Týždeň v trópoch a orieškový týždeň

Týždeň v trópoch a orieškový týždeň

Tento týždeň sa vyberieme do neznámych krajín a ocitneme sa aj v exotike a trópoch. A tiež budeme pokračovať v rozbehnutých seriáloch s vašimi obľúbenými hrdinami a predstavíme si rozprávkové hry, ktoré budú súťažiť na festivale Zázračný oriešok 2020.

Naše vysielanie pre najmenších najradšej otvárame s Osmijankom. A najnovšie aj s jeho verným kamarátom Osmidunčom. Títo dvaja spolu práve putujú po zázračných krajinách. Či bude jeho najbližšia zastávka v tropickej krajine, sa asi nedozvieme. Ctibor Filčík vám totiž porozpráva O načisto spomalenej krajine a tam, kým sa dočkáte odpovede, bude už Osmijanko za horami aj za dolami. Ale niečo sa u tých spomalencov predsa len udeje a to sa dozviete v rozprávke Kristy Bendovej.

maka.jpg

Malý Róbert je ešte stále chorý, takže čučí doma a pozoruje svoje Škatuľkové mesto. Ani toto mesto nie je tropické, ale horúco v ňom bude, keď Róbert so svojím mackom objavia škatuľku s cigaretami. Oni vlastne najskôr ani netušia, že objavili cigarety. To sa len z domčeka ozýval nárek a prosby o vyslobodenie. Kto mohol vedieť, že to je cigareta Beta so svojimi kolegyňami? A že bude vzápätí hľadať škatuľku, v ktorej žijú paličky s červenými hlavičkami? Brány Škatuľkového mesta sa pre vás otvoria vo vysielaní pre najmenších v seriáli Romana Liptáka. A to mesto hovorí hlasom Gustáva Valacha.

ciga.jpg

Ján Bodenek napísal rozprávkový seriál Počúvajte rozprávku. V jeho druhej časti vám Emília Vášáryová rozpovie známu rozprávku Kozičky a vlk. Ale to nebude všetko, to je predsa len krátka rozprávka. Preto si vypočujete ešte príbeh s názvom Pahltník, ktorý vlastne nebude až tak veľmi o pahltníkovi, ale skôr o jeho žene. Tá od neho utečie a uchýli sa do... Už vám viac neprezradíme, dozviete sa to vo vysielaní pre najmenších.

vlk.jpg

A teraz už poďme do tých trópov. Možno ste sa už aj vy niekedy sami seba spýtali, Čo by bolo, keby... sme sa vybrali do Juhovýchodnej Ázie? Naša redaktorka Rozália Vlasková si túto otázku položila a odletela do Vietnamu, potom do Kambodže, potom späť do Vietnamu a napokon sa vrátila na Slovensko, aby vám o svojej ceste mohla porozprávať. Spolu s Tomášom Bartoňkom vám prinesie reportáž z Dračej zátoky, ale aj z továrne na hodváb či z jedného veľmi špeciálneho divadla. Spoznáte plávajúce trhy na rieke Mekong a vypočujete si aj vietnamskú ľudovú rozprávku.

panda.jpg

Zázračný oriešok 2020 sa blíži a my vám ponúkame ďalšie dve rozhlasové hry, ktoré budú súťažiť o priazeň detskej aj odbornej poroty na festivale v Piešťanoch. Tento týždeň si vypočujete dva príbehy zo sekcie hier pre celú rodinu. Expedícia Paradajz je hra, ktorá je voľným pokračovaním svojich dvoch expedičných predchodcov - Expedícia Človečia hlava a Expedícia Salamander. Niektoré postavy už poznáme, iné sú nové. Každopádne, detskí hrdinovia trochu vyrástli, takže tentoraz sa započúvame do dobrodružstva teenagerov. Príbeh sa opäť odohrá v Banskej Štiavnici a najmä vo vnútornom svete Stanlyho (Jakub Kováč) a Zuzany (Johana Miklošíková). Rozhlasovú hru s prvkami fantasy napísal opäť Ján Mikuš.

patraci.jpg

Plavba, na ktorú sa vyberú hrdinovia ďalšieho orieškového príbehu, by mohla mať aj prívlastok tropická. Veď slávni Argonauti navštívili všakovaké miesta, vrátane tých horúcich. A kto sú argonauti? Sú to moreplavci, ktorí sa plavia na lodi Argo a sú to tí najbájnejší grécki hrdinovia. Ich kapitánom je Iasón a ich úlohou je priniesť zlaté rúno kráľovi Iolku - Peliovi. Pelias by vlastne kráľom ani nemal byť, ale trónu sa nechce vzdať, kým právoplatný dedič Iasón nesplní zdanlivo nesplniteľnú úlohu. Výpravnú rozhlasovú hru, ktorá rozpráva jednu z najslávnejších gréckych bájí, napísal Viliam Klimáček. Príbeh má aj svoju vlastnú hudbu a tú skomponoval Rudolf Pepucha.

Lorenzo_Costa_001.jpg

Do tropickej Keňe pôjdeme na návštevu k dvom sestrám, ktoré sú známe z miestnej ľudovej rozprávky. Volajú sa Sado a Apií. Sado (Mája Velšicová) je krásna, ale pyšná a v jej srdci nie je veľa miesta pre iných. Apií (Anna Bučinská) žiadnu krásu do vienka nedostala, aj vlastný otec sa od nej odvracia. Napriek tomu je Apií dobrosrdečná a láskavá. Ktovie, ako si poradí na strastiplnej ceste, na ktorú ju vyhnali z domova... Isté je, že v stepnom príbehu stretne aj zlatorohého byvola a rôzne čary. Kenskú ľudovú rozprávku pre rozhlas upravil Ján Číž.

aoi.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlaskový a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: shutterstock, pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame