Otvorený týždeň

Otvorený týždeň

Tento týždeň sa dostaneme na tie najtajnejšie miesta. Poodomykáme všetky zhrdzavené zámky i zakliate skaly a možno i podaktoré srdcia. A tiež nájdeme vchod do kráľovstva, kde je úplne všetulinko zamknuté na kľúč. Jednoducho, žiadne dvere pred nami nezostanú zatvorené. A viete prečo? Rozprávka je totiž univerzálny kľúč ku každému detskému dobrodružstvu. Tak natŕčajte uši a počúvajte, čo vás nasledujúce dni čaká.

Husľovým kľúčom otvoríme Buvirozprávku o skladateľovi. Tento skladateľ kedysi skladal všelijaké skladby, potom už však skladať nemohol. Namiesto hudby skladal letáky. Ale keď raz jeden leták poskladá do tvaru lastovičky, zíde mu na um, že by mohol znovu skladať aj hudbu. Rozhodne sa, že bude skladať uspávanky. S prvou z nich mu otvoria dvere škôlky, aby ju zaspieval deťom. Ako to dopadne, sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších. Rozprávku napísal Daniel Hevier, vyrozpráva vám ju Marián Geišberg a uspávanku bude spievať Soňa Horňáková.

unnamed.jpg

V našej dvojhodinke pre najmenších sa opäť objavia aj Opice z našej police. Chlapci sú s Frickom na chate, mama im píše listy, posiela Frickovi novú čiapku a ostatným marhule. Ale ešte predtým nájde jeden otvorený obchod, v ktorom na ňu bude čakať... Ale to vám už neprezradíme. Jeden z najvydarenejších večerníčkov z nášho rozhlasového archívu napísala Krista Bendová a aj piaty príbeh o troch chlapcoch a ich opiciach bude nenapodobiteľne rozprávať Róbert Roth.

bozena.jpg

Nie všetko, čo je na kľúčik, sa má otvárať. Napríklad taký Plechový maco. Kľúčikom sa má otočiť a hračka sa začne pohybovať. Ondríkov plechový maco prikyvoval hlavou, keď ho chlapec kľúčikom natiahol. Lenže to Ondrík začal nepekne využívať. Vymýšľal si všakovaké klamstvá a svoje lži sa snažil dokázať tým, že maco predsa súhlasne pokyvuje hlavou. Keď si to všimol jeho otec, maca otvoril, rozobral, spravil drobné úpravy a... Čo bolo ďalej, vám v rozprávke Eleny Čepčekovej a vo vysielaní pre predškolákov rozpovie Viera Bálinthová.

bajki.jpg

Okná vesmíru dokorán, a najmä tie, ktorými pozorujeme planétu Mars, viditeľnú aj na našej nočnej oblohe, nám tento týždeň otvorí Tomáš Bartoněk v programe Čo by bolo, keby... sme boli Marťanmi? O tom, ako by to asi vyzeralo, keby sa Mars stal novým domovom pre pozemšťanov, nám porozpráva Juraj Petrovič. Dnes by na Marse nikto z nás len tak neprežil, ale generácia dnešných detí, sa už možno dožije aj toho. Prečo je Mars Marsom, v čom sa líši od Zeme, ako sa cestuje na Mars, ako treba Mars aj ľudí na život pripraviť, akí budú ľudia, ktorí sa narodia na Marse... To všetko sa dozviete už v piatok v Rádiu Junior.

mars.jpg

Brány divadla sa opäť otvoria v rozprávke Jána Uličianskeho s názvom Verné veci. Viete, čo by sa stalo, keby sa veci, s ktorými bežne žijeme, zrazu stratili? Že by nás celkom opustili? Chýbali by nám? V našej rozprávke sa to stane. Ale v kúte izby predsa len čosi ostane. Vyzerá to ako staré papuče, ale keď ich vezmeme do rúk, zmenia sa na čosi celkom iné... Príbeh zo seriálu Rozprávky z divadla vám vyrozpráva Ladislav Chudík.

Bol raz jeden Peter (Daniel Matuška) a Kľúčik (Peter Bzdúch). Ale najprv sa stretneme iba s Petrom, pretože práve on svoj kľúč stratí. Ako tak vyčkáva pred domom a hľadá niekoho, kto by mu pomohol, stretne Šerifa (Vlado Černý). Ten je na stope zlodejovi Šperhákovi (Ivo Gogál), ktorý vie otvoriť takmer každý zámok... Rozprávkovú hru Peter Kľúčik napísal Ján Uličiansky.

Kto by už nepoznal Pinocchia? Ak poznáte túto bábku s dlhým nosom, istotne ste už počuli aj o Buratinovi (Ivan Šándor). V rozprávkovej hre podľa príbehu Alexeja Nikolajeviča Tolstého sa vyberieme na výlet s bábkou, ktorú z dreva vyreže tatko Carlo (Stano Dančiak). Bábka začne rozprávať a hneď potom aj vystrájať. Čo s tým má spoločné Zlatý kľúčik? Dozviete sa, ak budete pozorne počúvať. Príbeh pre rozhlas zdramatizovala Kveta Slobodníková. Hudbu špeciálne pre Buratina napísal Víťazoslav Kubička. V príbehu budete počuť aj ďalšie slávne hlasy: Vlada Müllera, Táňu Pauhofovú, Zuzanu Kocúrikovú a ďalších.

bur.jpg

Nenechajte si ujsť ani našu dobrodružnú dvojhodinku, v ktorej si pustíme aj predposlednú časť čítania na pokračovanie s názvom Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. Príbeh Hucka, ktorý utiekol ďaleko od domova, vám vyrozpráva Stano Král. Čítanie na pokračovanie odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

huck.jpg

Goran (Branislav Bystriansky) sa v našej dobrodružnej dvojhodinke vyberie za múdrym a obávaným Jagaburom (Jozef Vajda). Ten ho zavolá do svojho príbytku v jaskyni a v ohnisku uvidí, či má mládenec dosť odvahy, dobré srdce a koho vlastne hľadá. Či budú voči Goranovi vľúdni a otvorení aj ľudia, o ktorých kedysi prišiel a či ho znovu prijmú medzi seba, sa dozviete v dobrodružnej hre Jozefa Repka Havrania skala. V tejto hre sa pred nami otvorí jaskyňa, oheň, hora i myšlienky hlavných hrdinov a hrdiniek. Aj Havraniu skalu odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

Bol raz taký deň, že fučal víchor, snežilo, mrzlo a pred bránami jedného mesta mrzol pocestný. Zabúchal teda na bránu. Ozval sa kráľovský vrátnik (Martin Huba), ale neotvoril hneď, lebo kráľovský predpis kázal zvoniť, nie búchať. A tak čarodejník (Karol Machata), človeče potulný, zazvonil a už sa hrial vo vrátnikovej búdke. Vrátnik mu ako prvý pootvoril aj vrátka do tajov kráľovského mesta. Bolo to mesto priateľské, plné ochotných ľudí. Dobrého kráľa (Ján Gallovič) mali všetci radi. Lenže ten dobrotivý kráľ, ktorý svoj ľud trestal nanajvýš službou v kuchyni pri čistení zemiakov, mal aj svojho ministra (Emil Horváth ml.) a ten už mal trochu iné záujmy. Na čo čarodejníka zlákal a čo sa dialo potom, sa dozviete v rozprávkovej hre Ľudovíta Schramka Dažďový vrch. V tomto príbehu sa určite nájdu aj mnohí súčasní vplyvní ľudia, stavitelia a tí, ktorí radi zneužívajú verejný priestor či svoju moc pre svoj vlastný prospech, nehľadiac na obete. V našom príbehu však nebude chýbať humor a dobrý koniec!

vrch.jpg

Všetko, ozaj všetko, je tu na kľúčik ako hračky v detskom obchode. Na kľúčik je vnúčik ba aj pravnúčik, nič sa nenechalo náhode. Na kľúčik je: domček, stromček, lúka, kľuka, báby, háby, drotár, notár, mince, klince, dokonca aj hrad. A pod hradom, a pod hradom rozprávkový sad..." Takto vyzerá Kľúčikové kráľovstvo, v ktorom raz v rozprávkových novinách vyjde takáto správa: „Na hrade plače princezná, neviete, čo ju súži? Tak vám to poviem, vädne jej najmilšia z bielych ruží. Prečo jej ruža odkvitá? Stratila od nej kľúčik, nemôže teraz natiahnuť kľúčikom biely púčik. Odkvitá smutná princezná, odkvitá biela ruža. Princovia zblízka, zďaleka, zachrániť obe túžia." Kto pomôže nešťastnej princeznej (Eva Večerová)? Princovia (Július Paluš, Pavol Mikulík, Juraj Slezáček)? Alebo zlodej (Anton Mrvečka)? Či nebodaj hubár (Michal Dočolomanský)? Alebo predsa len záhradník (Ľubo Roman)? Aké správy s novinami prinesie obyvateľom Kľúčikového kráľovstva kamelot Dlhý (Marián Labuda)? Dozviete sa v skvelom muzikáli, ktorý stvorili traja velikáni: autor dramatizácie - Vladimír Debnár, autor hudby - Jaro Filip a autor textov piesní - Tomáš Janovic.

kluc.jpg

Dobrodružstvo na Prašine sa (zatiaľ len veľmi) pomaly začína blížiť ku koncu. Kniha je čoraz napínavejšia. V 13. časti čítania na pokračovanie z knihy Vojtěcha Matochu sa Jirko s En ukryli pred búrkou v starom divadle. Jirko našiel listy, ktoré písala Hanušovi nápravníkovi jeho snúbenica, nenašiel však dusíkové kryštály. Našiel aspoň nejakú stopu? Zemetrasenie vyhnalo mladých hrdinov zo starej a strašidelnej budovy von. Ako bude ich hľadanie tajomného stroja a záchrana sveta pokračovať, sa dozviete v 14. pokračovaní čítania. Číta a dobrodružstvá z knihy Prašina s nami prežíva Richard Stanke.

prasina.jpg

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Jana Želibská, Božena Plocháňová, A. Kanevskij, Karel Osoha, pixabay.com, wikipedia.org. shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame