Pochmúrny týždeň

Pochmúrny týždeň

Vonku nám už prituhlo a iste ste si všimli, že dni sú kratšie, rýchlo sa stmieva a na ihrisku či v prírode už nemôžete tráviť toľko času, ako ste zvykli. Občas sme z toho mrzutí a pohľad z okna na ponuré počasie nám na nálade nepridáva. Našťastie si môžete vždy zapnúť Junior. V našich najnovších rozprávkach sa presvedčíte, že aj keď možno začínajú pochmúrne, nakoniec môže byť vždy všetko inak a o dobré konce nebude núdza. Navyše ste veľa z týchto príbehov u nás ešte nepočuli a v niekoľkých z nich vás bude sprevádzať najrozprávkovejší hlas Jozefa Kronera.

Za daždivých dní Chmárik zoskakuje z najtmavšieho oblaku na najvyšší kopec a tam sa po horskej lúke prechodí dovtedy, kým sa mraky nevypršia. A keď majú ľudia šťastie a nájdu ho, môže im dobre poradiť. A tak sa aj Kubo za Chmárikom vybral, keď už dlhšie nemohol uniesť, ako ho bieda kvárila. Veď jeho sused Ondrej s ním vyrastal, rovnako zdedili po svojich otcoch, ale Ondrejovo gazdovstvo prekvitalo a Kubove chátralo. Čo Chmárik Kubovi poradil, vám porozpráva Jozef Kroner v rozprávke Antona Habovštiaka hneď v úvode našej dvojhodiny pre najmenších poslucháčov. A nečudujte sa, že ste o Chmárikovi ešte nikdy nepočuli. Veď príbeh o ňom budeme vysielať po prvýkrát.

Bol jasný slnečný deň. Janko s Aničkou zastali na brehu jazera. Chceli na vode vyskúšať loďku, čo si Janko vystrúhal z jedľovej kôry..." Takto sa obyčajne nezačína pochmúrny príbeh. Lenže v rozprávke Ďaleká cesta nebudú hlavnými hrdinami Janko s Aničkou, ktorým vietor loďku odniesol. Hlavnou hrdinkou bude malá maškrtná myška, ktorá na loďku vyskočí na plytčine. Prilákal ju náklad plavidielka - čokoládové keksíky. Myška si v zápale keksíkových radovánok vôbec nevšimla, že loďka sa op仝 pohla a že na oblohe sa schyľuje k búrke... Napínavú rozprávočku pre najmenších napísal poľský spisovateľ Adam Bahdaj a rozpovie vám ju Eva Krížiková.

mysla.clanok.jpg

Bola raz jedna meteorologická stanica. Upratovala v nej teta Lopatková a pracoval tam aj ujo Mráčik. Práve on zapisoval do papierov, aké bude počasie. Či daždivé a pochmúrne, alebo slnečné a jasné. Lenže raz mu tie papiere rozfúkal vietor. Keď ich ujo Mráčik hľadal, spoza skrine sa ozval akýsi hlas. A ten hlas mu oznámil, že s pekným počasím je amen... Meteorologická rozprávka zaznie v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky, kde vám ju vyrozpráva Jozef Kroner. Napísala ju česká autorka Ljuba Štíplová.

panko.claok.jpg

Jeden pán neustále nosil po ulici kapsu. A vraj celkom prázdnu. Ententýn z toho chytil veľkú zvedavosť a každého sa na tú kapsu pýtal. Až neskôr zistil, že je to poštár, ktorý roznáša listy. A keď ich všetky roznesie, kapsa je prázdna. Až raz, keď je poriadne pochmúrne počasie, poštárovi napadá do kapsy dážď a písmenká sa rozmočia. Čo sa s touto galibou bude ešte diať, vám v rozprávke Jána Milčáka porozpráva Michal Dočolomanský. Aj tento príbeh si pustíme v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Autor mu dal meno O daždi, ktorý nepadal.

postar.clanok.jpg

Vojak (Ivan Krajíček) sa raz ocitne uprostred pochmúrneho, čierneho lesa. Stretne chlapca Ivana, ktorý mu prezradí, že hľadá zloducha menom Cár Búrvoda (Jozef Kroner). Ten totiž uniesol jeho mamu. Vojak sa rozhodne splniť Búrvodove úlohy a mamu oslobodiť. Rozprávkovú hru podľa príbehu ruského spisovateľa Jevgenija Švarca napísala Edita Čekovská. Hra mala premiéru už v roku 1964, ale v Rádiu Junior ste ju ešte nikdy nepočuli.

V Pochmúrnom týždni hviezdi Jozef Kroner v Chmárikovi, aj v Meteorologickej rozprávke, aj v Cárovi Búrvodovi a dôležitú úlohu má aj v rozprávkovej hre Kamenné srdcia. Jedného dňa to bude práve on ako rozprávkový starček, kto navštívi gazdinú (Viera Strnisková). Tá sa k nemu správa veľmi kruto. Ale to ešte netuší, že starček má čarovnú moc. Tajomného hosťa sa zastane len Hanka (Michaela Mikulášová) a veruže dobre urobí... Rozprávkovú hru napísal Rudolf Dobiáš.

srdce.jpg

Rozprávku Malá morská víla určite poznáte: Príbeh o tom, aký pochmúrny môže byť svet ľudský i morský, napísal Hans Christian Andersen. Nedávno ho pre rozhlas načítala aj Táňa Pauhofová, takže toto spracovanie si u nás vypočujete po prvý raz.

mala.jpg

Čo už by to bolo za Pochmúrny týždeň, keby sme vynechali horor pre deti? Andrea Kalinová, Daniela Chlapíková a Tatiana Kusá napísali poriadne napínavú hru o tom, čo by sa stalo, ak by ste sa vybrali na školskú exkurziu do múzea. Čudujete sa, čo už je len na exkurzii do múzea také napínavé? Nuž, spočiatku nič. Až kým vystavené exponáty a artefakty neožijú... V hlavných úlohách účinkujú Kveta Kmotorková ako Paťa a Róbert Roth v úlohe Adriána. A hra sa volá, ako inak, Čo keby ožili? Vypočujete si ju v našej dobrodružnej dvojhodinke.

drak.promo.jpg

Kde bolo, tam bolo, v roku 1950, narodil sa do rodiny s anglicko-škótskymi koreňmi malý Fredy. Vyrástol z neho známy herec Alfréd Swan, ktorého poznáte z rozhlasu, z televízie, dabingu a tí starší z vás možno aj z divadla. Náš Fredy si tento rok pripomenul tri okrúhle herecké výročia, a tak sme ho zavolali aj do nášho ČBBK štúdia. S Rozáliou Vlaskovou sa rozhovoril o zaujímavej histórii jeho rodiny, o tom, čo je na herectve najkrajšie, čo najažšie a Čo by bolo, keby... som bol eminentným hercom? Čo to znamená? Dozviete sa v našom vysielaní už v piatok. A op仝 bude reč aj o Jozefovi Kronerovi. Nechajte sa prekvapi prečo.

fredy.jpg

Pochmúrny život mal kráľ (Ivan Romančík), odkedy ochorel na zvláštnu chorobu. Zažíval muky, ale umrieť sa mu nedalo a smrdel tak veľmi, že sa k nemu nikto nedokázal priblížiť. Trpel teda dlho a sám. Až sa raz našiel zelinkár (Dušan Kaprálik), ktorý takú vodičku namiešal, že kto sa ňou potrel, ten pri kráľovi mohol poľahky vydržať. Ale úplne vyliečiť ho nedokázal. Kráľovým synom (Michal Hallon, Ondrej Kaprálik, Lukáš Frlajs) však poradil, aby otcovi priniesli vodu zo studničky, ktorá vyviera v kráľovstve s tajuplným menom Zlatná krajina. Kráľova choroba nie je jediná pochmúrnosť tohto starodávneho príbehu zo zbierky Pavla Dobšinského. Najmä najmladšieho princa čakajú ťažké skúšky a jeho otca veľa výčitiek svedomia... Táto rozprávková hra patrí k najnovším v rozhlasovom archíve a u nás si ju vypočujete po prvý raz. Napísal ju Vladimír Hanuliak.

Pochmúrna časť čítania na pokračovanie z knihy Prašina sa už skončila. Záhada monumentálneho stroja a nefunkčnosti elektriny na Prašine sa vyriešila a Hroudovi ľudia museli odkráčať so sklopenými ušami, pretože En na poslednú chvíľu zachránila život všetkým Hroudovým nepohodlným svedkom, vrátane seba. Tento týždeň nás čaká posledná kapitola z knihy Vojěcha Matochu a ako bonus si budete môcť vypočuť aj rozhovor s autorom (na fotke vľavo), ktorý tento rok nahral pre Rádio Devín Tomáš Bartoněk. A tiež rozhovor Tomáša s našou Veronikou a Rozáliou, ktoré pre vás Prašinu pripravili na počúvanie. A keďže celú knihu prečítal fantastický herec Richard Stanke, reč bude aj o ňom.

prasina.jpg

Kde bolo, kde nebolo, žil raz jeden cisár (Štefan Dobrovodský), ktorý bol veľmi zarmútený, lebo traja ozrutní draci (Vladimír Durdík, Vladimír Štróbl, Beta Poničanová) z oblohy jeho cisárstva ukradli slnko a mesiac. V krajine nastala tma, že nebolo vidieť ani na krok. Rozposlal preto cisár po krajine poslov a prikázal im, aby každému povedali, že ten, čo vyslobodí od drakov Slnko a Mesiac, dostane za ženu jeho krásnu jedinú dcéru a polovicu cisárskeho bohatstva. Kto sa však vzdá a ujde z boja, životom zaplatí. Mnohí veru prišli o hlavu, kým sa objavil Grajčán (Karol Machata), hrdina rumunskej ľudovej rozprávky. Odvážny mládenec má kmotra, vedomca - kováča zeme, ktorý mu bude na dobrej pomoci. Lebo len odvaha niekedy nestačí... Príbeh pre rozhlas zdramatizovala Elena Antalová.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Edmund Dulac, wikipedia, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame