Zemepisný a objaviteľský týždeň

Zemepisný a objaviteľský týždeň

Tento týždeň si nasadíme cestovateľské topánky a obídeme celý svet. Budeme objavovať tajné zákutia a nepreskúmané miesta, ich príbehy aj obyvateľov. Je ich na svete ešte tak veľa a netrpezlivo čakajú, kedy ich niekto objaví. A dokonca zabŕdneme i do krajín, ktoré na mape nenájdete, naopak, popustíme uzdu vlastnej fantázii a nejaké si ešte vymyslíme.

Viete, ktorá štátna vlajka je najstaršia na svete? A viete, že kráľovi tejto krajiny spadla z neba? Že farby a symboly na vlajkách sú v skutočnosti šifrovanými príbehmi, ktoré rozprávajú o dejinách jednotlivých štátov? Keby vlajky vedeli rozprávať, určite by ste to vedeli. Náš kolega Tomáš Bartoněk ich však presvedčil, a tak výnimočne pre Rádio Junior niektoré z nich prehovoria. Objavovať historické a zemepisné zaujímavosti budeme v novom programe Čo by bolo, keby... vlajky rozprávali? Špeciálne pre túto reláciu napísali Tomáš Bartoněk a Rozália Vlasková aj dve vlajkové rozprávky. A navyše vás čaká súťaž o perfektnú knižku od Roberta G. Fressona „Príbehy svetových vlajok". Do žrebovania vás zaradíme, ak nám pošlete obrázok vlastného návrhu slovenskej vlajky. Nakreslite nám, ako by podľa vás mala vyzerať naša vlajka, aby si ju už nikto so žiadnou inou vlajkou nepomýlil. Svoj obrázok nám odfoťte a pošlite do konca januára na emailovú adresu junior@rtvs.sk.

vlajky.clanok.jpg

Všimli ste si tú zimu? Už prišla nielen do hôr a do vyššie položených miest. Už ju konečne ochutnali aj tí, čo bývajú v južnejších okresoch Slovenska. A tak sa zima objaví aj v našom vysielaní pre najmenších poslucháčov. Poznáte Medušku? Je to malá včielka, ktorú si vymyslela spisovateľka Elena Čepčeková. Meduška má vlastný televízny večerníček aj rozprávkovú knižku. A má aj príbeh v našom archíve. Volá sa Meduškine kapčeky a svrček. Rozmýšľate, čo sú to kapčeky? Kapce sú vysoké teplé topánky ušité zo súkna. A súkno je hrubá látka z ovčej vlny. Meduškine kapčeky nevyrobí obuvník, ale chrobáčik roháč. A čo s tým všetkým bude mať spoločné svrček, vám prezradí Jela Lukešová.

med.clanok.jpg

Aby sme si pani Zimu poriadne uctili, vybrali sme z nášho archívu aj staršie pásmo pre deti Dobrý deň, zima. U nás si ho vypočujete po prvý raz. V roku 1974 ho pripravila Hana Suchá a rozprávať budú Viera Topinková a Karol Strážnický. Budú to príbehy zo zasnežených vrchov aj lúk a detský spevácky zbor vám o snehu aj zaspieva.

Bola raz jedna Martinka, ktorá veľmi chcela bieleho koňa. Takého, s ktorým by mohla všeličo objavovať. Napríklad aj oblohu. Preto si takého koníka namaľovala, a tak veľmi si želala, aby bol skutočný, že jedného večera naozaj ožil. Vysadla mu na chrbát a vyrazili spolu na objavy proti noci... Jednu z najkrajších rozprávok zo stanice Ententýn napísal Daniel Hevier a v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám ju vyrozpráva Ctibor Filčík. Príbeh sa volá, ako inak, O bielom koni. A pozor, nepovozíte sa len na bielom koni, ale aj na nádhernej plachetnici!

kon.clanok.jpg

Kalo Dant je hrdina rozprávkového seriálu, ktorý podľa rómskych ľudových príbehov napísala Marie Voříšková. Prvá časť bude o zvedavom chlapcovi, ktorý sa dopočuje o tom, že Pán Boh stvoril okrem nášho sveta ešte sedem ďalších, ktoré sa rozprestierajú tam, kde je obloha. A pretože Kalo Dant je chlapec veľmi zvedavý, rozhodne sa, že sa vypraví tie svety objaviť. Aj tento príbeh si vypočujete v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Rozprávať bude Zuzana Kronerová.

Prvýkrát u nás zaznie aj celkom nová rozhlasová hra. Napísal ju Marek Kupčo a nazval ju podľa hlavnej hrdinky Lena. Lenka (Bianka Bucková) je piatačka z chudobnej rodiny. Ľahké to nemá ani doma, ani v škole. V škole sa jej posmieva spolužiak Ivan (Viktor Vrbiar) a doma ju čaká večne nespokojná a zúfalá mama (Kristína Turjanová) s malým bračekom. Lenka je však ku všetkým aj naďalej milá a nápomocná. Jej obetavosť ju jedného dňa takmer vytrhne zo sveta živých. Vtedy sa nechtiac vydá na objavnú cestu nebom aj peklom a na svojej ceste stretáva tetku smrť (Lucia Vráblicová), ale aj samotného Boha (Boris Farkaš) a jeho syna (David Hartl). Pre ktorý svet sa Lenka napokon rozhodne? Dozviete sa to v najnovšej rozhlasovej hre pre celú rodinu.

girl.promo.jpg

Objavovať svet sa vyberie aj mládenec zo slovenskej ľudovej rozprávky. Narodil sa ako vytúžené dieťa svojim už dosť starým rodičom, ale tí nakoniec aj tak trochu ľutovali, že oňho toľko prosíkali. Chlapec bol nesmierne škaredý a neustále bol hladný. Preto sa vydal na potulky do sveta. Aby si našiel poriadnu prácu a dáko sa uživil. Takých gazdov, ktorí by ho dokázali nasýtiť však nenašiel. Zato stretol čerta a ten ho s radosťou vzal do služby. Mládenec si v pekle vyslúžil Randavý kabát. Ďalšie cudzie slovo? Randavý znamená deravý či otrhaný. A prečo by niekto pracoval za takú plácu? To vám prezradí Richard Stanke v rozprávke, ktorú upravil Ondrej Sliacky.

chlapec.jpg

Zemepisný a objaviteľský týždeň bez dobrodružnej hry o kapitánovi Jamesovi Cookovi? To nie. Anglický moreplavec a výskumník kapitán James Cook (Ľubo Roman) mal obrovský a zdanlivo nesplniteľný sen - objaviť Austráliu, teda šiesty svetadiel. Na ceste k nemu sa zatúlal aj do iných subtropických krajín, kde je slnko stále ostré, more sa rozbíja o brehy a kde žijú celkom iní ľudia než na jeho rodných Britských ostrovoch. Hru pre deti a mládež Pionieri ďalekých oceánov podľa denníkových zápiskov slávneho moreplavca napísal Jaroslav Kopernický. Morské vlny do nôt zachytil hudobný skladateľ Ivan Parík. Príbeh je rozdelený na dve časti a druhú časť odvysielame hneď po skončení prvej.

vook.clanok.jpg

Ako sa stať jaskyniarom? Premýšľali ste už niekedy nad tým? Veronika Dianišková, Viktor Vrbiar a Eva Sajanová sa v programe Lovci výletov vyberú na výlet, aby to zistili. V jaskyni sa stretnú s jaskyniarom Lukášom Vlčekom, ktorý ich zavedie do tajomného podzemia a rozpovie im aj vám, prečo sú jaskyne také zaujímavé.

cave-3926822_960_720.jpg

Malá Aťa (Viera Tomanová) sa ocitne na krásnej plachetnici. Dokáže sa rozprávať s plachtami i so stožiarom a kamarát jej dokonca skočí do mora aj po záchranné kolesá, keďže ona sama nevie plávať. Táto loď má výhodu, že na objaviteľské plavby sa môžete vypraviť aj vtedy, ak ste zatvorení v byte. Napríklad aj teraz, počas pandémie. Pretože takú loď si môžete vymyslieť aj z obyčajnej pohovky. Rozprávkovú hru Aťa a jej priatelia napísal Ján Uličiansky.

ata.jpg

Tento týždeň si pustíme aj poslednú časť čítania na pokračovanie z románu Ostrov pokladov. Ale so škótskym spisovateľom Robertom Louisom Stevensonom ostaneme počas dobrodružnej dvojhodinky aj vtedy, keď sa dobrodružstvá na Ostrove pokladov skončia. Do vysielania sme totiž zaradili aj prvú časť dobrodružnej hry Únos, ktorú podľa príbehu tohto slávneho spisovateľa napísal Milan Frolo. Hlavný hrdina David (Vladimír Obšil) sa vyberie do vzdialeného prístavu. Hľadá dom s názvom Shaws, v ktorom sa ukrýva jeho tajuplná minulosť. Nie je to však len minulosť, tajuplný je aj samotný starý dom, podobný skôr zrúcanine... Tam sa začne výprava do ďalekej krajiny i do dávnych spomienok.

A vypravíme sa aj do sveta Indiánov - Lakandóncov, do pralesov v mexickom Chiapase. Tajomné dobrodružné rozprávky zozbieral priamo od lakandónskych Mayov mayológ Milan Kováč. Priniesol ich najprv do Mexika, kde ich prekladatelia preložili do španielčiny a potom ich na Slovensku vzali do rúk študenti hispanistiky a preložili ich do slovenčiny. Rozprávky teda nielenže pochádzajú z ďalekých krajín, ale museli putovať naozaj dlho, aby sa dostali z Chiapasu až do vašich uší. Prvý príbeh zo seriálu Lakandónske rozprávky bude o stvorení sveta, ľudí aj divých zvierat a vyrozpráva vám ho Anna Javorková.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame