Dôležitý týždeň

Dôležitý týždeň

V našom dôležitom týždni sa budú diať dôležité veci. Najmä pre našich dôležitých hrdinov. No nie všetci z nich sú dôležití naozaj. Niektorí z nich si to o sebe len myslia. No a niektorých o ich dôležitosti treba ešte aj presviedčať. Tak to už na svete chodí, že najdôležitejšie veci si často ani neuvedomujeme. Až kým nám odrazu nezačnú chýbať. Snáď nám naše rozprávky pomôžu lepšie ich okolo seba rozpoznať.

Bola raz jedna myš, ktorej syn bol najsúcejším myšiakom na svete. Preto ho chcela oženiť s dcérou toho, kto je najmocnejší na svete. Takto sa dostane k slnku, mraku, vetru, ku koňovi, od koňa k pluhu a od pluhu... No, veď uvidíte, teda skôr, začujete, ak budete poriadne natŕčať uši. Či je myš naozaj dôležitá, to vám v beninskej ľudovej rozprávke Kto je na svete najmocnejší, vyrozpráva Karol Machata. Africký príbeh si pustíme v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

mys.jpg

V príbehu Rozprávka o knihe múdrosti bol tým dôležitým hrdinom mudrc zo Severného Kaukazu - Daud. Mal troch synov, ktorých jedného dňa do sveta vypravil. Sľúbil im, že tomu z nich, kto urobí najlepší skutok, daruje knihu múdrosti, ktorú opatruje ako najväčší poklad. Traja bratia odcválajú každý na inú svetovú stranu, a keď sa vrátia, predstúpia pred otca... Kto z nich dostane knihu múdrosti, vám v darginskej ľudovej rozprávke vyrozpráva jedna z našich najobľúbenejších rozprávačiek - Emília Vášáryová.

knihaa.jpg

Emília Vášáryová vám bude tentokrát v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky rozprávať až tri rozprávky. Druhá z nich bude o Obdivuhodnej rakete, ktorá sa cíti veľmi dôležito. Až tak, že všetkými ostatnými pohŕda. Akurát, že zabudne, že aj ona je tu len na to, aby vyletela do vzduchu a potešila deti ohňostrojom... Rozprávku možno poznáte, napísal ju známy írsky spisovateľ Oscar Wilde.

  raketaaaa.jpg

Tretia rozprávka, ktorú vám vo vysielaní pre najmenších rozpovie Emília Vášáryová, bude zo seriálu Počúvajte rozprávku. Nebude to vlastne jedna rozprávka, ale rovno päť a už podľa názvu budú určite dôležité: Utekajte, zle je!; Starkej syn; Rak krajčírom; O líške a mačke; Ako šlo vajce na vandrovku. S týmito krátkymi príbehmi sa tento týždeň rozlúčime so seriálom, ktorý napísal Ján Bodenek.

liska.jpg

V druhej časti zo seriálu Libuše Friedovej Rozprávky z kufríkov vám Karol Machata otvorí kufrík kúzelnícky. Ukrýva sa v ňom kúzelnícka rozprávka o malom a veľkom kúzelníkovi Pagáčikovi. Je to, prosím pekne, kúzelnícke duo Pagáčik - otec a syn. Z ich klobúka rovno pred vašimi ušami vyskáče sto hebkých angorských zajačikov. A tie budú pre Pagáčikovcov veľmi dôležité... Počúvajte vysielanie pre najmenších.

tabbit.jpg

Na Osmijanka a jeho psíka Osmidunča opäť čaká dôležitá úloha - dostať sa z ďalšej zázračnej krajiny, tentoraz už zo siedmej v poradí. V tej krajine nestretnú ani jedného dospelého človeka, minister dopravy si v službe cmúľa cumeľ a žiadosti sa tam nepíšu, ale kreslia. O načisto detskej krajine vám porozpráva Ctibor Filčík v príbehu Kristy Bendovej hneď v úvode nášho vysielania pre najmenších.

Múdry svedok je príbeh od bulharského autora Ivana Fičeva, ktorý ho napísal podľa ľudovej rozprávky. V istej dedine žil mladý uhliar Trajko, ktorý sa jedného dňa vybral do sveta. Ako sa tak túla, zastaví sa u krčmára. Ten mu dá zadarmo jesť aj piť a len o to ho poprosí, že keď si náš hrdina voľajaké groše zarobí, aby svoj dlh splatil. Tak sa aj stane, lenže pyšný krčmár sa zrazu cíti tak dôležito, že chce od Trajka nespravodlivo veľa dukátov... Ako sa uhliarovi podarí dosiahnuť spravodlivosť, vám bude rozprávať Ján Klimo.

Dôležitými sa necítia len ľudia pyšní, ale za dôležitých považujeme aj tých, ktorí dokázali vymyslieť nesmrteľné príbehy. Kto by už nepoznal J.R.R. Tolkiena, autora slávneho Hobita a trilógie Pán prsteňov! Práve o ňom bude pásmo Dity Csűtőrtőkyovej, ktoré nazvala Hobit sa vracia. Nestretneme sa tu len s pánom spisovateľom, ale napríklad aj s jeho hrdinom hobitom Bilbom, ktorý sa tiež, povedzme si pravdu, občas cíti trochu príliš dôležito. Tak si nasaďte túlavé topánky a vyberte sa s nami do Stredozeme!

hobbit.jpg

Pre svoj ľud bol veľmi dôležitým hrdinom aj mongolský bohatier Džang, pretože ho oslobodil. Jedného dňa si šiel zaplávať a na breh si odložil prsteň. Keď sa vynoril, prsteňa nebolo. A práve tento klenot vraj prináša pokoj a šťastie tomu, kto ho nosí. Keď sa o ňom dopočuje od potulného speváka (Leopold Haverl) mladý Bajgyr (Dušan Jamrich), rozhodne sa ho nájsť. Po ceste stretne Šakala (Július Paluš), ktorý mu prehovorí do duše. Či sa hlavnému hrdinovi podarí nájsť Modré jazero, kde sa kedysi Džangov prsteň stratil, sa dozviete v našej dobrodružnej dvojhodinke. Dobrodružnú hru podľa mongolskej ľudovej rozprávky napísal František Navara.

Poznáte príbeh o Pocahontas? Do rozhlasového šatu ho v roku 2019 obliekla Naďa Jurkemik. Príbeh o odvážnej dievčine (Henrieta Kolláriková), ktorá sa dokáže dorozumieť s vlkmi, i o jej bratovi Yumovi (Matúš Kvietik), ktorý vyrastá v sestrinom tieni a predovšetkým o priateľstve a láske medzi mladými ľuďmi z dvoch nepriateľských táborov, odvysielame pod názvom Indiánska princezná. A ktože je v tomto príbehu tým dôležitým? Nuž, veľmi dôležitými sa cítia chamtivé bledé tváre, ale v skutočnosti... Veď počúvajte.

pocahn.jpg

Pre mnohých ľudí - malých aj veľkých - je veľmi dôležitý futbal. Obyčajná hra s loptou, ale pozná a zbožňuje ju celý svet. A ešte viac ju zbožňuje športový komentátor Marcel Merčiak. Tomáš Bartoněk za ním zašiel do Mlynskej doliny, do televíznej časti RTVS, aby spolu vydumali Čo by bolo, keby... som bol športovým komentátorom? Kedy Marcel zistil, že by chcel profesionálne komentovať šport? Ako sa na to pripravoval? Športoval aj on? Aký je rozdiel v komentovaní futbalu a biatlonu? A čím by bol, keby nebol športovým komentátorom? Aj toto sa dozviete v našom najnovšom Čo by bolo, keby... už tento piatok.

merr.jpg

Dvom šikovným bratom Janovi (Michal Klučka) a Jurovi (Tomáš Hallon) sa rodné gazdovstvo jedného dňa stane pritesným. Zaopatria teda svoju mamu (Jana Strnisková) a vyberú sa do sveta šťastie hľadať. Na cestu ešte dostanú jednu dôležitú radu: „Zostaňte statoční. Neklamte, nekradnite, nehrešte. Pri poctivosti sa vždy držte. A najmä, nikdy nezabudnite, že ste bratia! Vždy si pomáhajte, vždy buďte svojimi." Mládenci boli naozaj statoční a poctiví, ale keď v tmavej hore stretli tri páry zubatých zverov, ktoré sa rozhodli ísť s nimi do sveta, poslednú radu museli odložiť. Ako sa im povodí, keď sa na krížnych cestách rozdelia, či premôžu šarkana (René Jankovič), zachránia princeznú (Zuzana Jurigová-Kapráliková) a porazia strigu (Helena Geregová), sa dozviete v rozprávkovej hre Zakliata hora, ktorú podľa ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského napísala Eva Križková.

„Vo veľkom meste, čo leží na rieke Dunaj, býval chlapček. A ten mal starého otca. Mali sa veľmi radi. Starý otec nazýval chlapca „ty môj vnúčik" a chlapček si starého otca nazýval „ty môj starký". Vždy, keď sa skončil deň a po moste ponad rieku prichádzal večer v sivomodrom kabáte, vnúčik povedal: „Povedz mi rozprávku, starký. Prosím ťa." Vnúčikovi totiž nestačila rozprávka z obrazovky. Potreboval počuť aj rozprávku „z úst". Bola to Veľmi dôležitá rozprávka. Napísala ju Mária Ďuríčková a láskavo vám ju rozpovie Karol Machata.

otec.jpg

Dôležitú správu sa bude snažiť odovzdať krásna a záhadná Hrdzaňa (Magda Vášáryová) jednému nehodnému bratovi - Kosťovi. Kosťa (Marián Labuda) a Matvej (Ľubo Roman) dlho a šťastne kopali zlato, až kým sa neobjavil správca panského majetku a neposlal jedného z bratov do nevoľníctva. Obetoval sa dobrák Matvej a Kosťa ho mal do roka vykúpiť. Lenže rok prešiel a Kosťa sa neponáhľal pomáhať bratovi... Rozprávkovú hru Zlatá stopa podľa uralskej ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Petroviča Bažova zdramatizovala Oľga Bednárová-Keltošová.

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock, pixabay.com, wikipedia.org.,TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame