Rozvoniavajúci týždeň

Rozvoniavajúci týždeň
Tento týždeň nám na Juniore budú rozvoniavať medovníky, rozličné kvietky, ale i sladké kompóty. A to ešte nehovoríme, ako úžasne dokáže voňať čerstvo upečený pampúšik. Ale pozor, ten náš sa neje, ten náš pôjde na vandrovku! No a čuchom, teda svojim nosom sa nechá viesť aj istý mládenec, ktorý si nevestu hľadá. Myslíte, že tá, ktorej nádherne voňajú vlasy, bude tá pravá? Počúvajte a dozviete sa.

V najnovšom vydaní našej relácie z cyklu „Čo by bolo, keby..." nebudú rozvoniavať kvety ani sladké dobroty, ale drevo, z ktorého si ľudia vystrúhali obľúbenú zábavku. Šach je hra kráľov, ktorá vznikla pred 1500 rokmi. Je to však aj príležitosť, ako si nájsť nových kamarátov a naučiť sa veľa o nás, ale aj o iných. Je to taký malý vesmír s 32 figúrkami a 64 políčkami, a to doslova. Vedeli ste, že po 40. ťahu existuje v šachovej partii toľko rôznych ťahových možností, koľko je atómov v známom vesmíre? Ani my nie. Vedia to však žiaci z Bratislavskej šachovej akadémie a ich učiteľ Michal Vrba, ktorý bol hosťom a zároveň protihráčom Tomáša Bartoňka v programe Čo by bolo, keby sme všetci hrali šach?

fotka.jpg

Bol raz jeden starček a jedna starenka. Starček jedného dňa prosíkal starenku, aby mu upiekla voňavý Pampúšik. Starenka by mu rada vyhovela, keby len mala múku. Starček hneď našiel riešenie: „Poškrab po truhlici, pomeť po múčnici, a tak na pampúšik nazbieraš." A naozaj. Hotový pampúšik sa o chvíľu chladil v okne a usmieval sa na svet. Ten svet sa mu natoľko zapáčil, že z okna vyskočil a ušiel na potulky. Na ceste všetkým rozvoniaval a radostne si pospevoval pesničku o svojom vzniku. Poznáte ju? Ak náhodou nie, zaspieva vám ju Gustáv Valach v ukrajinskej ľudovej rozprávke vo vysielaní pre najmenších. (Pampúšik si bude dokonca pospevovať do hudby Tibora Andrašovana.)

Vo vysielaní pre najmenších sa stretnete aj s malou Kristínkou. Jedného dňa si pred spaním čítala rozprávku z knižky O psíčkovi a mačičke. V tej rozprávke napadlo veľa snehu a psíček s mačičkou našli cestu domov len vďaka voňavej kvargli. Kristínke sa rozprávka veľmi páčila. Zasnívala sa a povedala: „Jáj, keby aj náš domček zasypal sneh!" A keďže je známe, že slová, ktoré sa vyslovia tesne pred usnutím sa veľmi často vyplnia... Vyplnia či nevyplnia? Počúvajte rozprávku Dušana Kováča Čo nehovoriť pred spaním. Do uška vám ju uloží Dušan Jamrich.

chalupka.promo.jpg

Bolo raz jedno rozvoniavajúce meno - Hrebíčková (Emília Vášáryová). Pani, ktorá je nositeľkou tohto mena, pracuje v kvetinárstve. Čo sa ale stane, ak si jedného dňa ktosi povie, že je lepšie predávať umelé kvety ako tie skutočné a voňavé? Nenechajte si ujsť druhú časť rozprávkového muzikálu Perpetua, ktorý napísal Jozef Lenhart. Texty piesní vymyslel Ján Uličiansky a voňavú hudbu skomponoval Norbert Bodnár.

perpetua.jpg

Zachutil vám už voňavý kompót? Tak potom tu máme rozprávkovú hru práve pre vás. V príbehu Petra Bera sa totiž vyberú kompótové misky kamsi preč. A to aj preto, že by chceli, aby v nich rozvoniavali zaváraniny, ale človek ich už dávno používa na to, aby v nich boli uložené perá a ceruzky. Tak sa stane, že si misky prečítajú príbeh o vajci, ktoré sa vyberie na vandrovku. Rozhodnú sa teda jeho príklad nasledovať. A ako sa náš príbeh s hudbou Braňa Hronca bude volať? Určite ste už uhádli: Ako išli kompótové misky na vandrovku.

Boli raz tri sestry. Dve (Erika Bauerová a Soňa Ulická) boli hašterivé a nepríjemné a jedna tichá a skromná (Eva Kvietiková) pestovala ružu v kúte záhrady. Jej sestry sa tomu netešili a považovali takéto pestovanie ruže za daromnicu. Jedného dňa šli okolo vojaci. Jeden z nich (Peter Jerguš) sa zastavil v dome troch sestier a práve kvôli voňavej ruži sa zaujímal o tretiu sestru... Viac sa dozviete v rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša Vojak a ruža.

ruza.jpg

Do diaľky rozvoniavajú aj medovníky medovnikára Medudala (Marián Slovák). Ale tento Medudal mal kedysi pyšné srdce a myslel si, že jeho medovník pomôže chlapcovi (Milan Mikulčík) viac ako vrúcne slovo. On však bol hladný celkom iným spôsobom. Pretože kým sa mu od niekoho nedostane dobrého slova, ostane hladný. Medovnikár sa na chlapca nahneval, že ho ani jeho medovník nezasýtil a odišiel. Odvtedy blúdi po svete, aby svoj omyl odčinil. Rozprávkovú hru Lupienok a princezná Makovienka napísali Jana Šrámková s Jánom Turanom a Ali Brezovský pre ňu napísal scénickú hudbu.

Jaromil (Vladimír Durdík ml.) je chlapec, takmer už mládenec, ktorý túži byť záhradníkom. Rád sa pri pasení oviec prihovára kvietkom na lúke, zbiera bylinky a stará sa o malú záhradku pod skalným previsom. Jeho otec (Július Paluš) však nechce o takom niečom ani počuť. Veď by ho všetci vysmiali! V hneve svojmu synovi povie, aby si vybral poriadne remeslo alebo šiel kade ľahšie. A tak Jaromil pošle ovečky domov samé a vyberie sa do sveta. Vtáčatko ho zavedie na čarovné miesto, na ktorom kvety rozprávajú, kvitnú a voňajú všetky naraz. Tam sa mu prihovorí Narciska (Anna Bučinská) a tam sa začne Jaromilovo čarovné dobrodružstvo, pri ktorom sa stratí v čase, ale aj zachráni jednu chorú princeznú. Rozprávkovú hru českej autorky Darie Kořenej Cesta za šťastím pre Slovenský rozhlas upravila Kveta Slobodníková.

  stastie.jpg

Niečo voňavé, lepšie povedané - niekoho voňavého, budeme tento týždeň hľadať aj vo Vietname. Najskôr spoznáme chudobného opusteného mládenca (Karol Strážnický), ktorý si hľadá nevestu. Navštívi jednu múdru starenku (Viera Bálinthová) a tá mu poradí, aby v ďalekom lese vyhľadal dievčinu s menom Voňavý Vlas (Tatiana Hrivnáková). Nájde krásavicu, ktorá osirela, a preto ju vychoval biely slon. Rada to bola dobrá, dievčina a mládenec si padnú do oka a narodí sa im dievčatko. Ich radostný príbeh sa zložito zamotá, keď sa rozhodnú z lesnej samoty odísť. Prečo sa vo vietnamskej ľudovej rozprávke zrazu objaví holubica a neskôr zbojníci, sa dozviete v príbehu, ktorý pre rozhlas upravila Oľga Bednárová. Vietnamské hudobné motívy na slovenský notový papier zapísal Ali Brezovský.

V programe o knihách pre deti Knižky mačky Abecedy sa pozrieme na obrázkové knižky, v ktorých je málo textu, a preto sú výborné pre menšie deti. Pre tie, ktoré sa učia čítať alebo pre ešte menšie, ktorým čítajú rodičia a ukazujú im pri tom obrázky. Všetky ukážky z krásne ilustrovaných kníh budú od amerického spisovateľa Arnolda Lobela, ktorý si milé a veselé príbehy o zvieratkách nielen vymýšľal, ale ich sám aj kreslil. Dvoch žabiakov Kvaka a Čľupa už poznáte z nášho vysielania. Aj Pána Sovu sme už u nás vysielali. Mačka Abeceda vám však predstaví aj ďalšiu zvieraciu knižku - Myšacia polievka. Program pripravila Zuzana Jurigová-Kapráliková a začujete v ňom Soňu Ulickú, Michala Andela a Ondreja Kaprálika.

sova.jpg  

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, Arnold Lobel - vydavateľstvo OZ Slniečkovo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame