Týždeň odprevádzania a vítania

Týždeň odprevádzania a vítania
Tak ako každý rok, aj teraz sa ľudia začali chystať na Vianoce a pripravovali hojnosť všetkého potrebného - vianočného pečiva, darčekov, upratovania... Ale po celý rok zabúdali na niečo omnoho dôležitejšie. A tak sa stalo niečo, čo nikto nečakal. Ľudia Vianoce vôbec neprivítali, pretože nebolo čo privítať. O Vianociach, ktoré nechceli byť napísal Jozef Čapek jednu pôsobivú rozprávku. Láskavo-apokalyptický príbeh vám neopakovateľne vyrozpráva František Kovár v našom vysielaní pre najmenších. Rozprávka pochádza k knihy Josefa Čapka "Povídejme si, děti".

deti.jpg

Privítanie ako sa patrí zažije konečne aj Vasia. Posledný raz sa za ním vyberieme do zimného lesa, v ktorom sa ocitol, keď ušiel z domu. Hľadal si totiž novú mamu. S tou svojou sa pohneval pre hojdacieho koníka. Vasia a koník - tak sa volá posledné čítanie z knihy ruskej spisovateľky Sofie Prokofievovej „A neodprosím". Vo vysielaní pre najmenších vám príbeh porozpráva Karol Machata.

bWIw.shutterstock_1855620988_jpg.jpg

Dedo maľoval dom. Natieral jednu stenu za druhou. Mal z toho takú radosť, že mu to Jakubko až závidel. Keď unavený dedo zaspal, Jakubko spolu s vnúčikom zobrali štetku a začali maľovať. Akurát ich nebavilo natierať dom stále len bielou farbou. Jakubko teda odletel do neba a priniesol dúhové farby. Vnúčik ho privítal a s nadšením sa pustili do natierania... Ako to celé dopadlo, sa dozviete v druhej časti rozprávkového seriálu O anjelikovi Jakubkovi - Ako Jakubko pomáhal maľovať. Napísala ho Mirka Čibenková a rozprávať bude Anton Vaculík.

Vianočná rozprávka Selmy Lagerlöfovej bude o tom, ako sa svätý Jozef vyberie hľadať teplo pre Máriu a Ježiška. Je však hlboká noc a on žiaden oheň nemôže nájsť. Napokon zablúdi k pastierovi, ktorý mu zlomyseľne ponúkne žeravé uhlíky. Jozef si z nich naberie a oni ho nepopália. Keď to pastier zbadá, rozhodne sa odísť spolu s Jozefom. V maštaľke ich však už privítajú aj iné bytosti, nie len mamina s dieťatkom. Rozprávku vám v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, vyrozpráva Božidara Turzonovová.

mastal.jpg

Poslednou rozprávkou v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky bude príbeh zo Stanice Ententýn. Keď raz nasnežilo, bola mimoriadna úroda snehuliakov. A jeden z tých snehuliakov sa dokonca naučil vyspevovať. Zrazu pozval ostatných do tanca, aby sa na jednom mieste nenudili. Potom spravil hop, klop, hop - a predstavte si, hýbal sa! Či sa ešte na svoje miesto vráti, vám rozpovie Michal Dočolomanský v rozprávke Ako snehuliak stratil nos, ktorú napísal Daniel Hevier.

sneho.jpg

Príbeh o snehulienke určite poznáte, ale naša Snehulienka (Zuzana Kapráliková) bude tento týždeň trošku iná. Bude to dievčina zo snehu, ktorá vstúpi do ľudského sveta. Janík (Richard Stanke) sa do nej zaľúbi a veru aj ona ho rada vidí... Ale čo sa dá robiť, ak jej ubližuje teplo a oheň? Vyprevadí ju niekto do jej sveta a podarí sa jej tam vôbec dostať? Krehký príbeh o láske i o tom, aké ťažké je prekročiť hranicu svojho sveta, napísal František Pavlíček. Tento príbeh je výnimočný aj tým, že nemá šťastný koniec.

snehu.jpg

Hans Christian Andersen napísal slávny príbeh o Gerde (Monika Paššová) a Kaiovi (Maroš Dánai). Kaia unesie do svojho ľadového kráľovstva Snehová kráľovná (Ida Rapaičová). Gerda sa ho vyberie hľadať. Na svojej ceste sa spriatelí so statočným sobom (Vlado Müller) a dostane sa do zajatia k zbojníckej dcére. Podarí sa jej prekonať nástrahy nebezpečnej cesty a vrátiť sa s Kaiom šťastne domov, kde ich už očakáva stará mama? Aké bude privítanie snehovej kráľovnej? Nezabudnite počúvať a dozviete sa. Tento príbeh patrí k našim tipom týždňa.

diva.jpg

Richard Čanaky zložil pesničky k rozhlasovej rozprávke o Dievčatku, so zápalkami. Smutný príbeh so smutným koncom, ktorý ale neprestáva byť rozprávkou, napísal Hans Christian Andersen a pre rozhlas ho spracoval Juraj Bindzár. Začujete v nej aj Máriu Buranskú, Jána Galloviča, Luciu Vráblicovú, Dušana Kaprálika a ďalších.

girl.jpg

Ani tento týždeň nevynecháme príbeh pre našich starších poslucháčov a poslucháčky. Bude to hra pre deti Vianočná ryba princeznej Johany. Ocitneme sa na zámku, kde žije princezná, ktorá na Vianoce nechce jesť rybu. Celý cisársky dvor je z toho paf, ona však trvá na svojom. Dokonca odíde do svojej izby a odmieta prísť k stolu. Niet človeka, ktorý by ju prinútil vrátiť sa do rodinného kruhu. Keď Johanu napokon privedú nasilu, privítanie vôbec nie je vrúcne... Aj túto hru pre rozhlas napísal Juraj Bindzár. Hudbu k príbehu zložil Rudolf Pepucha, takže sa máte na čo tešiť.

Noc, v ktorej sa starý rok strieda s novým, je Čarovná noc. O takej noci sa aj všeličo rozpráva. Napríklad, že poslednú noc v roku, keď už všetky deti spia, schádza z hôr, zo svojho zlatého zámku, Nový Rok. Kedysi dávno ho vraj videlo chlapča, malý pastierik. Ak by sa aj dnes našiel odvážlivec, čo by k nemu došiel skôr, ako zo zlatej brány vykročí, Nový Rok by mu splnil akékoľvek želania. My sa na cestu za Novým Rokom vyberieme s Paľkom. Rumunskú ľudovú rozprávku vám rozpovie Karol Machata a v Rádiu Junior sa tak stane po prvý raz.

dear-2309801_960_720.jpg

Vianočný škriatok (Miroslav Noga) žil vo vetvičke starej borovice. Veľmi ho priťahoval vonkajší svet, ktorý nevedel dosiahnuť. Najmä na Vianoce ho to veľmi lákalo von. Jedného dňa ľudia borovicu zoťali. Láskavému rezbárovi Damiánovi (Martin Zatovič) sa do rúk dostala práve tá vetvička, v ktorej žil škriatok. Vyrezal z nej mužíčka a daroval ho slečne Lucii (Zuzana Kapráliková). Škriatkovi sa u Lucie veľmi páči. Nový domov ho privítal s otvorenou náručou aj srdcom a život s ľuďmi mu prináša potešenie. Dokonca je tu šanca, že by škriatok mohol začať rozprávať... Vianočný príbeh o škriatkovi, škriatkovskom poslaní a o láske napísala Melita Denková. Z češtiny ho preložila Verona Gogálová.

dwarf.jpg

Na Štedrý deň mala v Rádiu Regina premiéru nová rozprávková hra Daniela Heviera O dvanástich mesiačikoch. Poznáte ich všetkých? Veľký Sečeň, Malý Sečeň, Brezeň, Dubeň, Traveň, Lipeň, Klaseň, Srpeň, Jaseň, Rujeň, Studeň, Mrazeň. Strážia čas a nikto z nás ich nemôže vidieť. Majú aj svoju hymnu. A práve sedia pri veľkej vatre na vrchu vysokej hory a vítajú nový rok. Lenže, privítať zrazu musia aj niečo nezvyčajné. Ľudskú bytosť - Marušku (Henrieta Kolláriková). Akoto, že ich našla? Akoto, že ich vidí? A čo tam vôbec hľadá uprostred noci a v snehových závejoch? Určite s tým má niečo spoločné jej protivná nevlastná sestra Holena (Zuzana Porubjaková) a ešte protivnejšia macocha (Helena Krajčiová). A hoci všetci dobre vieme, čo približne sa bude ďalej diať, odporúčame vám vypočuť si aj nové spracovanie príbehu zo zbierky Pavla Dobšinského s hudbou a pesničkami Mariána Čekovského. Veď dvojica Hevier - Čekovský sa už neraz osvedčila.

child-562297_960_720.jpg

Aj v programe Bola raz jedna povesť sa budeme lúčiť so starým rokom, vítať nový rok a naučíme sa, ako si nový rok naplánovať čo najlepšie. Určite to bude fungovať všetkým, ktorí pasú ovečky alebo kravičky v Malej Fatre. Tam stojí čarovný vrch, ktorý vám na obláčikoch ukáže, čo vás čaká. Príbeh spracovala Rozália Vlasková a začujete v ňom naše povesťové stálice: Alfréda Swana, Martina Kaprálika, Zuzanu Jurigovú-Kaprálikovú a Laca Keratu.

Výnimočné dni v roku, najmä také, pri ktorých prechádzame z jedného obdobia do ďalšieho, mali vždy zvláštny charakter. Keď sa naši predkovia zmeny báli, snažili sa nečisté sily odohnať hurhajom či napodobňovaním strašidiel. Ale v našom archíve je aj rozprávka, v ktorej sú strašidlá dobré a hlavní hrdinovia sa musia posnažiť, aby boli mátohy zachránené. Rozprávkovú hru plnú duchov a strašidielok napísala poľská autorka Irena Landau. Na Silvestra do polnoci sa musí niečo zázračné stať, inak hrozí, že sa všetky prízraky a strašidlá stanú viditeľnými. V hlavných úlohách začujete starenku Tonku (Viera Topinková), Duška (Michal Klučka), Prízračka (Kamil Kolárik) a pani Moru (Eva Rysová). Dobrá silvestrovská spoločnosť, no nie?

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, shutterstock, wikipedia, Josef Čapek - nakladateľ Pikola

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame