Hrnčiarsky aj orieškový týždeň

Hrnčiarsky aj orieškový týždeň

Čo majú oriešky spoločné s hrnčiarmi? Asi nič. Možno len to, že oriešky sa dobre chrúmu aj z hlinenej misky či tanierika. Ale Zázračný oriešok, to je už iná vec. Tá sa nechrúme, ale počúva a obdivuje. Toto podujatie, na ktorom súťažia rozhlasové príbehy pre deti a mládež, ale na ktorom tiež môžete stretnúť svojich obľúbených spisovateľov, ilustrátorov či hercov, sa uskutoční už o pár dní. A tak sme náš Hrnčiarsky týždeň obohatili o dve rozhlasové hry pre deti, ktoré zaznejú aj v Piešťanoch.

Bol raz jeden starý otec, vnúčik a ešte Ctibor Filčík, ktorý o jednej z ich príhod bude rozprávať. Vnúčikovi Kubovi starý otec jedného dňa nechtiac rozbije jeho obrázkový hrnček. To sa síce stáva, ale Kubko z iného piť nechce. Starý otec hovorí, že čo je na črepy, už sa nezlepí. Hrnček teda vyhodí. Na druhý deň idú naši dvaja hrdinovia na prechádzku a stretnú dievčatko, ktoré má v rukách čriepok z hrnčeka... Ako príbeh dopadne a či sa podarí črepy zlepiť dohromady, sa dozviete v jednej z Ententýnových rozprávok. Túto pre vás napísal Ján Uličiansky a my vám ju pustíme v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Rozprávku O hrnčeku si u nás vypočujete po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ju vylovili z rozhlasového archívu.

hrncek.clanok.jpg

Jeden hrnčiar raz vyrobil krásnu misku a jeho žena ju ozdobila. Ráno však na miske uvidel skutočný Mesiac. Dokonca naňho z tej misky zažmurkal. Hrnčiar sa tak preľakol, že chcel misku najprv rozbiť, ale keď už Mesiac zo zlatej misky žmurkne po tretíkrát, rozhodne sa inak. Zlatá miska sa ocitne pred dverami do hrnčiarskej dielne. Žmurkajúci Mesiac na nej sa každému tak páči, že odvtedy sa hrnčiarovi i jeho žene obchody daria ako nikdy predtým. Jedného dňa však miska so zlatým mesiacom zmizne... Čo bude ďalej, sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších. Nemeckú ľudovú rozprávku vám vyrozpráva Karol Machata.

Malý Robert ochorel, a tak nešiel do škôlky. Zostal doma slabučký ako čaj a pozeral sa na svoje Škatuľkové mesto. Postavil si ho len včera z krabičiek od výmyslu sveta. Vyzeralo celkom ako jeho sídlisko. Zrazu sa ozval akýsi čudný hlas a predstavil sa ako bacil Kamil. V čase korona vírusu sa nám tento rozprávkový seriál veľmi hodí. Malému Robertovi, sa s bacilom totiž podarí zatočiť. V rozprávke Romana Liptáka vám o tom porozpráva Gustáv Valach vo vysielaní pre najmenších.

skatula.clanok.jpg

Ak niektoré rozprávky končia, iné určite začínajú. Napríklad taký seriál Počúvajte rozprávku. Vymyslel ho spisovateľ Ján Bodenek. Tým najláskavejším hlasom vám rozprávkové príbehy bude rozprávať Emília Vášáryová. Začneme dobrodružstvom Chlapec a kocúrik: „Zo všetkých rozprávok, čo viem, jedinú teraz vyberiem pre všetky deti, mačičky a psíkov, ježkov a somárikov, len nie pre zajačikov..." Príbeh hľadajte v našej predškoláckej dvojhodinke.

chlapec.clanok.png

Viezol sa raz Múdry hrnčiar z jarmoku a na voze zadriemal. Vtom stretol cára, ktorý ho požiadal o službu. Vraj priletia husi a treba im pierka vyšklbať, ale brká aby im ostali. A ešte si cár vymyslí, že potrebuje za desať vozov takého riadu, aký vie len tento hrnčiar vyrobiť. Či sa mu podarí rozlúsknuť takéto úlohy a ako sa mu cár odmení, vám vyrozpráva Július Pántik v rozprávke Márie Ďuríčkovej. Aj táto zaznie v našom i vašom rádiu tento týždeň po prvýkrát.

Lietajúci kufor odnesie bohviekam kupcovho nepodareného, lenivého a lajdáckeho syna (Ivan Krajíček). Napokon pristane až v Turecku. Dozvie sa, že na zámku býva krásna a ušľachtilá kráľova dcéra (Erika Bauerová). Kedysi jej ktosi predpovedal, že bude veľmi nešťastná pre milého, a tak sa k nej nik nesmie priblížiť. To ale kupcovmu synovi stačí na to, aby sa rozhodol, že na svojom lietajúcom kufri nakukne do zámku... Rozprávkovú hru, v ktorej prehovorí aj hrniec, hlinená miska a tanierik, podľa príbehu Hansa Christiana Andersena napísala Elena Antalová.

Wilhelm Pedersen.jpg

Princezná Diana (Rebeka Poláková) sa ide vydávať. Jej ženích je však tak trochu, ako sama hovorí, suchár. Je ním vojvoda Filip (Ivan Šándor), a keď sa ho princezná rozhodne navštíviť ešte pred svadbou, vojvoda sa na ňu nahnevá. Princezná sa rozhodne, že svoje šťastie nájde inde. Utečie z paláca v šatách slúžky. Po ceste stretne kúzelníka (Eduard Vítek), ktorý jej dá kúzelnú vodičku, aby zistila, či je jej ženích pre ňu tým pravým. Lenže z kúzelnej vodičky sa vykľuje poriadna galiba! Princezná sa tak dostane do veľkej šlamastiky. Do prvej časti rozprávkovej hry Voňavé šťastie vstúpi aj hrnčiar (Miroslav Trnavský). Vlastne ho princezná stretne po ceste na trh, kde sa obaja vyberú hľadať kúzelníka, aby odčinil, čo napáchal... Rozprávkovú hru, ktorú možno poznáte aj ako filmovú rozprávku „Zázračný nos", napísali Dana Garguláková a Zuzana Kolmosová.

vina.jpg

Kedysi dávno, keď Hron bol takou čistou riekou, že sa zdal celkom belasým, žili neďaleko neho hrnčiar Matej (Alojz Kramár) s dcérou Ilonou (Zuzana Cigánová). Hneď v susedstve býval mladý junák Ondrej (Vladimír Durdík). Ten sa, ako inak, do Ilony zaľúbi. Lenže tento mládenec je hrbatý a dievčatá sa mu zvyknú posmievať. Či sa mu podarí splniť dievčinine nesplniteľné želanie a kto v príbehu nakoniec dostane príučku, o tom napísala rozprávkovú hru Elena Čepčeková. Príbeh sa volá Belasý krčah.

Priamo na japonskú horu Fudži sa vyberieme za ďalším príbehom, v ktorom stretneme statočného hrnčiara (Karol Strážnický). Na trhu sa pred cisárskym poslom zastane starenky (Oľga Adamčíková), ktorá predáva bambusové rohože. Cisárske kone jej všetky okrem jednej potrhali. A hrnčiarovi rozbili všetko, okrem jednej misky. Starenka obdaruje hrnčiara, hrnčiar starenku a starček (Samuel Adamčík) sa potom vyberie na horu Fudži (Jela Lukešová) po nové bambusové výhonky. Tam si od hory vyprosí dcéru, ktorá jemu aj starenke bude robiť spoločnosť, radosť a bude im pomáhať. Lenže je to samotná Bambusová princezná, dcéra hory Fudži. Tá, o ktorej sníva pyšný a krutý cisár (Štefan Dobrovodský), ale aj mladý statočný hrnčiar... Ako sa tento zvláštne zamotaný príbeh skončí, sa dozviete v japonskej ľudovej rozprávke, ktorú v roku 1964 zdramatizovala Hana Zelinová. Za desať rokov existencie Rádia Junior ste u nás tento príbeh ešte nepočuli.

fuji.jpg

Bol raz jeden kráľ (Ján Gallovič) a kráľovná (Jana Lieskovská), ktorí veľmi túžili po dieťatku. Nakoniec sa im narodil syn v hadej koži. Rodičia svojho kráľoviča (Richard Autner) ľúbia aj s jeho haďou kožou. Keď však mladý hrdina vyrastie, nedarí sa mu nájsť žiadnu spriaznenú dušu, žiadnu dievčinu, ktorú by si mohol vziať za ženu. Potom však stretne starčeka (Marián Slovák), ktorý mu poradí, kde nájde svoju vyvolenú. A tá je vraj nielenže taká láskavá ako kráľovič, ale je aj veľmi krásna... Ako ich neľahký príbeh dopadne a čo všetko Zuzanu (Lenka Libjaková) a Gašpara čaká, sa dozviete v rozprávkovej hre Železné črievice, ktorú pre vás podľa ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského napísala Zuzana Líšková. Železné črievice sú jedným zo súťažných titulov Zázračného orieška 2020.

Na Zázračný oriešok nás pripraví aj pesničková hra pre deti Rozprávkový raj. Ocitneme sa v nej uprostred prírody Slovenského raja s tromi zatúlanými deťmi - Scarlet (Petronela Garanyová), Britvi (Fedor Palko) a s Karčim (Šimon Stripaj). Stratili sa na školskom výlete, ale nestihli sa ešte ani poriadne začať báť a už stretli prvú rozprávkovú bytosť - vílu Leu (Soňa Harčár Petrillová) a tá práve od nich potrebuje pomoc... Príbeh napísal Tomáš Repčiak podľa vlastnej literárnej predlohy „Na krok od raja".

mountain-3961435_960_720.jpg

Povolanie: priateľ ľudí. Zvláštna črta: nerozum. Z čoho má strach? Iba z nudy. Jeho meno? Pinky Bum! Vy nemáte potuchy o tom, kto je Pinky Bum? Pinky Bum je Pinky Bum - tak sa aspoň volá prvá časť seriálu Daniela Heviera o zvláštnom pánkovi, ktorému sa dejú zvláštne veci a tie veci sú zvláštne preto, že sa dejú práve jemu. Oblieka sa tak, ako mu chutí a zje všetko, čo mu pristane. Nos má dlhý, vlasy dlhšie, nohy najdlhšie. Ale viac už vám veľmi rád prezradí autor a rozprávač v jednej osobe - Daniel Hevier. Pozorne počúvajte, lebo Pinky Bum tu s nami zostane dlhé týždne.

pinky.jpg


Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: Wilhelm Pedersen, shutterstock.com, pixabay.com, Daniel Hevier

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame