udalosti:

1. Pomaly sa začína jarná migrácia žiab. To znamená, že sa žabky aj žabiaky vydávajú na svoju púť z lesných úkrytov do vody. Tam nakladú vajíčka, z nich sa vyliahnu žubrienky a z nich vyrastú nové žabky. Mnoho žiab na tejto púti prechádza cestami plnými áut a keby sa tam v pravej chvíli neobjavili ochranári s vedrami, väčšina spomalených uzimených žabiek by tento pochod neprežila.

2. Výrazná herecká osobnosť s charakteristickým hlasom - Gustáv Valach - by 16. marca oslávil 100. narodeniny. Budeme naňho rozprávkovo spomínať.

3. A rozprávkovo spomínať budeme aj na Pavla Dobšinského, ktorý sa narodil v ten istý deň ako Gustáv Valach, ale o 93 rokov skôr.

Dievčina - žabka sa narodila rodičom, ktorí sa dlho nemohli dočkať dieťaťa. Mama aj otec ostali na chvíľu zarmútení takým prírastkom do rodiny, ale napokon si žabiatko obľúbili. Keď už žabkina mamka nevládala nosiť na pole mužovi jedlo, žabka sa ponúkla, že bude chodiť namiesto nej. Otec ju potom na žabkino prianie vždy vyložil na strom, z ktorého si žabacia dievčina zvykla ľúbezne spievať. To by nebolo až také zaujímavé, keby sa zrazu neobjavil princ, ktorého prilákal spev dievčiny... Ako bude chorvátska ľudová rozprávka pokračovať, vám vo vysielaní pre najmenších prezradí Karol Machata.

Bol raz jeden veľký močiar, ktorý zďaleka obchádzal každý kočiar. Bývalo v ňom stojeden žiab. Malo ich tam bývať len sto, ale zrazu sa objavila cudzia, stoprvá žabka, a celý močiar ju prijal veľmi, veľmi vľúdne. Ako je to možné? Dozviete sa to v rozprávke pre škôlkarov a škôlkarky. Príbeh veselej O žabke Hrkálke napísal Štefan Moravčík a rozprávať vám ho bude Zdena Gruberová.

mociar.jpg

Ukrajinská autorka Valeria Vrublevska napísala krátku rozprávku Neposedné žabky a vy ju začujete v našej dvojhodinke pre najmenších. Gustáv Valach, na ktorého si rozprávkovo spomíname, vám porozpráva, ako to s tými žabiakmi - Kvakom, Kvikom a Brekom - bolo. Raz si mama žabka povedala, že pôjde na jarmok nakúpiť sušené mušky. Aby sa jej synčekovia niekam nezatárali, vzala ich so sebou... Že aj z takejto pochôdzky môže vzísť veľké dobrodružstvo, ba až nebezpečenstvo, sa presvedčíte v našej rozprávke. Kvak!

zabiak.jpg

V žabacom týždni samozrejme nemôžu chýbať veselí žabiaci Kvak a Čľup. Tentokrát sa bude Čľupovi snívať sen. Ocitne sa v divadle a režírovať ho bude čudesný hlas... Ako toto dobrodružstvo dopadne, sa dozviete v deviatej časti rozprávkového seriálu Arnolda Lobela. Vypočujete si ju v dvojhodinke pre predškolákov. Rozprávať bude František Kovár.

Poznáte tú slávnu rozprávku Hansa Christiana Andersena o Palculienke? Tak, tento týždeň si vypočujeme staršie rozhlasové spracovanie tohto príbehu. Hlavná hrdinka sa však nebude volať Palculienka, ale Jačmienka. Nie je totiž väčšia ako jačmenné zrnko. Jedného dňa od svojej dobrej mamičky odíde a vydá sa na ťažkú cestu, aby zistila, kam patrí. Jedna z jej prvých zastávok bude nedobrovoľná - v rybníku u odporného žabiaka, ktorý si ju bude chcieť vziať za ženu... Rozprávkovú hru v roku 1956 napísala Elena Bauerová.

thumbelina.jpg

Bol raz jeden cár (Alojz Kramár) a ten mal jedinú dcéru Vasilisu (Soňa Valentová). Svojím rozumom prevyšovala všetkých radcov i samého cára. Radcom sa, samozrejme, vôbec nepáčilo, že otec cár svoju dcéru tak ochotne počúva. Mladá cárovná vzala pod svoju ochranu všetkých biednych ľudí a ich trápenia. Radcovia cárovnú preto pred otcom ohovoria. Vasilisa musí odísť z cárstva a dokonca sa z nej stane žabka. Stretne sa však s cárovičom Ivanom (Peter Mikulík), ktorý sa do nej zaľúbi... Rozprávkovú hru Žabka - cárovná podľa ruského ľudového príbehu napísala Helena Križanová-Brindzová.

carov.jpg

Bola raz jedna raketa (Elena Petrovická), ktorá bola veľmi namyslená. Ležala medzi ostatnými prskavkami a naparovala sa. Ibaže, keď prišiel na ňu rad a mala vyletieť a zažiariť, akosi sa jej to nepodarilo. Vyhodili ju napokon kdesi do močiara, kde sa stala poslucháčkou skutočného žabacieho koncertu... Ak poznáte rozprávky írskeho spisovateľa Oscara Wildea, určite poznáte aj príbeh Obdivuhodná raketa. Do rozprávkovej hry ho premenil Peter Gregor a my ho odporúčame našim poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

rakety.jpg

Čo by bolo, keby... roboti(-y) ožili? Aj takúto otázku položili Tomáš Bartoněk a Rozália Vlasková robotikovi a kybernetikovi Richardovi Baloghovi (z Ústavu automobilovej mechatroniky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU) v najnovšom vydaní nášho zvedavého rádiomagazínu. Richard Balogh nám vysvetlí, čo robí z robota robota (lebo kuchynský robot v skutočnosti robotom nie je), či majú roboty a roboti umelú inteligenciu, aké najkomplikovanejšie roboty dnes vedia ľudia skonštruovať... a množstvo iných zaujímavých vecí. Dostaneme sa aj k vzniku slova ROBOT, ktoré bolo vymyslené... Viete kde? V Trenčianskych Tepliciach pred vyše sto rokmi! A pozvali sme aj Jozefa Kronera, ktorý sa v jednej z rozhlasových rozprávok stal otcom čerstvo zrodeného Robota Robka. Nažhavte si tranzistory, hi-fi veže či autorádiá, prípadne si naprogramujte svoju umelú inteligenciu, nech vám klikne sem: https://junior.rtvs.sk/player.

shutterstock_287640212.jpg

Baláž je rázovitý chlapec (Stano Dančiak), ktorý zachráni samotnú princeznú (Zuzana Kronerová) a to dokonca aj s jej koňom. Princeznej Zlatici sa taký mládenec hneď zapáčil, preto ho zavolala na pytačky. Na kráľovskom dvore mu najskôr sľubujú šibenicu za pošliapanie obilia. Srdečnou drzosťou a odvahou si však kráľa (Gustáv Valach) napokon získa. Nariadi mu však vrátiť do kráľovstva zlaté slnko, zlatý mesiac, zlatú hviezdu a zlatú muziku. Baláž sa teda obetuje, trúfa si zachrániť kráľovstvo a bojovať aj za svoju lásku. A nielen on. Veď ani Zlatica nie je len taká obyčajná princeznička... Tento veselý dobrodružný príbeh pochádza zo zbierky Pavla Dobšinského a navyše v ňom začujete aj Gustáva Valacha. Slovenskú ľudovú rozprávku pre rozhlas spracoval Dušan Brindza.

Prechádzali sa raz po jednej lúke tri sestry. V tráve našli veľkú, preveľkú žabu. Najstaršia sestra by ju rada zabila, prostredná rozmýšľala ako by sa to dalo urobiť, ale najmladšia sa žaby zastala a zachránila ju. Dve staršie sestry si z najmladšej robili žarty, že veľká žaba istotne čaká potomstvo a z nej sa môže stať Žabina kmotra. A veru sa ňou aj stala. Ale tá žaba nebola obyčajnou žabou... Aj tento príbeh pochádza zo zbierky Pavla Dobšinského. Pre rozhlas ho upravila Mária Števková a rozpovie vám ho Zdena Gruberová.

kmotra.jpg

Každá žabka bola najskôr žubrienkou. Aj Mihalnička, Karpinka, Bižu, Žužu, Radôstka... a päťsto ďalších žubrienok, ktoré sa vyliahli v sústružníckej dielni majstra Šróbika. Krátko po vyliahnutí zažili hotovú kataklizmu, ale napriek tomu sa s ohromnou radosťou vybrali do sveta, v ktorom na ne čaká veľa dobrodružstiev. Veselé príbehy z knihy Žubrienky inštalatérky vám bude čítať priamo ich autor Branislav Jobus. To znamená, že príbehy budete môcť počúvať vo vrbovskom nárečí.

Na nádhernom a trošku záhadnom mieste sa ocitneme so spevavým žabiakom (Alfréd Swan) a žabkou (Eva Večerová) - rovno uprostred močiara. Močiare na ľudí občas pôsobia trochu strašidelne, ale v skutočnosti sú to celkom veselé a čarovné miesta a žije v nich veľa múdrych zvieratiek. A keď nad močiarom stúpa hmla, vtedy sa môže ukázať aj Hmlový kôň (Miroslav Dvorský). Tak sa volá aj rozprávkový príbeh fínskej autorky Kirsti Puhtila, v ktorom, čuduj sa svete, nestretnete ani človiečika. Zato sova (Darina Vašíčková), líška (Zora Kolínska), medveď (Július Paluš) aj pavúk (Jozef Longauer) sa už nevedia dočkať, kedy vám porozprávajú o svojom močiari, jeho hmle a rozospievanom žabiakovi. Príbeh preložila Bibiana Wallnerová a zahmlenú močaristú hudbu pre žabiaka zložil Igor Bázlik.

hmla.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika ianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame