Spravodlivý týždeň

Spravodlivý týždeň

Vymyslieť Spravodlivý týždeň nie je len tak. Aby sme boli naozaj spravodliví, vybrali sme pre vás z našej archívnej truhlice rozprávok takýto príbeh: Stanica Ententýn vysiela rozprávku pre všetky deti. Naozaj sa takto volá. A vôbec nie je o všetkých deťoch sveta, ale len o jednej princeznej, ktorá bola nesmierne smutná. Bola taká smutná, že kráľovskí rodičia museli do zámku zvolať všakovakých lekárov, šarlatánov, mastičkárov aj felčiarov, aby ju nakoniec aj tak vyliečil starý rozprávkar. Ako? Prezradia vám to, výnimočne, až traja rozprávači - Michal Dočolomanský, Zdena Gruberová a Karol Machata - v rozprávke Daniela Heviera hneď na začiatku nášho vysielania pre najmenších.

princezna.jpg

Aj to je spravodlivé, aby mala každá bytosť niekoho, koho môže mať rada a kto môže mať rád ju. Aj keď je to len prázdny kartón od vajíčok. Hlavu má z novinovej čiapky, ruky a nohy zo škatuliek od liekov. Pre každého je to len hromádka separovaného papiera. Iba Martin v nej vidí niečo viac. A keď to niečo začne rozprávať a Martin mu otvorí kartónový kabátik, nájde v ňom srdiečko. O Papinovi napísala seriál krátkych rozprávok Gabriela Magalová. Prvú časť - Nový kamarát - si vypočujete tento týždeň v našom vysielaní pre najmenších. Rozprávať bude Lenka Libjaková. A pozor, seriál je úplne nový, takže u nás si ho vypočujete po prvý raz.

Asi ste si už zvykli, že spravodliví bývajú ľudia. V rozprávkach sú to častokrát králi, sudcovia, radcovia a podobné významné osobnosti. Ale Osmijanko vám tento týždeň prinesie rozprávku O spravodlivej baterke. Táto baterka to bude mať naozaj ťažké, pretože ju ukradne jeden nehanebný lupič a rozhodne sa ju používať pri svojich ďalších lúpežiach. Ako si s tým úbohé svetielko v rukách gaunera poradí, vám v rozprávke Kristy Bendovej vo vysielaní pre najmenších porozpráva Ctibor Filčík.

robber.jpg

Bol raz jeden starý otec, ktorý sa chcel voči svojim trom synom zachovať spravodlivo. Ale keďže netušil, ako by im majetok spravodlivo podelil, nechal to na nich. Poslal ich na vandrovku, aby každý prišiel na to, čo chce a dokázal, čo si zaslúži... Rozprávku Tri výslužky napísala Mária Rázusová-Martáková podľa slovenskej ľudovej rozprávky. Rozprávať bude Karol Machata a my si ju pustíme v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

Český spisovateľ a zberateľ folklóru Karel Jaromír Erben napísal podľa ľudových príbehov poriadne hrôzostrašné básne - balady. V cykle Keď hudba rozpráva si vypočujeme práve jednu takúto baladu zo známej zbierky Kytice. Stretneme sa s krásnou a dobrou priadkou i s kráľom, ktorý si ju chce vziať za ženu. Ale čo čert nechce, priadka má aj zlú macochu a nevlastnú dcéru. A práve tieto dve vykonajú hlavnej hrdinke veľké nespravodlivosti. Ale všetko zlé, čo spravia, sa im napokon spravodlivo vráti. Príbehom vás prevedie Dáša Rúfusová a spolu s jej hlasom bude znieť aj hudba Antonína Dvořáka. Príbeh z češtiny prebásnil Ľubomír Feldek a volá sa Zlatý kolovrat.

Bol raz jeden spisovateľ Salman Rushdie (vlastne nebol, on stále je), ktorý je známy ako dospelácky spisovateľ a možno netušíte, že napísal aj známe rozprávky. No a práve tie si vybral ako objekt svojho záujmu náš spisovateľ Peter Karpinský. V cykle Detská abeceda nás zavedie až do paláca princa Bola. Jedného dňa v jeho kráľovstve chytia votrelca a privedú ho nespravodlivo spútaného pred princa i generála. Lenžie zistia, že tým votrelcom je rozprávač príbehov Šach Bla-Bla, otec Harúna z knihy „Harún a more príbehov". Ako to bolo ďalej s rozprávačmi i britským spisovateľom indického pôvodu Salmanom Rushdiem? Počúvajte a dozviete sa.

slon.jpg

Viete, kto zakričí do sveta obyčajnú holú pravdu, že cisár je nahý? V našej verzii rozprávky o nových šatách bude svoj nespravodlivý údel niesť cisársky krajčír (Marián Slovák) a jeho syn (Marek Fašiang). Práve naňho totiž cisár (Richard Stanke) zanevrie, keď mu hlavný hrdina povie pravdu a odmietne s ním súhlasiť... Ale keď sa v rozprávke deje nespravodlivosť, musí existovať aj spravodlivosť. Či napokon cisár príde na to, kto je jeho skutočný priateľ a či sa dostane nespravodlivým trestu a spravodlivým odmeny, to sa dozviete, ak budete napínať uši pri rozprávkovej hre Nové cisárove šaty. Podľa známeho príbehu Hansa Christiana Andersena hru pre rozhlas napísala Jana Kákošová. A scénickú hudbu vykúzlil Roman Žiaran.

cisar.jpg

V dobrodružnej hre, ktorú inšpirovali grécke báje, bude veľa hrdinov zlých a nespravodlivých, a len pár dobrých a spravodlivých. Nespravodlivý je krutý kráľ Mínos, ktorý posiela do krétskeho labyrintu chlapcov a dievčatá ako potravu pre tajomného Minotaura (Gustáv Valach). Nespravodlivá je aj Amarna (Eva Poláková), keď sa Théseovi (Karol Machata) za jeho statočnosť krivdou odpláca. Spravodlivý je však samotný príbeh - z labyrintu totiž vyjde len ten, kto je najstatočnejší. Nebezpečné môže byť nielen stretnutie s Minotaurom, ale možno aj sámého so sebou... Hru Labyrint napísal Jiří Pětivoký a pustíme si ju v našej dobrodružnej dvojhodinke.

minotaurus.jpg

Hlavný hrdina z knihy Mareka Vadasa sa, podľa svojho otca, musí naučiť utekať. Každé dieťa podľa neho musí vedieť utekať. Chlapec to pochopí, keď ho pohryzie pes, pred ktorým nedokázal utiecť. Chlapec začne behať a postupne sa zlepšuje. Lenže z nevinnej zábavy sa čoskoro stane nutnosť v boji o prežitie. V chlapcovej rodine vypukne choroba pažravosti, a tak sa s otcom a psíkom Alanom vydajú na Útek veľmi čudnými krajinami. Musieť utekať zo svojho domova je nespravodlivé aj smutné. Marekovi Vadasovi sa však aj o smutných veciach podarilo napísať peknú farebnú knihu. V Rádiu Junior vám z nej bude čítať Martin Vitek.

Spravodlivosť budú hľadať aj súrodenci zo slovenskej ľudovej rozprávky. Jakub (Daniel Fischer) a Anička (Jana Kvantíková) žijú bez rodičov, majú len jeden druhého a jednu kravičku. Jakub je kraviar, pasie kravy pre celú dedinu. Raz ich navštívi sused Krajec (Miroslav Noga), ktorý sa na staré kolená zahľadel do Aničky. Keď ho dievčina odmietne, ohrdnutý pytač zatiahne do svojej pomsty úplatného richtára (Juraj Predmerský) a notára (Boris Farkaš). Jakuba najskôr presvedčia, že susedova Drevená krava musí chodiť na pašu spolu s ostatnými. Teda ju musí nosiť na chrbte. To však nie je všetko, udeje sa toho ešte veľa, ale Jakub nestráca rozum, odvahu ani zmysel pre humor a odchádza hľadať spravodlivosť aj šťastie rovno na kráľovský dvor. Či ho tam nájde, sa dozviete v príbehu, ktorý zdramatizovala Dana Garguláková.

krava.jpg

Bol raz jeden mladý chán Sulejman (Vladimír Durdík ml.), ktorý mal veľmi dobré srdce. Spravodlivo vládnuť mu pomáhal lelek (Ľubo Roman), vtáčik, ktorý bol jeho najlepším priateľom a ktorý z výšky videl celý svet v jeho zložitosti, kráse aj v utrpení. Kráľovi neradil priamo, ale v hádankách. Vždy, keď do paláca prišli ukrivdení ľudia a ich žalobcovia, aby ich chán rozsúdil, vtáčik kráľovi povedal podobenstvo alebo položil hádanku. Chánova sestra Salma (Ida Rapaičová) bola opakom svojho brata. Neobdivovala básne, prírodu a múdrosť, ale tvrdý boj, víťazstvo a moc. Jedného dňa vo svojej časti ríše Sulejmana zajala. Vtedy sa objavila jej otrokyňa Buluk (Hana Gajdošová) a chána zachránila. Lenže toto ani zďaleka nie je šťastný a spravodlivý koniec. Ten sa dozviete až v rozprávkovej hre O múdrom lelkovi a krásnej Buluk, ktorú podľa kazašskej ľudovej rozprávky napísala Eva Dobešová.

kazach.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame