Pokazený týždeň a 102. výročie prvej ČSR

Pokazený týždeň a 102. výročie prvej ČSR

Pokazený týždeň" sme si vymysleli dávno predtým, ako sa nám dni a týždne pokazili neoblomným korona vírusom. Ale keď teraz nemôžete nikam chodiť, o to viac môžete počúvať naše vzrušujúce príbehy, v ktorých sa takmer všetko, čo sa pokazí, podarí aj napraviť. A keďže tento týždeň si pripomíname vznik Československa, v našom programe nájdete aj dva výnimočné príbehy od českých tvorcov.

Bola raz jedna rozprávka, ktorú nepokazil ani dedko, ani babka, ale vnuk. Začalo sa takto: Dedko jedného dňa zasadil do záhrady sadenicu kalerábu. Mal z nej vyrásť najväčší kaleráb na svete. A tak sa aj stalo. Narástol im kaleráb veľký ako domček, v ktorom bývali. Aby ho zo zeme vytiahli, zavolali si na pomoc vnuka. Ako potom vnuk rozprávku pokazil, to vám vyrozpráva Ctibor Filčík v príbehu Jána Uličianskeho Pokazená rozprávka.

chalan.jpg

Hoci týždeň máme pokazený, Osmijanko a Osmidunčo vám prinesú rozprávanie O načisto múdrej krajine. V tej krajine nie je nič pokazené, všetko funguje ako hodinky. Čo si zaželáte, to okamžite dostanete. K chutnému a zdravému obedu aj poučenie o správnej životospráve. Ale jedna veta týchto skrz-naskrz vedeckých hostiteľov napokon úplne všetko pokazí. Viac vám prezradí Ctibor Filčík v poslednej rozprávke Kristy Bendovej zo seriálu Osmijankových rozprávok o zázračných krajinách.

Je známe, že hodinári neustále berú do rúk pokazené hodiny. Aj hodinár v príbehu O kukučke a hodinárovi sa vo svojej práci vyzná. Ale vôbec nepozná zákony lesa a ani svoje lesné susedy - kukučky. Jedna k nemu raz zavíta a hodinár sa snaží naučiť ju kukať podľa hodiniek, pretože tak sa to predsa na kukučky patrí. Či sa mu to podarí, vám prezradí Gustáv Valach.

Pastierik je rozprávková hra z roku 1955, takže bude znieť trošku inak ako rozprávky, ktoré v našom vysielaní počúvate každý deň. Hans Christian Andersen jej predlohu napísal o princovi, ktorý sa uchádzal o ruku jednej pyšnej princeznej. Mohla by byť hneď aj svadba, lenže v tom sa čosi v príbehu pokazí a princ sa rozhodne namiesto kraľovania pracovať ako pastier svíň... Či sa mu podarí získať princeznú a či ona dokáže potlačiť svoju pýchu, sa dozviete v príbehu, ktorý zdramatizoval Miroslav Ston. A okrem pytačiek sa v rozprávke pokazí ešte napríklad aj jeden obed. Počúvajte, aby ste zistili, či sa celú tú galibu podarí aj nejako napraviť

Vilhelm Pedersen.jpg

Malý Vincko (Frencien Bauer) sa ráno rozbehne von, aby uvidel smetiarov. Má aj vlastné smetiarske autíčko (Miroslav Noga), ale čo je to oproti skutočnému smetiarskemu autu? No, a tak svoje hračkárske auto odhodí za skriňu. Pokazí sa autíčko po prudkom páde? Čo sa deje s hračkami za skriňou? Viliam Klimáček na to prišiel vo svojej rozprávkovej hre Smetiarske autíčko a drak (a dokonca si v nej aj zahral).

Pozor, pozor! Začíname s novučičkým rozprávkovým seriálom! Gianni Rodari napísal Telefonické rozprávky. Tieto príbehy vraj rozpráva otec svojej dcérke vždy večer pred spaním cez telefón - ak teda, náhodou, nie je doma. Keď taliansky spisovateľ rozprávky vymýšľal, ešte neexistovali mobily, počítače a ani internet. Tieto príbehy sa neskôr veľmi páčili všetkým deťom, keď ich už Gianni Rodari zapísal aj do kníh. V prvej rozprávke sa ale objavia deti, ktoré porozbíjajú úplne všetko. Či sa im to podarí aj opraviť, vám porozpráva Boris Farkaš.

phone.jpg

Anglický spisovateľ Daniel Defoe napísal svetoznámy román o moreplavcovi Robinsonovi, ktorý sa plaví oceánom, až kým sa jeho loď v búrke vážne poškodí a hlavný hrdina sa ocitne celkom sám na upustenom ostrove. Slovenský spisovateľ Juraj Bindzár príbeh zaujímavým spôsobom zdramatizoval. V prvej časti dobrodružnej hry Robinson začujete, ako dokážu ľudia zahrať vietor či more, i ako Marián Geišberg v úlohe hlavného hrdinu pesničkami zaháňa samotu. Hru odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

robinson.jpg

Čo by bolo, keby... sme cestovali po Slovensku? Ako sa dá prejsť celá krajina a ešte k tomu pešo, to sa pokúsi vypátrať Veronika Dianišková spolu s majsterkou zvuku Tatianou Horváthovou. Sprievodcu im (okrem povestí a rozprávok) bude robiť Martin Vavrinčík, ktorý prešiel Slovensko od Dukly až po Bratislavu po červenej turistickej značke. Obujte si túlavé topánky, nezabudnite si pršiplášte a vyrážame!

V jednej bieloruskej dedinke žil sedliak Janko (Michal Dočolomanský) so svojou ženou (Eva Krížiková) a dvomi synmi (Alfréd Swan, Ľubomír Barák). O čo menej rozumu mali, o to viac sa tešili z každodenných vecí. Napríklad taká večera. Varená repa, rodina pohromade... Keď tu zrazu - bum, bác, tresk! A je po peknom večere aj po chutnej večeri. Čertisko Darmojed (Oldo Hlaváček) sa vrútil cez komín do domu, večeru uchmatol a v chalúpke sa zabýval. Ohromné nariekanie celej bezradnej rodiny pritiahne potulného medvediara (Marián Gallo) s medveďom. Ako bude tento zvláštny príbeh pokračovať, vám prezradí Čertovská rozprávka. Vymyslel si ju slávny bieloruský spisovateľ Uladzimir Karatkevič a upravila ju Elena Antalová. Sme si istí, že tento príbeh ste ešte nikdy nepočuli.

Hoci príhody Pinky Buma sa odohrávajú najneskôr v roku 1995, Pinky Bum jedného dňa nadobudne pocit, že mesto je jedno veľké, ba priam obrovské, parkovisko. Autá vidí všade. Na cestách, na chodníkoch, aj na trávnikoch. A akoby to nestačilo, tie autá nielen zavadzajú, ale aj zavýjajú, hulákajú a niektoré aj hryzú. Všade samý poplašný systém. Lenže jedného dňa aj Pinky Bum navštívi obchod OOOOO - osobitný obchod ostražitej ochrany osôb... Pinky Bum a alarmový systém je piata časť zo seriálu spisovateľa a rozprávača Daniela Heviera.

habera.jpg

Českého spisovateľa a scenáristu Otu Hofmana sme vám predstavili už viackrát. Poznať ho môžete ako autora kníh pre deti, z ktorých mnohé boli sfilmované aj rozhlasovo spracované. Pan Tau; Lucie, postrach ulice, Chobotnice z II. patra, Lucie a zázraky alebo Pohádka o staré tramvaji. Ten posledný príbeh vyšiel ako kniha, film a tiež rozhlasová hra pre deti Rozprávka o starej električke Terezke. Starú električku Terezku objaví Ferko (Štefan Jančík) vo vozovni, v ktorej pracuje jeho dedo Fiala (Ondrej Košút). Električka už nejazdí a akýsi chuligán jej, navyše, prakom zostrelil číslo. Ferko však v pošramotenej mašinke vidí krásnu, živú bytosť a rozhodne sa ju zachrániť. Terezka sa mu odvďačí, ale čochvíľa bude potrebovať pomoc od všetkých detí z mesta... Knihu Otu Hofmana pre rozhlas veľmi pôsobivo upravila Jarmila Štítnická. Ani túto, už 55-ročnú, rozprávku ste u nás ešte nikdy nepočuli.

Mnohé krásne či inak zaujímavé miesta na Slovensku sprevádzajú povesti, v ktorých vystupuje Boh so svojimi pomocníkmi - anjelmi. Samozrejme, vystupujú v nich ako stvoritelia miesta, o ktorom povesť rozpráva. Od týchto bytostí by sme asi čakali dokonalý výsledok a naplnenie Božieho plánu do poslednej bodky. Ale keby sa pri tvorení sveta niečo predsa len nepokazilo, o čom by tie povesti rozprávali? Čo sa anjelom napriek Božiemu dohľadu v Žiranoch pokazí, sa dozviete v 293. časti programu Bola raz jedna povesť. Pripravili ho pre vás Ľuboš Machaj, Rozália Vlasková a hrdinovia z neba i zo zeme - Alfréd Swan, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Martin Kaprálik a Laco Kerata.

Úplne všetko sa pokazí a svet sa zrúti Jirkovi Klimešovi v 17. časti čítania na pokračovanie z knihy Prašina. Keď sa Jirkovi podarilo prežiť nebezpečné prenasledovanie, úspešne sa vrátil späť k tajomnému stroju a už-už sa pokúsil to prapodivné zariadenie opraviť, v podzemí sa zrazu objavil niekto, koho nečakal. Bude to napínavé a stále nevieme, ako to skončí. Pripravte si uši aj nervy a počúvajte Richarda Stankeho čítajúceho dobrodružnú knihu mladého českého spisovateľa Vojtěcha Matochu. 

Uhnd.prasina_jpg.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Vilhelm Pedersen wikipedia.org, shutterstock, pixabay.com, Karel Osoha, vydavateľstvo Artforum


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame