Týždeň ľadových kráľovstiev

Týždeň ľadových kráľovstiev

Bol raz jeden Mráz, ktorý mal veľmi jednoduchú prácu - mraziť. A tak ho Zima poslala mraziť poriadne. Jednoducho, mal mraziť, až tak praští. Ako tak mrazí, stretne snehuliaka a skúša zmraziť aj jeho. Napokon sa dostane do dedinky a podarí sa mu nakresliť na oblok ľadové kvety. Rozprávku o ľadových kvetoch napísal Daniel Hevier a v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám ju vyrozpráva Ctibor Filčík.

shutterstock_1579712248.jpg

Anička bola usilovné a dobré dievča, ale za jej dobrotu sa jej sestra Kata len zlým odplácala. Jedného dňa Aničke spadlo do studne vreteno a ona sa skotúľala za ním. Ocitla sa na krásnej lúke a napokon sa dostala až k Pani Zime. Sibírsku ľudovú rozprávku vám v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, vyrozpráva Viera Bálinthová. A nečudujte sa, ak vám bude pripomínať rozprávku o Mrázikovi.

shutterstock_1309248784.jpg

V ďalekej krajine na severe, kde je dlhá zima a iba krátke leto, žil dedko s babkou. Babka bola usilovná a poriadna. Čo bolo treba, hneď urobila. Dedko (Jozef Kroner) bol celkom iný. Svoju starenku (Oľga Adamčíková) preto často zlostil. Bol to leňoch lenivý, a tak babke jedného dňa došla trpezlivosť. Vystrčila dedka z vyhriatej chalúpky a zamkla dvere. Ako si dedko poradil v krajine zaviatej snehom a či sa babka nad ním náhodou nakoniec aj nezľutovala, sa dozviete z príbehu Márie Náhlikovej. Ľadová chalúpka na vás čaká vo vysielaní pre najmenších.

chalupka.promo.jpg

Mráz (Ľubo Roman) túži ostať v doline, pretože vo vrchoch mu je otupno. Lenže na hory ho volá Zima (Eva Kristínová), ktorej slúži a ktorej musí vrátiť tajomný kľúčik. Ten mu však padne na dno rieky a hlavný hrdina zostane za trest v ľudskej podobe. Čo ho ešte čaká, sa dozviete v našom vysielaní. Rozprávkovú hru Ľadová rozprávka napísala Božena Čahojová-Bernátová.

mraz.clanok.jpg

Kráľovná všetkých nocí (Mária Prechovská) a Jazerný cár (Július Pántik) si rozdelia moc na zemi. Aby moc patrila len im, prikujú Slnko (Mária Dacejová) ku skale na dne jazera. Mladý Torganaj (Vladimír Durdík ml.) sa rozhodne vydať na cestu a po tisícročia väznené Slnko vyslobodiť. Cestou stretne kráľovnú snehových vločiek Talepiu (Hana Gajdošová), ktorá mu daruje vzácny a nápomocný Prstienok z ľadu. Rozprávkovú hru podľa jakutskej povesti pre rozhlas napísal František Navara.

Agáta sa chce dostať do ockovej pracovne, ktorá je stále zamknutá. Čaká naňho tak dlho, až z toho ochorie a prikryje ju veľká páperová perina. Agáta po dvoch týždňoch vyzdravie, a ockovi povie, ako ho čakala. Vrúcny príbeh o rodičoch a deťoch napísala Hana Podracká, nazvala ho Snehová krajina a vyrozpráva vám ho Karol Machata.

Pozor, pozor! V našej dobrodružnej dvojhodinke uvádzame novučičkú rozprávkovú hru Dany Gargulákovej! Bude o psovi Amigovi (Boris Farkaš). Ten usvedčí zloducha, ktorý podvádza v kartách (Richard Stanke). To však ešte nevie, že čudný muž má čarovnú moc a Amiga zakľaje, aby musel vždy niekomu slúžiť... Hra pre deti sa volá Kresadlo, vznikla na motívy príbehu Hansa Christiana Andersena, má hviezdne obsadenie a je naozaj poriadne napínavá.

kresadlo.jpg

Do kráľovstva snehuliakov nás zaveje v programe Čo by bolo, keby... Rozália Vlasková vyspovedá snehuliaka Kuba (Richard Stanke), ktorého musela hľadať až na Orave. Potom vás vezme na Slovenský hydrometeorologický ústav za Nikoletou Hruškovou a tiež na Snehuliacke ostrovy. Reč totiž bude o snehu, klíme, počasí a ešte o tom Čo by bolo, keby... som bol snehuliakom? Ak sa vám túto zimu ešte nepodarilo stretnúť snehuliaka, či dokonca ani sneh, tento program vám to vysvetlí a možno aj trošku vynahradí.

sne.jpg

Bolo raz dievčatko, sirôtka, Darinka (Majka Minichová). V tom istom čase žil aj jeden opustený deduško (Jozef Kroner). Keď sa deduško dozvedel, že o Darinku sa macocha nechce starať, vzal si ju k sebe aj mačkou, najdúšikom, Murinkou (Zuzana Šimečková). Hneď bolo všetkým trom veselšie na svete. Deduško rád Darinke rozprával o srnčekovi Strieborné kopýtko. Nebol to obyčajný srnec. Hlávku mal ľahulinkú, nôžky tenučké a na každom parôžku mal päť vetvičiek. Na prednej pravej nôžke mal strieborné kopýtko. Kde tým kopýtkom dupol, tam sa zjavil drahokam. Keď v krajine zavládla zima, Darinka deduška uprosila, aby ju vzal do zasneženej hory, do jeho koliby. Podarí sa jej Strieborné kopýtko zahliadnuť? Dozviete sa to v rozprávkovej hre, ktorú podľa uralskej rozprávky zo zbierok Pavla Petroviča Bažova v roku 1965 zdramatizovala Elena Bauerová. Rozprávkovú hudbu napísal Zdenko Mikula.

jelen.clanok.jpg

Dávno, pradávno žil človek, ktorého prezývali Vtáčnikom. V chytaní vtákov sa tak vyznal, že mu široko-ďaleko nebolo páru. Vtáčatá predával na trhu. Jedného chladného jesenného dňa, keď už vo vzduchu poletovali prvé snehové vločky, nastražil Vtáčnik pascu na drozda. Drozd sa, pravdaže, na chutné semienka nechal zlákať, ale Vtáčnik odišiel naprázdno. Z lesa sa totiž vynorila krásavica v zlatých čižmičkách, so zlatou korunkou a drozda vyslobodila. Bola to Snežná kráľovná. Na drôtenej pasci sa poranila, preto sa v lese vzápätí objavil snežný kráľ a Vtáčnika potrestal. Aký trest si vyslúžil a čo bolo ďalej? Prezradí vám to Viera Bálinthová v rozprávke Milana Húževku.

Na ďalekom severe, kde zima býva veľmi dlhá a leto kratučké a kde polárna noc trvá celého pol roka, žil vo svojom čume Laponec (Vladimír Durdík) a Laponka (Viera Bálinthová). Mali synčeka, ktorého otec volal Sampo (Ľubo Barák) a mama mu vravievala „Ty môj Laponček". Chlapca budú v príbehu nosiť, chrániť a viesť vlk (Karol Skovaj), sobík Kopýtko (Peter Jezný) aj zlatoparohý sob (Karol Strážnický). Laponček Sampo sa totiž vybral na Rastekajs, tajomný vrch, na ktorom sa schádzajú temné sily a vládne mu Hísí - hrozný obor a kráľ vrchov (Andrej Nemčok). A príde tam práve v čase, keď sa polárna noc lúči a prichádza polárny deň. A to je veru magická hodina... Príbeh z fínskych ľudových rozprávok pre rozhlas upravila Mária Ďuríčková. Do polárnej noci bude znieť hudba Ladislava Kupkoviča. Hra vznikla v roku 1967, kedy sme ešte obyvateľov Laponska nenazývali Saamovia, ale Laponci.

skala.clanok.jpg

Tundra, zima, chlad aj hlad a uprostred stojí Biela jaranga. Žije v nej starček (Samuel Adamčík) a starenka (Oľga Adamčíková). Trápi ich bieda aj samota. Jedného dňa sa im však akousi šťastnou náhodou podarí tancom a hrou na bubon privolať čerta Keleho (Ľubo Roman). Ten im vyčarí synčeka Sekena (Dušan Jamrich) a veľké čukotské dobrodružstvo sa môže začať. Hlavní hrdinovia budú láskou a čarami bojovať so sebeckosťou, chamtivosťou a podlosťou. Čukotskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Mária Ďuríčková a hudbou ju vyšperkovali Zoltán Janikovič a Viliam Peško. Čukotka má vo svojom znaku ľadového medveďa a je to najvzdialenejší severovýchodný región Ruskej federácie.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame