Hnevlivý týždeň

Hnevlivý týždeň

Nadurdení chlapci, zúrivý kráľ i napajedený medveď vás tento týždeň čakajú v našich príbehoch, v ktorých to ozaj bude niekedy až vrieť od zlosti. Dokonca až tak, že sa ňou nakazia aj malí drevení panáčikovia zo spoločenskej hry! Nie je to veru dobrá vlastnosť, keď sa od hnevu hádžeme o zem, ale občas vie byť ten hnev i spravodlivý. A z takého hnevu potom rastú ušľachtilé myšlienky a dobré skutky. Veď počúvajte a posúďte sami.

Bola raz jedna knižka Petra Stoličného Ako sa snežienky takmer zbláznili a v nej rozprávky o sokoliarovi Samovi. Jedného dňa sa do lesa vyberie Karol Klobása, ktorý doň hocikedy odhadzuje smeti, občas dokonca aj automatickú práčku! Sokoliar Samo sa nesmierne nahnevá a rozhodne sa všetko vyriešiť, aby smeti v lese už nepribúdali. Program Detskej rozhlasovej dramatickej družiny poznáte pod názvom Panpulóni a časť, ktorú si vypočujete v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky, sa volá Ako sa v lese nahnevala automatická práčka, Ako ježibaba Danica nakupovala a Ako sa správa ozajstný maliar.

V istom meste žil chlapček Vasia. Mal veľa hračiek, mohol sa s nimi hrávať od rána do večera, toľko ich bolo. Ale jedného dňa Vasia zatúžil po hojdacom koníkovi. Mamička mu vysvetlila, že teraz na koníka peniaze nemá. Vasia o tom nechcel ani počuť. Jednostaj sa krikom dožadoval svojho koníka. Vtedy sa otvorilo okno a do izby vošiel vietor a zima. Stará mama poradila Vasiovi, aby odprosil mamu. „A neodprosím!" Vasia sa zaťal a ušiel von. Trucovať a hľadať si novú mamu. Možno ste sa už stretli s knihou ruskej spisovateľky Sofie Prokofievovej A neodprosím. Práve z nej si vo vysielaní pre predškolákov budeme najbližšie týždne čítať. Prvá časť seriálu sa volá Ako sa Vasia pohneval s mamou. Rozprávať bude Karol Machata.

shutterstock_1855620988.jpg

Kedysi dávno, pradávno, nevedno v ktorom až miliónročí, muselo sa oveľa viac rozmýšľať ako dnes. Neboli vtedy ani školy, nikto sa ešte odnikadiaľ nič nedozvedel, a tak sa len myslelo a myslelo. Zamyslelo sa raz aj slniečko na nebi. A zahorelo zvedavosťou. Čo je to tma? Čo je noc? Čo je „čierne"? Čo je „biele"? A čo je deň? Nazlostená Zem si nevie so zlatovlasým zvedavcom poradiť. Ako slniečku ukázať, čo je tma? No ako? Osmijankova druhá nočná rozprávka bude práve O hľadajúcom slniečku. Za nekonečné príbehy plné zábavy a nevšedných nápadov vďačíme spisovateľke Kriste Bendovej. Jednotku s hviezdičkou za prednes od nás dostáva Ctibor Filčík.

Päť týždňov sa vo vysielaní pre najmenších budeme stretávať so šibalkou Evičkou a jej psíkom Rexom. V prvej časti seriálu Libuše Friedovej Rozprávky o malej Evičke a slávnom Rexovi sa vyberieme na nočnú pátračku po záhadných zelených svetielkach. Z Rexa sa vykľuje prvotriedny detektív. A zo zelených svetielok? To vám prezradí Jozef Kroner.

  dog_1616014102.jpg

V kráľovstve panáčikov v jednej spoločenskej hre, ktorú určite všetci dobre poznáte, sa raz stalo čosi čudné. Z ničoho nič sa na hracom políčku objavil obrovský čierny panák (Stano Dančiak), ktorý tvrdí, že je kráľom všetkých ostatných panáčikov. A veru sa poriadne hnevá, keď vidí, že ho nechcú všetci počúvať. Ako si s rozpínavcom poradia žltý panáčik (Alfréd Swan), zelený (Boris Farkaš), modrý (Ján Kroner) aj červený panáčik (Igor Čilík), sa dozviete v Rádiu Junior. Rozprávkovú hru Panáčik, nehnevaj sa napísal Peter Bero a tú hudbu, ktorú v nej budete počuť, napísal Jozef Malovec.

Neustále sa hnevá aj Matildo (Miloš Nováček). Rodičia mu hovoria, že má meniny 14. marca, Lenže Matildo si to nemyslí. Vtedy je totiž Matildy. Meno Matildo sa v kalendári nenachádza! Matilda bola jeho babička a meno dostal práve po nej. Jediný chlapec na svete s takým menom. Hnevá sa a hnevá, až kým jedného dňa nestretne svoju meninku (Oľga Solárová). Tá ho vezme do Krajiny meninkov a potom... Viac sa už dozviete v rozprávkovej hre Jozefa Urbana Meninkovia. Scénickú hudbu zložil Martin Chovanec.

Tento týždeň sa bude hnevať aj medveď. Jedného dňa pošle zajaca prejsť sa po zamrznutej rieke, aby zistil, či je už ľad dosť pevný. Odváži sa teda na ľad aj on. Či ho ľad unesie a prečo sa medveď tak veľmi nahnevá, sa dozviete v ruskej ľudovej rozprávke Ako sa medveď nahneval na zajaca. Vyrozpráva vám ju Viera Bálinthová. A pozor, nebude to jediná rozprávka, pretože hneď po príbehu o medveďovi sa ešte ocitneme v močiari so žabou a dozvieme sa tak nielen to, čo sa stalo medveďovi, ale aj to, čo sa stalo žabke.

medved.jpg

V dobrodružnej hre Mareka Kupča sa bude hnevať Verena (Petra Vajdová), pretože jej otec Godur (Ivan Romančík) nechce dovoliť vydať sa za dobrého a statočného Slavoboja (Dušan Cinkota). Ten odišiel z osady, ktorá ešte vzdávala hold starým božstvám a pridal sa ku kresťanom. Keď Verena zahynie, Slavoboja zachváti veľký hnev a premení sa na Krutohlava... Hru pre deti a mládež Krutohlav a Verena si vypočujete v našej dobrodružnej dvojhodinke, hneď po druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Ostrov pokladov.

Bol raz jeden kráľ (Marián Slovák), ktorému hlava obelela ako kuchárska čiapka. Rozhodol sa teda odovzdať kráľovské žezlo jednej zo svojich troch dcér. Lenže, ktorú si vybrať? Práve jeho kuchár (Dušan Kaprálik) mu poradil, aby za novú panovníčku ustanovil tú, ktorá ho má najradšej. Princezná Bosalinda (Ivana Kuxová) lásku k otcovi prirovnala k láske ku šperkom. Rosalinda (Natália Blahová) otca ľúbi ako drahé šaty. Len Maruška (Zuzana Marošová) si so zvláštnou otázkou akosi nevie rady a tak vyhŕkne: "Ja ťa, tatuško, mám rada ako... ako soľ!" Teraz už určite viete, čo bude nasledovať. Že kráľovský otec sa naozaj veľmi nahnevá. Že Maruška stretne čarovnú starenku (Zdena Gruberová), že celé kráľovstvo potrápi nedostatok soli a že pán kráľ nakoniec zistí, že je veru Soľ nad zlato. Ale aj tak vám odporúčame vypočuť si rozprávkovú hru od nášho dvorného spisovateľa Daniela Heviera, s hudbou Rudolfa Pepuchu a ešte aj s pesničkami oboch autorov.

shutterstock_749233204.jpg

Starozákonné biblické príbehy nie sú len hnevlivé. Sú priam plné hnevu a často sa nekončia šťastne. Vďaka nim však môžeme spoznávať svet našich starovekých predkov a naše kultúrne korene. Tento týždeň si po prvý raz u nás vypočujete biblický príbeh Dávid a Absolón. Dávid bol slávnym izraelským kráľom. Ešte ako mládenec porazil slávneho filištínskeho obra Goliáša a po smrti sa stal patrónom hudobníkov, spevákov, básnikov a baníkov. V našej rozprávkovej hre však už vystupuje ako starý kráľ (Karol Machata), ktorý má starosti s dvomi zo svojich synov - so starším Amnonom (Peter Sklár), aj s mladším a obľúbeným Absolónom (Tomáš Maštalír). Dávida aj Absolóna najskôr nahnevá Amnon. Keď sa Absolón svojmu bratovi pomstí, kráľov hnev stihne aj jeho. Ale hnev a prísne pravidlá sužujú aj iné postavy príbehu, ktorý pre rozhlas napísal Ondrej Sliacky. Príbeh odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od 10 rokov.

Po prvý raz si u nás vypočujete aj prázdninový príbeh, vlastne skôr jeho úryvky, od Igora Majzlana Príbeh psa Bukyho. Aj hlavný hrdina knihy, desaťročný Jonatán, je akýsi hnevlivý. Práve na začiatku letných prázdnin sa s mamou presťahoval do Bratislavy, kde nikoho nepozná. Nepriateľov si nájde skôr než kamarátov a navyše sa musí postarať o cudzieho psa - Bukyho. Či Jonátana hnev prejde a či si Bukyho obľúbi, sa dozviete v literárnom programe Jany Hevešiovej Čitáreň. V úvode na vás čaká aj krátky rozhovor s autorom knihy a v závere ešte mini rozhovor s ilustrátorom Tomášom Krčmérym. Úryvky vám prečíta Richard Stanke.

buky.jpg

„Kde bolo, tam bolo, bola jedna dedina a v tej dedine žil otec s troma synmi. Najmladší syn len za pecou sedel a muchy počítal, a preto ho dvaja starší mali za hlupáka. No sami sa pokladali za múdrych." Potiaľto je to klasický príbeh zo slovenských ľudových rozprávok. Je jasné, že najmladší syn bude najväčší a najmúdrejší hrdina z celej rodiny. Ale že sa všetci traja bratia upíšu do služby gazdovi, ktorý služobníctvo nechce vyplatiť a že sa so sluhami dohodne len na tom, že kto sa prvý nahnevá, ten príde o nos, to ste hádam ešte neslýchali. A presne takúto slovenskú ľudovú rozprávku so zaujímavým názvom Či sa hneváte? vám u nás rozpovie Július Pántik.

Lotéria je figliarska vec. Ľudia kupujú tie papieriky a podaktorí vyhrajú časť peňazí, ktorú im dobrovoľne dali iní ľudia. Inak by nikomu nezišlo na um dať niekomu čo i len desať korún. Ale takto v lotérii - to už je iná vec. Pinky Bum chodieval pred obchodný dom Ruža pozerať sa na toho muža. Tá osoba ho priťahovala... Pinky Bum a predavač žrebov - tak sa volá siedma časť zo seriálu Daniela Heviera Pinky Bum. Ten istý Daniel Hevier vám príbeh o tom, ako si nepohnevať šťastie, aj porozpráva.

Program rádií

Text: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková
Ilustrácie: shutterstock, Tomáš Krčméry (vydavateľstvo IKAR)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame