Liečivý týždeň

Liečivý týždeň

Žijeme zvláštne časy, kedy sa nik z nás nemôže pohnúť z domu bez rúška. Aj našich rozprávkových hrdinov prenasledujú choroby, boľavé zuby a niekedy i čary! Niektoré sa podarí zahojiť, iné šarapatia dlho. Našťastie sú naše príbehy plné lekárov a ránhojičov, tak nebojte, u nás sa vám nič nestane. Bolesti pofúkame a pri rozprávkach rýchlo zabudneme aj na tie rúška. Kým sa svet zas nevylieči. A my veríme, že už čoskoro!

Bol raz jeden zubný kaz. Maličký, ale zato zlý ako tisíc čertov. Volal sa Kazo Kazivec a vedel dokonca aj pesničky spievať. No, a okrem toho, samozrejme, kazil zuby. Jediný spôsob, ako sa Kaza Kazivca zbaviť, keď vás už raz napadol, je ísť k zubárovi, alebo si vopred poriadne čistiť zuby. O tom, ako si boľavý zub vylieči malý Marek, vám v príbehu O zubnom kaze porozpráva Michal Dočolomanský. Rozprávku napísal Daniel Hevier a my vám ju pustíme v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

marek.jpg

Betka (Martina Kapráliková) si stále iba vymýšľa. Klame, až sa hory zelenajú. Z klamstiev ju vylieči až zmiznutie jej papagája Pipa (Dušan Kaprálik) a želanie, aby sa každé jej klamstvo vyplnilo. Čo sa potom bude diať, sa dozviete v programe Panpulóni - Najväčšie klamstvo. Veselú rozprávkovú hru pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, napísala Veronika Martinková. Hra je úplne nová a čerstvá, len pred pár dňami ju tvorcovia vypustili do sveta, tak si ju nenechajte ujsť.

Rozprávky z kufríkov napísala Libuša Friedová. Prvý kufrík, ktorý náš rozprávač Karol Machata otvorí, bude kufrík doktorský. Môžeme ho volať aj lekárska taška. Je to taký smiešny kožený valec s uškami, vyzerá ako jazvečík. A patrí veselému lekárovi spod Javoriny, ktorý má na dverách ceduľku: MUDr. Kráľ, doktor všetkého lekárstva. Aký príbeh jeho kufrík ukrýva, sa dozviete vo vysielaní pre najmenších.

bag.jpg

Keby ste aj vy boli s Osmijankom a Osmidunčom na výprave po zázračných krajinách, neraz by ste si možno pomysleli, že po výlete budete potrebovať liečenie. Aj tento týždeň na vás čaká také dobrodružstvo. O načisto papierovej krajine vám porozpráva Ctibor Filčík. O linajkových domoch a štvorčekových ľuďoch, o zvláštnom daždi aj o psovi Papundeklovi. Toto všetko si pre nás kedysi vymyslela Krista Bendová. Osmijankove rozprávky o zázračných krajinách otvárajú naše vysielanie pre najmenších.

Celestínka (Marta Šimonovičová) je chorá, a tak leží doma v posteli a lieči sa pod perinou. Mamina (Viera Richterová-Horváthová) je v práci a Celestínka jej preto neustále vyvoláva. Ale raz sa jej v slúchadle neozve mama, ale čudesný pán Baltazár (Ivan Krajíček), ktorý býva v telefónnom slúchadle! Rozprávkovú hru Celestínka, ryba a pán Baltazár napísal Ján Milčák.

celestinka.jpg

Doktor Jajbolí (Ján Gallovič) nelieči ľudí, ale zvieratá. A je to najlepší doktor na svete, pretože zvieratkám naozaj rozumie. Jeho pacienti ho majú veľmi radi a všetko by bolo v poriadku, keby nebolo jednej zlej čarodejnice Hašterice (Elena Petrovická). Práve ona jedného dňa unesie kohútika Zlatohláska (Róbert Halák). Doktor Jajbolí to však nenechá len tak a vyberie sa ho hľadať. Podľa svetoznámeho príbehu „Doctor Dolittle" od anglického spisovateľa Hugha Johna Loftinga napísal svoju knihu „Doktor Jajbolíto" ruský spisovateľ Kornej Ivanovič Čukovskj. Rozhlasovú hru s pesničkami potom napísala Maja Glasnerová. Pesničky a hudbu vymyslel Rastislav Dubovský a texty piesní napísal Dušan Brindza.

V nemocnici sa pánovi Dráčikovi (Juraj Predmerský) a pani Dráčikovej (Helena Geregová) narodí syn Drakulko (Ondrej Kaprálik). Je však trochu iný - namiesto troch hláv má hlavy len dve. Ako sa bude snažiť zo svojho problému vyliečiť alebo či jeho výnimočnosť liečiť vôbec treba, sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Kamenistého O dvojhlavom drakovi.

shutterstock_1716251815.jpg

Objaviteľ zázračného lieku - to je Alexander Fleming, ktorého penicilín zachránil milióny životov. Preto životopisnú hru Petra Severa odvysielame v našom Liečivom týždni. A pritom to bola len šťastná náhoda, ktorá slávneho lekára, biológa a farmakológa priviedla k prelomovému objavu. Neporiadok na pracovnom stole priniesol fenomenálne zistenie... Škótskeho vedca v rozhlasovej hre pre deti a mládež stvárnil Stano Dančiak. V detskej a študentskej úlohe tohto velikána budete počuť Róberta Rotha a Dušana Szaba.

Alexander_Fleming_1945.jpg

Rozprávková hra Železník vznikla na námet slovenskej ľudovej rozprávky. Jastrabí princ (Roman Pomajbo) vletí medzi makovice, ktoré Janko (Ján Gallovič) horko-ťažko vypestoval. Jastrab preto nedopadne dobre, Janko ho postrelí kušou. Aby hlavný hrdina neokúsil hnev Jastrab-kráľa, musí sa o mladého jastraba postarať a vyliečiť ho. Janko s mamou (Viera Topinková) tak prídu o všetko. Lenže Jastrabí princ Janka z vďaky zavedie k svojmu otcovi (Július Vašek) a veľké dobrodružstvo sa začne až vtedy... Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Július Farkaš. Putovanie, blúdenie a odklínanie v nej zhudobnil Igor Bázlik.

Synovia šťastného chána boli šťastní až do návštevy chánovho švagra Naraniho (Gustáv Valach). Ten prišiel len preto, aby usiloval o život staršieho syna a nárokoval si trón. Núti dokonca jeho pestúnku (Emília Haľamová), aby ho zniesla zo sveta. Obaja bratia (Vladimír Durdík a Peter Jerguš) sa preto rozhodnú ujsť. Zlatý medveď aj Strieborný orol sú statoční lovci, ktorí na svojej dobrodružnej púti stretávajú zvieratá, darujú im život a zvieracie bytosti ich na oplátku obdaria magickými vlastnosťami. Stretnú aj tajomného liečiteľa Aršiho (Samuel Adamčík), ktorého veru budú potrebovať... To ani zďaleka nie je všetko, ale viac už vám prezradí len rozprávková hra Synovia šťastného chána, ktorú na motívy stredoázijských rozprávok napísala Oľga Krejčová.

chan.jpg

Knižky mačky Abecedy v čase korony majú jedno poznávacie znamenie - mačka Abeceda (Soňa Ulická) svojim detským čitateľom odpovedá cez telefón. Tentoraz jej zavolá Filip (Michal Kaprálik) a pýta si tipy na knižky pre svojich mladších súrodencov. Keďže Filip spolu s bratom sú nadšení cyklisti, budete sa môcť aj vy zoznámiť s knihou Zuzany Šinkovicovej Myšiak Samuel a jeho cesta okolo Slovenska na bicykli. Filipov mladší brat má zároveň ťažkosti s peniazmi. Nevie s nimi zaobchádzať. V tom mu poradí knižka Denisy Proškovej Kde rastú peniaze (Prvé čítanie o financiách pre deti). Veď peniaze sú ako oheň - sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Program pripravila Zuzana Jurigová-Kapráliková.

myss.jpg

A čo čaká nášho kamaráta Pinky Buma? Možno vám napovie názov tretej časti seriálu Daniela Heviera - Pinky Bum a naozajstný Habera. Nebude to len náhodné stretnutie so slávnou osobnosťou. Bude tam aj túžba byť aspoň trošíčku slávny a zaujímavý pre náhodných okoloidúcich. Čo Pinky Buma z týchto túžob vylieči, vám vyrozpráva autor príbehu - Daniel Hevier.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: shutterstock, pixabay, wikipedia, Vydavatelstvo Matice slovenskej - Marek Mertinko

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame