Zamúčený týždeň

Zamúčený týždeň
Isto aj vy mamke sem tam pomôžete doma pri pečení, hoci aj prstom kresliac po zamúčenej doske stola. Neverili by ste, aké príbehy dokáže vyčarovať obyčajná múka. Vyberieme sa za nimi priamo ku mlynom, kde sa pri robote obracajú mlynári aj ich mlynárky, občas sa pripletie nejaký čert, dokonca i kocúr v čižmách sa mihne. A bude sa aj čarovať aj do vodného sveta sa dostaneme. Tak si zahryznite do nejakej dobre zamúčenej buchty či chrumkavého chlebíka a počúvajte.

Naše vysielanie pre najmenších navštívi mlynár, ktorý je taký poctivý, až to čertom v pekle nedá spávať. Pošlú za ním čerta preoblečeného za gazdu s plným vozom zrna. Lenže to zrno je tvrdé ako kameň a hoci sa mlynár morduje ako nikdy predtým, dohodu nechce porušiť. Nad takýmto dobrákom sa zľutuje malý pavúčik z mlyna a poradí mu, ako celú mrzutosť s falošným gazdom vyriešiť. Ako mlynár čerta okabátil, vám porozpráva Karol Machata v rozprávke Ľuboslava Hudeca Fajku.
muka.clanok.jpg

Počuli ste už o Pyžamkáčoch? Sú to Damiánovi kamaráti. Damián je škôlkar, ktorý má dve sestry a dve mačky. Okrem nich má aj mamu a otca. A tí Pyžamkáči žijú votkaní v pyžamách a nespievajú si uspávanky, ale zobúdzanky. Tieto roztomilé rozprávkové bytosti vymyslela Margita Ivaničková a celých trinásť týždňov nám o nich bude rozprávať Peter Bzdúch vo vysielaní pre najmenších. V rozprávkach začujete aj Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Detskú rozhlasovú dramatickú družinu a hudbu Víťazoslava Kubičku. Prvá časť sa bude volať Pyžamkáči na pekáči.

Dagmar Hložeková.clanok.jpg

Vo Vrbovciach kedysi stálo dvanásť mlynov. A ešte predtým tam vraj bol aj trinásty mlyn. Podľa povesti, ktorú napísal Konštantín Palkovič, postavil tento mlyn Ježo, ktorý chcel svojej milej dokázať, že práve on by ju mal za nevestu poňať. O nevestu takto súťaží s dobrým a šikovným Jankom, ktorý prehrá... Príbeh s názvom Ježov mlyn vám vyrozpráva Zuzana Kronerová.

vintage-1653147_960_720.jpg

Mlynárova dcéra Agátka vo dne otcovi v mlyne pomáha a v noci ju budia čudné hlasy. Na druhý deň ráno voda mlyn podmyje a takmer ho zničí. Jedine Agátka sa dokáže dostať do vodného sveta a mlyn zachrániť... Rozprávkovú hru O mlynárovej dcére napísali poľské autorky Maria Krüger a Bronisława Kościńska.

agatka.jpg

V pekle sa jedného dňa objaví levanduľová vôňa! Aspoň tak vravia čerti. Iný názor má čert Félix (Marián Zednikovič). On totiž vie, že to nevonia levanduľa, ale jablko. Sám sa, predstavte si, umyl mydlom s jablkovou vôňou! Aby sa Félix naučil čertovským móresom, pošlú ho na najväčšiu skúšku - medzi ľudí. No a on sa, ako inak, dostane až do mlyna. Rozprávkovú hru Z pekla šťastie napísala Václava Ledvinková.

Do mlyna zavítajú aj Hudci. Idú totiž na veselie a po ceste sa rozhodnú potešiť hudbou dobrého mlynára, ktorý učí písať všetky deti v okolí. Ráno sa vyberú na cestu a ako si tak zvesela na nej vyhrávajú, osloví ich Slniečko, aby aj jemu zahrali... A to znamená, že budú musieť na zlatom hintove cestovať až tam, kde je kráľovstvo slnka. Rozprávkovú hru napísal Ján Milčák.

shutterstock_344410538.jpg

Veronika Dianišková sa tento týždeň spolu s majstrom zvuku Petrom Krajčovičom vypraví do dávneho stredoveku. Ocitnú sa v severnej Európe priamo medzi Vikingami a tam stretnú aj historika Vincenta Mucsku, ktorý ich aj vás zoznámi s týmto starobylým národom. A možno si aj zaplávame na drakkare. Že čo to je? Počúvajte program Čo by bolo, keby... som bol Vikingom, obujte si túlavé topánky a všetko sa dozviete!

viking.jpg

Viete, čo majú spoločné Monsieur Bontón (Marián Zednikovič), jeden ľudožrút (Peter Bzdúch) a jeden poriadne prefíkaný kocúr (Vladimír Obšil)? Celú rozprávku! Samozrejme, najprv treba kocúra zdediť po starom mlynárovi, mlyn opustiť a kocúrovi kúpiť čižmy. Až potom bude môcť pomáhať svojmu dobráckemu pánovi Martinovi (Róbert Roth) získať princeznú a pol kráľovstva k tomu. Keby nie kocúra, princezná by sa musela vydať buď za nepríjemného Bontóna, alebo dokonca za ľudožrúta. Rozprávkovú hru Kocúr v čižmách podľa príbehu bratov Grimmovcov pre rozhlas napísala Václava Ledvinková. Scénickú hudbu zložil Roman Žiaran. Toto je veľmi obľúbený príbeh mnohých poslucháčov, tak si ho nenechajte ujsť!

Reginy Grube-Heineckeová.clanok.jpg

Bol raz jeden chudobný gazda Kulifaj (Jozef Kroner), ktorý práve žil svoj horší rok. Úrody nebolo a jediné, čo mu ostalo, boli dva voly. Tak aby mu tej nepohody nebolo málo, priletel k nemu obrovský krkavec Krivonoha (Ondrej Jariabek) a oba voly mu namieste zjedol. Kulifaj bedákal, čo mu len doma Kulifajka (Terézia Hurbanová) povie, ale Krivonoha sa nad dobrým gazdom uľútostil a sľúbil mu za voly odmenu. A tak sa chudáčisko vybral na dlhú cestu, v kapse len posúchy z požičanej múky. Ako gazda v krkavčom paláci obišiel, sa dozviete v rozprávkovej hre Čarodejný mlynček. Podľa stredoslovenskej ľudovej rozprávky ju napísal Ján Mieroslav Pinka.

mlyncek.jpg

A napokon sa vyberieme aj do mlyna, ktorý mohol mlieť po celý rok, lebo jeho teplá voda v zime nezamŕzala. Mlynárovi Kubovi však nikdy nič nebolo dosť. Bol lakomý a za prácu si vždy odsýpal viac múky, než si zaslúžil. Jedného dňa sa v mlyne objavil akýsi neznámy pocestný, starý žobrák. Pýtal si trochu múky. Kubo ho vysmial, ale gazdovia, ktorí priviezli zrno, mu sľúbili každý po troške obilia, ak ho Kubo zomelie. A potom sa začali diať divy. Aké? To vám prezradí Miroslav Trnavský v rozprávke Antona Habovštiaka Mlynár Kubo a žobrák.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Dagmar Hložeková, Regine Grube-Heineckeová, shutterstock.com, pixabay.com, unsplash.com




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame