Týždeň plný nádeje

Týždeň plný nádeje

 Vonku je dosť chladno, ale svetla je, naopak, už o dosť menej. A potom, čo tam, vonku, keď sa aj tak nemôžeme stretávať? Do nejednej rodiny sa už vkradli záblesky beznádeje, smútku, mrnčania aj frflania. Poznáme jeden recept na túto chorobu. Počúvanie rozprávok plných nádeje, rozprávok so šťastným koncom, príbehov plných odvážnych a neoblomných hrdinov. Zároveň si tak pripomenieme 31. výročie Nežnej revolúcie, ktorá nám 17. novembra 1989 priniesla po viac ako 40 rokoch slobodu. A tá by neprišla, keby sme nádej a vôľu na zmenu stratili.

Dvojhodinku pre najmenších poslucháčov bude tento týždeň otvárať jeden svetoznámy hrdina - krtko. Presnejšie, najslávnejší krtko všetkých čias. Ten, ktorého nakreslil Zdeněk Miler. U nás ho však nebudete vidieť, ale počuť. A ešte ako! Rozprávať totiž bude Július Satinský. Samotnému krtkovi svoj hlas požičal Juraj Kren. Vybrali sme pre vás jeho príbeh o tom, ako si chcel ušiť nohavice s veľkými vreckami. Hoci na začiatku vyzeral krtkov sen nesplniteľne, krtko sa nevzdal, nádej nestratil a... A čo bolo ďalej, sa dozviete v rozprávke Krtkove nohavičky.

krtko.jpg

Aj vám už chýba denné svetlo, však? V tmavých pochmúrnych dňoch sa aj naša nádej na krajší svet kamsi stráca. Pripravili sme preto novú rozprávkovú osmičku od Osmijanka. Osem nočných rozprávok vás zabaví aj v tme a možno nám aj vrátia nádej, ktorej u nás patrí tento týždeň. Prvá nočná rozprávka bude O naondulovanej kométe. Napísala ju Krista Bendová, hlas Osmijankovi požičal Ctibor Filčík a my vám želáme príjemnú zábavu! Rozprávka bude nasledovať hneď po krtkovi.

mesiac.jpg

Tento týždeň sa vo vysielaní pre najmenších rozlúčime s chlapčekom z rumunského sídliska. Duško je hlavný hrdina seriálu, ktorý napísal Octav Pancu-Iași. Nádejne znie už názov poslednej epizódy - Rozprávka o niečom peknom. Vznikol tak, že vonku začalo pršať, takže deti nemohli ísť von. Sedeli u tety Matildy na návšteve a malá Marika v jednej chvíli zvolala: „Poďme sa rozprávať o niečom peknom!" Na čo pekné si spomenú Duško, Marika a chlapček s novými sandálikmi, vám porozpráva Jozef Kroner.

shutterstock_1437699308.jpg

Tieto dni sú u nás dňami nádeje aj preto, že si pripomíname 31. výročie Nežnej revolúcie. Ak neviete, čo tieto dve slová znamenajú, Rozália Vlasková (na fotke) pre vás ešte minulý rok pripravila program Čo by bolo, keby... nebola Nežná revolúcia? Nad touto otázkou sa zamyslia súčasné deti zo Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Potom aj bývalé deti, ktoré boli deťmi v roku 1989 a prehovorí aj filmová producentka Zuzana Mistríková, ktorá neraz stála na revolučnej tribúne ako zástupkyňa študentov. Rozprávať bude aj rozhlasový archív. A nielen rozprávať, ale aj spievať.

roz.jpg

Medený kráľ je pôvodcom nešťastia všetkých ľudí. Zakázal im radosť, veselosť aj piesne. Keby mohol, aj slnko by im zatienil. Statočný Ivan (Jozef Vajda) sa preto jedného dňa rozhodne, že Medeného kráľa (Vladislav Müller) premôže a vráti spev na pery ľudí. Hoci sám nevie, čo je to pieseň alebo hudba. Na dlhočiznej púti mu pomôže Zlatá korytnačka (Emília Vášáryová), Obor (Július Paluš), Rusalka (Zdena Studenková) aj Veľryba (Darina Vašíčková). Na Železný ostrov a Bronzový vrch by sa predsa len tak ľahko nedostal. Príbeh na motívy ukrajinskej ľudovej rozprávky napísal Ján Číž a svojou hudbou ho dotvoril Igor Bázlik.

shutterstock_1478184029.jpg

Príbeh o chlapcovi a jeho psovi alebo aj o psovi a jeho chlapcovi, 81-ročný román anglického spisovateľa Erica Nighta Lassie sa vracia, opäť prichádza do vysielania Rádia Junior. Dobrodružstvo veľkého návratu prežíva najmä verný psík Lassie. Ale vo svojom vnútri ním žije aj chlapec Joe Carraclough (František Bača), ktorý sa nedokázal zmieriť s tým, že jeho rodičia (Elo Romančík, Terézia Kronerová) milovanú kóliu museli predať grófovi z Rudlingu (Juraj Paška). Joe svoju Lassie nikdy neprestal čakať, nikdy nestratil nádej. Aj ju na strastiplnej ceste držala pri živote túžba vrátiť sa k svojmu malému pánovi. Rozhlasovú hru pre deti v roku 1971 napísala Elena Bauerová. Prvú časť príbehu môžete počúvať od soboty po programe Bola raz jedna povesť, druhá časť bude nasledovať po krátkej hudobnej prestávke.

lassie.clanok.jpg

Pinky Bum má ohromné šťastie, že je taký čudák. Vďaka svojim zvláštnostiam si všíma veci, ktoré si iní nevšimnú. A nielen veci, ale aj ľudí a iné bytosti. A tie si potom všímajú jeho. Raz sa napríklad Pinky Bum ponáhľal vybaviť množstvo vecí a v prvom rade zájsť na poštu. Vystúpil z preplnenej mestskej hromadnej dopravy a rozbehol sa skratkou cez park. Tam ho oslovil mestský hromadný holub - filozof. Poriadne mu prehovoril do duše a z úvodnej beznádeje, kam ľudstvo dospelo, sa Pinky dopracoval k oveľa príjemnejším pocitom. Ako je to možné? Dozviete sa včas. Príbeh Pinky Bum a holub č.763 si vymyslel Daniel Hevier a nikto vám ho neporozpráva lepšie ako on.

holup.promo.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková

Ilustrácie: wikipedia, pixabay, shutterstock


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame