Zvedavý týždeň a spomienka na Andyho Hryca

Zvedavý týždeň a spomienka na Andyho Hryca

Tento týždeň mal byť u nás len „zvedavý", plný radostného vypytovania, hľadania, pátrania a skúmania. Lenže sme sa dozvedeli, že do hereckého neba odišiel Andrej Hryc, a tak bude tento týždeň aj spomienkou naňho. Predstaví sa vám v dvoch úlohách - ako tajomný kúzelník Prantolíny, aj ako odhodlaný a zvedavý kráľovič Janko.

Na veľmi podivuhodnú výpravu sa vyberieme s kráľovičom Jankom (Andrej Hryc). Otec kráľ (Jozef Kroner) stále len domŕza, aby sa Janko konečne oženil. Janko najskôr nie a nie, ale keď mu hvezdár (Oldo Hlaváček) nájde hviezdu, ktorá patrí prekrásnej dievčine Stázke (Tatiana Hrivnáková), Janko vystrelí do sveta ako šíp. Na svojej výprave stretne zdvorilého spievajúceho draka (Marián Labuda), ktorému Stázka občas príde vychytať blšky na chrbte. Narazí aj na bandu zbojníkov, ktorým Stázka pláta košele. Skrátka, všade, kam sa pohne, narazí na dobrý chýr o krásnej a dobrej Stázke. Lenže druhým dychom každý hneď dodá, že Stázka má aj príšernú sestru Placidu (Eva Krížiková). Čudná rozprávka o Stázke a Placide je rozprávková hra z poľského rozhlasu. Napísala ju Krystyna Wodnicka podľa príbehu slávneho poľského spisovateľa Bołesława Leśmiana. Veselé piesne a hudbu na motívy slovenských ľudových piesní zložil Igor Bázlik. Preložila Táňa Tanušková, verše prebásnil Dušan Brindza.

andy.jpg

Na jednom novopostavenom sídlisku sa objaví záhada nad záhady. Pátrať po nej budeme s detektívom Petrom (Martin Kaprálik) a jeho mladšou sestrou - detektívkou Petrou (Katarína Zoltánová). Zo sveta totiž zmiznú všetky rozprávky. Áno, tie z kníh, z rozhlasu, z televízie a dokonca aj z hláv starých mám a z rukopisov spisovateľov. Peter a Petra sú takí zvedaví, čo sa to stalo, že si založia detskú detektívnu kanceláriu a vyberú sa po stopách stratených príbehov. Prvá stopa vedie k susedovi Prantolínymu (Andrej Hryc). Netušia, ako sa vlastne zrazu objavili jeho dvere v bytovom dome, ale stopa to bola horúca, ba priam celkom najlepšia. Rozprávka o stratených rozprávkach je hra, ktorú napísal Ivan Svetko. A hoci má už viac ako 30 rokov, jej symbolika je aktuálna aj dnes. Ešte stále búrame rozprávkové svety - bagrami aj zabúdaním na deti.

Kvak a Čľup sú už tradične na voľačo zvedaví. Vo svojom štvrtom príbehu pre predškolákov budú jesť zmrzlinu a medzitým sa im pritrafí, že stretnú strašidlo. Ste zvedaví, kto sa tak strašidelne zamaskoval? Alebo kto bude v príbehu o plávaní zvedavý na to, ako vyzerá Čľup v plavkách? Počúvajte svetoznámy rozprávkový seriál amerického spisovateľa Arnolda Lobela, ktorý pre vás v roku 2020 načítal František Kovár.

kvak.clanok.jpg

Pes Alan začne jedného dňa štekať na strom. Jeho pani je, samozrejme, zvedavá, čo za čudo tam psík vyňuchal. Keď sa k nemu priblíži, zistí, že ten strom žmurká! Ba dokonca, že je to drevený tato. Niečo vám to pripomína? Áno, vypočujete si prvú časť rozprávkového seriálu Tomáša Janovica a Timotey Vráblovej Tato básnik s názvom Rozprávka o neobyčajnom lese. Rozprávať budú Michal Dočolomanský, Dušan Kaprálik, Martina Kapráliková a Johana Miklošíková v našom vysielaní pre najmenších.

Hrdina rómskych ľudový rozprávok, Kalo Dant, je zvedavosť sama osebe. Inak tomu nebude ani v tretej časti rozprávkového seriálu zo zbierky Marie Voříškovej. Po výlete do siedmich svetov zatúži vrátiť sa domov. Tam, kde žijú priateľskí ľudia. Ale to nie je len tak... Ste zvedaví, či sa mu to podarí? O tom vám viac porozpráva Zuzana Kronerová. A pozor, stretneme sa aj s obrovským drakom, ktorému bude hlavný hrdina rozkazovať, ba dokonca sa aj spriatelia.

gypsy.clanok.jpg

Do vysielania pre najmenších príde aj chlapček - zvedavý noštek. Neustále sa vypytuje: Kde? A prečo? A kedy? A kto?... Na svete má troch odpovedačov - mamu, otca a dedka. Dedko ho dokonca vezme na výlet na koniec sveta. Alebo na koniec mesta? Najčudnejšie je, že táto rozprávka Daniela Heviera sa volá Rozprávka o kalendári. Prečo? To vám porozpráva Karol Machata.

Tento týždeň u nás stretnete aj zopár (staro)nových kamarátov, ktorých ešte nepoznáte. Jedným z nich bude dievčatko Mášenka. Rozprávky o nej napísala ruská spisovateľka Sofija Mogilevská. Prvá časť seriálu Mášenkine rozprávky sa volá Dažďová rozprávka. Zvedavé dievčatko sa v nej vyberie do lesa na huby, kde ho prekvapí dážď. O Mášenke vám bude celých šesť týždňov rozprávať Jela Lukešová.

masa.jpg

V rodine veveričiek je vždy veselo. Mama veverica a jej tri veveričiatka spoznávajú svet a kamarátia sa s celým lesom. Jedného dňa mama učí svoje mláďatá skákať. Malý Bielonosík je na celý svet taký zvedavý, že keď si mama po voľačo odskočí, hneď poďho - poskakuje aj bez dozoru. A ako to už v podobných príbehoch býva, zatúla sa. Rozprávková hra vznikla na motívy sovietskej animovanej rozprávky už v roku 1957. Podľa Georgija Skrebického hru pre rozhlas napísala Eleonóra Gašparová a u nás si ju vypočujete po prvý raz.

veve.jpg

Bol raz jeden kráľ (Miroslav Trnavský) a ten mal troch synov (Štefan Martinovič, Ondrej Kaprálik a Ivan Šándor). A ešte mal záhradu a v nej jabloň, na ktorej rástli zlaté jablká. Každú noc dozrelo jedno jabĺčko a každú noc ho ktosi ukradol. Všetci, na čele s kráľom, sú veľmi zvedaví, ako je to možné, že sa tajomnému zlodejovi darí znovu a znovu takú vzácnosť ukradnúť. Rozhodnú sa preto zlatú jabloň strážiť. Čo sa dozvedia a čo všetko táto udalosť bude znamenať, sa dozviete v rozprávkovej hre Vták Ohnivák a líška Ryška. Podľa českej ľudovej rozprávky zo zbierky Karla Jaromíra Erbena ju napísal Jakub Molnár.

strom.jpg

Zvedaví sú aj malí ježkovia v rodine Ježkovcov. Kým rodičia (Jozef Cút, Júlia Čunderlíková) obživu zháňajú, malý Furko (Štefan Jančík), ktorému mamička prikázala ostať doma, šup - a už je aj preč. Doma nechá brata Murka (Martin Terray), ktorý rodičom vyzradí, kam sa jeho neposedný a zvedavý brat vybral. Na svojej ceste stretne ďalšie zvieratká a, veru, občas sa mu aj nebezpečné veci pritrafia. Či sa mu podarí nájsť bračeka aj rodičov, sa dozviete v rozprávkovej hre Ježkovci z roku 1963, ktorú podľa príbehu Martina Hranka napísala Irena Lifková.

shutterstock_1831748629.jpg

Emma (Petra Guzaninová) a Maroš (Boris Lacko) sú kamaráti. Bývajú v susedných panelákoch na jednom sídlisku. Jedného dňa Maroš zistí, že celkom na konci sídliska sa nachádza tajuplné miesto plné pokladov. A pretože sú obaja zvedaví, vypravia sa tam na prieskum. Lenže to miesto je smetisko a namiesto pokladov tam nájdu zvláštnu ženu v sivých otrhaných šatách. Vraj je to dúha (Adriana Ballová), ktorá stratila svoje farby, keď jej bosorka (Beáta Drotárová) ukradla krištáľový kvet. Lenže o farby nepríde len dúha, ale celý svet a navyše, kliatba nenávisti sa začína šíriť sídliskom... Či si s tým dvaja malí odvážlivci poradia, sa dozviete v rozprávkovej hre Petra Karpinského Operácia krištáľový kvet.

shutterstock_650055484.jpg

Pinky Bum nie je zvedavý na zlé správy zo sveta, a tak nečíta noviny. Ale jedny noviny mu chtiac-nechtiac privanie vietor a on sa dozvie, že zoologická záhrada má problémy. Táto správa v ňom predsa len zvedavosť vzbudí, preto sa do zoo vyberie, aby zistil, čo sa to tam deje. Trinásta časť seriálu Daniela Heviera sa bude volať Pinky Bum a ohrozená ZOO. A kto vám ju rozpovie? Ten, kto obyčajne. Autor sám - Daniel Hevier.

Ste zvedaví, ako dopadne Útek, teda čítanie na pokračovanie z knihy Mareka Vadasa? Aj to sa dozviete v našom „Zvedavom týždni". Príbeh, vďaka ktorému môžeme rozprávkovými okuliarmi nazrieť do života utečencov, vám do konca dočíta Martin Vitek.

Čo myslíte, vedia sa psy smiať? A čo sa stane, keď pošteklíte potkana na brušku? Odpovede na tieto a rôzne iné otázky sa dozviete v programe Lucie Šarákovej Čo by bolo, keby... smiechu nebolo? Okrem iného bude reč o tom, ako si udržať dobrú náladu i v neľahkej dobe, ktorú práve žijeme. Prezradíme vám, že práve vy, deti, máte teraz veľmi dôležitú úlohu! Privítame hosťa - inštruktora jogy smiechu - Ľubora Foltána, ktorý nám poradí rôzne recepty, ako sa smiať, i keď nám do smiechu veľmi nie je. Povieme si o liečivých účinkoch smiechu aj o tom, ako dokáže úsmev robiť zázraky.  A samozrejme, dobre sa zabavíme pri smiešnych zvukoch, pesničkách a rozprávkach.

smiech.promo.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: TASR, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame