Ušatý týždeň

Ušatý týždeň
Tí, ktorí nás dobre poznajú vedia, že keď vám púšťame nejakú rozprávku, nechýba pri nej upozornenie, aby ste "dobre natŕčali uši". Pretože ten, kto dobre počúva, viac sa dozvie a naučí. Alebo aj poučí, ako v prípade našich najnovších rozprávkovch hrdinov. Niektorí z nich budú naozaj smiešni, ale aspoň budú dobre počuť, lebo ušiská na ich hlave sú niekedy vačšie, ako by sa patrilo.

Náš „Ušatý týždeň" nebude len pre zajačiky, králiky a somáriky. Veľké pozorné uši musia mať aj všetci tí, ktorí by chceli pomôcť niekomu v núdzi. Napríklad ľudia z organizácie Modrý anjel musia naozaj veľmi dobre počúvať, aby dokázali pomôcť ľuďom, ktorých práve postihlo veľké nešťastie. A záchranári z Červeného kríža musia v prvom rade počuť, či človek, ktorý potrebuje (prvú) pomoc, dýcha. Taká obyčajná vec a pritom taká dôležitá! Čo by bolo, keby... sme mohli niekoho zachrániť? je názov relácie, ktorej hlavným hrdinom bude červeno-modrý záchranár Milan Regec. Dnes je riaditeľom Modrého anjela a členom tímu krízovej intervencie. Dlhé roky však pomáhal aj v Červenom kríži. Že neviete, čo je to krízová intervencia? Dozviete sa to v novom programe Rozálie Vlaskovej. A nielen to. Reč bude aj o prvej pomoci, strese či smútku a najmä o tom, ako sa s nepríjemnosťami čo najľahšie vysporiadať.
  Mito a ja na web.jpg

Počas nášho „Týždňa nabrúsených jazykov" sme vo vysielaní pre najmenších otvorili novú Osmijankovu osmičku „pepitojelitovských" rozprávok. Spomínate si? Ježibaba Rotaprinta poslala k Osmijankovi obávaného zlodeja Pepita Jelita, aby mu ukradol kapsičku s rozprávkami. Nepáčilo sa jej, že sa chystal deťom rozprávať ježibabovské rozprávky. Keď už mal Osmijanko zlodeja takmer v hrsti, premenil sa na strakatého kocúra, kapsička na myš v jeho zuboch a hop cez múrik! Osmijanko skočil za nimi a ocitol sa v kráľovstve mačiek, kocúrov a mačiatok. Mačací občania nie sú vyslovene ušatí, ale dobre vieme, že každá mačka počuje omnoho lepšie než človek. Osmijanko musí nájsť tú správnu mačku. Teda kocúra. Či sa mu to podarí, vám v rozprávke Kristy Bendovej O mačacích prikázaniach porozpráva Ctibor Filčík.

macky.jpg

Vo vysielaní pre predškolákov si budete môcť vypočuť ešte jednu rozprávku Kristy Bendovej. Pardon, vlastne, ešte dve. Lebo táto rozprávka budú vlastne dve rozprávky v jednej. Rozprávka o roztáranej električke a ušatej aktovke vám ukáže, o čom sa asi rozprávajú električky, keď im večer skončí služba a mali by ísť spať. A tiež nazrieme do obchodíka, v ktorom čaká na svojho nového majiteľa jedna ušatá aktovka. Bude aj on ušatý? Povie vám to rozprávkový hlas Viery Bálinthovej.

shutterstock_1710629986.jpg

Zajačik - chvastáčik je názov rozprávkovej hry, ale aj meno hlavného hrdinu v jednom z našich ušatých príbehov. Zajačik dokonca prekabáti poľovníka a zoberie mu pušku a bojazlivejšieho kamaráta zavedie do krásneho domčeka. Ako sa ale neskôr ukáže, je to líščí brloh... O tom, či je lepšie byť ako ostatní, alebo si hľadať vlastnú cestu životom a kedy začína byť odvaha nebezpečná, sa dozviete v rozprávkovej hre podľa príbehu ruského spisovateľa Sergeja Vladimiroviča Michalkova. Pre rozhlas ju napísala Helena Križanová-Brindzová. Rozprávku si v našom vysielaní budete môcť vypočuť po prvýkrát, pretože až teraz sme ju vytiahli z rozhlasového archívu, hoci z rozhlasu vyletela už v roku 1956.

zaajo.jpg Abrakadabra, čáry-máry! Ale čo ak zajaca, ktorého má kúzelník v klobúku, začnú bolieť uši? A nebude vedieť na javisku vyskočiť z klobúka, ani nacvičiť nové číslo? Toto presne sa stane kúzelníkovi Buničinovi (Ivan Romančík), ktorý sa napokon rozhodne nacvičiť so svojím zajacom (Ján Gallovič) spoločnú pesničku. Ibaže zajac Karol si bude spievať svoje, a to sa Buničinovi vôbec nebude páčiť. Veselú a poriadne ušatú rozprávkovú hru O zajacoch, klobúkoch a kúzelníkoch napísal Radek Bachratý. Príbeh má aj svoju vlastnú scénickú hudbu a jej autorom je skladateľ Roman Žiaran. 

zaa.jpg

O hľadaní šťastia je rozprávková hra Veroniky Martinkovej pre malých aj veľkých. Stretneme sa v nej s malým zajkom (Ondrej Kaprálik), ktorý sa vyberie na vandrovku, aby si poriadne nabral šťastia. Aj do zásoby. Doma nechá smutnú mamku (Michaela Kapráliková) a po ceste stretne ďalšie zvieratká. Zoznámi sa so smútkom i snami iných... Ako to dopadne, sa dozviete v programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny - Panpulóni.

Ján Milčák napísal knižku Jakub s veľkými ušami. Podľa tohto príbehu vznikla aj rozhlasová hra Vrana Florenťanka. No, a o tomto príbehu tiež pripravila pásmo znalkyňa literatúry pre deti Timotea Vráblová. Nazvala ho Ušatá rozprávka. A my sme ho, ako inak, zaradili práve do nášho Ušatého týždňa. A čo má nejaká vrana spoločné s chlapcovými veľkými ušami? Tak, to sa budete čudovať, keď si Jakub spolu s vranou na nich zalieta!

Janko Pipora (Richard Stanke) je chlápätko menšie ako myška. Preto musí poriadne natŕčať uši, aby vystriehol, čo jeho veľkí bratia chystajú. Chystajú vandrovku, no bez neho! Prikážu mu strážiť chalupu, ale on radšej utečie. Na svojej púti stretáva rôzne bytosti zo zvieracej aj ľudskej ríše, ktoré mu môžu pomôcť. A tiež také, pred ktorými je lepšie ujsť. Janko sa napokon dozvie, že jeho bratia (Boris Farkaš) padli do zajatia strašného obra (Karol Machata). A viac už ani muk. Veselú vandrovnícku rozprávku podľa prípoviedky zberateľa folklóru Sama Czambela zdramatizoval Ján Uličiansky. O veselé pesničky sa postaral Peter Zagar. Jedenásť postáv príbehu dokonale zvládli piati herci - okrem už spomínaných ešte Oľga Belešová a Peter Bzdúch.

shutterstock_1720806385.jpg

Ušatý týždeň si je ťažké predstaviť bez hrdinu gréckych bájí - kráľa Midasa. A ani to nemusíte robiť, pretože Kráľ Midas (Marián Geišberg ) tento týždeň určite príde. Jeho príbeh nám prinesie človek, ktorý ako jediný pozná jeho tajomstvo. Samozrejme, je to jeho holič (Vladimír Obšil). Bude nám rozprávať o hlúposti a nenásytnosti svojho kráľa, ale aj o veselom Silénovi (Karol Machata), ktorý sa omámený vínom zatúlal do Midasovho kráľovstva. Silénos je pestúnom boha vína a veselia Dionýza (Juraj Slezáček), ktorého poznáme aj pod menom Bakchus. Takto sa aj kráľ Midas stretne s bohom vína a za svoju hlúposť si vyslúži odplatu. Tá mu však nebude stačiť, preto ďalšiu dostane od boha Apollóna (Miroslav Trnavský). Ak máte radi grécku mytológiu, určite si nenechajte ujsť rozprávkovú hru Júliusa Farkaša. Dokonca v nej budete počuť aj Panovu hru na flautu a Apollónovu zlatú lýru.

midas.jpg

Tento týždeň sa vyberieme aj do Afriky a navštívime množstvo exotických zvierat. Martin Vitek nám totiž bude čítať z knihy Mareka Vadasa Rozprávky z čiernej Afriky. Spoznáme niekoľko rozprávok od niekoľkých kmeňov. Budú to také africké bájky o levoch, sviniach, hyenách, zebrách, korytnačkách, opiciach aj slonoch. A na budúci týždeň si prečítame druhú polovicu knihy.

afrika.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame