Anjelský týždeň

Anjelský týždeň

Náš "Mesiac radostných príchodov" pokračuje ďalším týždňom. Tento si obsadili okrídlené bytosti, ktoré na nás zhora dávajú pozor. Anjeli strážnici, nezbedníci i čertíci majú u nás v rozhlase kopec príbehov a kedy inokedy si ich rozpovedať ak nie pred Vianocami?

Aj naši lekári, sestričky, sanitári, záchranári a vedci sú takí anjeli. Namiesto krídiel biele plášte. Namiesto zázrakov poznanie, vďaka ktorému zachraňujú životy. Lepšie než poskytnúť už neodkladnú zdravotnú pomoc je pomáhať preventívne. Teda zabrániť, aby vznikla situácia, pri ktorej zdravotníci budú musieť bojovať o život pacienta. Takouto prevenciou je aj očkovanie. Očkovaním si telo vytvorí protilátky na choroby, proti ktorým sa očkuje. Keď potom vírus skočí na hostiteľa, ktorého si vyhliadol, protilátky ho spoznajú a zničia. Očkovanie je známe už pomerne dlho. Vedeli ste, že na našom území sa o prvé očkovanie pokúsil jeden prešovský génius už pred 300 rokmi? A vlastne, Čo by bolo, keby... nebolo očkovanie? Svet postihnutý pandémiou COVID-19 dostal ako vianočný darček práve očkovacie látky. Preto si počas Vianoc o očkovaní povieme viac. Profesor Vladimír Krčméry prijal pozvanie Tomáša Bartoňka a Rozálie Vlaskovej a podelil sa o svoje poznatky a skúsenosti, ktoré nazbieral aj v exotických krajinách. Máte sa načo tešiť.

krcmery.jpg

Bol raz jeden Anjelik Jakubko. Spával na obláčiku a druhým sa prikrýval ako perinou. Keď nespal, pásol na oblohe barančeky. Jedného dňa našiel psíka, ktorý nemal kde bývať. Jakubko s ním teda doletel až na svoj obláčik. Samému by sa mu nepodarilo vyniesť ho až hore, ale psík mal ušiská veľké ako krídla. Keď nimi mával, leteli ostošesť. Či sa Jakubkovi podarí nájsť psíkovi kamarátov a nový domov, sa dozviete v prvej časti rozprávkového seriálu Mirky Čibenkovej Ako Jakubko zachránil jazvečíka. V dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám príbeh vyrozpráva Anton Vaculík.

V pekle môže byť niekedy aj otupno. Hlavne keď stále len zloduchov v kotle miešate. Zunovaná je aj čertica Frndulica. Až kým jedného dňa nepovie čertovi Kulifajovi, že by jej mohol modré z neba priniesť. Či môžu čerti do neba, alebo aspoň na zem kvôli modrému z neba a či túto takmer anjelskú úlohu splní Kulifaj, vám v rozprávke zo Stanice Ententýn vyrozpráva Michal Dočolomanský. Príbeh o tom Ako čert Kulifaj hľadal modré z neba napísal Štefan Moravčík a my vám ho pustíme v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

kuli.jpg

Namosúrený Vasia sa ešte stále túla po zimnom lese. Všetky nové mamy ho zatiaľ sklamali. Aj líška, ktorá sa mu ponúkla v predchádzajúcej časti seriálu. Studený vietor mu stále hudie do ucha: „Vráť sa Vasia, vráť! Odpros mamu a vráť sa domov!" Ale Vasia stále odpovedá rovnako a rovnako sa volá aj kniha ruskej spisovateľky Sofie Prokofievovej „A neodprosím". Vasia tentokrát stretne na svojich studených potulkách niekoho láskavejšieho. Či mu ale takýto domov bude stačiť, vám prezradí Karol Machata v príbehu Vasia a medvedica.

maco.jpgNiekedy vravíme druhým, že sa správajú ako anjeli, ak vidíme, že majú naozaj dobré srdce. Takýchto hrdinov a hrdinky nájdeme aj v nesmrteľnom a slávnom príbehu írskeho spisovateľa menom Clive Staples Lewis - v Kronike Narnie. Naozaj anjelsky sa správa lev Aslan, ale dobré srdce má aj kentaurus, ktorého malá Lucy uvidí, keď sa prepadne zadnou stranou skrine a... Že to všetko poznáte? Ak sa chcete s nami preniesť do sveta slávneho spisovateľa a dozvedieť sa, ako obľúbené príbehy vznikali, zapnite si program z cyklu Detská Abeceda. Peter Karpinský ho nazval Prebuď sa, Narnia! a ak budete pozorne načúvať, zoznámi vás so C. S. Lewisom i s jeho zázračným svetom.

lev.jpg

Čert Froliš (Ľuboš Kostelný) je nenapraviteľne dobrý. Svojim rodičom v pekle robí zo života nebo. Všetci sú z neho už nešťastní. No a v nebi býva anjel Peháč (Róbert Roth) a ten je na anjela zas čertovsky zlý. Jedného dňa sa títo dvaja stretnú a pokúsia sa nájsť si na svete svoje miesto. Dojímavý aj veselý príbeh Nanebovstúpenie čertíka Froliša napísal Ľudo Zúbek a pre rozhlas ho upravil Peter Gregor. Táto rozprávková hra je jedným z našich tipov týždňa, tak si ju nenechajte ujsť.

Kedysi ľudia nehovorili o čertoch a anjeloch, ale o dobrých a zlých bytostiach. So zlými bojovali a tie dobré si chceli nakloniť. Jedného dňa však ľudia svojou krutosťou zničili takmer všetko dobré a milé na zemi. Začala sa šíriť temnota. Hlboko v lesoch sa však ešte ukrýva pár ľudí, ktorí sa pokúsia zastaviť temnotu, nájsť bytosť známu pod menom Navara - strážkyňa svetla a prinavrátiť teplo a svetlo do sveta. Dobrodružnú hru pre deti i dospelých napísal Marek Kupčo a odvysielame ju v našej dobrodružnej dvojhodinke.

svetlo.jpg

Petrovi Karpinskému vďačíme ešte za dve diela, ktoré si vypočujete v našom Anjelskom vianočnom týždni. Vianoce a zimné prázdniny - to sú aj tradičné rodinné návštevy, najmä tie k starým rodičom. My by sme návštevy tento rok mali radšej odložiť. A napokon, veď ani hlavným hrdinom nasledujúceho príbehu sa nepodarí stráviť Vianoce tak, ako si predstavovali. Bratia Marek a Lukáš (Tomáš Hallon, Frencien Bauer) majú Vianoce stráviť u starého otca (Leopold Haverl) v jeho útulnom starom dome. Predstava o nekonečnej nude na vidieku sa rozplynie hneď po tom, ako sa otec (Peter Sklár) s dedkom vyberú do nemocnice. Chlapci na povale objavujú záhadné bytosti (jedna vyzerá ako anjel) a zažijú pravé čarovné vianočné dobrodružstvo. Zažiť ho môžete aj vy v rozprávkovej hre Petra Karpinského Med z ľadových kvetov so scénickou hudbou Romana Žiarana. Tento príbeh Peter Karpinský napísal pre rozhlas už v roku 2005. Minulý rok rozprávka vyšla aj knižne, takže ju môžete u nás počúvať a popri tom si listovať krásnymi ilustráciami Zuzany Bočkayovej Brunckovej.

Zuzana Bročkayová Bruncková.jpg

Na anjelských krídlach je veru nezvyčajný príbeh. Peter Karpinský nás v ňom zavedie priamo do svojej izby, keď sa mu prihodí čosi nemilé. Ochorie zrovna na Vianoce. Navštívi ho však jeho strážny anjel, ktorý nielenže sa s ním rozpráva o tom, aké je to byť anjelom, ale mu na krídlach prinesie aj Andersenove rozprávky, biblické aj súčasné príbehy. V rozhovore rozprávača s anjelom sa dozvieme, ako si obyčajní ľudia, ale aj slávni učenci v minulosti predstavovali život a pôsobenie týchto zvláštnych bytostí. Upozorňujeme však, že príbeh sa nevyhýba smrti, preto sme ho vybrali najmä pre poslucháčov od desať rokov. Ale netreba sa báť, táto hra pre deti má, ako takmer všetky príbehy v našom vysielaní, dobrý a šťastný koniec.

shutterstock_1568641747.jpg

Na Vianoce 25. decembra 1938 zomrel vynikajúci český spisovateľ a novinár Karel Čapek. Aj jeho vtedy zradili pľúca. 9. januára si však môžeme pripomenúť aj radostnejšie výročie. Vtedy sa tento velikán narodil. Karel Čapek napísal, okrem iných, aj knihu „Devatero pohádek". Jedna z nich sa nazýva Rozprávka tulácka. Jej hlavným hrdinom je tulák František Kráľ (František Dibarbora), ktorý má prázdne ruky a deravé vrecká, ale srdce má dobré a čisté. Nikdy nič neukradol a nikomu neublížil. Raz sa mu prihodila taká vec, že akýsi pán v obleku (Karol Skovaj) mu dal podržať svoj kufrík a rozbehol sa za klobúkom, ktorý mu odfúkol vietor. František držal a čakal, čakal a držal, až sa na ďalší deň objavil strážnik (Míla Beran) a chudáka tuláka odviedol na políciu. Veď taký skaderuka - skadenoha kufor určite ukradol! A jeho majiteľa možno aj zmárnil! Aký osud tuláka Františka ešte čaká a čo na to hovoria biele vrany, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa Karla Čapka pripravil Ľubomír Vaculík. A ešte malé tajomstvo - v literárnej predlohe nájdete aj myšlienku, že biele vrany medzi čiernymi vranami sú vlastne anjeli medzi obyčajnými ľuďmi. Do rozhlasového spracovania z roku 1959 sa táto pasáž však nedostala.

Pinky Bum mal občas do činenia s bytosťami, ktoré neboli len také hocijaké, obyčajné. Spomínate si ešte na hovoriaceho holuba? Pinky Bum jednoducho priťahoval takéto zjavenia a zjavy. Raz sa obzeral po nejakej voľnej lavičke v parku, lenže žiadnu nenašiel. A tak si prisadol k chlapíkovi, ktorý mal jedno miesto voľné. Ten chlapík sa však poriadne začudoval, že ho Pinky Bum vidí a zhovára sa s ním. Prečo? Prezradí vám to Daniel Hevier v rozprávke Pinky Bum a anjel strážny.

anjell.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Zuzana Bročkayová Bruncková, shutterstock, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame