Týždeň najdúchov

Týždeň najdúchov

Niekedy veci nemusíme hľadať. Prídu k nám samé. Objavia sa z čista jasna a to sa ešte len začnú diať veci! Aj v našom novom programe sa odrazu objavilo zopár noviniek, ktoré stoja za vypočutie. Hovoriaci žabiaci a pavúci, ale aj jeden chalan, ktorý vás zavedie do perfektného bunkra. Teda nie on, ale jeho hovoriaci kôň, ktorý sa tiež objavil len tak z ničoho nič. A ešte je tu jedna dievčina, čo zo stromu vyšla... No proste, nájdite si ich všetkých v našich príbehoch.

Pozor, pozor! Začíname vysielať novučičký rozprávkový seriál podľa legendárnej knižky o smiešnych žabiakoch - Kvakovi a Čľupovi. Arnold Lobel napísal milé, nežné a komické príbehy určené tak našim najmenších poslucháčom ako aj tým starším, či úplne dospelým. V prvej časti bude jedným z prvých najdúchov tohto týždňa sama jar. Kvak sa totiž vyberie za roh, aby ju našiel. Jar mu najprv uteká, ale napokon... No, veď počúvajte seriál Kvak a Čľup. Rozprávať bude František Kovár.

kvak.jpg

„Všetko, čo má nohy, chodí. Samozrejme, okrem stolov, stoličiek a drevených koníkov. Stoly a stoličky stoja na dlážke, drevené koníky sa môžu točiť na kolotoči. Môžu, ale nemusia. Ako ten jeden, ktorého raz našiel pán Tomáš pri ceste..." Ako to s dreveným najdúchom a pánom Tomášom bolo ďalej, vám rozpovie Zdena Gruberová vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Jána Uličianskeho O drevenom koníkovi.

kon.promo.jpg

Poznáte Smolíčka pacholíčka? Pýtam sa na malého chlapčeka, ktorého pre svet objavila Božena Němcová v českej ľudovej rozprávke. Aj Smolíček (Zora Kolínska) je najdúch. Nestarajú sa však o neho ľudia, ale zlatoparohý jeleň (Karol Machata). A niekedy aj tajomný deduško Machnáč (Jozef Kroner). Väčšinou na Smolíčka dáva pozor a zachraňuje ho jelenček, ale občas aj ten spraví hlúposť a potrebuje pomoc on. Ak ste o Smolíčkovi ešte nikdy nepočuli, v našom vysielaní pre najmenších sa s ním zoznámite. A v tejto verzii z roku 1967 to bude na Juniore úplne po prvý raz. Text Františka Hrubína upravila Jarmila Štítnická.

Bolo raz jedenásť gombíkových bratov, ktorí stále držali spolu. Až kým sa jeden z nich nestratil. Kabát stratil gombík, ale aj gombík stratil jediný slušný kabát. Či sa títo stratenkovia napokon navzájom nájdu, to sa dozviete v rozprávke zo stanice Ententýn: Ako gombík stratil kabát. Príbeh napísal Daniel Hevier a v našej dvojhodinke pre najmenších vám ho vyrozpráva Karol Machata.

gombiky.jpg

Čo všetko sa dá nájsť za Dverami do niekam? Napríklad cukráreň. Alebo hračkárstvo. Alebo dokonca múzeum. A na každom z týchto miest sa ukrýva aj nejaká vec, ktorú treba nájsť. O tom sa presvedčia aj ocino s dcérkou (Martin Kaprálik, Martina Kapráliková), ktorí hľadajú nič, všetko, tu a všade. Noví Panpulóni pre vás pripravili rozprávku Václava Šuplatu.

Veci nezomierajú ako ľudia. Veci sa len stratia a čakajú na toho, kto ich nájde. Rozprávač (Ladislav Chudík) rozprávkovej hry Kľúč nájde jeden taký kľúčik uprostred poľa a zavesí ho na staré dvere, aby ho našiel ten, komu bude chýbať. O hľadaní toho miesta, ktoré Kľúč otvorí, bude rozprávková hra Rudolfa Dobiáša. V našom vysielaní si ju tento týždeň pustíme po prvýkrát a počuť v nej budete aj scénickú hudbu Ladislava Gerhardta.

kluc.jpg

Tento týždeň bude plný najčerstvejších noviniek! Okrem Kvaka a Čľupa si pustíme aj prvú časť obľúbeného televízneho večerníčka, ktorý akurát dostal aj rozhlasovú podobu. Prichádza pavúčia rodinka Websterovci! A aby to nebolo len tak, rozprávkový seriál Vandy Rozenbergovej a Kataríny Kerekešovej vám postupne vyrozpráva sám Richard Stanke. Lucia Chuťková zas pavúčikom napriadla hudbu.

Ďalšou novinkou v našom Týždni najdúchov bude rozprávková hra Traja kamoši a fakticky fantastický bunker.Hlavný hrdina (Lukáš Krčmár) akosi nikam nezapadá. V triede nie je veľmi obľúbený, dokonca ho naháňa vychýrená trojica bitkárov. Ako tak raz opäť uteká, objaví sa pred ním veľmi zaujímavý najdúch. Teda, najdúchom sa stane až vtedy, keď ho Jurko nájde. Je to zatúlaný, ba čo viac, rozprávajúci kôň. (Richard Stanke). Práve on privedie chlapca k tajomnému bunkru a potom sa ich cesta spojí ešte s ďalšími novými priateľmi... Čerstvú rozprávkovú hru napísala Barbora Kardošová.

bukner.jpg

Bolo raz jedno kráľovstvo. Kráľ (Peter Bzdúch) mu kraľoval, múdro panoval. A keď mu čas oddychu nastal, sadol si pod košatý strom, čo uprostred kráľovskej záhrady za noc vyrástol. Na konároch lístie kolísal, koreňmi zem prerastal. Ten strom veru nebol ako iné, vietor v jeho korune prebýval, hlas mu prebúdzal... Kráľ deň čo deň pod tým stromom vyčkával, kedy mu svoje tajomstvo vyzradí a rozpovie, kde sa len tak, z ničoho nič, uprostred záhrady vzal. A to ešte netušil o ďalšom najdúchovi - O dievčine, čo zlaté slzy ronila - keď vždy uprostred noci vyšla zo záhadného stromu. Záhadu sa, pravdaže, pokúsia rozlúštiť traja kráľovskí synovia (Martin Kaprálik, Ondrej Kovaľ a Roman Ferienčík). Ale, ako to už v rozprávkach chodí, len jeden má úprimnú snahu dievčine (Andrea Martvoňová) pomôcť. Príbeh našla v zbierke ľudových rozprávok Pavla Dobšinského Božena Čahojová-Bernátová a pripravila pre vás z neho peknú rozprávkovú hru. Roman Žiaran pre ňu napísal scénickú hudbu.

girl.jpg

Vratko je Vratko (Leopold Haverl), lebo sa každé ráno vracia na oblohu v podobe Slnka. Tam naňho každý večer čaká jeho milujúca matka (Viera Strnisková). Počas jednej upršanej noci sa Vratkova mama stane dobrou sudičkou uhliarovho syna. A prisúdi mu práve kráľovskú dcéru za ženu. Takto sa začal dobrodružný príbeh O smelom Plavčíkovi a krásnej Julienke. Túto ľudovú rozprávku všetci poznáme, takže vieme aj to, že nielen Vratko sa bude vracať, ale aj najdúch Plavčík (Ján Gallovič). Vráti sa k svojim pôvodným rodičom (Ján Valentík, Soňa Ulická), k milej Julienke (Zuzana Rogelová) a aj ku kráľovi (Eduard Vítek), ktorý ho chcel od prvého dňa len a len zmárniť. Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Peter Glocko, hudbu napísal Rudolf Geri.

Vypočuť si budete môcť aj jednu archívnu špecialitu. Rozprávkovú hru Princezná Žiariaci Lúč. Literárnu predlohu napísal Masao Kusuyama podľa jednej z najstarších japonských ľudových rozprávok. Tento príbeh bol písomne zachytený už v 10. storočí. O to špeciálnejšie je, že jeho námet by mohol poslúžiť aj pre autorov sci-fi alebo fantasy literatúry. Pre rozhlas rozprávku pred 53 rokmi spracovala Elena Antalová. Príbeh rozpráva starček (Karol Machata), ktorý jedného krásneho májového dňa našiel vo veľkom starom bambusovníku krásne malé dievčatko a veľký poklad. Starčeka tak postretlo na staré kolená veľké šťastie - dočkal sa dieťaťa a jeho život sa veľmi zmenil. Toto šťastie však netrvalo naveky, pretože Princezná Žiariaci Lúč (Erika Bauerová) skrývala veľké tajomstvo. Viac už vám prezradiť nemôžeme. Len to, že hudbu k tejto rozprávke napísal Igor Bázlik.

japan.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika DIanišková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame