Narodeninový týždeň

Narodeninový týždeň

Po polnoci 2. septembra 2010 sa po prvý raz ozvala na vlnách Rádia Junior rozprávka. Odvtedy sme odvysielali už viac ako 87 660 hodín plných čarovných príbehov, dobrodružstiev, bádania a hudby pre deti. Už desať rokov vám Rádio Junior prináša kvalitnú literatúru v podaní tých najlepších hlasov, pôvodnú rozhlasovú tvorbu, poklady zapadnuté prachom aj horúce novinky z našich moderných štúdií. Oslavovať budeme ušami a vy sa tejto oslavy môžete zúčastniť s nami, ste srdečne pozvaní aj vítaní. Na zdravie, na fantáziu a všetko najrozprávkovejšie!

Jedným z najčarovnejších rozprávkarov je určite aj spisovateľ Dušan Dušek a najrozprávkovejším rozprávačom zas Boris Farkaš. A keď rozprávku toho prvého vyrozpráva ten druhý, to sa vaše ušká aj ušiská majú na čo tešiť! V dvojhodinke pre najmenších sa vyberieme na cestu s červenou topánkou, ktorá sa jedného dňa ocitne na rímse pod oknom. Ako sa tam dostane a čo na ceste zbadá, sa dozviete v rozprávke, ktorú jej autor nazval celkom jednoducho - Rozprávka.

K najkrajším rozhlasovým príbehom isto-iste patria aj buvirozprávky. Napríklad aj taká Buvirozprávka o kopci. Bol raz jeden kopec, poriadne urastený, aj zarastený. Len tak postával na jednom mieste. Myslíte si, že sa nudil? Veru nie, pretože ho každé ráno ho zobudil obláčik a slniečko ho učesalo. Komu je lepšie? Akí návštevníci ešte nášho hrdinu navštevovali, to vám v rozprávke Daniela Heviera vyrozpráva Marián Geišberg. A nie len to! Uspávanku vám zaspieva Soňa Horňáková.

vrchh.jpg

Pozor, pri rozprávke Kristy Bendovej z kiny Opice z našej police vám hrozí poriadna štikútka! Ak sa nebojíte smiechu, počúvajte šiestu časť príbehu o troch bratoch a ich opiciach - Frickovi a Jupkovi. Teraz sa vyberú s babkou do dediny po mlieko. Po ceste navštívia aj jedno prasa, jednu mačku a jednu kozu. Lenže ani to nebude len tak, pretože koza Mica má zrazu v papuli Jupka... Ako sa ho chlapcom podarí vyslobodiť, sa dozviete od skvelého a presvedčivého Roba Rotha v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

opice.jpg

K desiatym narodeninám si doprajeme aj osem príbehov zo seriálu Osmijankových rozprávok o zázračných krajinách. Začneme, samozrejme, tým prvým, ktorý si vypočujete tento týždeň. Z obrátenej pyramídy zaznie rozprávka O načisto obrátenej krajine a bude to rozprávka veľmi dôležitá. Veď Osmijanko v nej stretne psíka Osmidunča, ktorý ho bude počas ôsmich týždňov sprevádzať po tých najneuveriteľnejších miestach. V načisto obrátenej krajine sa ocitnú, keď sa Osmijanko postaví na ruky. Poradil mu to Osmidunčo, keď jeho pána začali bolieť nohy. Kto to mohol tušiť, že vzápätí bude musieť vykročiť dozadu, s labkami vo vzduchu? Prevrátené dobrodružstvo plné neskutočných prekvapení vám v rozprávke Kristy Bendovej rozpovie Ctibor Filčík. Bude to hneď prvá rozprávka v našej škôlkarskej dvojhodine.

osmo.jpg

V stredu má veľký deň Rádio Junior, no v sobotu malo veľký deň celé Slovensko. Pripomenuli sme si 76. výročie Slovenského národného povstania a to je niečo, o čom by sa aj nejedna rozprávka dala napísať. A možno sa raz aj napíše. Ale zatiaľ sme pre vás pripravili aspoň reláciu Čo by bolo, keby... nebolo Slovenské národné povstanie? V relácii Rozálie Vlaskovej vás čaká hodinka rozhlasového dejepisu, v ktorej bude učiteľom Juraj Lepiš z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Ale prihovoria sa vám aj dvaja dodnes žijúci hrdinovia povstania - Dalma Špitzerová, ktorej životný príbeh je sám učebnicou dejín 20. storočia a Vladimír Strmeň, ktorý sa v partizánskych bojoch ocitol ako 16-ročný chlapec, študent z armádnej kapely.

Neobyčajný týždeň prežívajú Ďuďo (Juraj Kemka) a Ora (Tatiana Pauhofová). Bývajú každý na svojej strane sveta a jednej noci zaspia každý na svojom vankúši. Ibaže ten vankúš nie je celkom obyčajný, pretože akonáhle zaspia, vyletia z okna, preletia pol sveta a stretnú sa. Rozprávkový príbeh o tom, aké to je lietať a čo všetko môžeme vidieť vo sne, napísala Libuša Friedová. A môžete si pri počúvaní aj zaspievať, pretože táto rozprávková hra bude aj s pesničkami. Hudbu zložil Matej Haász.

noc.jpg

Malú Linu (Lea Haviarová) musí jej kráľovský otec poslať do neznáma, aby sa vydala za čudného a neznámeho muža. Tak totiž znie predpoveď zo starej legendy. Keď Lina vyrastie, vyberie sa do neznámej krajiny a stretne tam bytosť, ktorá nie je zlá, ale naopak - je vznešená a krásna... Rozprávkovú hru o láske, ktorá prekoná všetky prekážky, i o tom, že najdôležitejšie je to, aké máme srdce, napísala Zuzana Križková a nazvala ju Posledný jednorožec. Tento príbeh tiež patrí k tým najkrajším, ktoré v rozhlasovom archíve máme.

lina.jpg

Špeciálnym narodeninovým dobrodružstvom budú aj prvé dve časti dobrodružnej hry podľa románu francúzskeho spisovateľa Alfreda Assollanta. Napínavá hra bude o kapitánovi (Eduard Bindas), ktorý sa kamaráti s tigricou Strelou a vyberie sa do Indie hľadať stratenú prvú posvätnú knihu Indov - gurukarantu. Hra sa volá Dobrodružstvá kapitána Korkorána a pre rozhlas ju v roku 1961 napísal Ján Molitoris. Odvysielame ju v našej dobrodružnej dvojhodinke a odporúčame ju poslucháčom a poslucháčkam od deväť rokov.

František Šesták.jpg

V Rádiu Junior narodeniny oslavujeme najradšej počúvaním a vysielaním krásnych príbehov. Jeden z našich najobľúbenejších a najkrajších je rozprávková hra O spievajúcej Demänovke. Všetko sa to začalo vtedy, keď Zelený kráľ (Štefan Kvietik) - kráľ vôd a vodníkov - vyhnal zo svojho tatranského kráľovstva vodné víly s ich kráľovnou (Ida Rapaičová). Kráľovná víl si, totiž, pyšného Zeleného kráľa odmietla vziať za muža. Lenže keď víly opustili kráľovstvo, všetky vody zmĺkli a zosmutneli. Najstarší vodník v kráľovstve (Jozef Kroner) má pravdu - víly treba priviesť späť do vodnej ríše. Starý vodník obmäkčí srdce Demänovky (Mária Dacejová) a Iľanovky (Oľga Solárová), lenže Zelený kráľ sa zatiaľ ani trochu nezmenil... Čo bolo ďalej, sa dozviete z nádherne napísanej, prekrásne zahranej, úchvatne zhudobnenej a rozospievanej hry, ktorú podľa predlohy Eleonóry Gašparovej napísal Peter Gregor. Vody a víly budú hrať a spievať z nôt Ivana Dubeckého.

vila.jpg

Jednou z najkrajších krátkych rozprávok z rozhlasového archívu je aj tatárska ľudová rozprávka Slávik. V príbehu bohatého, no nie veľmi vnímavého kupca a jeho lapeného slávika, sa skrýva mnoho múdrostí, krás a lásky k slobode. Rozprávku upravila Mária Ďuríčková a s veľkým citom vám ju vyrozpráva Karol Machata.

slavik.jpg

Kam odlieta kolotoč na zimu je radostná lunaparková rozprávková hra Radka Bachratého. Opisuje veselú sezónu lunaparku, aj jeho neochotnú prípravu na zimu. Všetky lunaparkové atrakcie skončia pred zimným odpočinkom pod plachtou - okrem kolotoča. Neubráni sa túžbe po teplých krajoch a uletí s divými husami do Afriky... V príbehu sa zoznámite so srdečným Impresáriom (Miroslav Noga), zasneným Kolotočom (Ľuboš Kostelný), strašidelným zámkom (Matej Landl), húsenkovou dráhou (Helena Geregová) a s ďalšími atrakciami a novými kamarátmi z Afriky. O lunaparkové melódie sa postaral hudobný skladateľ Matej Haász.

Čítanie z knihy českého spisovateľa a skauta Vojtěcha Matochu - Prašina - je vlastne tiež tak trochu darčekom k našim desiatym narodeninám a vďaka tomuto príbehu oslavujeme už niekoľko týždňov. A ešte zopár týždňov budeme. Od soboty môžete počúvať 15. časť z 18-dielneho seriálu. Napätie v knihe sa už nielenže dá krájať, ale už by mohlo aj zatupiť nejeden vreckový nožík. V štrnástej časti čítania Jirko a En objavili jazero, v ktorom našli záhubu Hanuš Nápravník a jeho snúbenica Anna. Naši dvaja dobrodruhovia chceli v jazere nájsť Annin drahokam z dusíkového kryštálu, aby vzápätí zistili, že celé jazero je plné tejto vzácnej rozpustenej látky. Že sa dôležitá zelená zmes dostala na povrch, za to vďačia zemetraseniu. Spôsobil ho stroj? Nájdu ho vôbec? Budovu, v ktorej by mal byť ukrytý, už našli. Počúvajte Richarda Stankeho a dozviete sa, ako pátranie pokračuje.

Uhnd.prasina_jpg.jpg

Spolu s naším výročím oslávime aj Siduškine narodeniny. Vlastne ich oslávi autor krátkej rozprávky, Ján Uličiansky, a povie nám všetko o Siduške, torte, chlebíčkoch, limonáde a najmä o stoličke, ktorá sa vybrala do sveta, keď jej chlapec z oslavy obul topánky. Rozprávať bude Zdena Gruberová.

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Božena Plocháňová, František Šesták, Karel Osoha, pixabay.com, shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame