Hašterivý týždeň

Hašterivý týždeň

Z kriku, výčitiek, hádok a robenia si napriek ešte nikdy nič dobré nevzišlo. Napriek tomu, priznajme si, mnohí z nás sa nechajú ľahko uniesť hnevom či jedovatým jazýčkom. A potom nás mrzí, keď sa poškriepime s rodičmi či dobrým kamošom a nie a nie sa pomeriť. Možno sa aj vďaka našim novým príbehom spoločne naučíme, ako takéto situácie riešiť.

Tento týždeň sa pohašteria dokonca aj Tuláčik a Klára! A tí sa inokedy vôbec nehádajú. Alebo presnejšie - Tuláčik sa pohašterí so všetkými ostatnými. Chce sa totiž naučiť spievať. Zavrie sa na povale, hoci mu Klára vysvetľuje, že to asi nie je dobrý nápad. Napokon už nik nevydrží Tuláčikovo brechanie a zavýjanie. Či si Tuláčik uvedomí, akú chybu spravil a či sa mu podarí zmieriť sa s Klárou, vám v ďalšej časti rozprávkového seriálu Erika Jakuba Grocha vyrozpráva Boris Farkaš. Príbeh si pustíme v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

dog.clanok.jpg

Netopiere vraj nikto nemá rád. Dokonca sa vraj nemajú rady navzájom. Keď sa stretnú, povedia si: „No nie! To je výborné, že vás tak zle vidím! Keby som vás videl jasnejšie, mám pokazenú celú noc!" Potom sa spolu zavesia na strom a spievajú si smutnú pesničku. Náš rozprávkový netopier sa však jednej noci ukrutne poháda s jednou sovou. Tá sova mu dokonca v slabej chvíli povie niečo, čomu netopier vôbec nerozumie. Čo to bolo a ako sa mu to neskôr zišlo, vám porozpráva Boris Farkaš vo vysielaní pre najmenších. Rozprávku Netopier napísal vtipný český spisovateľ Ludvík Aškenazy.

neto.clanok.jpg

Vtipným českým spisovateľom bol aj Václav Čtvrtek. Jeho rozprávky sa rozprávali nielen v rozhlase, ale sa aj čítali z kníh a pozerali v televízii. Medzi tie rozhlasové príbehy patrí aj Záhradník Klinček a čarodejník. Ten záhradník mal smolu, že jeho krásna záhrada susedila s rozprávkovým svetom. Že mu do záhrady chodia princezné, mu vôbec nevadilo. Ale keď sa tam každú jar objavil čarodejník so svojím oblačným tátošom, ktorý mu spásol fialky aj prvosienky, z toho vždy bola hádka. Ako si Klinček s neželanými hosťami poradí, vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Jozef Kroner.

flowers.jpg

Viete, čo je to štrumpandľa? Nuž, to vám neprezradíme. Dozviete sa to, ak budete počúvať 18. časť zo seriálu Neznáme rozprávky Hansa Christiana Andersena. Dušan Jamrich vám porozpráva o hašterivej štrumpandli a o golieri, ktorý je síce žiadaným gavalierom, ibaže nie každý si to myslí. A golier sa veru stretne so samými hašterivými krásavicami. Rozprávkový seriál napísal tiež Erik Jakub Groch.

Bol raz jeden kráľ a veľmi pyšná, zlá a aj hašterivá kráľovná. Nechcela, aby na trón nastúpil kráľovský syn, a tak sa vybrala k čarodejnici, aby kráľoviča zakliala. Čarodejnici sa však mladého princa uľútilo. Premenila ho síce na labuť, ale nezmárnila ho a ešte mu pribalila na cestu jedno prianie, ktoré mu bude záchranou... Rozprávkovú hru Krásna labuť podľa príbehu Boženy Němcovej v roku 1957 napísala Liliana Szabadiová - Ambrušová.

swan.jpg

Aj chamtiví ľudia dokážu byť riadne panovační a hašteriví. Taká je aj kráľovná (Mária Kráľovičová), ktorá kraľuje v kráľovstve, ktoré v zemi ukrýva množstvo železnej rudy. Tento poklad má byť rozdelený rovnomerne všetkým, pretože všetci poddaní rudu dolujú a kujú z nej zbrane. Napokon sa kráľovná pohašterí aj s princom (Stano Dančiak), ktorý si na bále nie a nie vybrať nevestu. Všetci by zo železa najradšej kuli čosi užitočnejšie ako zbrane, kráľovná však o tom nechce ani počuť. Dokonca premýšľa, že zaútočí na Železného kráľa, ktorý kedysi dávno toto bohatstvo krajine venoval... Rozprávkovú hru Rudienka napísala Elena Čepčeková a patrí k našim tipom týždňa, tak si ju nenechajte ujsť!

Poznáte Zefyrina Xirdala (Daniel Michaelli)? Vymyslel ho slávny francúzsky spisovateľ Jules Verne a práve tento hrdina hrá hlavnú úlohu v dobrodružnom príbehu Honba za meteorom. Vo svete vedcov sa ocitneme vo chvíli, keď zistia, že k Zemi mieri veľký meteorit. Nielenže je veľký, ale je celý zo zlata. Dvaja vedci (Ivan Krivosudský, Jozef Skovay) sa pohašteria, pretože každý z nich si myslí, že meteor dopadne inam. Tento týždeň si pustíme prvú časť dobrodružnej hry, ktorú na motívy vedecko-fantastického románu Julesa Verna napísal Jiří Kafka. Hru odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov a odvysielame ju v našej dobrodružnej dvojhodinke.

meteor.jpg

Namyslený Stacho (Dušan Jamrich) sa poškriepi s ostatnými kvôli rybe s belasým pásom. Túto rybku totiž, podľa dohody s lesnými ľuďmi, nesmie nik uloviť. Je posvätná a najmä je zárukou mierou a blahobytu. Stacho sa však rozhodne rybku uloviť a zabiť. Poruší tak prísahu a lesní ľudia sa veľmi nahnevajú... Tento týždeň si v našej dobrodružnej dvojhodinke vypočujete aj dobrodružnú hru pre poslucháčov a poslucháčky od osem rokov Agarova pomsta. Napísal ju Marek Kupčo.

ryba.jpg

Jozef Repko napísal veľa rozhlasových hier pre deti. Také, ktoré sa odohrávajú v dávnej minulosti, ale aj také, ktoré boli v čase ich písania súčasné alebo dokonca futuristické. Tento týždeň si budete môcť vypočuť zástupcov oboch druhov príbehov. Začneme súčasnosťou, resp. nedávnou minulosťou. Koncom 70. rokov Jozef Repko napísal jedenásť hier pre deti, ktoré sa odohrávajú v mestečku Fafrnkovo a ich hlavnými hrdinami sú dvojčatá Cyro (Viera Topinková) a Miro (Anna Bučinská) Gombuľkovci a miestny vedec a vynálezca ujo Elektrón (Karol Machata). Dvaja loptoši sa kamarátia s vynálezcom, ale jeho vynálezy, ktoré si chlapci zvyknú vyprosiť či vydupať, väčšinou spôsobia nejakú patáliu. Tentokrát ujo Elektrón chlapcom vynájde odstrašovač, aby sa napríklad nebáli prísť ufúľaní domov a aby tak všeobecne nestrácali odvahu. Odvahu aj bez odstrašovača však má malá miestna žalobaba Bublinka (Tatiana Hrivnáková), ktorá spôsobí poriadne Škriepky vo Fafrnkove.

XXdA.vymysly_pana_elektrona_jpeg.jpg

Vedeli ste, že aj topánky sa vedia poriadne rozhádať? Dokonca to dokážu aj tie najkrajšie topánky na svete, tie Julkine. Hašteria sa, ktorá je krajšia, ktorá pohodlnejšia a ktorú má Julka radšej. Výsledkom bolo, že ich Julka nosila celkom naopak. Ľavú topánku na pravej nohe a pravú na ľavej. Počas jednej noci sa pohádali viac než obyčajne. Čo si tým napokon spôsobili, sa dozviete v krátkej rozprávke Veroniky Nagyovej O rozhádaných topánočkách. Porozpráva vám ju Jakub Rybárik.

Po návšteve vymysleného Fafrnkova sa so spisovateľom Jozefom Repkom vyberieme aj do ozajstnej Myjavy. A nielen s Jozefom Repkom, ale aj s čertom (Marián Zednikovič) z naozajstného pekla, ktorý musí Myjavu navštíviť pracovne. Vládca pekla (Karol Čálik) ho vyšle práve do tohto kopaničiarskeho mestečka, aby si tam našiel svojho oplana, ktorého vezme do parády. Tých oplanov je tam plná radnica - richtár (Marián Labuda) aj jeho radní páni (Ján Valentík, Ivan Letko) sú vlastne zlodeji a klamári, navyše aj poriadne hašteriví. Náš neskúsený čertík si však neporadí bez richtárovej slúžky Terinky (Zuzana Kapráliková) a kominára Samka (Roman Pomajbo). Títo dvaja dostanú prezývku Čertovský mládenec, čertovská dievka.

Na kopci nad dedinou trónili dva utešené domčeky, každý inej farby. Jeden zelený, druhý modrý, ale inak boli navlas rovnaké, akoby v nich bývali dvaja bratia. Lenže nebývali. V tom zelenom ako tá najzelenšia tráva, ktorý mal bránku aj plot, ba dokonca aj komín zelený, býval pán Zelený (Marián Geišberg), a v tom modrom ako tá najmodrejšia obloha zase pán Modrý (Boris Farkaš). Aj oni akoby si z oka vypadli. Obidvaja nosili rovnako velikánske klobúky. Pán Zelený nosil zelený a pán Modrý zase modrý a keďže boli rovnako malí, vytŕčali im spod nich iba ich nosy, ktoré mali ešte väčšie ako klobúky. Boli to tí najpodobnejší susedia na svete, ale práve to bola podľa nich veľká nespravodlivosť a chyba, a aj preto sa za každú cenu a zo všetkých síl snažili nejako od seba odlíšiť. Neustále sa kvôli tomu hádali, škriepili, všeličo si dokazovali a vyhadzovali na oči. Rozprávkovú hru Zelená a modrá na motívy francúzskej ľudovej anekdoty napísal Viliam Sýkora. Veselú scénickú hudbu zložil Rudolf Pepucha.

Aj Ľubomír Feldek je poriadne slávny spisovateľ. Vymyslel si aj redaktora detskej rozhlasovej stanice Zlatúšika (Emil Fillo) a jeho kolegu a kamaráta figliara Botafoga (Ivan Krivosudský). Zlatúšik a Botafogo sa tentoraz premenia na hrdinov rozprávky O princovi so somárskymi ušami. Tým princom bude, pravdaže, Zlatúšik. Jeho hašterivým kráľovským otcom zasa Botafogo. Do tohto príbehu z cyklu Stanica Zlatúšik pán Feldek ukryl kúsok gréckeho mýtu o somárskych ušiach kráľa Midasa. V tomto prípade budú somárske uši v princovom zošite a ich ťaživé tajomstvo bude musieť udržať učiteľ (Ján Jamnický). Mimochodom, ten to doma so svojou hašterivou ženou tiež nemá úplne ľahké.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, George Roux, RTVS




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame