Mesiac radostných príchodov 1. časť – Týždeň príprav

Mesiac radostných príchodov 1. časť – Týždeň príprav

Aj vy už máte doma adventný kalendár a netrpezlivo z neho odrátavate dni do Vianoc? Ani my v Juniore sa týchto krásnych sviatkov nevieme dočkať a tak oficiálne zahajujeme "Mesiac radostných príchodov", z ktorého budeme postupne ukrajovať v podobe rozprávok. Napríklad tento týždeň sa bude niesť v znamení príprav. Popri tom, že budete vyjedať čokoládky z kalendára, treba aj výzdobu prichystať, pomôcť mamke upratať, perníčky napiecť, list Ježiškovi napísať i čižmičku pre Mikuláša vyčistiť. A na to, aj kadečo iné, sa budú pripravovať i hrdinovia našich nových príbehov. Tak hor sa do toho, začíname!

Jedna múdra lesná sova sa raz pripravovala na dovolenku. Na to, aby mohla s dobrým pocitom z lesa odletieť, potrebovala za seba nájsť náhradníka. Najskôr urobila čarovný kruh a začarovala ho tak, aby ten, čo doň vstúpi, sa premenil na sovu a rozdával učenosť. Lenže do kruhu vstúpil somár. Či bol práve toto radostný príchod, vám v rozprávke Kristy Bendovej porozpráva Ctibor Filčík. Tretia nočná rozprávka bude O sove a somárovi a nájdete ju na samom začiatku vysielania pre najmenších.

sova.jpg

V našej dvojhodinke pre najmenších sa ocitne chlapček, ktorý je menší, ako ostatní. No, a práve tí ostatní chlapci mu stále robia len zle a zle. Zvieratká, ktoré bývajú neďaleko fontánky, to však nenechajú len tak. Zlých mládencov vezmú rovno útokom. Ale taký útok, to vám treba poriadne pripraviť... Náš hlavný hrdina vôbec nečaká, že mu ktosi pomôže. A už vôbec netuší, akú úlohu v tom celom zohrajú dômyselné mestské holuby. Rozprávky z Fontánky nájdete v programe Panpulóni. Z knižky Beatrice Čulmanovej vám bude čítať Martin Kaprálik.

Minulý týždeň sme vám vo vysielaní pre predškolákov predstavili chlapčeka Vasiu. V prvej časti čítania z knihy Sofie Prokofievovej „A neodprosím" sa Vasia pohneval s mamou, pretože mu nekúpila hojdacieho koníka. Nahnevaný chlapček odišiel z domu a v meste preto zavládla zima a vietor. Studený vietor, ten veru Vasiu sprevádza úplne všade. A najviac sa pripomína vtedy, keď chlapec povie alebo spraví niečo nie veľmi múdre... Druhá časť seriálu sa volá Ako Vasia hľadal novú mamu a rozpovie vám ju Karol Machata. Bude v nej radostný príchod aj prípravy, ale vy už možno tušíte, že šťastný koniec je ešte ďaleko...

shutterstock_468067007.jpg

Náš adventný Mesiac radostných príchodov vám prinesie aj rozprávkový seriál Zverinec na siedmom poschodí. Veď príchod zvieratka do rodiny, to je samá radosť. A príchod bábätka? Ešte väčšia. Tento týždeň vám Marián Geišberg porozpráva prvú časť čítania z knihy Petra Gajdošíka s názvom Bábätko na siedmom poschodí. Stane sa tak v našom vysielaní pre najmenších.

Čo by to už bolo za zimu bez mumintrollov? Vy ste o nich ešte nepočuli? Nuž, vymyslela ich svetoznáma fínska spisovateľka Tove Janssonová. Mumintrollovia sú trošku zavalití, majú malý chvostík a zvedavý ňufáčik, ktorý trošku pripomína hrocha. Majú veľa kamarátov a často zažívajú všelijaké dobrodružstvá. Prečo príbehy o mumintrolloch milujú deti i dospelí na celom svete, sa dozviete v programe Petra Karpinského z cyklu Detská abeceda s názvom V každom človeku je kúsok Hattifnata. A na čo sa taký mumintroll pripravuje? Napríklad na zimu. Ale aj na všeličo iné. Počúvajte a dozviete sa viac. A my budeme len radi, ak si nejakú knižku od Tove Janssonovej aj prečítate.

mumin.clanok.jpg

Poštár Kolbaba (Andrej Hryc) sa každý deň pripravuje na to, aby mohol listy roznášať na správnu adresu. Sedem známok a tri listy! To však ešte netuší, že keď zavrie poštársky úrad, prebudia sa poštárski škriatkovia. Začuje ich jedného večera, keď omylom zaspí v práci. Ale aká by to už bola Poštárska rozprávka, keby v nej najdôležitejšou vecou nebol list bez adresy? Ten list treba doručiť za každú cenu... Či sa adresát dočká listu, na ktorý tak veľmi čaká, vám prezradí rozprávková hra, ktorú podľa príbehu Karla Čapka napísal Dušan Brindza.

Starý otec chce naučiť vnúčika Kuba zaväzovať si šnúrky na topánkach na mašličku. Kubovi to však trvá a trvá. Toľko sa pripravujú do kina, až napokon musia ísť na bicykli a poriadne sa ponáhľať. Bicykel sa však cestou pokazí. Stihnú kino? Počká ich pani uvádzačka? Počúvajte rozprávku Jána Uličianskeho O mašličke. Rozprávať bude Zdena Gruberová.

boty.clanok.jpg

Žil raz v slávnom perzskom meste Isfaháne veľký šach Abbás (Juraj Paška). Jedného dňa sa rozhodol postaviť takú mešitu, ktorá nebude mať páru na svete. Jeho múdra a dobrá dcéra Lejda (Erika Bauerová) mu poradí, aby zvolal všetkých svojich poddaných, aj väzňov a otrokov, a spýtal sa ich, ako sa taká stavba dá postaviť. Do tejto ťažkej služby sa prihlási väzeň Tichomír (Slavo Drozd). On svojím príchodom prinesie radosť všetkým utláčaným. Veľké prípravy na stavbu sa začnú a hlavnému hrdinovi ešte všeličo skríži cestu... Rozprávkovú hru Rozprávka o ruži vysielame v Rádiu Junior tento týždeň po prvýkrát. Podľa literárnej predlohy bulharského spisovateľa Christa Trojanova ju pre rozhlas napísal Ján Číž. Príbeh sme zaradili do našej dobrodružnej dvojhodinky. Rozhlasové spracovanie pochádza z roku 1964, preto bude znieť možno trochu inak ako ostatné rozprávkové a dobrodružný hry tohto týždňa.

mesita.jpg

Myra bolo staroveké mesto, v ktorom žil grécky biskup Mikuláš. Mesto dnes leží v Turecku a nazýva sa Demre. My sa doň vyberieme za Mikulášom, takže sa prenesieme až do 4. storočia. O svätom Mikulášovi sa hovorí veľa legiend a jednu z nich vám u nás po prvý raz porozpráva František Kovár. Rozprávka o svätom Mikulášovi sa veľmi hodí do nášho Mesiaca radostných príchodov. Veď príchod Mikuláša je dodnes radostným dňom pre deti i dospelých a mikulášske obdarúvanie zas dobrou prípravou na Vianoce. Príbeh spracovala Beáta Panáková.

miki.jpg

O tom, že príchod zvieratka do rodiny prináša okrem povinností predovšetkým radosť, sme už hovorili. Ale nevadí, ak sa táto téma zopakuje aj v programe Knižky mačky Abecedy. Mačka Abeceda (Soňa Ulická) svojej čitateľke (Adela Heftyová) odporučí dve zaujímavé knihy. Prvú napísala výtvarníčka a spisovateľka Petra Hilbert. Pepína z Longitálu je vlastne príbehom z jej detstva, keď bratislavské Dlhé diely boli ešte tak trochu dedinou pri Bratislave a nie zastavaným kopcom tak ako dnes. Pepína dostala od strýka čiernu ovečku a bol to príchod radostný. Veď vďaka tomu, že ju dievčatko chodilo pásť po celom Longitále, začalo si na pastierskych pochôdzkach kresliť a kreslilo čoraz lepšie, až sa z nej stala hotová umelkyňa. Druhou knihou bude trochu menej radostné dielo Zaša. Napísala ho americká spisovateľka Randi Barrow. Menej radostné bude preto, že sa odohráva v Rusku po skončení druhej svetovej vojny. Trinásťročný Michail zachráni sučku nemeckého ovčiaka a vezme si ju domov, kde ju musí chrániť pred svetom. Cez rozprávanie o psoch, ktoré slúžili v druhej svetovej vojne, sa čitateľ dozvie veľa o našich nedávnych dejinách. Program o knihách pre deti pripravila Michaela Mrázová.

pepina.jpg

Aj rozprávkovú hru Princezná v ježovej koži si u nás tento týždeň vypočujete po prvý raz. Napísala ju Dana Garguláková na motívy slovenskej ľudovej rozprávky zo zbierky Samuela Czambela. Na prvé počutie si možno spomeniete na princeznú v myšacom kožúšku či princeznú v oslej koži. Ale zdanie klame. Tento príbeh slúžil skôr ako predloha k slávnej filmovej rozprávke „Traja veteráni". Takže na scénu prichádza čarovný klobúk, zázračná fajka a kúzelný mešec. Tieto predmety získa chudobný mládenec Adam (Michal Hallon) a ohúri nimi celý kráľovský dvor. Vrátane princeznej Henriety (Kristína Svarinská). Na spoločný život s Adamom sa ale bude musieť pripraviť aj zaslúženým trestom, pri ktorom sa zmení na nepoznanie...

princes.clanok.jpg

Škótskeho spisovateľa Roberta Louisa Stevensona už určite poznáte. Napokon, napísal román Ostrov pokladov, ktorý u nás vysielame ako čítanie na pokračovanie. Tento týždeň si ale vypočujete aj hru pre deti, ktorú napísala Dagmar Kovářová na motívy jeho poviedky „Franchardský poklad". Jean-Marie (Róbert Roth) je jedenásťročný chlapec, ktorého nájde doktor Henry Despréz (Leopold Haverl) pri mŕtvom mužovi. Prišiel ho zachrániť, ale na to bolo už neskoro. Lekár sa dozvedá, že mŕtvy muž nebol chlapcovým otcom, ale pánom a vraj bol zlý. Chlapec musel preňho kradnúť a zabávať ľudí na jarmokoch. Doktor žije len so svojou manželkou Anastáziou (Emília Vášáryová) a rozhodne sa pre nečakaný krok. Smelého a bystrého chlapca z ulice si vezme domov. Nazrieme tak do francúzskej meštianskej rodiny 19. storočia a budeme sa prizerať (alebo načúvať) príprave na adopciu. Čo všetko príchod chlapca do rodiny zmení, sa dozviete už v sobotu. Dvojdielnu hru pre deti odvysielame celú s krátkou hudobnou prestávkou po prvej časti.

Jassie Willcox Smith.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, unsplash.com, shuttersock.com, wikipedia.org., Maria Makeeva (vydavateľstvo Slovart), Jassie Willcox Smith

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame