Týždeň varovaní

Týždeň varovaní

Nie každý nápad, ktorý sa nám zdá byť úplne perfektný, môže aj dobre dopadnúť. Aj vám sa už iste stalo, že ste sa niekedy unáhlili a urobili niečo, čo ste si dopredu dobre nepremysleli. Vrhli sa do zdanlivého dobrodružstva, ktoré sa zmenilo na nebezpečenstvo. V rozprávkach to majú dobre premyslené. Tam sa ešte skôr, ako sa nášmu hrdinovi či hrdinke niečo stane, zjaví zázračná starenka, či hovoriace zviera a vopred ich varuje, aby nerobili to, či ono. Ako aj v príbehoch, ktoré sme pre vás zozbierali tento týždeň. Čo myslíte, koľkí z nich si vzali varovanie k srdcu?

Žil raz jeden syseľ, ktorý bol veľmi pažravý. Preto mu prischlo meno Žrút. Jedného dňa tieň dravca varuje ostatné sysle, aby sa ukryli. Ale neskôr, keď začne byť Žrút príliš nenásytný, varuje zas on ostatné sysle, aby ho nechali na pokoji. Že sa mu jeho lakomosť nevyplatí, sa dozviete v rozprávke pre najmenších, ktorú vám vyrozpráva Ján Klimo. Autorom príbehu O nenásytnom sysľovi je Miloš Krno,

Bol raz pán spisovateľ Rudyard Kipling, ktorý napísal Knihu džunglí. A okrem príbehu o Mauglím napísal aj veselé bájky o zvieratkách. Jedna z nich bude o ťave, ktorá kedysi nemala hrb a len tak sa potulovala po púšti. Vôbec nechcela pracovať tak ako ostatné zvieratká. Keď ju zvieratá na to upozorňovali, ťava vždy len odfrkla: „Hrb!" Jedného dňa sa okolo prechádza džin, ktorý zistí, aká je ťava lenivá. Varuje ju, že raz sa jej to vylihovanie vypomstí... Ako to s ťavou dopadne, vám v dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Július Satinský. Rozprávka sa volá Prečo má ťava hrb.

tava.jpg

Jedného dňa na stanicu federálnej polície zavolá ktosi, kto sa predstaví ako Lemony Snicket. Nahlási, že treba zachrániť malých Baudelairovcov. Takto napínavo sa začína program Petra Karpinského Nešťastie nechodí po horách. Pred čím neznámy telefonát políciu varuje a kto vlastne záhadný volajúci je, sa dozviete v programe z cyklu Detská abeceda.

Tyltyl (Pavol Náther) a Mytyl (Kristína Svarinská) sú brat a sestra, ktorých jedného dňa navštívi čarodejnica Beryluna (Zuzana Kronerová) a vyšle ich do ďalekej rozprávkovej krajiny hľadať Modrého vtáka alebo Spievajúci trávu. Jej dcérka je totiž chorá a nič iné jej nepomôže. Súrodenci sa vyberú na ďalekú cestu. Sprevádzajú ich duše zvierat a vecí. Čarodejnica ich varuje, že musia vyplniť každé želanie bračeka a sestričky. Dodržia ale veci a zvieratá svoj sľub? To sa dozviete v rozprávkovej hre Cesta za Modrým vtákom dlhá, predlhá. Juraj Bindzár ju napísal podľa svetoznámeho príbehu belgického spisovateľa a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Mauricea Maeterlincka. Hudbu zložil Richard Čanaky.

bird.jpg

Bohatier Suchmantij je dobrodružný príbeh, ktorý československý rozhlas spracoval podľa ruskej legendy. Bohatier (Dušan Jamrich) v ňom ide hľadať bielu labuť pre krásnu kňahyňu, hoci ho všetci varujú, že toto dobrodružstvo sa mu môže stať osudným. Stane sa? Dozviete sa to v rozprávkovej hre, ktorú zdramatizovala Helena Križanová-Brindzová. Nájdete ju v našej dobrodružnej dvojhodinke.

labutka.jpg

Veronika Dianišková sa vybrala na návštevu tentokrát za Valériou Šimkovou, ktorá si postavila domček sama, len s pomocou kamarátov. A postavila si ho tak, aby bol šetrný k prírode, teda ekologický. Stavala ho ako tri prasiatka - z hliny, dreva i zo slamy. Program o tom, že takýto domček môže vydržať viac než len jedno vlčie fúknutie, ale i o tom, čo mení dom na domov, sa volá Čo by bolo, keby... sme si postavili domček z hliny?

dom.jpg

Jan Drda bol známy český spisovateľ a scenárista. Možno ste už videli niektoré z jeho sfilmovaných alebo zdramatizovaných diel - „O princezně Jasněnce a létajícím ševci", „Dařbuján a Pandrhola", „Z pekla štěstí" alebo „Hrátky s čertem". U nás si tento týždeň budete môcť vypočuť príbeh „O princeznej, ktorá hádala až prehádala" a v našom archíve je známy pod názvom Tisíckrát sladší bozk. Hlavným hrdinom je prešibaný pastier svíň Ondro (Michal Gučík), ktorému sa veľmi pozdáva richtárovie Dorotka (Zuzana Skopálová). Aj Dorotke sa páči pastier, lenže richtárka (Libuša Trutzová), ako býva v rozprávkach zvykom, nechce o chudobnom ženíchovi ani počuť. Vyženie ho preto do kráľovského paláca za rozmarnou princeznou Rozmáriou (Deana Horváthová). Ondro si totiž rád vymýšľa hádanky a princezná Rozmária má práve najnovší rozmar - hádanky dávať a neúspešných pytačov o uši aj nosy oberať. Veď varovanie predtým dostali, tak čo? Ale čo ak Ondro hádanku uhádne a princezná nie? Dozviete sa to v rozprávkovej hre, ktorú podľa knižnej predlohy Jana Drdu napísala Dagmar Kovářová a do slovenčiny ju preložila Maša Haľamová.

princess.jpg

Tento týždeň nás opäť navštívi Pinky Bum. Lepšie povedané, navštívime my jeho. A vlastne to nebude ani návšteva, ale skôr naháňačka, pretože Pinky Bum sa vo svojom druhom príbehu rozhodne, že musí zrýchliť. Zrýchliť sám seba, pretože povinnosti, ktoré sa naňho valili, boli rýchlejšie ako on. Bicykel! Bicykel so zvončekom! To je ono. Lenže potom začuje varovanie chalana na skateborde a rozhodne sa inak. Pinky Bum na skateboarde sa vynorí v našom vysielaní v piatok a prehovorí k vám hlasom svojho autora - Daniela Heviera.

pinky.jpg

Varovania môžu byť priame, keď vám niekto povie, aby ste si dávali pozor na nebezpečenstvo alebo inú nepríjemnosť. Ale môžu byť aj nenápadné a vtedy by ste si mali všímať každodenné drobné prejavy nepriazne a z nich si poskladať varovanie pred záhubou. To sa nepodarilo hlavným hrdinkám príbehu zo seriálu Bola raz jedna povesť. Pastorkyňa dlho znášala príkoria od svojej žiarlivej macochy, no záhube sa nevyhla. Macochu potom varovalo jej vlastné svedomie, ale to už bolo neskoro. Názov povesti vám ale neprezradíme, lebo to bude súťažná otázka v programe, ktorý pre vás pripravili Ľuboš Machaj a Rozália Vlasková. Príbeh o skamenenom nešťastí vám rozpovie Alfréd Swan a Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Až do Arménska sa vyberieme za príbehom Rozprávka o Šivarovi. Šivar (Dušan Blaškovič) je chmuľo, jeho žena (Darina Vašíčková) mu ináč ani nepovie. Ale inak je to dobrák. A preto ho darebáčka vyženie ku kráľovi (Gustáv Valach), aby mu vyložil jeho sen. Na ceste sa mu prihovorí had (Vladimír Minarovič). Chce mu pomôcť, preto mu poradí, ako sa pred kráľom správať a čo povedať. Šivar vďaka nemu dobre obíde a odmena ho neminie. S hadom by sa mal podľa dohody rozdeliť. Lenže, ako sme už spomenuli, Šivar je chmuľo a jeho žena chamtivá - žiadne varovanie si k srdcu nevezme... Ako jeho príbeh dopadne, sa dozviete v rozprávkovej hre Ady Rapošovej. Napísala ju na motívy arménskej ľudovej rozprávky. Orientálne tóny do nôt zapísal Igor Bázlik.

had.jpg

V programe o literatúre pre deti a mládež Knižky mačky Abecedy vám mačka Abeceda (Soňa Ulická) predstaví dve knižky, ktoré mapujú zaujímavé životy hrdiniek - žien. Niektoré boli prvé vo svojom odbore vo svete mužov, iné boli výnimočné svojou odvahou, talentom alebo húževnatosťou. Prvú z týchto kníh napísala Andrea Kellö Žačoková a volá sa SuperŽENY (Príbehy výnimočných žien z našej histórie). Prináša 50 príbehov odvážnych a akčných žien, ktoré sa nebáli kráčať svojou vlastnou cestou. Od príbehu sv. Alžbety zo začiatku 13. storočia až po príbeh misionárky Veroniky Ráckovej, ktorá zahynula v roku 2016 v Južnom Sudáne. Druhú knihu pripravil kolektív autorov a nazval ju Kvapky na kameni (50 príbehov českých a slovenských rebeliek). Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala samú seba aj zradný Lamanšský prieliv. Ukážky z kníh vám prečíta Natália Juráková a s mačkou Abecedu bude diskutovať Martina Kapráliková.

zeny.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, shutterstock, Zuzana Bartová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame